1 tl tummaa siirappia
Kuulutus
Collapse
No announcement yet.
Ruoantekijöitä / Reseptejä
Collapse
X
-
-
No niin alkoi, mutta Höyrypiät kokoontuu ihan kohta ja uunissa pari vuokaa perinteistä perunalaatikkoa.
Siinähän tuo aamupäivä meni, kun 3kiloa perunoita kuori ja viipaloi ynnä sipulit ja silavat, mutta hyvä tuoksu täyttää pikkuhiljaa keittiön;)
Meillä tuo perinteinen perus/pula-ajan ruoka kokouksissa miltei velvoitteena;)
Niin ja vielä tuohon siirappiin senverran, täytyypä alkaa käyttämään tosiaan rohkeammin. Tähänmennessä käyttö rajoittunut oikeastaan vain kaalikääryleisiin, jota ilman ne ovat kuin auto ilman renkaita;).
Comment
-
Tuli mieleen, että pitäisikö näitä repsuja alkaa merkkaamaan vaikeus-/työläysasteen mukaisesti? Tyyliin 1-5 tähteä - helpoista helpoin ilman vaivaa, ja toisessa ääripäässä tekniikkaa/osaamista/välineitä vaativa tai supertyöläs?
Tietysti arviointi on laatijansa mukainen, mutta eiköhän sen jotenkin yhdenmukaisesti kuvaisi. Käyn muokkaamassa aikaisempia omia repsujani, ja merkkasin otsikkoon vaikeus-työläysasteen. Muoks: omat laittamat repsut täydennetty.Viimeksi muokannut marre; 17.3.2013, 09:27.
Comment
-
Hyvä idea, vois moni innostua ruoanlaitosta huomaamalla, ettei tämä mitään avaruustiedettä ole;)
Toki tällä palstalla tuntuu olevan vain asiasta innostuneita ja asiansa osaavia ihmisiä.
1-5 tähteä vois olla ihan sopiva ja hyväkin juttu, mutta nyt tuli äijät, joten jätän tämän huomiseen.
Tosiaan näin vois tehdä., kannatan.
Editoimpa sitten tähän ja Krapulapiiras**
Pikkupikataikina, hiivaöljyjauho jne... ja sitä muokkausta "jonkin" aikaa. Painellaan matalaan vuokaan ja jätetään kanneksi hieman taikinaa jäljelle.
Tuossa paistelin pannulla sipulia ja pekonia, rouhittua mustapippuria hieman ja paprikajauhetta. Valkosipulia omantunnon mukaan (minä en aamulla nuukaile).
Kaapista löytyi vielä sitä perinteistä ranskalaista sipulikeittojauhetta, niin toki sitä "hieman" sekaan, aateloidaan lopuksi vaikkapa kipparijuusto kermalla, no sattui nyt sitä olemaan kaapissa (mikä tahansa käy).
Sitten vaan täyte vuokaan ja kansi ohuena levynä päälle. Penslataan munalla jotta kiinni pysyy ja muutenkin antamaan hyvän värin pintaan.
Haarukalla sitten reikiä runsaasti, ettei tule maapalloilmiötä uunissa.
Jo vain on hyvää, ainakin näin pienessä kohmelossa. Toki otin tuossa bisseä kyytipojaksi, eli saattaapi johtua siitä;))
Laitoin tuohon kaksi tähteä, mutta varmaan yhdellä menis. Menköön se toinen tähti tämän kanuunan piikkiin;))
Kuten kuvasta näkyy, niin myös maistuu;))
PPs: nyt vasta huomasin että maailman paras keittokirja on hävinnyt hyllystä, liekö ikulainassa jollain kaverilla, vaimon kera kahlattiin tuota hyllystöä molemmista huoneista lävitse, eikä löytynyt.
Kyseessä siis Johannes Mario Simmelin teos "ei aina kaviaaria". Lukemisen arvoinen romaani kuitenkin vaikkapa iltaviihteenä.Viimeksi muokannut kapaz; 17.3.2013, 16:11.
Comment
-
Kaupan pakastealtaasta saa näin pääsiäisen aikaan halvemmalla ulkomailla kasvatetun lampaan paistia kuin kotimaista sikanautaa. Itse en ole lammasta koskaan tehnyt ruuaksi, joten hiukan kynnystä kokeiluun on. Pari kysymystä siihen liittyen:
a) Saako tuosta pakastealtaan paistista maukasta ruokaa, vai "pitääkö" hakea Stockmannin tiskiltä monta kertaa kalliimpaa kotimaista luomukaritsaa?
b) Kreikkalaisissa ravintoloissa tuota on ollut haudutettuna, savustettuna yms. ja hyvää on ollut. Savupönttö ja leivinuuni löytyy, joten mikä olisi suositeltava tapa valmistaa tuosta sopiva ateria? Ensin savun maku pintaan ja sitten yöksi leivinuuniin hautumaan? Vinkkejä?
c) Joskus muistan maistaneeni "hieltä maistuvaa" lampaan lihaa, miten välttää se, jotta liha kelpaa myös perheelle?
d) Miten maustaminen ja lisukkeet?
