Jotta voisit osallistua keskusteluihin, sinun pitää ensin rekisteröityä. Rekisteröityminen edellyttää sitoutumista foorumin käyttöehtoihin. Rekisteröidy täällä.
Jos olet ensimmäistä kertaa tällä foorumilla, ole hyvä ja tutustu ensin jo kysyttyihin kysymyksiin. Kysymykseesi löytyy mahdollisesti jo useita vastauksia. Hae vanhoja kysymyksiä ja vastauksia täältä.
Laitoin tomaattikeiton porisemaan, huomenna iltapäivällä on tarkoitus olla valmis. Sauvasekoittimella huomenissa tasaiseksi sametiksi, sopivat mausteet sekaan ja muutama nokare vuohenmaitojuustoa lautaselle. Jami.
Käy ihmees kokeilee. Lounas aikaa on välil ruuhkaa erittäin suosittu paikka meinaa. Ja ei oo hinnalla pilattu.
Kiitoksia onnitteluista :)
Nyt käyty. Oli ihan laadukasta perusmättöä ilman turhia krumeluureja. Lounaspaikaksi ei lahtelaisista lounasmestoista kaikkein edullisimmasta päästä, mutta käytetyt raaka-aineet kaiketi nostaa hintaa - vältelty eineksiä, mikä aina hyvä asia!
Possun kyljyksiä,pottumuusia sekä kermainen ruskea kastike:
Aloitetaan homma ottamalla yksi padanol lievittämään päänsärkyä, seuraavaksi häädetään kani pois keittiöstä.
Mausta kyljykset ennen paistamista; Merisuolaa,pippuria,grillausmauste,paprikajauhe
Miedolla lämmöllä paistaen pannulla.
Kuoritaan potut ja otetaan kattila ja samalla kompastutaan kaniin joka on hiipiny takas keittiöön.
Häädetään kani toistamiseen ja pilkotaan pottuja pienemmiksi,kypsenee nopeammin.
Otetaan toinen kattila ja aletaan valmistaa ruskea kastike. Kunnon nokare voita kuumaan kattilaan ja 2rkl vehnäjauhoja, ruskistetaan jauhot ja perään muutama dl vettä. (jokainen ite päättäkööt kuinka paksua/löysää kastiketta haluaa) Sekoitetaan kunnolla ettei jää paakkuja (vinkki:sihvilän läpi voi valuttaa jos isoja paakkuja jää) Lisätään sekaan 2dl ruokakermaa,1 lihaliemikuutio ja maustetaan miedosti pippurilla.
Kun potut on valmiina valuta vesi pois, nokare voita ja maitoa sekaan, vatkaimella muussiksi.
Potkikaan kani häkkiin ku ei suostu pysyy pois jaloista. Perään voi heittää porkkanan että ei tuu häkistä läpi. Istuudutaan sohvalle nauttimaan ja rentoutumaan.....
Laitoin tomaattikeiton porisemaan, huomenna iltapäivällä on tarkoitus olla valmis. Sauvasekoittimella huomenissa tasaiseksi sametiksi, sopivat mausteet sekaan ja muutama nokare vuohenmaitojuustoa lautaselle. Jami.
Nyt on ihan pakko heittää tarkentava kysymys. Keitätkö keittoa todellakin 24h?
Vai keititkö sen normityyliin ja annat sen jälkeen keiton kypsyä itsekseen vuorokauden ja sitten sauvasekoitinta peliin?
Nyt on ihan pakko heittää tarkentava kysymys. Keitätkö keittoa todellakin 24h?
Vai keititkö sen normityyliin ja annat sen jälkeen keiton kypsyä itsekseen vuorokauden ja sitten sauvasekoitinta peliin?
Ensin 5 tuntia rauhallista keittelyä, lepäsi yön yli, seuraavana päivänä 4 tuntia porisuttelua jonka jälkeen sauvasekoitinkäsittely. Tomaatti paranee hurjasti reilusta kypsennysajasta.
Tämmöstä väkertelyähän tämä minun kokkailu vain on. Kaikkiin tomaattiruokiin kannattaa laittaa vähän sokeria.
Muuten, jos on mahdollisuus, niin tomaattikeittoon käytettävät tomaatit voi ensin kevyesti grillata. Antaa hyvän maun.
