Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Ruoantekijöitä / Reseptejä

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Ostin Viking Linen Kylmäkaapista entrecôtea Uruguaista, pakastettuna 10.40€ kilolta 2.7 kilon köntin. Sulatin jääkaapissa kaksi vuorokautta ja leikkelin pihveiksi.
    Jääkaappikylmää pihviä viisi tuntia lämpösessä ennen paistoa kuumassa pannussa jonka täytän max. puolilleen jottei jäähdy, voita ja chiliöljyä paistoon. Pari minuuttia per puoli, tykkään jättää raakalaiseksi, luokkaa 50 astetta. Päälle myllystä mustapippuri, aavistus savusuolaa, Grana Padana juustoa raastettuna keko pihvin päälle. Juusto Lidlistä 16€ kilo. Kylkeen höyrytettyjä kauden kasviksia ei pakasteroskaa.
    Yllättävän hyvää lihaa ollut ko. satsi ollakseen pakaste. Kyytipojaksi perusmerloosta miksei johonkin pyöreään keskitäyteläiseen mitä kaapista löytyy, tai coca cola.

    Comment


    • Perinteinen kaalilaatikko viritettynä 140g pekonia ja pari rkl hellmans smoky bbq kastiketta. Hyvää tuli.

      Comment


      • Oli vaihteeksi leipä loppu, joten kaivelin netistä ohjeita. Törmäsin tällaiseen ja laitoin tulemaan. Tähän saa nähdä vähän vaivaamisen vaivaa, vaikka leipätaikinaan en yleensä ole tottunut kamalasti sitkoa mälväämään. Ovat kyllä saamarin hyviä! Kopsasin julkeasti ohjeen suoraan sellaisenaan tänne:

        5 dl kädenlämpöistä vettä
        1 dl maitoa
        25 g hiivaa (1/2 pakettia)
        2 tl suolaa
        1 rkl hunajaa
        12 1/2 dl vehnäjauhoja

        vehnäjauhoja leipomiseen

        Näin käskettiin tehdä:

        1.Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.

        2.Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.

        Sitten:
        1. Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.
        2. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
        3. Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.
        4. Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.
        5. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.

        Comment


          Jääkaappikylmää pihviä viisi tuntia lämpösessä ennen paistoa
          Tuosta oli muuten juttua syksyllä Tiede-lehdessä; väittivät testatun, että jääkaappikylmänä tulee parempi. Mutta toisen käden tietoa, ei empiiristä havaintoa asiasta. -Kuulosti kyllä ihan törkeen hyvältä, ja epäilemättä maistuikin :)

          Comment


          • Niin, tässäkin asiassa on varmasti eri koulukuntia, ja kaikille on tilaa. Ize perustan asian lihan mehukkuuteen, ts. lihasnesteet pysyvät sisällä paremmin kun toisaalta pihvi on ennen paistoa mahdollisimman lämmin ja toisaalta pannu riittävän kuuma jolloin lihassyyt umpeutuvat parhaalla mahdolisella tavalla. Myöskin vetäytyminen on hyvä muistaa vaikkapa folioon käärien, jolloin lihan lämpö nousee vielä joitain asteita joka on hyvä muistaa. Ei ole oikotietä onneen tässäkään, asia joka erottaa jyvät akanoista :) Melkeen tekis mieli vielä todeta niille, jotka läpikypsää tekevät, että se on ihan sama miten purkkalopputulokseen pääsette.

            Comment


            • Hyvää pihvikeskustelua [emoji4] mitä minä olen kokkien kanssa puhunut ja tietoa onkinut niin tuo lihassyiden "umpeenpaistaminen" on ihan urbaanilegendaa[emoji6] mutta pihvi mediumina on parhaimmillaan omasta mielestäni.

              Comment


                Jokainen tyylillään. Ite kuumanna pannulla pinnat kiinni, foliossa uuniin ja huoneen lämmössä vetäytyminen.

                Medium miinus (64-65*).
                Viimeksi muokannut marre; 22.1.2016, 16:12.

                Comment


                  Sain tuossa polttopuita hakiessa kaupan päälle pussillisen peuran paistia. Onkos hyviä vinkkejä noiden valmistamiseen? Pakastettu vakuumi että en tiedä millaisina paloina. Paino jossain kilon ja puolen välimaastossa. Tossahan sais viimeisten uutisten mukaan viikon annoksen punaista lihaa kerralla? :-p

                  Comment


                  • Mulla se on heleppoo sitten tuo pihvin paistaminen.

