Tatu, tallista en tiedä, siellä urssi lepää mäntä sulaneena :D Mutta puitteet sattu nyt olla autenttiset täällä Italiassa niin piti ehdottomasti kokeilla tota kiviuunia kerta semmonen täältä löytyy. Eka kerta ku tuli pizzat laitettua tällä tapaa. :)
Paikallinen isäntä poimi meille kanttarellitkin tuosta lähimetsästä. Ihan tajutonta. :)
Aaaa! Luulin että johonkin vanhaan navettaan oisit väsänny kiviuunin tms :D Onko sulla Thomas muuten inbox täynnä? Koitin laittaa yv viikko takaperin. Sori offtopic.
Viimeksi muokannut Antigi; 9.6.2016, 04:28.
Perustelu: Typo
Hetken mielijohteesta tuli kokeiltua vähän kasvispainotteisempia lisukkeita niiden perus valkosipuliperunamättöjen sijasta. Ihan laadukkaan ähkyn sai näinkin aikaiseksi, muutenkin siinä määrin monipuolisemman makuinen kokonaisuus, että tulee varmaan jatkettua samalla linjalla jatkossa :)
Hirven ulkopaisti kokon alle paketissa. Kaverina sipuli, valkosipuli, yks iso chili, suola ja mustapippuri. Juhannuspäivän aamuna pois. Ei kauaa pöydällä viihtynyt...
Laittelin viikonloppuna taas krapulabrunssille oman shakshuka-viritelmän. Toinen nimi voisi olla huevos rancheros.
Ainekset:
iso sipuli
puoli nippua varsiselleriä
valkosipulia maun mukaan
tuoretta chiliä maun mukaan
pari tölkkiä säilyketomaatteja
pari paprikaa
puolikas kesäkurpitsa
kasvisliemikuutio
pippuria
pekonia
fetakuutioita
6 kananmunaa
Ensin paistelin syvässä paistinpannussa pekonit rapeiksi, hiljaisella lämmöllä, niin kuin kuuluu.
Sitten pekonit pois, ja samaan pannuun sipuli, valkosipuli, chilit, sellerit ja paprikat. Kuullottele sen aikaa, että sipulit hieman ruskistuvat.
Kaada tomaattien liemi erilliseen astiaan, ja kippaa tomaatit kasvisten päälle. Murskaa kasvisliemikuutio ja sekoita jauhe seokseen. Riko tomaattien rakennetta hieman. Anna hautua puolisen tuntia keskilämmöllä, hämmennä välillä. Lisää lopuksi fetakuutiot ja kesäkurpitsa.
Tarkista suola.
Painele seokseen kuoppia, ja riko kuoppiin kananmuna jokaiseen. Lisää munille hento suola ja halutessasi ripaus pippuria. Riko pekonit munien päälle sopivan kokoisiksi paloiksi
Anna kiehua vielä kymmenen-viisitoista minuuttia koskematta. Älä laita kantta päälle, jotta munat kypsyvät "oikein".
Ei herättänyt tunteita tuo edellinenkään postaus, mutta jatketaan silti omaa linjaa
Lohi-katkarapurisotto
Kaikkihan ostaa lohen toki pyöreänä, ja fileoi itse
500g lohta
150g katkarapuja
(pari rkl sulatejuustoa tai parmesan- tai pecorinoraastetta, koskenlaskija käy maniosti)
herneitä (pakasteet käy)
valkosipulin kynsi
loraus valkoviiniä
nippu tilliä
ripaus pippuria
ropaus suolaa
pari desiä pyöreää riisiä, arborio tai perus puuroriisi
puolikkaan sitruunan mehu
(liraus valkkaria)
Paloittele fileoitu kala kuutioiksi, laita kippoon, purista päälle sitruuna, lisää suolaa, tillin latvoja ja ripaus pippuria, sekoita. Pistä sivuun maustumaan.
Laita kattilaan valkkari, puoli litraa vettä, tillin varret, sekä lohen perkeet (poista kidukset), ripaus pippuria, hieman suolaa sekä halkaistu valkosipulin kynsi. Anna kiehua voimakkaasti ainakin puoli tuntia. Siivilöi.
Kaada paistinpannuun kaksi desiä kalalientä ja kaksi desiä riisiä. Anna kiehua voimakkaasti samalla hämmentäen, kunnes neste on lähes kokonaan imeytynyt. Lisää 2dl nestettä, ja toista. Lisää nestettä yhteensä noin 15 minuutin ajan, pidä huoli, että seos kiehuu koko ajan. Ihan koko aikaa ei tarvitse hämmentää, mutta tulos on sitä parempi mitä enemmän jaksaa veivata. Jos ja kun liemi loppuu kesken, jatka kiehuvalla vedellä. Tarkista suola 15 minuutin kohdalla. Jos päätit laittaa juustoa, lisää se nyt.
