Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Chili "mausteena"

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Chili "mausteena"

    Laitetaanpa tänne aihe, joka lämmittää sisäisesti näin talven alla.
    Itse olen pari vuotta kokeillut eri lajikkeita. Nyt jopa K-marketti myy Naga Morich chiliä tuoreena. Maailman tulisin tunnettu chililajike.
    Oikein käytettynä nautinnollinen.
    Tässä linkki josta löytyy paljon tietoa ja myös kemistien tekemä maailman vahvin chiliuute. 1 millilitra maksaa 1900,-? Ollee siis myös kallein?
    http://www.poppamies.fi/index.php

    Tosimiesten soosi, jota voi lisäillä kaikkeen syötävään:
    1 valkosipuli
    1/4 sipulia
    2-3 Habanero chiliä tai 1 keskikokoinen Naga Morich
    1 dl öljyä
    suolaa 1 teelusikallinen

    Ainekset "puuroksi" sauvasekoittajalla tms.
    Lisäillään ruokaan oman maun mukaan:)

    #2
    Mielenkiintoinen maustaja. Pitääpä kokeilla.

    Comment


    • #3
      Parempipuolisko kun on tuolta tulisenruuan kulttuurista kotoisin niin perheessämme ei chiliä puutu ruuasta.
      Yksi tapa maustaa ruokaa ilma jokakertaista pilkkomista on lisätä pilkotut chilit(maun mukaan) rypsi/kasvisöljy pulloon. Alkuun kannattaa kokeilla varovasti ja lisäillä jos tuntuu, että ei vieläkään maistu.
      Siitä sitten loraus aina pannulle ennen varsinaisia kokkailuja.
      Loppua kohden alkaa olemaan jo suht tujua tavaraa :)

      Comment


      • #4
        Chili ois ihan hyvää mut menee maha toivottoman kipeeksi ja joutuu työntämään tummelilla voideltuja tampponeja penaaliin kun on pas..a käyny=( Onko tohon mitään jippoja mikä neutralois mahaa kun syö tulisia evähiä?

        Comment


        • #5
          lisätä pilkotut chilit(maun mukaan) rypsi/kasvisöljy pulloon.
          Tatun öljyä täytyy laittaa tekeytymään!

          Helmutille neuvoksi, että jogurtti ja maito auttavat.
          Kaikessa hyvässä on aina ne nurjat puolensa...

          Comment


          • #6
            Habaneroja silpottuna oliviöljyyn ja siitä sitten ruokaan tai ihan ruileivän päälle. Hyvää on.
            Itse myös kasvatan, tällä hetkellä kasvamassa Red savinaa ja aji crystal chiliä.

            Comment


              #7
              Täältä löytyy myös paljon chilitietoa: Chiliyhdistys ja Inferno

              Comment


                #8
                Jos haluaa vain bulkkitulisuutta ilman varsinaista maustamista, niin kaupasta mukaan lasinen pullo chilikastiketta merkkiä 100% PAIN. Se pullo sitten kestääkin, sillä se ytyä kamaa se. Herneen kokoinen nökäre kukkuralliseen lautallisen sekaan on jo aivan älyttömän liikaa.

                Comment


                • #9
                  Ite on tullut kasvatettua jonkuverran noita pieniä chilejä ja onhan ne ihan eri luokkaa kun nuo kaupasta saadut (jopa ne "aidot" habanerot ja nagat). Tilasin suhteellisen ison satsin siemeniä etelä-amerikasta taannoin (25€) ja näyttäis nuo siemenet riittävän ainakin neljälle vuodelle ja chilejä jää yli kulutuksen.

                  En ole mitenkään hardcore viljelijä vaan lähinnä koristekasveina kasvattelen ilman mitään erikoisia valoja ja kyllä niistä satoa saa.