                    Kuuma pannu pihvi siihen, että pinta umpeen äkkiä, sama toiselle puolelle.

                    Läpilämmin, mutta sisältä verinen. Mie tykkään.

                    Comment


                      Hannu, pari viikkoa sittein tein peuran lapaa/koipea patana. Laitoin ensin reiluina paloina punaviinin ja sipulin kanssa pataan pariksi tunniksi, jonka jälkeen luut lihoista irti (paistissa ei luita taida ollakaan). Koivessa on aika paljon sitkeitä kudoksia joille viinin happo tekee tissiä.

                      Lihojen sekaan lisäsin vettä, riistafondia, lisää sipulia, porkkanoita, valkosipulia, tomaattimurskaa, suolaa, pippuria, tuoreita yrttejä. Kaikkiaan 150-170 lämmössä oli viitisen tuntia.

                      Leipäkuutioiden kanssa tuli syötyä, ja melkein kerralla meni kahdestaan iso padallinen. Lihassa tallella reipas riistan, eli veren/maksan maku, ei kuitenkaan liian vahvana.

                      Helppo kapan on köökki-ihmisenä tehdä pihvit rannemomentilla kun osaa, minun pitää käyttää mittaria :)

                      Comment


                      • Jos nyt vähän pilkkua viilataan, niin punainen pihvihän ei käytännössä ole verinen, vaan se väri tulee myoglobiinista, joka ei ole vielä luovuttanut happea pois kuumenemisen yhteydessä :) Varsinainen verihän pihvilihasta taitaa poistua aika pitkälti jo riiputuksen yhteydessä.

                        Comment


                          Itsellä on kyllä tapana ottaa liha lämpimään ennen tekemistä.

                          Ostin naudan sisäpaistia huomista varten ja se olis tarkotus ottaa aamusta lämpimään. Jonkun 3h lämpimässä olon jälkeen leikkelen sen pihveiksi ja hakkaan ne lehtipihveiksi. Saa nähä kuinka onnistuu. Aikasemmin tehny lehtipihvejä vain possun ulkofileestä. :)

                          Comment


                          • Just, verinen nyt on vaan slangisana kyökin puolella ja toki otan pihvit huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista.

                            Helppoudella taas meinasin sitä, että tosiaan en pihvien lämpöjä mittaile, enkä kelloo tujota. Siis very rare.

                            Mielestäni hyvin riiputettu liha on maukasta ihan raakanakin, esim. Tartareihin raaputeltuna.

                            Comment


                              Marre, meinasin laittaa sekaan paketin pekonia tai palan possun paistia kun eikös tuollainen riista ole vähän kuivempaa sorttia? Mutta muuten tuossa sun listassa oli paljonkin samoja aineksia mitä ajattelin. Tomaattimurskan meinasin skipata ja vastaavasti laittaa sinne pari laakerinlehteä. Tuoreena yrttinä ainakin timjamia, ehkä rosmariinikin toimisi?

                              Comment


                                Yllättävän pehmeäksi jäi liha, ei lainkaan kuvakkaa. Johtui varmaan hitaasta kypsytyksestä suht miedolla lämmöllä. Ei pekoni ole koskaan ruokia pilannut :)

                                Peurasta kannattaa ottaa näkyvä rasva pois, varsinkin jos on vanhaa pukkia.

                                Comment


                                • Ettei ihan karkaa taas avaruustieteen puolelle, niin lepopäivänä heleppoo mutta hidasta.

                                  Siis perus Karelian paisti uuniin ilman mitään klumeruuleja ja tilpehöörejä.

                                  Parit sipsukat ja muutamat maustepippurit ja hiukkaniukka suolaa, siinä se.

                                  Lisukkeeks porkkanaraastetta ananaspaloilla ja potut.

                                  Kele, vettä toki;)

                                  Ja vähintään se kuustuntia, alussa kuumemmalla 200 ja loput viis satasella.

