Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Chili "mausteena"

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Runttasin blairs sitä mikäsenytoikein on ultra death mömmöä suuhun ja pian alkoi sellaset kekkerit turpavärkissä ettei ikinä! Tästä riemastuneena 30min. (ja pari kaljaa) myöhemmin vaikeroin uudelleen pöydän äärellä =).nykyään makaronilaatikon vakio mauste.

    Comment


    • Tänään oli sadonkorjuu, tuli useampi kourallinen parista puskasta, mutta jostain syystä muutama on jättänyt kukinnan niin myöhäseen että nyt vasta aloittelee tai kypsyttelee marjoja. Caribbean red habanero, orange habanero, triniad scorpion ja jalapeno teki kunnon sadon, naga ja hot wax vasta kukkii/kypsyy ja tabasco heitti veivit, hyvä saldo kesälle. Pitäisi noille käyttöä keksiä, niin onko ketään tehnyt chiliöljyä jollain konstilla, voisi vaikka käyttää paistamiseen tai marinointiin?

      Comment


      • Eikö tuo käyne siten, että normi ruokaöljyyn sipeltää ja jättää muhimaan, mutta ilmakuivaaminen on myös hyvä tapa säilöä.

        Neula ja lankaa chilien läpi, niinpaljon, kuin haluaa ja katosta roikkumaan.

        Usko tai älä, mutta mullla roikkuu keittiössä n. 8 vuotta sitten kuivattuja chilejä, ikäänkuin koristeena ja vieläkin tuntuu potkua olevan jäljellä riittävästi, sillointällöin kun niitä ruokaan murentelee;)
        Attached Files
        Viimeksi muokannut kapaz; 25.8.2012, 12:38.

        Comment


        • Juuri Tampereen chilifestareilta kotiutuneena...
          Hyvää ja maukasta oli ja vessassa käynti hieman kipeähköä;)

          Comment


            Ja taas mennään.

            Tuli paikallisesta etnokaupasta ostettua todella hienojakoista chilijauhetta. Kippasin sitä ehkä hieman huolimattomasti pannulla paistettavien päälle ja jotenkin jauhe pöllähti huone ilmaan. Nyt kaikilla asunnossa olevilla on "kuiva yskä" ja nenä vuotaa. Ruuasta tuli kyllä hyvää.

            Comment


              Ostin taannoin Egyptistä punaisia, kuivattuja chilejä koska niillä maustettu ruoka oli maistunut niin hyvältä ravintolassa. Maustekaupasta ihan, eli ei edes mistään ihan kadulta.

              Pavut olivat tiiviissä muovipussissa seuraavat puolisen vuotta, kunnes eräänä päivänä ajattelin että tähän ruokaan ne chilit varmaan sopisivat. Yllätys ja ällötys oli kohtalainen kun huomasin että sinetöidyn pussin sisällä möngersi muutama chilin värinen, parin millin pituinen koppakuoriainen.

              No, kunnon biohazardi ja vieraslaji-pelottelut mielessä nakkasin pussin avaamattomana mikroon ja sädetin chilejä ötököineen muutaman vuosituhannen kännykänkäyttöä vastaavalla määrällä mikroaaltoja. Parin minuutin kuumennuksen jälkeen oli pakko evakoitua parvekkeelle!

              Järkky chilihöyry oli koko asunnossa. Yskitti ja silmiä kirvelsi ihan simona, mutta kyllä kuolivat chilinpurijaötökätkin. :D

              Comment


              • Nyt rupeaa vasta Habanerot kellertämään kun otin pari viikkoa sitten sisälle. Johan ne vihreinä on ollut kolmatta kuukautta:

                https://www.dropbox.com/s/7bpskcoqko...2018.00.31.jpg

                Comment


                  Vili, mulla vaan kukkivat ja kukkivat kesällä partsilla, mut nyt sit vasta viilemmällä rupeevat tuottaan hetelmää ja kypsyyn. Taitaa tuo perhanan lasitettu eteläparveke olla liian kuuma (hyönteisille!) vaikka ikkunoita vähän raottaakin.

                  Comment


                  • Jep, ei ole kasvinviljely helppoa näillä tiedoilla;)
                    Rupesi jalapenokin työntämään paria palkoa pihalle kun sisään sen siirsin.
                    Kyllähän tämä habanerokin taisi jo touko-kesäkuussa laittaa ensimmäisen podin tulemaan, ei ole vaan kypsynyt millään.