                  Piereskely on jäänyt vähemmälle kun on alkanut kasvattamaan itse noita chilejä. Syy tähän on simppelisti se, että ei vain uskalla enään ku pelkkä ilmakin polttelee.

                  Tatun öljyreseptiä jatkaen sen verran, että tehkääpä samaista öljyä käyttäen popcorneja, mielenkiintoista jopa..

                  Comment


                    #10
                    Tuntuupi vaan, että kaikkeen tottuu. Ainakin pain 100% joka on habanero kastike, niin alkuun meni ruokaan tippa, vähän ajan päästä ruokalusikallinen.

                    Comment


                    • #11
                      Alkuperäinen kirjoittaja helmut Näytä viesti
                      Chili ois ihan hyvää mut menee maha toivottoman kipeeksi ja joutuu työntämään tummelilla voideltuja tampponeja penaaliin kun on pas..a käyny=( Onko tohon mitään jippoja mikä neutralois mahaa kun syö tulisia evähiä?
                      Koita maitoa juoda päälle. Se lieventää tuon tulisuuden aiheuttaman aineen (kapsaisiini) vaikutusta. Aine on rasvaliukoinen, joten liekkö rasvainen ruokakin auttaisi? Ainakin amarillon tuliset ruuat on yleensä myös rasvaisia ;)

                      Comment


                      • #12
                        Jos omaa tuotantoa jää hirveästi yli niin kannattaa kuivattaa ja rouhia ne murskaksi. Sitä murskaa on sitten helppo sekoittaa nuudelikeittoon, jauhelihakeittoon jne. eikä tarvitse koko porukan itkeä kun yksi haluaa hottia.
                        Ja chilejähän voi myös pakastaa.
                        Viimeksi muokannut TatuS; 11.10.2009, 13:30.

                        Comment


                          #13
                          Alkuperäinen kirjoittaja jounii
                          Ainakin amarillon tuliset ruuat on yleensä myös rasvaisia ;)
                          Muuten hyvä, mutta Amarillo ei tarjoa tulista ruokaa. En ole ainakaan törmännyt :)

                          Täytyy tässä vaiheessa kiitellä Levimarketin soosivalikoimaa. Ainakin parikymmentä Poppamiehenkin valikoimissa esiintyvää putelia löytyy, mm. Dave's ja Blair's liemiä. Liekö omistajien joukossa chilin ystäviä, ajavat ainakin Audeilla :)

                          Tampereella Gringos Locos tarjoaa maittavaa Diabloburgeria Kehräsaaressa. Kannattaa käydä maistamassa http://www.gringoslocos.fi/

                          Comment


                          • #14
                            Tuota Tatun aiemmin mainitsemaa öljyä tein. Pullo tyhjäksi (2,5 dl) ja kaksi kokonaista Naga Morichia öljyn sekaan. Sauvasekoittimellä chilit atomeiksi.
                            Seos takaisin pulloon ja tippanokka paikoilleen.
                            Aika hyvä suhde tuli ensi yrittämällä:)

                            Comment


                            • #15
                              Tuossa myös yksi mielenkiintoinen chili-tuote, on hyvää ;)
                              http://www.shamanspirits.com/www/str...ivodka&lang=fi

                              Comment


                                #16
                                Täältä löytyy myös chilin kasvatusta. Lajikkeina Pepperoni ja Habanero. Pepperoni on sopivan "mieto" jotta sitä voi syödä enemmänkin. Lapset tykkäävät myös tuosta pepperonista. Tosin sekin tuntuu chiliin tottumattomasta tuliselta. Habanerosta saa sitten potkua enemmänkin, jos siltä tuntuu. Siemenet otan aina talteen että voi kasvattaa lisää. Vuodesta 2001 olen kasvattanut chiliä ja ei ole tarvinut siemeniä ostella yhtään. Chilit yleensä kuivatan ja teen niistä rouhetta, jota on sitten helppo laittaa suoraan lautaselle. Meidän 5v poika laittaa chiliä melko moneen eri ruokaan. Kavereiden kanssa vaihdellaan eri lajikkeiden siemeniä ja sitten kasvatetaan lisää. :) Perusvirheet on myös kokeiltu eli silmien koskettelu chilin paloittelun jälkeen jne. Saunominenkaan ei ole kovin kivaa jos käsissä ja/tai suussa on ollut chiliä paljon. :D Myös vessatavat menee uusiksi chiliharrastuksen myötä. Kädet on parempi pestä myös ennen vessassa käyntiä. ;)