Comment
-
Lammaspaisti **(*)
Kyllä siitä saa ihan hyvää, ja valmisteluihin kannattaa varata muutama päivä jos pakastetusta lihasta tekee. Jos on kunnon köntti kokonaisena paistina, niin saattaisin lähteä kypsentämäänkin kokonaisena.
Sulatetun paistin (saattaa sulaa parikin päivää) pintaan hieromalla suolaa ja oliiviöljytilkkaan muhennettuja tuoreita timjamin, rosmariinin ja mintun oksia. Saapi olla reilusti. Harkinnan mukaan tilkka punaviiniä, auttaa huomattavasti mureuttamaan lihaa.
Veitsellä tuikkia reikiä ja valkosipulin kynsiä murskattuna voin kanssa sinne perään. Koko komeus vaikkapa paistopussissa jääkaappiin marinoitumaan mieluusti pariksi vuorokaudeksi välillä pakettia käännellen, hellästi hieroen ja sille mukavia jutustellen :).
Paketti lämpenemään hyvissä ajoin ennen uuniin laittamista. Huonelämmin paisti ilman pussia uunivuo'assa 125 asteiseen uuniin. Paistomittarista olisi nyt apua. Hidasta kypsytystä ja paisti pois uunista kun mittari näyttää paistin sisältä 65 astetta. Paistoliemi tietenkin kastiketta varten talteen, köntti kääritään folioon ja pariksi tunniksi vetäymään, jonka aikana voikin valmistaa uunijuurekset tai lanttupyreen lisukkeeksi.
Comment
-
Jep, nuinhan se menee, tosin tuon rosmariinin itse jätän tänäkin pääsiäisenä pois ja ehkä mintunkin.
Punaviiniä saa plorauttaa jopa Marren ehdottaman tilkan verran sen toisenkin tilkan. (no, makuasioita)
Eikä sitten missään nimessä yli tuon 65 astetta paksuimmasta kohdasta, itse pilannu yhden paistin kypsyttämällä liki 70 asteeseen. Jälkihaudutus juuri hoitaa tuon loppukypsennyksen.
Mutta, Marre kauhulla odotan Sinun 4-5 tähden reseptejä, jos tämä oli vain 2 tähteä, siis ennenkaikkea työläyden, ei niinkään vaikeuden mukaan;))).
Comment
-
Tuo lampaan lihan ominaismaku taitaa tulla villan tuottamisesta. Jos lampaanlihaköntti on villan tuotantoeläimestä niin siinä on lapasen maku vaikka sitä miten valmistaisi. Maun voimakkuus vaihtelee paljon, ja mm. valkosipulilla ja puuhiilillä grillaamalla sitä voi yrittää peittää :) Karitsassa ei useinmiten tuota lapasen makua ole.
Kari, välttelen noiden vaikeiden tai työläiden tekemistä, harjoitellaan näillä perusjutuilla vielä vähän aikaa :) Kaikki eväät mihin kuuluu taikinan tekeminen, ei ole minun mukavuusaluetta.
Comment
-
Samoin, kuten olet huomannut. Siis tuo sanomani oli kohteliaisuus ja huumorilla höystetty.
Ja tuosta kertomastasi lammmasreseptistä, voin rohkeasti olla erimieltä, jotta olisko tuo nyt ihan peruskauraa;).
Sentäs aikamoisen seikkaperäiset makujutut noinniikuin mukana tuossa Sinun ohjeessa;). Pienine kokemuksen mukana tuomine konsteineen.
Comment
-
Kiitoksia! Vaikuttaa hyvältä reseptiltä. Tosin kun ollaan osa pääsiäisestä reissussa, niin ei taida noille valmisteluille olla aikaa, joten täytynee tehdä sitä vaikka parin viikon päästä.
Hyvä tietää tuo, että ei päästä ylikypsäksi, itsellä kun on ollut tapana haudutella hieman pidempään leivinuunissa. Onko tuo silloin ns. veitsellä leikattavaa ja pureskeltavaa vai hajoaako jo lähes itsestään suussa?