                    Tää kesä on ollut nihkeä chileille. Viime kesänä heinäkuussa sai jo isoimmat kypsät keräillä pois. Kuvassa on kumminkin suurin osa tämän kesän oikeasta "sadosta", Bolivianissa on tosin parikymmentä marjaa jo. En vaan käytä sitä pahemmin ruoanlaittoon.

                    Puskia on 7, pari viime vuodelta, loput laitettu itämään maaliskuussa. Lämpimällä eteläpihalla nuo on ollut.
                    https://www.dropbox.com/s/jxg4mbc28h...2017.20.15.jpg
                    Viimeksi muokannut wilbert; 28.9.2012, 17:31.

                    Comment


                      Jeps... onkohan tuossa joku "hajunpuute" vs normi suomiluonnon kukat, kun ei tahdo oikein ötököitä kiinnostaa nuo.

                      Comment


                      • Mä oon yleensä varmistellu pumpulipuikolla tota pölytystä.

                        Comment


                        • On noita välillä yritetty jollain sörkkiä varmuuden vuoks. Pääasiassa kyllä menee ihan luonnollisin menetelmin. Täytyy varmaan ens kesänä laittaa sitten parikymmentä taimea pihalle. Jospa sitä sitten oikeasti jotain saisi, ja jäisi vaikka säilöönkin talveksi. Määrä siis korvannee laadun? ;)
                          Eipä siinä, mukavaa touhua tämä on, vaikka niukasti tavaraa tuleekin.

                          Sitä taas viitsisi ruveta investoimaan paljon keinovaloon, luonnonvalolla mennään. Se taas meinaa kasvatuskauden olevan aika lyhyt.

                          Comment


                          • Ihan normi sellaista tulista palkochiliä (nimeä en tiedä) ja samalla paprikoita ja tuorekurkkuja ja tomaatteja
                            kasvatin ihan semmoisessa n. 18neliömetrin kasvihuoneessa, jonka kasasin vain 2x2 puusta ja uv muovista.

                            Vesisäilöks varasin sellaisen tuhannen litran vesikuution, mitä ne nyt onkaan muoviastioita alumiinikehikolla. (täytin välillä polttomoottoripumpulla)

                            Nostin muutaman trukkilavan päälle ja sain vapaan kastelun, siis mökkioloissa, missä ei oltu kuin viikonloppuisin.

                            Hitto mikä sato niistä chileistä tuli ja tuorekurkuista, paprikat jäi pieneks.
                            Tomaatit söin heti, kun vähänkin punertivat.

                            "Kasvishuone", oli tontin aurinkoisimmalla paikalla.

                            No ei oo sitä tonttia enää, mutta kuivatetuja chilejä löytyy;)

                            Comment


                            • Tuliskohan tuosta uudesta Carolina reaperista hyvä soosi pihveihi.. :D
                              http://www.chilefoundry.com/2012/10/...record-holder/

                              Comment


                                Perkele... pitää ruveta tekeen omat soosit, kun Habanero Tabasco ei tunnu enää missään... onneksi nuo omat kasvatit tuottavat podia :>

                                Comment


                                  No vaihdat johonkin oikeaan soosiin niin tuntuu ja maistuukin, paremmalta. ;)

                                  Comment


                                    Taidan tehdä itse. Eiköhän Orange Habanero (8 puskaa tuota) anna ihan kivasti poltetta, kun sopivasti kokkailee ;)

                                    Comment


                                      Juu lähti itseltäkin lapasesta harrastaminen chilifestien jälkeen, nyt on kasvihuoneessa kolme puskaa nagaa ja kaksi habaneroa täynnä podeja kypsymässä natikan ja sisätilalämppärin kanssa tämän vuoden satoa, mutta ensivuodeksi on lähemmäs kahtakymmentä eri lajikkeen siementä jotka pitäisi istuttaa.

                                      Noita kastikkeita tuli myös festeiltä haalittua ja cittarista ostin fataliin nagasäilykkeen joka on melko riittoisa.

                                      Täältä muuten löytyy naga morich, habanero oranssi ja aji fantasy siemeniä jos on tarvetta.