                                Comment


                                • #17
                                  Alkuperäinen kirjoittaja Jede Näytä viesti
                                  Muuten hyvä, mutta Amarillo ei tarjoa tulista ruokaa. En ole ainakaan törmännyt :)
                                  BEEF & PORK BURRITO GRANDE annoksessa on habanero kastike mukana ja sitä saa annoksiin erikseenkin kun tilaa.

                                  Comment


                                  • #18
                                    Tuo Naga Morich on muuten tulisuudesta huolimatta aivan järkyttävän hyvänmakuinen chili. Vaimoke ei vaan tykkäile, kun kokkailuissa ajaudun liian luovaan tilaan ton nagan kanssa. :D

                                    Comment


                                      #19
                                      Kuinkas kauan sellainen Naga-paketti säilyy ja onko oikea paikka huoneenlämmössä vai jääkaapissa? Niitä kun näyttää olevan ainakin puoli tusinaa paketissa ja ne ei kuitenkaan ihan hetkessä mene.

                                      Comment


                                        #20
                                        Onpa tullut etsittyä jo pidempään tuollaista sivustoa. Nytpä tietää mistä löytääpi hieman vahvempaa maustetta. Nagaa olen jo käyttänyt, mutta vielä tulisempaa olisi mukava kokeilla.

                                        Comment


                                        • #21
                                          Tuo on hottia :) http://www.youtube.com/watch?v=z1fwTaBMJEk

                                          Comment


                                            #22
                                            Meillä emäntä naureskelee että "Kuka käski syödä sitä chiliä", kun mä kokkailen omia chilijuttuja. Lämpimät leivät habanerolla maustettuna on ihan maukkaita ja melko "kuumia". :) Seuraavanakin päivänä vielä tietää sen että on syönyt tavallista tulisempaa sapuskaa.

                                            Comment


                                              #23
                                              Se, joka keksii peräpääystävällisen todella tulisen "chilin", on rikas mies. Eilen tuli taas käytettyä habaneroa vähän hiukan varomattomasti ja aamukahvin jälkeisistä toimista seurasi sellainen tuskanhuuto, että kuu-ukkokin varmasti kuuli. Jostain syystä tuo tulisuus ei ole yhtä nautinnollista ruuansulatuskanavan molemmissa päissä. Tai no enhän minä kaikkien puolesta voi tässäkään asiassa puhua :)

                                              Comment


                                                #24
                                                Miikka: Olen kanssasi erittäin vahvasti samaa mieltä.. :) Nimimerkki "habaneron harrastaja"

                                                Comment


                                                • #25
                                                  Kuinkas kauan sellainen Naga-paketti säilyy ja onko oikea paikka huoneenlämmössä vai jääkaapissa? Niitä kun näyttää olevan ainakin puoli tusinaa paketissa ja ne ei kuitenkaan ihan hetkessä mene.
                                                  Hannu: Hanskat käteen ja leikkaat chilin vaikka neljään osaan.
                                                  Sitten pakastusrasiaan ja pakkaseen odottamaan. Tarvittaessa voi ottaa sopivan määrän pakkasesta.

                                                  Comment


                                                  • #26
                                                    Nostetaan taas ketjua, kun itse olen kasvamassa ensimmäistä satoa.

