Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Kolarikorjaaminen vuonna 2018

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Kolarikorjaaminen vuonna 2018

    Menin huutelemaan AVK:lta 2009 vuotisen S3 Audin ja nyt on hiukan tullut harmaita hiuksia näiden uusien valvontaehtojen kanssa. Lähinnä turvalaitteiden. Tähän seuraavaan kysymykseen en ole jälleenmyyjiiltä saanut vastausta, maahantuojan kantaa vielä odotellessa; Saako korjauksessa käyttää käytettyjä turvalaitteita? Toisekseen turvalaitejärjestelmä pitäisi vielä testauttaa, mutta tällaista laitetta ei löydy Porista.

    Aika kalliiksi tulee jatkossa kolarikorjaaminen jos ostettava aina uudet turvalaitteet. Tässäkin paikallisella marmorilla kaks bägiä ja vyöt 3200€. Nams.

    #2
    Miksi ei saisi käytettyä laittaa? Kunhan ei vaan ole lauenneet(sanomattakin selvää). Saahan niitä vaihtaa ehjäänkin autoon.

    Comment


    • #3
      Mun käsittääkseni ei ole turvalaite ehdot muuttuneet oikeastaan yhtään. Edelleen saa laittaa käytetyn turvatyynyn mutta ennen katsastusta menet käymään korjaamolla jossa on käytössä vikakoodin lukulaitteisto. Sieltä vaan katsotaan että ei ole vikakoodia, ja tyynyt pitää olla myös nähtävissä. Eli hanskalokero pois jne. Sitten korjaamot pitää tehdä lappu jossa mainitaan vin koodi ja jossa periaatteessa kerrotaan vaan että auton turvalaitteisto on samalla tasolla kuin ennen kolariakin. Siihen oli hieno lausekkin mutta en juuri nyt muista. Voit tehdä sen lapun itsekkin. Allekirjoittaja vaan vastaa siitä että turvatyynyt ovat olleet paikallaan ja täysin toiminnassa tarkastuksen aikana, joten kaikki korjaamot ei halua allekirjoittaa lappua. Kankaanpäässä toimi ainakin hyvin


      Ps: älä vaan kysele mistään tuollaiselta taholta näitä, laittavat pian ostamaan ne uudet bagit ja vyöt.


      Eihän turvalaitteita pysty testaamaan muulla tavalla kuin räjäyttämällä. Sitten onkin hieno todeta että olis ne toiminu...
      Viimeksi muokannut jukkuk; 8.2.2018, 05:24.

      Comment


      • #4
        Katsari vaatii valmistajan kirjallisen kannan, saako käyttää käytössä olleita bägejä. Näin on muuttunut 1.1.2018 alkaen. Kolmelta katsarilta sama vastaus..

        Uusi turvalaitemääräys meni jotenkin niin että turvalaitteet korjattava valmistajan ehtojen mukaisesti ja tästä pitää olla mustaa valkoisella...

        Comment


        • #5
          Ohhoh. Kylläpä tehdään asia vaikeeksi. Oliko tää nyt sitte 1.1.2018 jälkeen ostettuja autoja koskeva? Juurikin ostin bertta 8 mutta mällätty jo viime vuoden puolella joten kuinkahan on...

          Comment


          • #6
            "Uusi turvalaitemääräys meni jotenkin niin että turvalaitteet korjattava valmistajan ehtojen mukaisesti ja tästä pitää olla mustaa valkoisella..."

            Eikös se noin ole aina ollut? Kuulostaa että tässä on säännöissä joku pieni muutos tullut ja nyt sitä tulkitsee eri tahot omalla tavallaan.

            Comment


              #7
              https://www.avk.fi/valvontaehdot

              Ennen 1.1.2018 myyntiin tulleet
              TURVALAITTEET
              Tuotteen turvavarusteista vaaditaan dokumentit. Tuotteen turvalaitteet on saatettava vahinkoa edeltäneeseen kuntoon.
              Turvalaitteiden toiminnasta on esitettävä todistus rekisteröintikatsastuksen yhteydessä, todistuksesta on selvittävä
              todistuksen antaja.
              1.1.2018 alkaen myyntiin tulleet
              TURVALAITESELVITYS
              Ajoneuvon turvalaitteista vaaditaan dokumentit.
              Ajoneuvon turvalaitteet on saatettava valmistajan edellyttämään kuntoon. Rekisteröintikatsastuksen ja/tai korjausvalvonnan yhteydessä on esitettävä selvitys turvalaitteiden korjauksesta ja/tai vaihdosta.
              Mikäli valmistaja edellyttää uusien turvalaitteiden käyttöä, tulee niistä esittää dokumentti josta ilmenee että kyseinen tuote on ollut uusi (esim. varaosakuitti).
              Näiden selvitysten lisäksi on esitettävä järjestelmätestausraportti, joka on mittalaitteesta tulostettu. Dokumenteista on käytävä ilmi niiden antaja, turvalaitteiden kunto/toimivuus ja testaukseen käytetty laitteisto.
              Onhan tuossa ihan oleellinen muutos tullut vaatimuksiin. Kirjoittaakohan valmistaja paljon sellaisia todistuksia joissa lukee, ettei kannata eikä tarvitse ostaa uusia maahantuojan hyvällä katteella myymiä turvalaitteita, hakekaa vaan romikselta ja ebaysta :)

              Comment


                #8
                Aika selvä tuo teksti on. Nyt jää sitten maahantuojien hommaksi kirjoittaa todistus, ettei käytettyjä osia saa käyttää. Ja näin loppuu yliajettujen raatojen korjaus jobbareiden toimesta. Hyvä niin.