Lisätään: Täytynee valita sitten karitsaa, jos se olisi vähemmän villalle maistuvaa kuin lammas ja kokeilla lammasta toisen kerran vaikka savun kera. Tuo muutaman päivän sulatus/marinointisessio vähän yllätti, mutta kun tehdään, niin tehdään se sitten ohjeen mukaan, jotta ei ainakaan sen takia tule epäonnistumista.
Comment
-
Nojoo, hyväksyn perustelut ja muutin vähän lammaspaistin luokitusta. Minulle yksi tähti tarkoittaisi jotakuinkin: "repäise pakkauksen kansi pois ja laita mikroon kahdeksi minuutiksi täydellä teholla". :))
Maspe, hyvin esikypsytettynä (se punkku marinadissa tekee ihmeitä) ja hitaasti kypsytettynä tuohon 65 asteeseen jonka jälkeen jälkikypsytys foliossa. Pitäisi olla sisältä rose, helposti leikattavaa ja johon hampaat pystyvät. Paisti pitää leikata poikkisyin, joten siinä tarkkana.
Comment
-
Se 70 asteinen hajos lautaselle, niikuin pikkumureniks. (haarukkaevästä).
Itse tykkään siitä hieman sisältä jopa reilusti punertavasta, mutta makuasioitahan nämä ovat.
Otappa vertaukses vaikka kuuluisa Lemin särä. Varmasti kypsää.
Toisille käy, toisille ei.
Editttiä: mistäpäs näitä luokituksia niintarkkaan osaa sanoa, ennenkuin hieman viilataan ja jopa höylätään tähdet taivaalle;).
Comment
-
Ruisleipä *
Olen melkoinen leivän mussuttaja. Aamusella tulee syötyä muutama siipale aamupalaksi ja joka ateriallakin taitaa siivu tai pari mennä. Kaupoista löytyy hyviä vaaleita ja tummia leipiä varmaan jokaiseen makuun.
Siltikin olen nykyään alkanut tehdä leivät itse. Sämpylät ja hiivaleivät ovat melko peruskauraa mutta tällä viikolla ajettelin uskaltautua kokeilemaan ruisleivän tekoa. Mummon käyttämä vuosisatoja vanha leipäjuuri valitettavasti tainnut hukkua, joten homma piti alkaa aivan alusta asti. Hieman kiireenkin maku tässä saattaa joidenkin mielestä olla, mutta katsotaan mitä tuleman pitää.
Eli juuren tein maanantaina. Tätä tarkoitusta varten kävin kaupasta hakemassa tölkin tummaa mallasolutta.
Juuri:
2dl olutta
1.5dl ruisjauhoa
Lämmitin oluen mikrossa hieman reiluun kädenlämpöön ja lisäsin sekaan ruisjauhoa kunnes tuloksena oli vellimäinen seos. Tämän seoksen laitoin kupissa liinalla peiteltynä jääkaapin yläpuolella olevalle hyllylle. (on hieman normaalia huonelämpöä lämpimämpi paikka)
No joka päivä kävin hieman hämmentämässä velliä kunnes tänään totesin että seokseen on ilmaantunut hieman kuplia. Tuoksukin oli hapahko.
Itse leivän teko
0.5l vettä
800-1000g ruisjauhoa
1tl suolaa
tuo aikaisemmin tehty juuri
Sekoitin haalean veden, suolan ja juuren leivonta kulhossa. Tämän jälkeen aloin hiljakseen ripottelemaan sekaan ruisjauhoa. Tarkkaa jauho määrää en tiedä mutta sellaisen napakahkon taikinan tuosta vaivasin.
Taikina pallon laitoin kulhossa liinan alle kohoamaan ja siellä se pötkötteli noin 3 tuntia. Kohoamista tapahtui ehkä noin 1.5 kertaiseksi.
Tämän jälkeen leivoin taikinasta kaksi pyöreää leipää joita kohotin vielä tunnin.
Nyt leivät makaavat uunissa paistumassa. Alkulämpönä oli 250°c jonka laskin n. 20 min jälkeen 200°c. Sähköuuni siis käytössä, valitettavasti.
Saas nähdä tuleeko tuosta syötävää tavaraa. Paketin oikeaa voitakin varasin jo päällysteeksi. Helpoksi koin tämän leivän teon mutta aikaahan tässä hieman paloi.
Comment
-
Kun leivän tekemistä uskallan kokeilla niin tuo Teemun ruisleipä voisi olla se. Mistähän saisi wanhaa juurta, huutonetistä? :)
Mahtaakohan kellään olla hyväksi huomattua taikinareseptiä kaurasämpylöitä varten? Tuo kaurahiutalepaketin kyljessä olevalla kaurapolakkataikinalla olen tehnyt mutta jotain muutakin voisi kokeilla. Mahtavaa kun viikonloppuaamuna olisi aamiaispöydässä lämpimäntuoreet kaurasämpylät tai kaurapatonki!
