Siinä se taas nähtiin että karjalaiset tekevät mitä sanovatkin.
Kuulutus
Collapse
No announcement yet.
Ruoantekijöitä / Reseptejä
Collapse
X
-
No ei se Mika silleen ole, etteikö erilaisia piirakoita ja piirankanpuolikkaitta osattas tehdä muuallakin päin Suomea.
Kävin tuossa piruuttani kansalaisopiston piirakkakursilla. Monenlaista sulstsinoo ja jos jonkinlailta tuli duunattua.
Aikaslailla sama periaate kaikissa, toki kypsennystapa oli erilainen.
Ripsipiirakka eli karjalanpiirakka "vaimon muotilla" oli paras valinta;)
Comment
-
Noilla mennään, mikään eikä kukaan ole sen väärtti, että parempaa olis, kaikki maistuu, niinkuin sanoit.
Edit. Laitetaan tähän samaan, niin ei vie turhaa tilaa.
Perssuppilo, jäi tuo eilinen sp illallinen syömättä, kun tuo tytön muutto hieman venähti ja Aksu oli täällä mummolassa senaikaa hoidossa.
Mutta tuohan on toisaalta vain posiitivinen asia, sai poijan kanssa puljata pitempään.
Nyt on sitten uunissa härän (tai poikimatonta hiehoa) paahtopaisti kokoluokkaa kilo, riittää kahdelle ja eväkses jämät;) Punkussa paripäivää marinoitunut ja hieman yrttejäkin mukana.
Idean varastin Lidlin vastaavasta.
Aattelin semmosen puolitoistatuntisen 125 asteessa kypsytellä, mutta vaimon pyynnöstä 2 tuntia.
Itse olen sellainen rare tyyppi (siis tosi rare).
Lohkoperunat ja tuore "pupujussisalaatti" lisukkeeks.
Tarkoitus oli tehdä vielä punaviinikastike, mutta joku onneton rosvo oli yöllä käynyt tyhjentämässä punkkupullon, jonka vartavasten olin hakenut, niinkin kaukaa kuin Petosen alkosta, tätä ruokalajia ajatellen.
Nyt on pakko tyytyminen kaupan jauhopussi vastaavaan.
Kerran sitä vuodessa vuosia täytetään ja näihin tyytyminen;)Viimeksi muokannut kapaz; 25.11.2012, 12:56.
Comment
-
Jallupullat **
Samalla kun uunista tulee mahtava maustepippurin tuoksu, niin laitetaan tännekin - Lihapullia jaloviinakastikkeessa, helppoa ja vaivatonta:
Lihapullataikina:
400 g naudan jauhelihaa
1 prk kermaviiliä
1 pss sipulikeittoaineksia
1?2 dl paahdettua sipulia
1 tl jauhettua maustepippuria
1 rkl perunajauhoa
1 dl vettä
Kastikkeeseen tarvitset:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
2 dl Demi Glace ruskeakastike (tetrapakkaus, löytyy yleensä kylmähyllyiltä läheltä leikkeleitä)
2,5 dl vettä
1/2 dl härkäfondia (tiedän että tämän foorumin lukijat
tykkää vahvasta mausta)
1 dl ruokakermaa
JALOVIINAA maun mukaan, itse plöräytän reilun desin
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita lihapullataikina tasaiseksi ja pyörittele siitä kostein käsin lapsen nyrkin kokoisia lihapullia (paista pullia uunissa 45 minuuttia).
Sulata voi pannulla ja ruskista siinä vehnäjauhot. Lisää demi glace ja sekoita ta- saiseksi. Sekoita joukkoon vesi & fondi ja anna soosin porista puolisen tuntia. Li- sää lopuksi kerma, Jaloviina ja kypsät lihapullat. Tarjoile perunamuusin (suosittelen lanttu-perunapyreetä, 50/50) ja puolukkahillon kanssa.
Jos jollekin tuntuu resepti tutulta, niin on erittäin lähelle osuva plagiaatti helsinkiläisen ravintola Torin annoksesta, joka on Hesarin mukaan Ville Valon suosikkiannos tuossa paikassa.Viimeksi muokannut marre; 16.3.2013, 16:01.
Comment
-
Maistuiko Kapazin paahtopaisti, luulen että kyllä.
Minulle kastikkeet ovat olleet keittiöaskareissa ne kaikkein hankalimmat. Nyt on kaiketi jotain kehitystä tapahtunut, koska viimeksi tekemäni punaviinikastike oli itsestänikin hyvää :) Ehkä sen tekee 30 vuoden harjoittelu, tai uusi kaasuliesi (ihqu).
Mukavaa joulun odotusta. Josta tuli mieleen, että meidän perheen jouluruoat oli vuosi sitten poropata ja joulupäivänä canneloneja. Ei oikein nappaa meille tuo joulu kun noita muksujakaan ei kummallakaan ole, ja nyt paetaan jouluhässäkkää jouluaattoaamuna muutamaksi päiväksi suomenlahden toiselle puolelle.
