Jotta voisit osallistua keskusteluihin, sinun pitää ensin rekisteröityä. Rekisteröityminen edellyttää sitoutumista foorumin käyttöehtoihin. Rekisteröidy täällä.
Jos olet ensimmäistä kertaa tällä foorumilla, ole hyvä ja tutustu ensin jo kysyttyihin kysymyksiin. Kysymykseesi löytyy mahdollisesti jo useita vastauksia. Hae vanhoja kysymyksiä ja vastauksia täältä.
Tämä tuli tehtyä niin ex tempore tänä viikonloppuna, että mitään varsinaista kastiketta ei ollut. Hyvin meni alas, kun lisäsi hieman suolaa, mustapippuria ja sinappia päälle. Puolukkahilloa jäin kaipaamaan.
Jos vaan kelpaa, niin Killeri saa huomenna loput pullat mukaansa, kun käydään vähän asioilla.
Söin Rooman reissulla reilu kuukausi sitten lasagnea, jossa oli salsicciamakkaraa ja pinaattia, ja se oli käsittämättömän hyvää.
Kotona sitten mietin, että mites se tehtäs. Ei löytyny reseptiä, joten piti tehdä oma. Tämähän on näitä kivoja pastaruokia, jotka syntyy siinä kuudessa-seitsemässä minuutissa.
Pasta con salsiccia e spinachi
300-400g salsiccia-makkaraa, löytyy esim Pirkkana, eikä oo kallista. Olennaista on, että se on raakamakkaraa
pari ruokalusikallista vehnäjauhoa
pussi pinaattia, tuoretta tai pakastettua
löräys kermaa tai maitoa
täysrasvaista juustoraastetta, laitoin tällä kertaa jotain kermajuustoa pakastimesta
peukalonhangallinen spagettia tai sopiva annos muuta mieleistä pastaa.
tilkka (oliivi)öljyä
Laita pasta kiehumaan reilulla suolalla maustettuun veteen. Lisää liraus öljyä. Keitä kaksi minuuttia vähemmän aikaa, kuin paketissa sanotaan.
Puristele makkara pois kuoresta peukalon pään kokoisiksi palleroiksi suoraan paistinpannulle. Riko pallerot mukaviksi muruiksi. Suunnilleen paistetun jauhelihan kokoiset kokkareet on sopivia.
Kun makkara on saanut sopivasti väriä, ripottele päälle vehnäjauho ja sekoita hyvin, niin, että jauho häviää näkyvistä. Sekoita joukkoon kerma tai maito, ensin lusikallinen, sitten kaksi lusikallista, sitten neljä, sitten kahdeksan. Muistathan, että kastike paksuuntuu reilusti, kun siihen sekoitetaan juusto.
Kun kastiketta on mielestäsi sopivasti, sekoita joukkoon pilkottu tuore pinaatti. Jos käytät pakastepinaattia, niin sulata se ensin mikrossa.
Lopuksi lisää (huoneenlämpöinen) juustoraaste. Ota kattila pois levyltä heti kun juusto on alkanut sulaa, jottei kastike leikkaa. Sekoittele, jotta kastikkeesta tulee tasaista.
Valuta ja kuivaa pasta sekoittamalla sitä hetki kattilassa sen jälkeen, kun olet kaatanut keitinveden pois.
Kokoa lautasille tai sekoita valmiiksi isoon tarjoiluastiaan.
Pastahan sitten ei odota syöjää. Mutta senhän kaikki jo tiesikin.
Semmoista kyhäsin tuossa aamunalkajaisiks, kun tuo Italian ruokakulttuuri kuitenkin meikääkin kiinnostaa:
Italialaistyyppinen jauhelihakastike, hieman viriteltynä eli siis näin:
Kolme punasipulia, kolme vs kynttä, tai enemmän, iso porkkana hienona raasteena, kourallinen kuivattuja suppiksia, kanttiksia , mustia torvia. (toki ensin turvotetaan tilkassa nestettä).
Mausteiksi mustisrouhetta ja hieman vs jauhetta.
Homma menee näin: 400g naudan jauhelihaa paistinpannulle, lisätään vs ja punasipuli hetken kuluttua, sitten porkkanaraaste, mausteet ja tuubi tomaattipyreetä.
Annetaan muhia hetken ja sienet perään (tuoksu on kuin suoraan syksyiseltä sienimetsältä).
Nesteeksi iso purkki paseerattua tomaattia ja toinen pienempi chilitomaattimurskaa, sopivasti vettä ja ploraus soijaa, suolaakin voi laittaa jos siltä tuntuu.
Muhitellaan aikansa ja tarjoillaan täysjyväspagetin kera.
Muistakaa kuitenkin se pari hyppysellistä sokeria, ettei mölö efekti yllätä.
