Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Ruoantekijöitä / Reseptejä

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Luumuchutney

    1kg tuoreita luumuja
    2 punasipulia
    2 punaista chiliä
    2rkl vaaleita sinapinsiemeniä
    1/2dl etikkaa
    1tl suolaa
    1/2dl tummaa Muscovado-ruokosokeria
    1tl mustapippuria rouhittuna
    1/2pkt (165g) Hillo-marmeladisokeria

    Halkaise pestyt luumut ja poista kivet. Kuori ja paloittele sipulit ja silppua chilit. Laita kaikki aineet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljaa poreillen 10-15min. Luumujen kuoret voi halutessa poimia pois keittiöpihdeillä. Jäähdytä hetki ja purkita.

    Comment


    • 1/2dl tummaa Muscovado-ruokosokeria
      Tuo oli sellainen pokkaus, että mistähän tuota sais?
      Onko ihan välttämätön, voiko korvata jollai muulla?

      Comment


      • Muscovadoa saa varmaan jokaisesta K-supermarketista.

        Fariinisokeri käy sen tilalle oikein hyvin.

        Comment


        • Muscovadon voi hyvin korvata fariinisokerilla tai ihan siirapilla. Maku on hieman erilainen, mutta ei liikaa.

          Comment


            Kevät menu (***)

            Heilalle väkertelin saunan jälkeen aterian, ja tuli otettua ihan kuvatuksiakin. Jälkkäri pitää valmistella etukäteen, joten aloitin siitä.

            Alkuruoka kampasimpukoita & pekonia
            Pääruoka parsarisotto
            Jälkiruoka lime-inkivääri-brulee

            Kampasimpukat & pekonia:
            Pakastettuja kampasimpikoita
            Pekonia
            Tuoretta basilikaa
            Mustapippuria
            Suolaa
            Cocktail-tikkuja

            Sulata simpukat ja kuivaa ne. Pippuria myllystä, suolaa ja basilikasilppua sekaan. Kääri pari-kolme simpukkaa pekoniin ja tikulla kiinni.

            Paista miedolla pannulla pari-kolme minuutia puoleltaan ja homma valmis.

            Parsarisotto

            3 dl risottoriisiä
            2 sipulia
            Puntti tankoparsaa
            50 g parmesan juustoa raastettuna
            Oliiviöljyä
            Tuoretta basilikaa
            Tuoretta persiljaa
            Toretta rakuunaa
            3 dl valkoviiniä
            5 dl kasvis- tai kanalientä (teen aina kanaliemeen)
            Mustapippuria, suolaa

            Valmista viini-kanaliemi. Esivalmista parsat Höyrytämällä tai keittämällä. Itse poistan tyvestä puumaista vartta 5 senttiä, kuorin varren (säilytä nuput!) ja höyrytän 3 minuuttia.

            Freesaa silputtu sipuli oliiviöljyssä ja laita riisit sekaan muutamaksi minuutiksi. Lisää kauhallinen viini-kanalientä kerrallaan, ja lisää aina uusi kauhallinen kun edellinen on imeytynyt.

            Lisää sekaan raastettu parmesan, yrttisilppu ja pilkotut parsat. Lisää pippuri ja tarkista suola. Valmis. Risoton pitää olla kermaisen paksun mehukas eikä lainkaan kuivaa!

            Lime-inkivääri-brulee:

            100 g Mascarbone juustoa
            Desi maitoa
            1/2 desiä sokeria
            3 munan keltuaista
            2 x 2 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
            Yhden limetin kuori raastettuna
            Sokeria + kaasutoho :)
            Marjoja

            Laita maito ja juusto-seos kuumentumaan kiehumispisteeseen.

            Vatkaa sokeri ja keltuaiset mieluummin koneella vaahdoksi, ja lisää limen kuori ja inkivääri. Sekoita maito-juuston kanssa ja kaatele pieniin annoskuppeihim.

            Laita kupit isompaan astiaan vesihauteeseen (vettä noin puoleen väliin kuppeja) ja 150 asteisessa uunissa noin 45-60 minuuttia. Jäähdyttele huoneen lämmössä ja jääkaappiin pariksi tunniksi.

            Sokeria päälle ja kaasulla korvennus (myös uunin grilli vastukset saattaa toimia), ja marjoja päälle. Jos tykkää, niin viimeistely pölysokerikuorrutuksella.

            Juomina tänään oli alkuruoan kanssa täysin kuiva cava (brut nature), risoton kanssa kuiva valkkari (chardonnay, oli tosi hyvä ja yv:llä voin mainostaa merkin :), ja jälkiruoan kanssa cappuccino ja tawny portviini.