                                      Comment


                                      • On noita välillä yritetty jollain sörkkiä varmuuden vuoks. Pääasiassa kyllä menee ihan luonnollisin menetelmin. Täytyy varmaan ens kesänä laittaa sitten parikymmentä taimea pihalle. Jospa sitä sitten oikeasti jotain saisi, ja jäisi vaikka säilöönkin talveksi. Määrä siis korvannee laadun? ;)
                                        Eipä siinä, mukavaa touhua tämä on, vaikka niukasti tavaraa tuleekin.
                                        Joskus muinoin kun oli useampaa eri lajia pihalla niin hoidin pölytyksen menetelmällä pussi päähän ja ravista (se perus). ;)

                                        Comment


                                        • Nagan siemeniä voisin haluta kasvatukseen, ja vaihdella vaikka bolivian rainbown, tai lemon dropin vastaaviin. Fataliin tuotantoa nuo em. siemenet alunperin, ja niistä edelleen kasvatettuja. Punaista habaneroa löytyy myös.

                                          Comment


                                            Tänään veteli muuten meiän 2,5v tytär hallelujaa halulla a) katkarapua chilikastikkeessa b) nautaa kung-po :D

                                            Isoveli (7v) itki ekan pienen tipan jälkeen, tyttö veteli kaiken mitä eteen antoi :D

                                            Comment


                                            • En tiedä missä teidän sietokyky menee noiden kastikkeiden suhteen, eli mikä on riittävän tulista, mutta tämmöinen kyllä omaan makuun sitä oli kun hiljan maistelin:

                                              http://www.chilliworld.com/SP6.asp?p_id=173

                                              Mr. Naga - Ingredients: Hot Pepper (Naga Morrich), Salt, Vinegar, Vegetable Oil, Paprika and Mixed Spices.

                                              Tuota Nagaa siinä oli tuoteselosteen mukaan muistaakseni 70 tai 80 %.

                                              Comment


                                              • Testasin tuota Kuikelon ohjetta. Tietenkin sovelsin ohjetta hieman ja heitin omiakin juttuja sekaan. S-Marketista löytyi joku Dutch Chili remix tjsp. 75g erilaisia tuorechilejä. Molemmissa paketeissa oli 2 Habaneroa ja lisäksi muutama muu chili joiden lajia en ottanut selville. Yhteensä siis 150g tuorechilejä. Leikkasin ne muutamaan osaan ja laitoin kattilaan väkiviinaetikan sekaan. Sitten sekaan hieman suolaa ja ripaus sokeria. Keittelin 10-15min ja laitoin sauvasekoittimella mössöks. Mössöstä tuli liian juoksevaa, joten laitoin sekaan vielä noin 15kpl kirsikkatomaatteja, tomaattimurskaa ja paprika-chili tuorejuustoa. Sitten sauvasekoittimella taas mössöksi. Maku on todella hyvä ja sopivan tulinen. Tuossahan on hyvä kun tulisuusasteen voi päättää itse. Olisin laittanut sekaan vielä paprikaa mutta en siihen hätään löytänyt paprikaa jääkaapista.

                                                Kiitokset Kuikelolle ohjeista!

                                                Comment


                                                • Kauankohan toi tökötti säilyy jääkaapissa? Voisin itsekkin vääntää noista habaneroista vastaavaa.

                                                  Comment


                                                  • Tällaista Paholaisen hilloa olen vääntänyt itse. Reseptiä on helppo ja mukava muutella oman maun mukaiseksi, esim jos se on liian mietoa.

                                                    Keittelen pienessä vesimäärässä (max desi-pari) kypsäksi
                                                    -reilun kilon tomaattimurskaa
                                                    -kilon paprikaa
                                                    -pari sipulia
                                                    -kymmenkunta valkosipulin kynttä
                                                    -puoli desiä viinietikkaa
                                                    -oreganoa maun mukaan
                                                    -suolaa sopivasti
                                                    -hillosokeria ja paketti marmeladisokeria, yhteensä n. kilo.
                                                    -Ja tietysti hiukan chiliä pientä poltetta antamaan. Itse laitan parikymmentä nagaa, toisen mokoman erilaisia habaneroja, mitä nyt sattuu puskissa tai pakkasessa olemaan (orange, punainen, brown large, Peruvian white tms) ja vielä kirjava joukko miedompia (itse laitan yleensä baccatumeja, toiset suosivat annuumeja) makua antamaan. Maukkaudessaan ylivertaisia ja siis suositeltavia ovat myös erilaiset Trinidad scorpionit, miedot chilit joilla aloittelijat ja lapset opettaa kivasti uuteen makumaailmaan.