                                  Comment


                                  • Poron ulkofilettä oli vajaa kilon palanen jäänyt pakkaseen ja päätin tehdä sen nyt pois. Leikkasin fileen noin sentin paksuiksi siivuiksi. Pannulla voi-öljyseoksessa väriä pintaan ja pataan. Pataan myös maustepippuria ja katajanmarjaa muutamia, reilu teelusikallinen merisuolaa, kokonainen sipuli ja vettä peittoon. 1,5 tuntia 175c kiertoilmauunissa kansi päällä. Liemen kaadoin kattilaan ja rouva suurusti liemen kermalla ja sulatejuustolla. Liemi takaisin pataan lihojen kanssa hautumaan odottelemaan lisukkeiden lämpenemistä.

                                    Lisukkeeksi loput joululaatikot pakkasesta (lanttu, porkkana, punajuuri) sekä tuoresalaatti. Jälkiruuaksi kotimaisista marjoista rahka. Hyvin maistui ja sai taas toista pakastinta vähän tyhjemmäksi. Nyt vaan harmittaa ensinnäkin se, että ei tullut käytettyä tuota aikaisemmin, kun näin hyvin onnistui. Ja toiseksi se, että nyt ei ole enää sopivaa lihaa pakkasessa.
                                    Viimeksi muokannut maspe; 24.1.2016, 15:03. Perustelu: tarkennus reseptiin

                                    Comment


                                    • Grillikausi korkattu taas kunnolla käyntiin. Perinteisesti ensin grillimakkaraa ja seuraavaksi ritilöille eksyi possun kassleria.

                                      Rouva sipaisi siivutettujen perunoiden päälle hieman öljyä sekä suolaa ja valkosipulijauhetta ja käytti niitä hetken (reilu 20min) uunissa. Sillä aikaa, kun perunat muhivat uunissa ja läski tirisi grillissä, rouva pilkkoi muutaman tomaatin ja kevätsipulin varren, sekoitti ne mozzarellapallojen ja oliiviöljyn sekä balsamicosiirapin kanssa sekaisin.

                                      Olipahan hyvää! Nyt on ähky.

                                      Comment


                                      • Kiitos tästä nälkä kasvaa entisestään.
                                        Viimeksi muokannut Killeri; 2.4.2016, 20:49. Perustelu: Tarpeeton lainaus poistettu.

                                        Comment


                                        • Investoin naftin kolmen kilon paahtopaistin, pakastettuna Uruguaysta, Mariellan kaupasta. Nätisti leikattu ja kalvot poistettu. Sulattelin jääkaapissa, leikkelin kuuteen osaan, sitten huoneenlämmössä kolmisen tuntia, jonka ajan muhi valkosipuli-kinkkiraflasta hakemani chiliöljy seoksessa, lisänä mustapippurijauhetta paksusti ympäriinsä. Uuniin vartiksi sadassa asteessa jonkajälkeen pinnat kiinni pannulla, sisälämmön jäädessä luokkaa 55 astetta max.
                                          Itsessään maukkaampaa kuin kotimainen, hinta oli 8.90.- kg, kylkeen perusSpatenia ja vihriää.

                                          Entrecôtea oli myös tarkoitus tuoda tasapuolisuuden vuoksi, vaan ei ollut tavaraa hovuhankkijalla väittivät.

                                          Comment


                                            Minkäs takia noinpäin, että ensin uuniin ja sitten pinta pannulla kiinni?

                                            Comment


                                            • On helpompaa varmistaa ettei kypsy liikaa, kun hyvinkin raakileesta pidän. Käytännössä esikypsennyksen perään pinta pannulla toiselta puolelta kiinni, jolloin en tarvitse lämpömittaria enkä leikkelyä tarkistaakseni kypsyyttä vaan silmä kertoo milloin hyvä.

                                              Comment


                                                Kermainen kalakeitto, rannikon pyttipannu

                                                - 6 perunaa kuorittuna ja neliöitynä
                                                - 4 porkkanaa, kuori ja paloittele
                                                - purjo halkaistuna ja viipaloituna (pese), esikeitä omassa vedessä ja kaada vedet pois
                                                - 1 kg lohta kuutioina
                                                - paketti seitiä paloina
                                                - pussi pakastettuja esikeitettyjä sinisimpukoita

                                                - 3 dl kermaa, persiljaa

                                                Isoon kattilaan litra vettä. Kaksi kalaliemikuutiota ja yksi vihannes-. Reippaasti chilirouhetta (mietoa), mustapippurirouhetta. Valkopippuria sen mitä uskaltaa. Cayuennepippuri vähän päälle.