            Aikaa palaa muutama tunti kaikkineen ja vaivaakin oli, mutta mulle maistui.
            Attached Files
            Viimeksi muokannut marre; 27.4.2013, 16:56. Perustelu: Kuvatukset lisätty

            Comment


            • Jäi nyt hieman epäselväks, oltiinko Marren keittiössä, vai jossain kolmentähden michelin ravintolassa? ;)

              Comment


                Piti vähän panostaa, koska ensi viikolla tulee kymmenen vuotta kun tuon naisen tapasin ensimmäisen kerran sokkotreffeillä :)

                Comment


                • Mie painan sitä tykkäänappia, joo;))).

                  Samalla tätä jäämeren turskaa pureskelen.

                  Edit: tänään teen sitten tacoja, sanoipa vaimo mitä hyvänsä;)).
                  Attached Files
                  Viimeksi muokannut kapaz; 28.4.2013, 10:12. Perustelu: pikku s

                  Comment


                    Sen verran hyvän näköiset oli Marren pöperöt, että itse saatan ainakin alkuruokaa ja jälkkäriä kokeilla ennen kuin 10 vuotta tulee täyteen. Vaikka tarkemmin ajatellen siihen ei taida kovin paljoa enää aikaa ole. Minä kun olen aina ollut kovin huono muistamisissa.

                    Comment


                    • Äsken tuossa wappubrunssilla tuli syötyä kaikenmuun perinteisen lisäksi semmosta kuin valkosipuli-sinihome grillimakkaraa, oisko ollu sitä wilhelmiä.

                      Täytyy myöntää, jotta erittäin positiivinen makuelämys, pitänee tuossa kesänmittaan grillailla tuota lisää, kun makkaranhimo iskee;).

                      Comment


                        Tuli tehtyä Oton reseptin mukaan chutneytä. Tai sinnepäin. Kun kaupassa tuli joku ajatushärö ja menin hakemaan tuoreita luumuja siitä hyllystä, missä on niitä Sunsweetin pusseja. No, laitoin sitten vähän soveltaen tuohon 600g kuivattuja ja pari desiä vettä tykö. Oikein hyvää possun filepihvien kanssa.

                        Sovelsin sitten tänään lisää ja laitoin luumujen sijaan silputtuna kokonaisen ananaksen ja sen makeuden takia, vaikka hapokastakin on, happoa yhden sitruuna mehun muodossa. Hillosokeria kuitenkin varmuudeksi lisäsin desin verran. Hyvää tämäkin, odottaa tuossa juuri purkitusta.

                        Comment


                        • Joulukinkun kanssa chutneytä itsekin maistelin ensimmäisen kerran. Meni sujuvasti alas myös possun kasslerin kanssa.

                          Comment


                            Chutneyt pelaavat tosi mukavasti vahvasti maustettujen ruokien kanssa, enkä tarkoita pelkästään tulisia ruokia. Intialaista kormaa on vaikea kuvitella ilman chutneytä.

                            Aprikooseista ja basilikasta meinasin kokeilla mukaillen Oton ohjetta.

                            Comment


                            • Keli, kun keli niin grilli tulille koska kausi avattu.
                              Ohutta possua ja kasvisnyyttejä tänään. Asteikolla 1+

                              Siis noita nuppuvihanneksia folioon, lisäks hiukka suolaa ja rouhittua mustapippuria. Kaiken kruunaamaan ploraus tai kaksi kolmenjuuston ruokakermaa.

                              Siinä se ja possut muhii siinä samalla. Hyvää;).
                              Attached Files

                              Comment


                                Näkyykö nyytissä myös kökkäre sinihomejuustoa? :)

                                Edit. Ei taidakaan olla sinihomejuustoa, vaan sitä maustettua kermaa joka osunut parsakaalin
                                päälle. Nam, ota grilli ja rouva kantoon ja tule grillaamaan tuota tänne Lahteen :D
                                Viimeksi muokannut marre; 4.5.2013, 21:30. Perustelu: Eikäku

                                Comment


                                  Kiitti jätkät hyvästä chutney - vinkistä, varsinkin Otto! Broileripiffien lisukkeeksi tein kuivatuista (pehmeitä) aprikooseista chutneyn, ja heila sanoi notta jatkossa turha kantaa kaupasta purkitettua. Variaatioiden määrä on loputon.
                                  Attached Files

                                  Comment


                                    Kaali-lihapata (**)

                                    Viikolla oli lehdessä juttua puolalaisesta hapankaalipadasta, bigosista. Bigos sisältää hapankaalia, laakerinlehtiä, kuivattuja luumuja, sipulia, valkosipulia, tomaattipyreetä, mustapippuria. Noiden lisukkeeksi voi laittaa periaatteessa mitä vaan ruokaistamaan pataa. Minä laitoin pekonia, hevosmakkaraa ja possun ulkofilukkaa. Kuvassa on pata hautunut jo tunnin, vielä 4-5 tuntia ja valmistuu täksi illaksi.