Itse asiassa kasviksia kannattaisi grillata aina vähän yli tarpeen. Eri väriset paprikat, sipulit, tomaatin, kesäkurpitsat jne. vaan seuraavana päivänä kattilaan, vähän kanalientä + tilkka oliiviöljyä ja keittelee sosekeitoksi. Paahtoleipää viereen tai krutonkina keiton päälle. Maistuu nirsommallekin.
Mites tuo kalttaus, ennen grilliä vai jälkeen. Tai sitten grillin jälkeen ihan manuaali kuoriminen, ja toki varmaan "fileroidaan" ja siemenet veks, mitä aina oon ihmetelly. Minusta ne kuuluu asiaan.
Vaimo kieltäny multa tuota tomaatin käyttöä tämän ihoallergian takia, mutta on se niin hyvää, että käytän silti, paprika linja ei pure niin hyvin, vaikka herkkua saa siitäkin aikaiseksi pienellä vaivalla:) Ja sehän tarvii sen kunnon "polttamisen" grillissä ennen laittamista.
Tuli tuossa kk sitte hommattua sähkösavustin. Ensimmäisellä kerralla laitoin valmista savustuspurua. Totesin että se on aivan liian kuivaa eikä savua kuin hetken. Pitää olla tuoretta leppää niin savuaa koko savustusajan.
Nyt alkaa resepti olla melkosen hyvä ja valmis. 1200g lohifile reilu parituntia merisuolassa, tuoreesta lepästä vuoltua lastua, 2 sokeripalaa, 40-45min pöntössä ja valmista. Parantelin vähän reseptiä ja laitoin puolkourallisen katajan oksia joissa oli pari marjaa. Antaa loistavan maun. :)
Tästä erittäin hyvät karppaajan makkaraperunat ilman perunoita!
Tarvitaan siis seuraavat välineet kahteen reippaaseen annokseen:
*voita
*400 g grillimakkaraa maun mukaan esim. wilhelmin hot chorizo
*1 paprika
*1 sipuli
*valkosipulia, 2 kynttä
*tomaattia 1kpl (tai kirsikkatomaatteja muutamia)
*tuoretta chiliä 1 kpl (voi jättää poies)
*purjoa
*ruohosipulia
*basilikaa
mausteeksi grillimaustetta, pippuria ja suolaa.
Valmistus seuraavasti:
Levitellään edellämainitut reippaille folion paloille. Alimmaiseksi voita 1 rkl.
Pilko edellämainitut mieleisen näköiseksi foliolle, mausta reippaasti ja rohkeasti ja sitten nyytti kiinni.
Kypsytä uunissa 200c, noin 30-45 min uunista riippuen, tai sitten kiukaalle saunomisen ohessa, ei ole niin nirso siitä ajasta.
Ruoka helppo soveltaa mieleiseksi. Lisää vihanneksia, mausteita yms.
Itse asiassa kasviksia kannattaisi grillata aina vähän yli tarpeen. Eri väriset paprikat, sipulit, tomaatin, kesäkurpitsat jne. vaan seuraavana päivänä kattilaan, vähän kanalientä + tilkka oliiviöljyä ja keittelee sosekeitoksi. Paahtoleipää viereen tai krutonkina keiton päälle. Maistuu nirsommallekin.
Siinäpä tulikin huomiselle saunaseuralle valmis ruokaohje:).
Peli on kuitenkin päällä kokoajan, joten keittoa ja krutonkeja, siinä se.
Ranskanperunat uuniin ja pari minuuttia ennen kuin ovat valmiita, päälle revitään 2-5 cheddar juusto siivua, odotellaan kunnes juusto on sulanut sopivan tummaksi. Lopuksi peruna+grillausmauste.
Hyvää darramättöä nopeesti ja helposti!
Jos Ilkka kerran karpparis oot alakanu, niin kala ja tomaatti käy kevyesti yhteen.
Tuli mieleen tuo vanha kirjoittamani ohje tänne.