                                                    "Tavallinen" punainen habanero on osoittautunut helpoksi kasvatettavaksi ja satoa tulee ihan kelvollisesti. Ja makukin on sellainen kelvollisen voimakas. Vajaa kymmenen palkoa on kypsinä ja reilu 80 raakileena tällä hetkellä. Lisää tulee toivottavasti, koska kukkia on tulossa sadoittain. Lämmin kesä auttoi kasvua huomattavasti, kasvit viihtyivät pelkällä parvekkeella todella hyvin. Ensi kesänä valikoima laajenee 4-5 uudella lajikkeella, mm Nagalla.

                                                    Tarjosin tänään haban makutestit omalla biljardikerholla ja kovillakin kavereilla oli vesi silmässä aika pienestä palasta. Väheni elvistely tulisen ruuan ystävyydestä... ;)

                                                    Tällaisia chilien käyttötapoja olen kokeillut ja mukavaksi havainnut:

                                                    Olen sekoittanut 2-3 ruokalusikalliseen Go-Tanin Sambal Oelekia 4 raakaa Nagaa hienona silppuna. On helppoa lisätä ruokaan ja takaan, että on suurimmalle osalle käyttäjistä riittävän tuhtia. 1-2 teelusikallista lautaselliseen tekee jo ihan höpöä.

                                                    Tavallisia pitkiä punaisia chilejä olen täyttänyt erilaisilla juustoilla ja grillannut joko uunissa tai ulkogrillissä parilalla (itse grilli valuttaa juustoa helposti ritilälle). Hyvää naposteltavaa. Viimeksi grillasin parikymmentä kpl mutta loppuivat auttamattomasti kesken.

                                                    Comment


                                                    • #27
                                                      Saakos noita tulisempia chilejä ihan ruokakaupasta, vai täytyykö tilata jostain tai kasvattaa? Itselle ei ainakana ole pistänyt marketissa silmään kuin jotain mietoja lussuja, paprikaa muistuttavia... Kasvihuoneessakin koitin niitä kasvattaa mutta paskat ne mitään itänyt :D

                                                      Comment


                                                        #28
                                                        Prismasta, Citymarketista ja Minimanista oon löytäny chililajitelmia, ja niissä on aika useesti 1 kpl punaisia habaneroja. Sitten sitarissa oli vastaava "lajitelma", missä ei ollu muuta kuin noita red savinoja :)

                                                        Comment


                                                        • #29
                                                          Meillä Joensuussa Sittareista löytyi viime lauantaina Nagaa, Habaneroa, Aji cristalia ja tavallista pitkää punaista ja vihreää pötkylää. Prismassa oli ainakin hollantilaista ja suomalaista habasekoitusta ja Aji cristalia. Jotkut Koon marketitkin myyvät Nagaa, meillä keskustassa oli myös Apachea. Nyt on sesonki meneillään. Hollantilaista Habaneroa/sekoitusta jossa myös habaneroa saa läpi vuoden.

                                                          Idättäminen kannattaa aloittaa mielellään viimeistään helmikuussa. Ja ainakin osa siemenistä taitaa vaatia valoa itääkseen. Tavallinen loisteputkipöytälamppu riitti itsellä myös taimien alkukasvatukseen. Talvehdittaminen vaatii myös valojärjestelyjä.

                                                          Tuoltä löytyy kaikkea kivaa kiinnostuneille, eri lajikkeista on oikein hyviä luonnehdintoja.

                                                          http://www.chiliyhdistys.fi/pages/fi/etusivu.php

                                                          http://chilifoorumi.fi/

                                                          http://www.saunalahti.fi/thietavu/

                                                          http://www.fatalii.net/growing/

                                                          Comment


                                                          • #30
                                                            Ai niin, jossain sanoivat, että Suomi olisi ainoa maa, jossa Naga Morichia saa ostettua tuosta vain kaupan hyllyltä... Hulluja nuo roomal... siis suomalaiset. ;)

                                                            Comment

                                                            Working...
                                                            X