Comment
-
Hyvä, että joku tätäkin osiota päivittelee;)
Kyllä taas vesi valuu kielestä, kun tuota reseptiä lukee, itse tyytyminen tänään riisipuuroon ja piirakoihin, (saunaseuran pikkujoulu), mutta laitellaan korvan taakse.
1 pss sipulikeittoaineksia
1?2 dl paahdettua sipulia
Ps. eikai kokki suutu jos jaloviinan tilalle plorauttaa capebrändyä? ;)
Pss. pakko lisätäcannelonejaViimeksi muokannut kapaz; 8.12.2012, 13:32.
Comment
-
Tuossa tuli tänään tehtyä erittäin yksinkertaista, mutta maittavaa ruokaa. Eli uuni päälle ja kaupan pakaste ranskalaiset sinne. 800g Kirjolohta 2:lle syöjälle, leikataan sopiviin paloihin ja heitetään pannulle pieneen rasvaan paistumaan ensin nahkapuolelle. Samalla kun kala on pannulla niin päälle lisätään suolaa ja mustapippuria annetaan paistua 3-5min ja käännetään. Vedetään nahka pois ja heitetään tälläkin puolelle suola, annetaan paistua 1-3min riippuen kalan paksuudesta, ettei kuivahda.
Tehty nyt tuolla tavalla pari kertaa kalaa ja kummatkin kyllä tykätään erittäin paljon.
Comment
-
tehtyä erittäin yksinkertaista
Edittiä tähän samaan taas: mulla on 8 kg:n kinkku juuri uunissa paistumassa ja sen kanssa ei ongelmia ole, mutta lohifileet kun kauppiaalta tilasin, niin olivat tosi isosta lohesta leikatut. Pituutta ei toki ollut kuin se 30 senttiä, mutta paksuutta varmaan se viisi.
Suolausopit meni sitten kerralla uusiks joten tuollaisille möröjöötiköille seuraavaa: mahan rasvaliha poies, pikkuviilto kylkiruotojen yläpäähän ja pihdeillä nypitään ne ruotojen jämät veks. (niitä noin isoon tuppaa aina jäädä).
Kalapalat ("filut" paino n.kilo/per) pöydälle ja n. 2 rkl merisuolaa molemmille, hienoasuolaa n. 1/2 rkl yhteensä samoin, ruokalusikallinen, tai vajaa sokeria, hyppyselliset mustapippurijauhetta ja kuivatettua tilliä semmoinen vajaa maustepussillinen.
Vastakkain ja tiukkaan foliokääreeseen sopivan astian päälle (neste irtoo) jääkaappiin. Noin tuhtit siivut ajattelin vasta tuossa aamu kymmeneltä ottaa poies, pyyhkiä ja leikellä sopiviksi siivuiksi. (äsken laittelin).
Mielestäni tuollainen norjalainen merilohi ei tarvitse olla liian suolattu, vaan sellainen pehmeähkö kuitenkin kalalle maistuva elämys, no mielihalujen mukaan.
Niin tämä ja kinkku ym. vermeet tulee tuohon huomiseen taloyhteisön joulujuhlaan ja me muutamat ruoanlaitosta kiinnostuneet asukkaat ollaan yleensä nämä hommat tehneet muitten ja omaksi iloksi;)
Aamuedittiä, jos jotakuta kiinnostaa: kala onnistui erinomaisesti, ei lainkaan liian suolainen, mutta pehmeä ja erittäin herkullinen. Just siivuttelin erittäin ohuiksi ziipaleiksi.Viimeksi muokannut kapaz; 15.12.2012, 12:04.
Comment
-
22:55 meni uuniin HK:n luuton viljaporsaan juhlakinkku, painoa pojalla oli 6,9kg ja saa kypsyä aikaiseen aamuun asti. Josko sitä jossain kuuden jälkeen heräilisi tarkastelemaan paistomittaria ja keräilisi lientä parempaan talteen. Jatkuu...
:)
Edit. 05:25 tuli sellainen tunne että pojalla on varmaan hiki.. Näytti olevan, paistomittari näytti 85 astetta ja ajattelin että yli meni mutta eipä mitä, juuri äsken leikkasin ensimmäisen siivun ja kylläpäs oli suussasulavaa. Tämä oli harjoittelukinkku, paistelen toisen sitten kun tämä on syöty. Toiseen voisi tehdä ihan perinteisen sinappi/korppujauho kuorutuksen ja koristeeksi neilikoita. :)Viimeksi muokannut Noize; 22.12.2012, 10:18.