                Comment


                • #9
                  Eihän kolariautojen korjaamisessa mitään vikaa ole? Sehän loppuu lähes kaikilta jos joutuu uusia ostelemaan, omasta mielestä aivan typerää.

                  Comment


                    #10
                    Rojut ostetaan baltiaan, virkataan läjään, rekisteröidään siellä ja roudataan Suomeen myyntiin?

                    Comment


                      #11
                      Alkuperäinen kirjoittaja jukkuk Näytä viesti
                      Eihän kolariautojen korjaamisessa mitään vikaa ole? Sehän loppuu lähes kaikilta jos joutuu uusia ostelemaan, omasta mielestä aivan typerää.
                      Kuten sanoin, loppuu jobbareilta jotka korjaa ne päin seiniä. Ei osata käsitellä erilaisia teräksiä, ei osata leikata ja vaihta osaa oikeasta kohtaa, ei osata käyttää oikeita kiinnitysmenetelmiä. Tästä seuraa se että seuraavassa kolarissa auto ei ole enää turvallinen.

                      Ja toinen on tosiaan tämä että auto ostetaan Suomesta, roudataan Balttiaan ja siellä korjaukset on sitten usein, ei aina, mutta usein samaa tasoa. Ja taas on yksi kuolemanhäkki lisää liikenteessä.

                      Comment


                      • #12
                        Pahinta on että vakavakin kolari jäi ainakin vielä jokin aika sitten auton rekisterihistoriasta täysin piiloon. Mutta tähän taisi sentään tulla parannus ja pahimpia raatoja eikai saa enää mitenkään takaisin kilpien väliin?

                        Comment


                        • #13
                          No tuohan on sitten harvinaisen selvä tuo ohjeistus kerrankin. Voipi tosiaan olla aika hiljaista että maahantuoja antaa asentaa käytettyjä pusseja. Periaatteessa hyvä että näin pahimmat lintat lähtee pysyvästi liikenteestä, toisaalta muuttaa joitakin hävyttömän kalliiksi. Monesti on nähty auto missä pussi ulostautunut ilman minkäänlaista runko vahinkoa kun osuma on vain tullut sopivaan kohtaan. Uudempihan menee monesti lunastusturvaan, joten pikkuvikaisen auton korjaus saattaa tulla tarpeettoman kalliiksi. Ja eipä nuo säännöt edelleenkään auta niihin autoihin mitkä menee yhtiön ohi huonossakin kunnossa ja joku ranettaa nippuun miten sattuu.

                          Comment


                          • #14
                            Tuokos tuo nyt mitään muutoksia jos kyseessä on vain korjaus eikä ehdollinen?

                            Mitähän jos korjatun avk-pelin rekisteröisi esim. Viroon ja toisi takas Suomeen? Tarviiko maksaa verot kun ne on jo kertaalleen maksettu eikä ole haettu vientipalautusta? Riittäisikö tämän jälkeen pelkkä rekisteröintikatsastus kun kyseessä on tuontiauto joka on ollut toisessa EU-maassa rekisterissä? Vai mahtaako trafin korjausehdot kuitenkin päteä edelleen?

                            Comment


                            • #15
                              Siihen on tullut muutos, että ehdollisella korjauksella ulkomaille viety auto menee suomen päässä "romutetuksi", eli ei saa koskaan enää Suomessa kilpiin. Se on todella hyvä asia.

                              Sain tänään vastauksen Audilta; "Suosittelemme uusien, alkuperäisten ja virheettömien turvalaitteiden osien käyttämistä." Eli ei ole vaatimus, vaan suosittelevat. Hyvä niin, säästin just kolme tonnia. Järjestelmä on kuitenkin testattava, ja esim. hansikaslokero oltava pois paikoiltaan, jotta airbagin paikoillaan olo voidaan varmentaa. Eli testaava taho tarkastaa, että bägit ovat paikoillaan, eikä järjestelmä anna vikakoodeja.

                              Ei käytettyjen bägien käyttö ole mikään ongelma, eikä tee autosta mitään huonoa yksilöä. Ongelmana ovat ne yksilöt, jotka menee AVK:n ohi. Silloin siihen ei päde mitkään valvontaehdot vaan auto korjataan kaikessa hiljaisuudessa.

                              Comment


                                #16
                                Luulis, että Trafin korjausehdot on kirjattu autokohtaisesti runkonumerolle, eikä rekisterinumerolle?

                                Comment


                                • #17
                                  Näin se on.