                                    Joskus Puolan reissulla tuli tähän ihastuttua ja jututin paikallista kulmakuppilan pitäjää. Padan herkullisuuden idea hänellä oli, että perusteellisen pitkän alkuhaudutuksen jälkeen pataa jäähdytettiin ja lämmitettiin muutama sykli jonka jälkeen vasta laitettiin tarjolle.

                                    Edit: seuraavasta jätän pois tomaattipyreen, ja lisään tilkan kana- tai härkälientä. Hyvää tuli ja sopii varmasti vaikkapa myöhäisiltaruoaksi oluen kanssa jansonin kiusauksen tilalle.
                                    Attached Files
                                    Viimeksi muokannut marre; 11.5.2013, 16:39. Perustelu: Valmista tuli

                                    Comment


                                    • Padan herkullisuuden idea hänellä oli, että perusteellisen pitkän alkuhaudutuksen jälkeen pataa jäähdytettiin ja lämmitettiin muutama sykli jonka jälkeen vasta laitettiin tarjolle.
                                      Siinä se tuli taas todistettua, että padat ja keitot paranevat vaan, mitä useammin niitä lämmittää.

                                      Näyttää muuten aika syötävältä jo tuossa vaiheessa.

                                      Toki tuohon hapankaalipataan löytyy myös "duunariversio" lyhyellä kypsentämisajalla, mutta epäilen, että samasta eineestä ei enää silloin puhuttaisi;).

                                      Alkuperäinen on aina alkuperäinen, vaikka hieman modaisikin.

                                      Editoidaan samaan tämänpäivän evästä: (*)

                                      Tuommoisen saunan peräruoaks tein, eli perunahiutaleita, siis hiutaleita pari pussia, vajaa nyrkillinen voita, kolmenjuustonkermaa puolitoistapurkkia, yks kananmuna ja 200g mozarella/emmental sekoitusta raasteena, sekoitetaan keskenään. Soijaa ei saa unohtaa, tai himppua suolaa, miten vaan.

                                      Jauhelihaa paistettuna 400g ja 1 keltasipuli ja hieman maun mukaan valkosipulia, siis samalle pannulle paistumaan, mustapippurirouhetta ja hieman suolaa lisäksi. Sekoitetaan tuohon edelliseen.

                                      Kaikki sekaisin ja vuokaan, päälle vielä hieman juustoraastetta ja tomaattirenkaita, mitkä tuosta meikän jutusta puuttuu. (vaimo ei ollut ostanut tomaatteja)

                                      Uuunin koko komeus about 175 ja jonkinaikaa. Hiton hyvää ja helppoa ja nopeaa laittaa.
                                      Ehkä samaa kategoriaa, kuin kinkkukiusaus, mutta mielestäni hakkaa sen mennen tullen;).

                                      Kuva tuosta ennen uuniinmenoa.
                                      Attached Files
                                      Viimeksi muokannut kapaz; 11.5.2013, 17:46. Perustelu: valmista pintaa lisätty uunituoreena

                                      Comment


                                        Perhana, Kapalla hyvät ja kätevät eväät!

                                        Comment


                                        • Perhana, Kapalla hyvät ja kätevät eväät!
                                          Eipäkun, tullut kateltua sitä televisiosarjaa Kätevä emäntä;).

                                          Comment


                                            Tuo Kapan pöydällä pötköttävä vihreäkahvainen Sanelli on kelpo keklu - helppo teroittaa, pitää aika hyvin teränsä ja ruostumaton.

                                            Harrastelu kotikeittiössä on tuonut mukanansa kaksi uutta harrastusta, toinen on kuvassa ja toinen on niiden teroittaminen.

                                            Kononaismitat 21 - 46 cm.
                                            Attached Files
                                            Viimeksi muokannut marre; 11.5.2013, 20:47.

                                            Comment


                                              Kapalle kiitokset kasvisnyyteistä, tänään tuli grillattua ja oli sitten virheellisesti sitä sinihomejuustoa siellä. Mutta tuli ihan perhanan hyvää, ei muuten ollut kermojakaan. ;)

                                              Comment


                                              • Tiedän hyvin kyllä, että ruoan kanssa ei saa leikkiä, mutta olkoon sitten vaikka autistinen aamiainen;).
                                                Attached Files

                                                Comment


                                                  Onkos foorumilaisilla hyviä ohjeita grillissä valmistettaville jälkiruuille? Käytössä on siis kaasugrilli ilman sivupoltinta ja olen hieman pohtinut mitä imelyyksiä tuolla voisi tehdä. Grillattavat hedelmät on jo kokeiltu.

