Laitellaas tänne ohje, joka saa varmaankin monen raavaan barbaarin kavahtamaan. Tahdon vielä sanoa, että tiedän ettei seuraavalla eväksellä ole kovin kummoiset ravintoarvot, eikä kovin monet muutkaan arvot.
Mutta niin. Tuli tehtyä "lihakastike" seitanista. Joidenkin lähteiden mukaan sana seitan tulee nykyjapanin kielisestä sanasta ja tarkoittaa "pelkkää proteiinia". Käytännössä aine on kuitenkin vehnäjauhosta tehtyä massaa, joka muistuttaa melkolailla lihaa. Helpoiten seitanin tekee vehnägluteenijauhosta, mutta jonkinmoisella vaivalla se onnistuu myös normaalista vehnäjauhosta.
Seitan ohje:
5dl vettä
11dl vehnäjauhoja
Vaivaa vedestä ja jauhoista taikina. Helppoa, eikö? No ei ole - nyt se homma vasta alkaa. Laita taikinapallo leivontakulhoon ja kaada reunaa pitkin päälle kylmää vettä kunnes koko taikinamyökky on peittynyt. Anna seistä veden alla 10min. Kaada vesi pois ja laita kuppiin niin kuumaa vettä kuin kätesi kestää. Nyt vaivaa taikinaa erittäin varovasti. Tarkoitus ei ole sekoittaa lisää vettä taikinaan, vaan huuhtoa tärkkelystä pois.
Kun vesi on muuttunut maidonvalkeaksi, kaada se pois ja vaihda tilalle kylmä vesi. Huuhdo taikinaa kylmässä vedessä jälleen niin kauan, että vesi on valkeaa ja vaihda tilalle kuuma vesi. Tätä kuuman ja kylmän veden vuorottelua jatketaan niin kauan kunnes vesi ei enää värjäänny, vaan pysyy kirkkaana. Itsellä tähän meni reilu puoli tuntia ja varmaankin reilu parikymmentä veden vaihtoa. Taikinaa täytyy käsitellä alussa varovasti, jotta se ei ala sekoittua veteen. Jos taikina alkaa murenemaan, olet liian kovakourainen. Mitä pidemmälle taikina valmistuu, sitä kovempaa käsittelyä se kestää.
Kun taikina on valmis se on kutistunut alle puoleen alkuperäisestä koostaan. Lisäksi koostumus muistuttaa melkolailla syötyä purukumia. Makua tuossa ei ole. Täysin "tabula rasa".
Seuraavaksi tuota könttiä ruvetaan maustamaan. Kannattanee jakaa köntsää pienenpiin osiin, jotta maku uppoaa paremmin. Itse jaoin taikinan neljään osaan. Jos tekee esim. pihvejä, kannattaa muotoilla jo tässä vaiheessa. Tehdään oman mielen mukainen, voimakasmakuinen mausteliemi. Itse tein seuraavanlaisen:
Pari valkosipulinkynttä
Mustapippuria
Paprikajauhetta noin 2tl
Chilirouhetta 1 rkl
Kasvislientä 2 l
Könttejä keitellään liemessä noin 20min tai vähintään niin kauan, että ne nousevat pinnalle. Keittämisen aikana tehdään marinadi. Tässä yksi vaihtoehto:
1dl öljyä
1rkl soijakastiketta
1 iso valkosipulinkynsi silputtuna
reilu ripaus grillausmaustetta
1/3 habaneroa silputtuna
1/2 tl paprikajauhetta
limemehua
(suolaa jos tarvis)
Kun köntit ovat keittyneet valmiiksi, marinadi sivellään/pyöritellään niiden päälle ja laitetaan jääkaappiin pariksi tunniksi maustumaan. Maustumisen jälkeen paistetaan pannulla ja tarjoillaan vaikka lohkoperunoiden kera.
Mutta niin. Tuli tehtyä "lihakastike" seitanista. Joidenkin lähteiden mukaan sana seitan tulee nykyjapanin kielisestä sanasta ja tarkoittaa "pelkkää proteiinia". Käytännössä aine on kuitenkin vehnäjauhosta tehtyä massaa, joka muistuttaa melkolailla lihaa. Helpoiten seitanin tekee vehnägluteenijauhosta, mutta jonkinmoisella vaivalla se onnistuu myös normaalista vehnäjauhosta.
Seitan ohje:
5dl vettä
11dl vehnäjauhoja
Vaivaa vedestä ja jauhoista taikina. Helppoa, eikö? No ei ole - nyt se homma vasta alkaa. Laita taikinapallo leivontakulhoon ja kaada reunaa pitkin päälle kylmää vettä kunnes koko taikinamyökky on peittynyt. Anna seistä veden alla 10min. Kaada vesi pois ja laita kuppiin niin kuumaa vettä kuin kätesi kestää. Nyt vaivaa taikinaa erittäin varovasti. Tarkoitus ei ole sekoittaa lisää vettä taikinaan, vaan huuhtoa tärkkelystä pois.
Kun vesi on muuttunut maidonvalkeaksi, kaada se pois ja vaihda tilalle kylmä vesi. Huuhdo taikinaa kylmässä vedessä jälleen niin kauan, että vesi on valkeaa ja vaihda tilalle kuuma vesi. Tätä kuuman ja kylmän veden vuorottelua jatketaan niin kauan kunnes vesi ei enää värjäänny, vaan pysyy kirkkaana. Itsellä tähän meni reilu puoli tuntia ja varmaankin reilu parikymmentä veden vaihtoa. Taikinaa täytyy käsitellä alussa varovasti, jotta se ei ala sekoittua veteen. Jos taikina alkaa murenemaan, olet liian kovakourainen. Mitä pidemmälle taikina valmistuu, sitä kovempaa käsittelyä se kestää.
Kun taikina on valmis se on kutistunut alle puoleen alkuperäisestä koostaan. Lisäksi koostumus muistuttaa melkolailla syötyä purukumia. Makua tuossa ei ole. Täysin "tabula rasa".
Seuraavaksi tuota könttiä ruvetaan maustamaan. Kannattanee jakaa köntsää pienenpiin osiin, jotta maku uppoaa paremmin. Itse jaoin taikinan neljään osaan. Jos tekee esim. pihvejä, kannattaa muotoilla jo tässä vaiheessa. Tehdään oman mielen mukainen, voimakasmakuinen mausteliemi. Itse tein seuraavanlaisen:
Pari valkosipulinkynttä
Mustapippuria
Paprikajauhetta noin 2tl
Chilirouhetta 1 rkl
Kasvislientä 2 l
Könttejä keitellään liemessä noin 20min tai vähintään niin kauan, että ne nousevat pinnalle. Keittämisen aikana tehdään marinadi. Tässä yksi vaihtoehto:
1dl öljyä
1rkl soijakastiketta
1 iso valkosipulinkynsi silputtuna
reilu ripaus grillausmaustetta
1/3 habaneroa silputtuna
1/2 tl paprikajauhetta
limemehua
(suolaa jos tarvis)
Kun köntit ovat keittyneet valmiiksi, marinadi sivellään/pyöritellään niiden päälle ja laitetaan jääkaappiin pariksi tunniksi maustumaan. Maustumisen jälkeen paistetaan pannulla ja tarjoillaan vaikka lohkoperunoiden kera.
Comment