Vaikeusaste tuskin ylittää noita tähtiluokituksia, no aikaa jonkinverran, mutta sitähän riittää näin sunnuntaisin.
800 g - 1 kg Poron paistia
250 g savustettua sian kylkeä siivutettuna (myös pekoni kelpaa)
8-10 pikkusipulia halkaistuna
2-3 laakerinlehteä
2-3 tl rosepippuria
kuivaa omenasiideriä
1 dl tiukkaa lihalintä tai 1/2 dl riistafondia
1 prk mustapekka -juustoa
Suolaa
Mustapippuria
Poro isohkoina paloina padan pohjalle ja sidukkaa perään niin että lihat peittyvät, anna olla tunti-pari (siiderin hapot pehmentävät sitkeitä sidekuituja ja vähäisiä kalvoja).
Lihapalojen pinnat kuumalla pannulla kiinni, ja mausta mustapippurimurskalla. Lihat takaisin haudutuspataan jossa edelleen marinointisiideri.
Lisää pataan siankylki/pekoni, lihaliemi/fondi, laakerinlehdet, rosepippuri, ja kuoritut puolitetut pikkusipulit. Uuni noin 175 astetta ja haudutusta 3-4 tuntia, tarkkaile liemen määrää, voit joutua lisäämään. Lisää mustapekkajuusto ja tarkista suola.
Lisukkeena mitä tykkää, rosamunda-perunalohkoja kuorineen (oma suosikki), pastaa, perunapyreetä..
No tänään mennään tuolla veljeskansan repsulla eli gulassikeitolla.
Kaikki alkaa muutaman perunan ja kolmen erivärisen paprikan paloittelulla.
Tässä vaiheessa on hyvä laittaa soimaan Nirvanaa ja mieluummin unpluggedina;).
Iso kattila johon reilu ploraus öljyä ja lihat (itse käytin ihan vaan karjalanpaistilihoja, olivat tarjouksessa), paprikajauhetta n. 3-4 rkl, käristellään aikansa, mutta polttaa ei saa missään nimessä, tulee kitkerää.
Ajan päästä sekaan pilkotut potut ja paprikat, hieman valkosipulia, mustapippurirouhetta, ploraus soijaa ja, lihaliemikuutio ja se pakollinen hyppysellinen oikeeta suolaa makuja tasaamaan.
Muhittelua mieluummin muutama tunti miedolla lämmöllä. Kattoo vaan ettei perunat mee ihan muussiks. (sopiva pottu keittoruokiin).
Sakenee kuitenkin mukavaksi makuelämykseksi, voin suositella.
Tuohon gulassiin semmonen vinkki, että avain onnistumiseen on nimenomaan makea paprikajauhe. Suurin osa Suomessa myytävistä paprikajauheista on hyvinkin tunkkaisia, ja gulassista ei tule oikeanlaista. Tämä asia on nimittäin kantapään kautta opittua.
Kiitos, hyvä tieto. Itse olen kompensoinut tuota makua esim. käyttämällä ainoastaan punaisia ja keltaisia paprikoita, jos vaikka muksut olis syömään tulossa.
Mistähän tuota mainitsemaasi makeaa mahtaisi löytyä, ei ainakaan meidän lähikaupan hyllystä. Isot marketit etc...?
Itsellä hyllyssä on La Chinata merkkistä savustettua makeaa paprikajauhetta. Kun tuon purkin ostin niin Stockman oli ainoa kauppa mistä löytyi, mutta nyttemmin on noita purkkeja näkynyt myös muissa kaupoissa.
Mut Jyrki, ruoan kanssahan on niin, että jos maistuu, niin tuli sellanen kun pitäis? :-p
Osti eilen Paimion lähialuemarkkinoilta maksaa. Jos vaikka viikonloppuna kokeilis siitä jotain. Ja otin perunaakin, oli jopa halvempaa kuin marketista ja tässä menee raha suoraan tuottajalle.
Ja gulassin oikeasta reseptistä ei kannata alkaa riitelemään. Reseptit vaihtelevat hyvin paljon alueiden välillä. Aiemmalla kommentilla pyrin sanomaan, että perinteisesti Suomessa myytävä "vahva" paprikajauhe on melko tunkkaista. Omasta mielestäni ainakaan se ei toimi gulassissa. Tuo makea savustettu taas toimii ja sillä pääsee huomattavasti lähemmäs alppeilla tarjoiltavaa gulassia.
Vielä kun tarjoilee se alppityyliin mit wurst, eli annoksen päälle vapaavalintainen makkara ja kaveriksi tuoretta leipää.
Hapankaalia kaupasta, Rasilainen on hyvää.