                                                  Comment


                                                    Pitääkin hakea Lidlistä uus purkki hapankaalia ja kokeilla tuota pataa. Kun niitä kuivattuja luumuja sen chutney-reseptin jäljiltä kaapissa on pari pussia. :-)

                                                    Ja Teemu, jätä se grilli pääruoille ja tee jälkkärit erikseen. Ellei sitten efterräätiksi jotain makkaraa ...

                                                    Comment


                                                      Ruoantekijöitä / Reseptejä

                                                      Alkuperäinen kirjoittaja kapaz Näytä viesti
                                                      No nyt kun tuo parsakaali tuli kausiluontoisesti myyntiin ja erittäin edullisesti, niin mitä olette siitä värkänneet?

                                                      Itse tulee höyrytettyä pihvien lisukkeiksi ja jopa kermaista keittoa tullut tehtyä.

                                                      Hyviä ideoita, miten tuota loistavaa raaka-ainetta voisi muuten hyödyntää ruoanlaitossa?
                                                      Itse olen ihan koukussa parsakaaliin. Erittäin hyvä lisäke pihveille, kalalle ja vaikka mille. Nopea kiehautus parsakaalin nupuille niin että ne vähän pehmenee, mutta eivät "lötkisty". Murskataan valkosipulia sekaan oman maun mukaan ja pieni ripaus suolaa. Tuohon en kyllästy koskaan.

                                                      Lisäksi olen laittanut pikaisesti kiehautettua parsakaalia erilaisiin salaatteihin, jossa muina aineksina erilaisten salaatinlehtien lisäksi mm. kirsikkatomaatteja puolitettuina, fetajuustokuutioita, kuivalla pannulla "ruskistettuja" cashewpähkinöitä tai pinjansiemeniä, aurinkokuivatta tomaattia, basilikanlehtiä ja niitä parsakaalin nuppuja.
                                                      Jos haluaa vähän ruokaisampaa niin tuohon lisäksi broilerin paloja (itse maustettua tietenkin, esim. reilusti paprikajauhetta, suola, pippuri sekoitetaan oliiviölyn kanssa ja pyöritellään paloitellut broilerit siinä ja paistetaan) tai parmankinkkua ja mahdollisesti hunaja- tai verkkomelonia. Tuollaisesta saa myös melkon näyttävän näköisen kun sen rakentelee sellaiselle matalalle laakealle astialle/vadille.

                                                      Salaatinkastikkeeksi ihan vaan oliviöljyä johon sekoitettu pieneksi silputtuja basilikanlehtiä, suolaa, pippuria, ripaus sokeria ja ehkä hiukan punaista balsamiviinietikkaa.

                                                      Comment


                                                      • Onkos foorumilaisilla hyviä ohjeita grillissä valmistettaville jälkiruuille? Käytössä on siis kaasugrilli ilman sivupoltinta ja olen hieman pohtinut mitä imelyyksiä tuolla voisi tehdä. Grillattavat hedelmät on jo kokeiltu.
                                                        Vaikka mitä, oma herkku köyhät ritarit, parempia kuin paistettuina, mutta tuosta nappaset:http://www.grillaaminen.fi/grillires...okia-grillista

                                                        Comment


                                                          Uutta hifistelyä. Ensimmäinen hiiliteräspannuni sisäänajettu/rasvapoltettu pellavansiemenöljyllä ja polttokertoja öljyn savuamispisteeseen kaikkiaan yhdeksän. Näkee sitten miten pärjään tuon kanssa.
                                                          Attached Files

                                                          Comment


                                                            No mutta toihan on ihan samanlainen kuin mun ... vaikka enhän minä noin huolellisesti sitä sisäänajanut. Muutaman kerran lämmittelin ja sitten maksat pannulle.

                                                            Comment


                                                              Mies on niin vaatimaton. "Muutaman kerran lämmittelin" tarkoittaa kuitenkin tätä: [ame]http://www.youtube.com/watch?v=xoIO8YOpyN4[/ame]

                                                              Naudan maksa, nam. Sen käsittelyyn pitää joskus perehtyä, raaka-aineena vielä varsin vieras. Tuo pitää osata leikata kunnolla.

                                                              Comment

                                                              Working...
                                                              X