Comment
-
On tullut 5 vuotta oltua joulut pois Suomesta, ja nyt pitäisi taas totutella paikalliseen jouluun. Osaakohan sitä enää laatikoitakaan tehdä, eli lanttu- ja perunalaatikon suhteen vinkit ja muistutukset olisivat poikaa. Kinkku ja karjalanpaisti onnistunee sentään kun antaa leivinuunissa yön yli muhia :)
Comment
-
Tulipa käytyä tapaamassa paria setää kun ovat jälleen kerran palvaamassa joulukinkkuja perinteisellä tyylillä savusaunassa. Olivat myös savustaneet kanankoipia ja täytyypä sanoa ettei kyllä pitkään aikaan ole tullut maistettua mitään parempaa. Kypsennysaika kuulemma 6-8 tuntia, lämpötila saunassa näytti pyörivän 80-100 asteen välillä. Lihat suorastaan liukuivat irti luista. Tänään lisää samaa herkkua kun itsekin vein pari pakettia koipia savustettavaksi.
Bataattilaatikko on muuten todella hyvää. Perunalaatikko onkin jäänyt pois pöydästä tuon tieltä.
Comment
-
Kypsennysaika kuulemma 6-8 tuntia, lämpötila saunassa näytti pyörivän 80-100 asteen välillä. Lihat suorastaan liukuivat irti luista. Tänään lisää samaa herkkua kun itsekin vein pari pakettia koipia savustettavaksi.
Tuosta bataatista vielä senverran, jotta meikä kuhtuu sitä "negruperunaks" (pelkästään positiivisessa mielessä), mutta hyvää se on, tai itseasiassa vaimon suosikki.
Comment
-
En uskaltanut valmislaatikkolinjalle lähteä. Sen verran annoin periksi että lantun ostin valmiina soseena :)
Ei tosi, itsetehty on aina se itsetehty (vaikka puolikstehty), joskus sitä vaan haluaa oikoa;)
(Kuva ja juttu löytyy iltasanomien nettisivuilta)
http://is13.snstatic.fi/img/658/1288526582723.jpg
Comment
-
Nyt tarttis vinkkejä. Eli tuli ostettua tänään 2kpl Naudan sisäfile pihvejä maustamattomana ja niitä olisi tarkotus paistaa sunnuntaina. Kummatkin meistä tykkää medium pihveistä niin eikös nuo ole juuri sellaisia, mitä voi syödä mediumina? Mitähän maustetta tuohon kannattaisi pistää ja pistetäänkö se ennen paistamista vai paistamisen aikana? Kuinka paljon ennen paistamista lihat kannattaa ottaa lämpöseen ja mistä tietää millon tuollaisen pihvin kypsyys aste on sopiva kun medium pihvistä puhutaan?
Voi olla tyhmiä kysymyksiä, mutta en haluaisi pilata kalliita pihvejä :).
Comment
-
Pari tuntia ennen paistoa huoneenlämpöön. Paistoajasta en lähde sanomaan kun riippuu lihan paksuudesta. Maustaminen paiston jälkeen pippurilla ja/tai suolalla, ihan mistä ite tykkää. Jonku helpon kastikkeenhan siihen voi tekasta kylkeen. Liemet talteen, siihen vähän kermaa jne. Yleisesti mediumi on joku pari minuuttia/puoli.
Comment
-
Jos haluaa pelata varman päälle ja syöjänä on ihan tuttu porukkaa eikä niin nirsoa, niin leikkaa pannulla auki ja kattoo, miten pitkälle on ehtinyt "harmaantumaan". Jos tykkää mediumista niin ottaisin pannulta kun about kolmasosa on "kypsää" siis paksuudesta. Sitten folioon vetäytymään, ja siellä loppu kypsennys.
Comment
-
Pippuripihvi naudan sisäfilukasta **
Jos ekaa kertaa paistamassa, niin voisit kokeilla vaikka näin:
Laita uuni ensin lämpememään noin 100 asteeseen.
Normi sisäfilepihvi painaa 120-150g, ja paistoaika kuumalla pannulla minuutti-pari. Paista ensimmäistä puolta kunnes pihvi hikoilee päältä ja kääntö, paista toistakin puolta saman verran.
Mausta paiston jälkeen vain suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Pihvit heti folioon ja uuniin, jossa vetäytyy pari minuuttia. Tuolla pitäisi tulla aika lähelle medium. Itse puolitan kaikki nuo ajat, koska tykkään medium -.
Lisäys: vaikka voi kuulostaa hifistelyltä, niin pari asia vielä varmistaa onnistuneen pihvielämyksen; pihvin esikypsytys eli elikon kuolemasta vähintään kuusi viikkoa, ja toiseksi kunnolliset pihviveitset.
Comment
-
Tuli myös ostettua 1,5kg härän sisukkaa. Parhaillaan lämpiämässä ja kohta pannulle, mausteena suola ja pippuri. Itse paistelen pannulla loppuun asti, uuni on rauhoitettu uunijuureksille. Kylkeen vielä salaattia ja mozzarellaa ja tietysti hyvää punkkua. Yksinkertaista ja maistuvaa mökkiruokaa. :P'Viimeksi muokannut KuiKelo; 29.12.2012, 14:38.
Comment
Comment