Keitetään noin al dente, vesi pois, sekaan luumutomaatteja halkaistuna, chiliä oman maun mukaan,valkosipulia oman maun mukaan, purkki smetanaa ja noin puolipurkkia turkkilaista jogurttia, lämmitetään kuumaksi. Tämän voi sitten nauttia vaikka pihvin kanssa, ei tarvita perunaa tai muuta lisuketta.
Menee kyllä välipalana ihan paljaaltaankin.
Edit: Edellistä lainaten, wurstin kanssa todella herkullista.
Pullamössösukupolvea kun olen niin pitsaa tulee syötyä usein. Tänään tosin tehdään itse ja paistamiseen käytetään puilla lämmitettyä uunia. Saas nähdä onnistuuko.
Aika vanhaksi sitä kerkesi ennen kuin tuli kookospähkinän avaaminen ja syötäväksi laittaminen eteen. Netissä noita napauttelevat elegantisti auki isolla keittiöveitsellä, mutta hetken turaamisen jälkeen laitoin mokoman etelän hetelmän hakkuupölkyn ja Fiskarsin kirveen väliin. Kylläpähän aukesi. Itse syötävä muistuttaa rakenteeltaan yllättävän paljon lanttua, ei ollenkaan sellaista trooppisen cocktailin pehmeää ja makeaa raaka-ainetta mitä ehkä ajattelisi.
Kookos aukiaa aika helposti napsuttelemalla muutaman kierroksen vasaralla ympäri. Sitä ennen kannattaa kyllä iskiä reikä kookoksen "silmään" esim. naulalla ja valuttaa nesteet talteen.
Totta kyllä, että tuore kookos on jokseenkin... noh... pettymys :)
- Silputtua valkosipulia 1 iso "yksikyntinen"
- Inkivääriä raastettuna n. 2-3cm pätkä
- Kaffirlimen lehtiä ~10kpl
- Puolikkaan limetin mehu
- 2 reilua teeluskallista vihreää currytahnaa
- 1 reilu teelusikallinen sitruunaruohotahnaa (tuore sitruunaruoho olisi parempaa)
- Ruokalusikallinen fariinisokeria
- Kana- tai Kalaliemikuutio
- 1-2dl vettä
- Tölkillinen kookosmaitoa
- Thai kalakastiketta oman maun mukaan (itse laitoin ~4rkl)
- Luraus Miriniä
- CHILIÄ! Omaan meni kuivattu naga morich murskattuna
Kattilaan ensin öljyyn miedolla lämmöllä tirisemään valkosipulit, inkiväärit ja currytahna. Pienen pyörittelyn jälkeen sekaan eniten kypsennystä vaativat vihannekset ja perään vesi, liemikuutio, chilit. Kypsyttele jokunen minuutti, lisää kookosmaito, limenlehdet, kalakastike, sokeri, mirin (optiona lisäksi tavallinen riisiviinietikka). Kiehauta viitisen minuuttia, ja sekaan vielä limetin mehu, ravut, sekä vähemmän kypsennystä vaativat vihannekset jos niitä on, ja keittelyä miedolla lämmöllä viidestä kymmeneen minuuttia. Makutestit ja mausteiden lisäily, jos tuntuu siltä. Lämmittää aika kivasti ja saa nokan vuotamaan, maistuessaan silti samalla miellyttävän pehmeältä ja vivahteikkaalta :)
Pyyhkäise paprikoiden pinta öljyssä kostutetulla talouspaperilla.
Paahda paprikoita uunin ylätasolla, kunnes paprikoiden kuori on muuttunut pääosin mustaksi ja kuplinut irti. Ottaa muutaman minuutin. Parempi paahtaa liian kauan kuin liian vähän. Liian nopeasti pois otetusta paprikasta nahka ei irtoa. Vaikka nahka mustuu, itse liha ei ole vielä edes kypsää, joten tässä tulee usein hätiköityä. Parempi odottaa siis, että nahkat ovat kunnolla mustuneet.
Laita paprikat minigrip pussiin jäähtymään.
Vaihda uunipellille puhdas leivinpaperi, ja paahda makkarasiivuja grillivastusten alla pari minuuttia, tai kunnes ne ovat rapeita. Varo, palavat todella äkäsesti.
Nosta siivut talouspaperille jäähtymään.
Kun paprikat ovat paljain käsin kosketeltavan lämpöisiä, vetele nahka irti ja nakkaa lihat kattilaan tai tehosekoittimeen.
Lisää löräys napakkaa kasvislientä ja poraa sileäksi.
Tarkista maku, säädä kasvisliemellä ja tabascolla, pippurilla, sokerilla tai hunajalla.
Nostele lautaselle, painele keiton keskelle muutama paahdettu salamikiekko pystyyn.
Joku suunnitteli jo lisäävänsä kermaa tai juustoa. Ei kannata.
Comment