                                                Katilla päälle, ja perunat + porkkanat mukaan. Keitä hiljaa. Kun purjo on esikeitetty niin sekaan. Kun on keittäny n 20min niin seiti + simpukat mukaan. Noin 10 min jälkeen lohi mukaan ja lämpö vielä alas. Lohen kanssa ei tarvitse pitää kuin ehkä 10 min niin kattila pois.

                                                Juuri ennen tarjoilua kaadat kerman mukaan ja sirottelet kuivattua tai tuoretta persiljaa vielä koristeeksi päälle.

                                                Tarjoile tuoreen ja lämpimän tumman leivän kanssa, voilla tietysti. Viiniksi vaikka Moselland Riesling.

                                                Tämä resepti noin 8-10 annosta. Viini ei riitä, etenkin jos kokin etuoikeuksia käytetään kokkaamisen aikana. Perheelliset syö tuosta vielä seuraavana päivänä.

                                                Comment


                                                  Vaimo tekaisi maittavan iltapalan, parsa prosciutto pastan. :)



                                                  Toki ok viini kruuna ruoan. :)

                                                  Viimeksi muokannut Thuppu; 8.4.2016, 19:00.

                                                  Comment


                                                  • Italialaiset ja eteläamerlkkalaiset (Chile, Argentina) viinit, just meikän makuun.

                                                    Comment


                                                      Vitello e tonno alkupalaksi.



                                                      Pääruokana lohta, paahdettua parsaa, hollandaise, perunapyre ja uuniperunaa.



                                                      Ehkä pientä harjoittelua tulevaa ravintolapäivää varten..?

                                                      Comment


                                                        Mitäs toi on tossa tonnikalamössön alla? Naudan paistia?

                                                        Comment


                                                          Juu, nautaa. Virallisesti toki pitäis olla vasikkaa.

                                                          Comment


                                                          • Grillikauden avajaiskinkerit kaveriporukalle tänään.

                                                            Normaalista hieman poiketen tänä vuonna tehtiin vaimon kanssa pulled porkia kahdella erilaisella mausteseoksella. Lliha tungetaan itsetehtyjen sämpylöiden väliin ja seuraksi tulee marinoitua punasipulia sekä kaaliporkkanasalaattia.

                                                            3kg sian niska pantiin puoliksi ja toinen maustettiin seuraavasti:

                                                            Dijon-sinappia
                                                            Omenaviinietikkaa
                                                            Omenamehua
                                                            Omenalohkoja
                                                            Sipulia
                                                            Sambal Oelek "chili"-tahnaa
                                                            Uunissa 10h @ 100°C

                                                            Toinen puolikas sai hellyyttä hieronnan muodossa ja pintaansa:
                                                            Holy Smokes -rubia noin puolikkaan purkkia
                                                            Kentucky Whiskey BBQ-kastiketta (Lidl)
                                                            Kaksi omenaa lohkoina
                                                            Vettä noin 3dl

                                                            Slow cookerissa (crock pot) automaattiasetuksella sen saman 10h kuin tuo toinenkin.

                                                            Kaaliporkkanasalaatti:

                                                            0,5kg porkkanaa karkeana raasteena
                                                            noin puolikas pään kokoisesta valkokaalista hienoksi suikaloituna
                                                            oliiviöljyä
                                                            suolaa
                                                            mustapippuria
                                                            valkoviinietikkaa

                                                            Marinoidut punasipulit
                                                            0,5kg punasipulia hienoksi suikaloituna
                                                            1 dl rypsiöljyä
                                                            3/4dl sokeri
                                                            1 dl valkoviinietikkaa

                                                            Yön yli jääkaapissa suljetussa lasipurkissa.

                                                            Jälkiruokaosastoksi on suunnitteilla muurinpohjalettuja, mutta mikäli tuolla ulkona vallitseva reipas tuuli ei ota yhtään tyyntyäkseen, niin jää paistamatta - lettupannu ei pysy riittävän lämpöisenä tuulella.

                                                            Veikkaan, että jossain vaiheessa iltaa on taas ähky.

                                                            Comment


                                                              Mä olen marinoinut punasipulia ihan vaan tumma balsamico-sokeriliemessä ilman öljyä.

                                                              Comment

                                                              Working...
                                                              X