#21
Vanha 24.01.2010, 12:42
No kun tämmöset helevetinmoiset pakkaset pukkas päälle, niin lämmittävä resepti olis paikallaan:
- 2 isoa sipulia, pilkotaan pieneksi
- 7-10 valkosipulinkynttä, murskataan ja pilkotaan
- purkki, tai kaksi chilitomaattimurskaa
- mustapippuria
- hieman chiliä (maun mukaan)
- pikkuploraus sitruunauutetta, tai puserrettua sitruunaa
- ihan hyppysellinen sokeria
- esim pakastekalaa, tai lohikuutioita ,ihan kala, kuin kala käy.
Homma lähtee tästä:
Kuullotetaan sipulit ja valkosipuli kasarissa, mutta ei ruskisteta.
Lisätään tomaattimurskat ja mausteet.
Annetaan kiehua hiljalleen n. 10 min, jonka jälken lisätään kalapalaset, jatketaan kiehuttamista varovasti vielä n.10 min, eli kunnes kalat ovat kypsiä.
Tarjoillessa lautasen pohjalle laitetaan paahdettuja ruisleipäpalasia ja keiton päälle hieman juustoraastetta.
Helppoa , nopeaa , hyvää ja huomasitte varmaan että suolaa ei tarvitse, mutta jos joku sitä välttämättä kaipaa, niin sitten merisuolaa, tai kalalientä keittovaiheessa.
Hyvin toimii vaikka arkiruokana kesäaikaankin, on kevyttä ja variantteja oman maun mukaan.
Karin tomaatti-kala vaikuttaa hyvältä. Jos joku ei ole kokeillut dijon hunnutetua uunilohta, niin kannustan. Itse tykkään ensin penslata calvadoksella kuivatun fileen ja kun calvados on kuivahtanut hieman pintaan, niin ohuesti dijon pintaan vaikka sormilla hieroen. Ei tarvi suolaa, pöytään voi laittaa halukkaalle sirottimen.
Tänä kesänä meinaan kokeilla valkoviinissä höyrystettyä kalamureketta hauesta. Ei saa nauraa :) hauki myllytettynä (siis jauhettuna, ei kiillotettuna) ja sopivan loivasti maustettuna. Viime kesänä höyryteltiin siikaa aika helvetin monta kiloa... Höyryttäminen on yllättävän herkkä tapa kypsyttää varsinkin siikaa, joka pannulla tai uunissa tahtoo mulla mennä aina vähän pitkäksi ja siiasta tulee "pumpulimainen".
Tänä kesänä meinaan kokeilla valkoviinissä höyrystettyä kalamureketta hauesta
Eipä toki naureta, kokemusta senverran, etä naapuri (kovakalamies) tarjoillut joskus höyrytettyjä haukipullia, no kieli meni sinne minne aurinko ei paista:)
Ja jopa tämä kuuluisuus Jope R laitteli kerran telkkarissa hauesta pateeta, ja hyvältä vaikutti.
Maisteriystäväni kalatalouspuolelta kehitteli haukimössöstä hampparin, hyvin maistui ainakin pikkupieruissa;))
Meikä vaan tuohon haukeen turhautuneena aina sitä moittii, kun täälläpäin järvestä muutakaan oikein saa.
Mutta kala kunnniaan vaikka kilohinnaks tulis mitä tahansa.
Ihan just kohta Akseli tulee käymään täällä mummolassa ja tehdään tulet ja grillataan pojan kanssa makkarat;) Siinä se.
Jos Ilkka kerran karpparis oot alakanu, niin kala ja tomaatti käy kevyesti yhteen.
Kiitos vinkistä. Karppaukset alkaa olemaan kohta takanapäin, kun painotavoite melkein saavuteetu. Liki 10kg lähti kahdessa ja puolessa kuukaudessa ja tämä lähes pelkästään ruokavalion muutoksella. En olisi uskonut tuon noin tehokasta olevan.
Parin viime viikon aikana on vaan ihan karmiva päänsärky vaivannut, se alkaa kellon tarkasti joka päivä hiukan ennen lounasaikaa ja kestää yleensä iltaan. Olen päätellyt tuon olevan elimistön hätähuuto, kun ruoasta saa liian vähän hiilihydraatteja. Tai sitten meikäläisellä on asiat muuten vaan tosi huonosti ja joku kasvain syö aivoja.