                                  Comment


                                  • #18
                                    Alkuperäinen kirjoittaja Fromi Näytä viesti
                                    Ei käytettyjen bägien käyttö ole mikään ongelma, eikä tee autosta mitään huonoa yksilöä. Ongelmana ovat ne yksilöt, jotka menee AVK:n ohi. Silloin siihen ei päde mitkään valvontaehdot vaan auto korjataan kaikessa hiljaisuudessa.
                                    Pyroteknisille turvalaitteille valmistaja määrittää kuitenkin käyttöiän minkä jälkeen ne pitäisi periaatteessa kaikki uusia autoon kuin autoon. Tuo ei välttämättä ole 10 vuotta enempää.

                                    Comment


                                    • #19
                                      Varmasti runkonumeron perusteella, mutta vieläkö se joutuisi trafin kynsiin kun se olisi toisesta EU-maasta tuotu auto joka olisi jo ollut rekisterissä. No toisaalta turha miettiä porsaanreikiä jos se kerran merkataan romuksi.

                                      Nykyisin bägeissä ei taida enää olla mitään parasta ennen päiväystä kuten ennen muinoin?

                                      Comment


                                      • #20
                                        Alkuperäinen kirjoittaja liki Näytä viesti
                                        Pyroteknisille turvalaitteille valmistaja määrittää kuitenkin käyttöiän minkä jälkeen ne pitäisi periaatteessa kaikki uusia autoon kuin autoon. Tuo ei välttämättä ole 10 vuotta enempää.
                                        No tietysti näiden pyroteknisten laitteiden käytössä on määrätty "käyttöikänsä", mutta tällöin tulisi vaatia säännöllistä uusimista myös kolaroimattomiin autoihin, tällöin myös bägien kysyntä kasvaisi ja hinnat laskisi (tuskin, mutta kauniisti ajateltuna), jolloin uusien asentamisessa ei muodostuisi ongelmaa. Hintahan tässä se ongelma on.

                                        Comment


                                          #21
                                          Alkuperäinen kirjoittaja liki
                                          Pyroteknisille turvalaitteille valmistaja määrittää kuitenkin käyttöiän minkä jälkeen ne pitäisi periaatteessa kaikki uusia autoon kuin autoon. Tuo ei välttämättä ole 10 vuotta enempää.
                                          Alunperin bägien käyttöiäksi olikin määritelty ~10-15v, jonka jälkeen ne olisi pitänyt uusia. Silloin ei vielä osattu arvioida bägien vanhemista. Vielä 2003 ostamani RAIDin ratin bägissä on just tommonen expiration date-tarra. Mutta, sittemmin luin jostain, että tästä olisi luovuttu, koska havaittiin etteivät ne vanhenekään ihan niin nopsakkaan kuin ajateltiin.

                                          EDIT, pikainen googletus, tässä Trafin julkaisu vuodelta 2010: Turvavarustetutkimus Passiivisen turvallisuuden
                                          turvalaitteiden ja kolariturvallisten korirakenteiden korjaamisen viranomaisvalvonta
                                          , jossa mainitaan asia sivulla 21.

                                          Ja tässä suora lainaus:
                                          Alkuperäinen kirjoittaja Trafi
                                          3.9.1 Turvavarusteen vanheneminen
                                          Turvavarusteen vanheneminen koskettaa tällä hetkellä noin kymmenvuotiaita ja sitä vanhempia turvavarustettuja autoja, valmistajasta riippuen. Valmistajat an- toivat turvavarusteiden yleistymisen alkaessa 1990-luvun puolenvälin jälkeen turvavarusteille erimittaisia elinaikoja jonka jälkeen varuste tulisi vaihtaa. Ajat olivat tyypillisesti 8 – 15 vuotta. Toiset valmistajat eivät edellyttäneet ikäänty- vän turvavarusteen vaihtamista lainkaan, vaan määrittivät varusteelle tehtäväksi tietyt tarkastustoimenpiteet määräajoin huollon yhteydessä. Vanhenemisajat olivat varotoimenpiteenä uudelle pyrotekniikalle, jonka kestoiästä ajoneuvokäy- tössä oli kliinistä kokemusta vasta rajalliselta ajalta. Sittemmin useimmat val- mistajat ovat luopuneet vaihtoiän määrittelevistä ohjeistaan ja perusteena on toiminnaltaan luotettavaksi havaittu tekniikka. Lisäksi elektroniikan kehittymi- nen ohjauslaitteen diagnostiikkatoiminnoissa mahdollistaa entistä paremmin sähköisten ominaisuuksien muuttumisen aiheuttamien epävarmuuksien ja viko- jen havaitsemisen jo aikaisessa vaiheessa. Nykytiedon valossa näyttäisi perus- tellulta olla edellyttämättä turvavarusteen uusimista pelkästään varusteen iän perusteella. Tilannetta tulisi kuitenkin seurata viranomaisen toimesta ja arvioida tarvittaessa uudelleen onnettomuustutkinta-aineiston perusteella yhdessä vakuu- tus- ja korjaamoalan kanssa.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X