                                                    Niin, nuo olen keitellyt pienellä tulella kypsiksi ja vetäissyt sauvasekoittimella muusiksi. Tulikuumana lasipurkkeihin tai jäähdyttyään pakkaseen. On sangen hyvää säilymään, kiitos etikan ja sokerin. (Kannattaa ottaa huomioon, että pelkkä marmeladisokeri ei sovellu säilöntään).

                                                    On oikeasti hyvää. Vaimoni, joka ensimmäisellä tekokerralla sanoi, ettei kyllä tuohon tököttiin koske, hakee nykyisin liki jokaisen ruuan kylkeen tätä hilloa. Viimeisen vuoden kulunki on ollut yli 15 litraa...

                                                    Ai niin, perinteinen ja kielen mukanaan vievä helppo välipala (suorastaan herkku) on kun laittaa paahtoleivälle vähän voita, pari- kolme kiekkoa vuohenjuustoa ja grillaa uunissa juuston kypsäksi. Päälle lusikallinen-pari hilloa. Ja kyytipoikana lasillinen hyvää punkkua.

                                                    Comment


                                                    • Nyt kyllä Hannu heitti semmosen reseptin, jotta tehtävähän tuota on, ainakin koesatsi.
                                                      Just lisukkeena (melkein) kaikissa ruoissa toiminee varmasti.

                                                      Comment


                                                      • Pannaas vielä toinenkin hillo kehiin, on makeampi ja sopii esim kanan oheen kuin suutarin sor... no antaa sen olla.

                                                        Siihen tulee (nää mun reseptit on sellaista heavy-user-tasoa, jos haluaa pienempiä annoksia, kannattaa osittaa määriä - siis kaikkia muita paitsi chiliä... ;) )
                                                        - tilkka vettä
                                                        - mangoa pari-kolme kokonaista ja jatkeeksi käy Piltin tms mangosose
                                                        - ananasta yksi kokonainen ja tarvittaessa purkista lisää
                                                        - hillo+marmeladisokeria "sopivasti"
                                                        - happoisuuden antajaksi ja maun syventäjäksi sitruunoita pari-kolme kappaletta. Kuoriraaste antaa lisäsäväriä myös ulkonäköön. Limettiäkin voi laittaa ja jos ei happamuus riitä, etikkaa sitten vielä vähän.
                                                        - tuoretta inkivääriä maun mukaan.
                                                        - Chilinä olen käyttänyt Pubescenseja. Canario, Manzano yellow ja - orange ovat olleet hyviä ja reippaan tulisia keltaisia/oransseja, sopivat värinsä puolestakin hilloon. Lisäksi olen laittanut punaista Manzano rojoa antamaan mukavaa lisäväriä. Joskus laitan lisätulta esim Fataliilla, nagalla tai habaneroilla.. Vain oma maku on rajoitteena.

                                                        Samanlainen keittely ja hienonnus kuin edellisellä hillollakin. Pakastuu kivasti ja annospusseissa voi ottaa sulamaan esim kolme desiä kerrallaan.

                                                        Itse laitan ylimääräisen hillon (vink, myös monet muut pakastettavat jutut) pakastuspusseihin, imen ilman pois ja pakkaan 2-3 pussia tiukasti päällekkäin tyhjään maitotölkkiin. Pakkasesta otettaessa voi sitten repäistä vähän tölkkiä auki ja ottaa pussin kerrallaan sulamaan. Säästyy tilaa tosi paljon, etenkin kun hillopurkillisia on litra- ja litrakaupalla... Tämä selitys siksi, ettei kenellekään vaan jää edellisestä postauksesta sellaista kuvaa, että pakastan hillon lasipurkeissa... En suosita, siinä käy huonosti.

                                                        Comment


                                                        • Ei kun paranee;))

                                                          Comment


                                                            No huh, ensi viikolla pitääkin keitellä hilloa ja sinappia.

                                                            Comment


                                                              http://www.poppamies.fi/product_info...roducts_id=935

                                                              Tässä tavarassa on kyllä hinta-laatusuhde kohdallaan. Puolen teelusikallista kun sekottelee ruokaan niin kevyttä nesteen karpaloitumista on tukanjuuressa havaittavissa.

                                                              Comment

                                                              Working...
                                                              X