Comment
-
Noita leipäjuuria saattaapi olla aika vaikea saada ilman hyviä suhteita.
Kaikki varjelee sitä ainutta, parasta ja omaansa.
Itse saisin vaikka heti, esim ex anopilta, mutta ei riitäis kantti sitä kellekkään jakamaan, meinaan luottamuskysymyksiä, nämä;).
Mutta tuosta omatekoisesta voipi tulla vaikka kuinka hyvä juuri seuraavaan satsiin, kokeilu kannattaa.
Kokeiles Marre vaikka tuota;).
http://siskotkokkaa.blogspot.fi/2012...asampylat.html
Edittiä:Näinköhän leipäjuuren bakteerit ja hiivat ovat enää hengissä uunituksen jälkeen? Foorumilla biologia? :)Viimeksi muokannut kapaz; 28.3.2013, 19:54.
Comment
-
No niin nyt on leipä uunista ja maistelua suoritettu. Ei tullut heikkohampaisen evästä tästä. Oululaisen mainosta lainatakseni "kovaa kuin elämä". Sopisi oikein mainiosti kalakeiton kaveriksi.
Makukin on jo sinne päin. Hieman happamampaa olisi saanut tulla mutta ihan OK näin ensimmäiseksi yritykseksi. Paistoajan ja lämmön kanssa joutuu tekemään myös vielä paljon säätöä.
Comment
-
Äidin sämpyläresepti (***):
Juuri:
- puuron tai muusin jämät lämpimään veteen (1 l)
- 1 tuorehiiva (tai 2 pss kuivahiivaa)
- jauhoja sen verran, että tulee löysähkö puuro
- annetaan tekeytyä vähintään tunti
Taikina:
- lisätään suola (saa olla melko paljon, itse laitan n. ruokalusikallisen)
- lisätään jauhoja ja alustetaan (jauhojen kokonaismenekki juuri mukaanluettuna on vajaa 2kg)
- lisätään 200g sulatettua voita
- nostatetaan yön yli jääkaapissa
- leivotaan sämpylät
- kevyt nostatus liinan alla pellillä (noin 30-60min)
- paisto 225 30 min
Itse modaan aina ohjetta riippuen onko jäänyt puuroa tai muusia yli, lisäksi lisään Kuidukasta ja esim ohrajauhoja jne. Riippuen jauhoista, voi rakenne ja jauhojen kokonaismäärä hieman vaihdella. Käsituntuma ratkaisee.
Tästä ohjeesta tulee noin 4 pellillistä eli noin 40 sämpylää.
Aamupalalle saa lämpimät sämpylät nostattamalla taikinan jääkaapissa yö yli ja leipomalla ja nostattamalla sämpylät aamusta. Äiti on tehnyt taikinasta sopivan kokoisia möykkyjä pizzapyörällä ja nostanut ne sillänään ilman mitään pyörittelyjä tai vaivausta pellille. Ulkonäkö ei ole symmetrinen tai vakio, mutta maku on se mikä ratkaisee. Itse insinöörinä tykkään selkeistä muodoista, joten olen pizzapyörällä tehnyt tasakokoisia möykkyjä ja paistanut ne.
Melko helppo setti, kunhan pari taikinaa ensin harjoittelee ja hakee sopivan löysyyden taikinalle.
Comment
-
Jaa, aa, pikkuveli leipuri ammatiltaan ja neuvoi vain kaikille sähköliedellä paistetuille leiville tekemään tuon, Lie sitten huhua. Tosiaan vaaleille patongeille ym. teen aina tuon, mutta pitäskai tuon toimia ruisvermeellekkin?
Kyllähän se höyryn pitäis pehmittää, tai sitten pieksetään pikkuveli;))).
Kokeilua kehiin ja iloa onnistumisista ja uutta yritystä lievästi epäonnistuneista, mutta onko niitä lopulta?
Kaikki on parasta mitä kokeilee, jos ei olla liian tosikoita, ainakaan ruoanlaitossa.
Comment
-
Karin laittaman linkin sämpylät muistuttaa paljon Elovena-paketin ohjetta terästettynä porkkanaraasteella ja hunajalla. Oton perunamuusisämpylät pitää kokeilla, tosin 1/8 suhteutettuna riittää kahdelle ihmiselle aamiaiselle, heh.
Edit. Mutta huomenna ei tehdä sämpylöitä vaan katsellaan 1889 maailmannäyttelyyn valmistunutta rautatornia kroisanttia mussuttaen.Viimeksi muokannut marre; 28.3.2013, 21:20.
Comment
Comment