Viimeksi muokannut Ilkka L; 21.5.2012, 12:27.
Perustelu: typoja korjailtu taas kerran
Ilkka, silloin kun aloitin sen rajun karppauksen, mistä nyt olen jo luopunut, elin syön myös hiilareita.
(Tietenkin vähemmän ja parempilaatisia, mutta kun jo toistavuotta tuo paino pysynyt siinä 85 kg:n hujakoilla verrattuna entiseen 97 kg.)
Niin piti sanomani siitä ankarasta päänsärystä: se vaivas minuakin aluks niin kovaa, että disperiini tuli tutuksi.
Kertoessani tuon karppausmoodin olevan käynnissä kaverille, joka kuitenkin on kirurgi ammatiltaan, hän kysyi onko ollu päänsärkyä? Kuulemma normaalia, kun hiilikset jää vähemmälle noin yhtäkkiä ravinnosta.
Eli ei syytä huoleen, kunnon tumma ruisleipä auttaa;)
Juu, minäkin olen ymmärtänyt, että päänsärky kuuluu alussa asiaan. Ihmetyttää vain, kun omalla kohdalla päänsärky alkoi vasta 2kk aloituksen jälkeen.
Nyt olen hieman lisänyt hiilareita ja tuntuu se pikkuisen helpottavan. Jysäri tulee edelleen samaan aikaan joka päivä, mutta se ei ole enään (ehkä) niin paha. Noh, sitä saa mitä tilaa.
Just tulin kotio kaverin 50 vuotispäiviltä ja empä kerenny erittäin hyvää ohjetta tähän saumaan kertomaan.
Mutta nyt tuleivaisuutta varten:
Pilko pekoni pieneksi ja laita kuumalle pannulle, odota kunnes pekoni luovuttaa rasvat ja lisää jauheliha.
Ruskista koko satsi ja ota pois levyltä.
Seuraavaks sipellä pieneks ainakin kymmenen valkosipulinkynttä.
Laitat pekonijauhelihamössön kasariin ja lisäät paripurkkia hyvää ja paksua ruokakermaa, valkosipulit ja jonkunverran mustapippurirouhetta sekaan.
Silläaikaa sulla kiehuu "simpukka"pasta ja kunse on melkein kypsää, kaadat tuon herkkukastikkeen sekaan.
Annat ainakin varrtin vetäytyä ja sitten kitusiin, kylmänä siihen voi tulla ihan himo;)
Tänää tehdää kapazin ohjeitten mukaan. Kävin ihan vartavasten kaupassa hakee (paitti käytän spagettia en simpukka pastaa)
Ihmetyttää vain, kun omalla kohdalla päänsärky alkoi vasta 2kk aloituksen jälkeen
Eikö tuo lie sitä vain, että vanhat hiilarit piti vielä miestä hengissä;), ennenkuin poistuivat.
Mutta tosiaan, eiköhän tuon karppauksen idea ala olla siinä, että nähdään kuinka nopeasti saadaan tuloksia aikaan ja aletaan elämään senmukaan, mutta "normieväillä".
Mitä ne sitten lienevät, mutta kai tuota jokainen itse huomaa;).
Silti vetäisin lihiksen Kuopion torilla, koska se kuuluu asiaan. (sain vielä ilmaisen, kun oli asiakas)
Maailman helpoin kalaresepti. Kuhafileitä tarpeen mukaan. Päälle merisuolaa ja mustapippuria. Sudilla pikkasen ruokaöljyä päälle ennen grilliin laittoa. Sitten vaan nahkapuoli parillaan päin kalat grilliin ja pois kun kun on päältä saanut vähän väriä. Mausteeks sitruunaa ja/tai sitruunapippuria. Nahka tarraa aika helposti parillaan, joten se on syytä voidella hyvin ennen kuin kalat laittaa grilliin. Tällä tavalla duunattaessa kalan nesteet pysyvät hyvin kiinni lihassa ja se on tosi mehevää.
Tänään tuli veivattuu sämpylöitä pussin ohjeesta, ja hyvii tuli. (: myös ekaa kertaa tein friteerattui banaanei ja voin kertoo et hyvii tuli. Toki ohjei laittelen jos joku sellasia muka ees kaipailee.
Comment