Kun riisi on juuri ja juuri vielä al dente, kaada sekaan katkaravut, herneet ja lohet. Sekoita varoen rikkomasta lohipaloja. Laita kansi päälle ja anna kypsyä viisi minuuttia.
Ripottele päälle tilliä.
Olen sanonut ennenkin, sanon uudelleen. Risotto ei odota syöjiä, syöjät odottaa risottoa. Edes santsilautasellinen ei ole tuoreen veroinen, eli tarjoile heti.
Jos ostit lohen fileenä, tee liemi kalaliemikuutiosta, tillin varsista, valkosipulista ja lohen epämääräisistä osista ja nahasta sekä valkkarista. Toimiii ilman valkkariakin.
Ekan reseptin kyllä testaan lomalla sen verran makuhermot kohtaa. Tänään oli ihan perus grillatut kanavartaat pekoniin käärityillä herkkusienillä. Mausteeksi heitin bbq soossia ja chili rouhe sekoitusta.
Thomakselle tosta kuva. Äiskän/koulun keittiöntätin 80-luvulla tekemä pitkäriisi-HMP-jauhelihasekoitus ei ole risottoa. Risotto on tuollaista puuromaista, kermaista, vähän jopa juoksevaa.
Oikeassa risotossa ei ole kermaa, kermaisuus tulee riisistä, ja sekoittamisesta, ja mahdollisesti juustosta.
Mä teen risottoa viikottain, kaikenlaisista tähteistä.
Hyvää tulee esim kaikenlaisista leikkeleen jämistä, grillikanan jämistä, jauhelihasta, katkaravuista, sienistä, myös pelkistä vihanneksista. Laittelen jämiä aina pikku rasioissa tai minigrippipusseissa pakkaseen, ja käytän kun ei jaksa lähteä kauppaan, tai on vaik pers auk. Myös juustonkannikat pistän pakastimeen, ja käytän risotossa tai pizzassa.
Aina suolaisen raaka-aineen kaveriksi kannattaa lisätä joku makea, selkeästi rakenteeltaan riisistä erottuva raaka-aine. Sellaisina toimii hienosti pakastevihannekset, porkkanakuutiot, maissi, herneet, jopa äsken parjaamani HerneMaissiPaprika. Lisää nämä ihan lopuksi. Samoin katkaravuille sopiva kypsennysaika on jäisenä pari - kolme minuuttia koosta riippuen. Käytännössä niiden tarvitsee vain lämmetä.
Koko hommassa olennaista on oikea riisi, ja oikea valmistustapa. Liemeksi riittää kuutiosta tehty kanaliemi. Lihaliemi käy joskus, mutta on aika dominoiva.
Liemi oli aika väkevää kun oli valmiiksi joku pippurimaustettu tuo liha.
Tein liemestä sinappikastikkeen normaaliin rasva-jauhosuurukseen, eli laitoin kokkareen voita pannulle, ruskistelin siinä vähän 000 jauhoja ja kaadoin liemet päälle. Sekaan ruokalusikallinen sinappia ja sit jatkoin maidolla niin kauan, että oli hieno vaaleenruskee väri ja sopiva paksuus.
Kannellinen lasipurkki. (Itsellä käytössä 2.1 litrainen)
Kuorin ja pilkoin raparperit noin 3cm pätkiksi.
Kuorin ja lohkoin omenat suuriksi lohkoiksi.
Kun pilkkominen on tehty rakennetaan aineksia kerroksittain purkkiin. Ei tartte mitenkään tiukkaan pakata. Kerrosten väliin laitetaan pari kolme ruokalusikallista fariinisokeria.
Purkin tultua täyteen päällimmäiseen kerrokseen laitetaan sekaan kanelitanko.
Sitten kipataan sekaan rommia niin kauan että hedelmät peittyy. Itsellä oli 0.75 pullo joka loppui kesken joten jatkoin lisäämällä holauksen cointraytä ja loput vodkaa niin että purkki tuli täyteen.
Tämän jälkeen kansi kiinni ja viileään paikkaan muutamaksi kuukaudeksi tekeytymään. Itse tein tuon siis tänään (3.9.2016) ja tarkoitus olisi jouluna ottaa käyttöön tai antaa lahjaksi. Saattaa olla liian lyhyt aika. Muissa ohjeissa suositeltiin yli puolenkin vuoden muhimista.
Comment