Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Chili "mausteena"

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Mulla on vielä taimivaiheessa jamaican yellow, pitää varmaan kehitellä joku valaisin noille talveksi :) Olisi se kivaa jos saisi oikein maistaa ensimmäistä itse kasvatettua herkkua!

    Comment


    • Ei taida ilman lisävaloa tosiaan isoksi pojaksi kasvaa;) Uutta siementä kasvuun sitten maaliskuussa, jos ei selviä. Itsellä on tuossa vielä habaneron& BR lisäksi pari isoa lemon drop- puskaa, saas nähdä pysyvätkö hengissä talven yli, kun en jaksa lisävaloja viritellä.

      Comment


      • Maistelin Naga Morichia tuossa viikonloppuna. Aika ärhäkkää tavaraa oli, taidan jatkossa laittaa noita ainoastaan ruoan sekaan. Mielenkiintoisen havainnon tein Jyväskylässä Seppälän Citymarketissa. Habaneroja oli siellä iso kori ja niitä myytiin 12e/kg. Samalla reissulla ostin myös Blair's Ultra Death kastiketta, vielä en ole kerennyt testaamaan sitä, mutta pitäisi olla melko ärhäkkää tavaraa.

        Comment


          Pariin ruokaan nyt laittanut naga moricheja. tehtiin tortilloja niin 200g jauhelihaan laitoin noin puolikkaan nagan niin oli kyllä tulisempaa kuin 2 isoa perus chilipaprikaa/400g mutta ei aiheuttanut minkäänlaisia kuumotusreaktioita vaikka kiva pieni polte olikin huulilla.

          Eilen tehtiin tulisia hornetteja joihin muutaman päälle sutaisin vielä lisäksi nagalla kyllästettyä rypsiöljyä. Mukavaa lisäpoltetta tuli jo valmiiksi "tulisiin" siipiin mutta jäin vieläkin kaipaamaan sitä todellista poltetta. Lisätään annostusta seuraaviin ruokiin ;)

          Nagojen oma maku on tulisuudesta huolimatta paljon parempi kuin esim. habanerojen, joiden ominaismaku on väkevä/kitkerä. Scovillen asteikko tulisuutta mitattaessa on sinänsä harhaanjohtava, että tulisuuden tunne suussa ei kasva samassa suhteessa chilin mitattuun tulisuuteen.

          Comment


          • Niin siis kapsaisiinihan on rasva, vedellä sen vain levittää vielä pahemmin suuhunsa, maito toimii paremmin, kunhan ei ole rasvatonta ;)
            En ymmärrä miksi kapsaisiini täytyy saada suusta pois ;)

            Comment


              Mikse: Mistä ostetut Habanerot ovat kitkeriä? Minkä maalaisia? Alalajike kiinnostaa myös? Itse oon tilaillut Heinän puutarhalta useamman kilon chiliä syksyn mittaan ja ainakin tuo Habanero Sudden Death on ainakin hyvän makuinen. Tullut napsittua melko monta kappaletta ja ei oo kyllä ollu kitkeriä. Maku on lähinnä hedelmäisen makea ja polte tulee sopivalla viiveellä.

              Nagan kanssa on tullut tehtyä myös virhe, johon en ollut aiemmin törmännyt. Naga + Saunomien = Älyttömän polttavaa hikeä. Kannattaa kokeilla jos ei muuten saunassa tule tarpeeksi "kuuma".

              Blairin Habanero sipsit on maittavia suolapaloja. Parhaiten niistä nauttii kun laittaa ne illanistujaisissa kuppiin ja tarjoaa pahaa aavistamattomille vieraille "barbecuesipsiä". Sitten ilmeet taltioidaan kameralla kun chiliin tottumaton tinttaa kourallisen noita sipsejä suuhun. Vettä tarjotaan "laimennukseksi". :D Käytännön pilahan on paras pila vai mitä?

              Oma top5:
              Habanero
              Aji Cristal
              Star Fish
              Orange Rocoto
              Jalapeno Gaucho

              Comment


                Minustakaan habanerot eivät ole kitkeriä, vaan omalla tavallaan melko raikkaan makuisia.

                En oikein pidä etikassa säilötyistä chileistä, joten käyttäisin mielelläni ruuanlaitossa tuoreita chilejä. Missä vaiheessa esim. paistamista chilit kannattaa laittaa ruokaan, jotta tulisuus ei häivy ihan kokonaan?

                Noista sipseistä kun oli puhetta, niin kaupan dippikastikkeesta saa vähän enemmän irti, kun pilkkoo sekaan habaneroa. Mausteseoksen aromit korostuvat ihan eri lailla.

                Comment


                  En muista ostopaikkaa enkä sen tarkemmin alalajiketta mutta mulle se on ollut aina perus oranssi haba. Kerran ollaan kokeiltu tortillojen kanssa sitä extrahot habanero maustepussia ja siinäkin oli se sama haban perusmaku josta ei tykätty. Tiedä sitten mistä moinen johtuu jos muut ovat erimieltä??? Pitää vissin kokeilla toistamiseen onko nyt nyt niin väkeviä.

                  Noita Aji cristaleja oon pariin kertaan prismassa kattonut mutta onko nuo tulisuudeltaan/maultaan minkälaisia? Tulisuudessa ei vissiin ihan habaneron luokkaa?

                  Comment


                    Aji Cristalit, Aji Finlandit ja Aji Fantacyt ei oo niin tulisia, mutta mielestäni niiden maku on hyvä. Oon ostanut noita Prismasta, enää siellä ei näytä olevan niin hyvää valikoimaa... Olen Miksen kanssa samaa mieltä Habaneroista, maku ei sytytä vaikka ovatkin kohtuu tulisia.

                    Comment


                      Tuoretta chiliä oon tilannut suoraan puutarhalta. Kilotavarana löytyy ainakin www.heinanpuutarha.fi ja sieltä tuotteet sivulta voi valita mitä haluaa. Tuore Habanero sudden death ei kyllä taatusti ole kitkerä. Tulisuutta kyllä löytyy sopivasti.

                      Comment


                        Sain Turkin tuliaisina kuivattuja chilejä. Ovat sellaisessa narussa kiinni ja ne voi laittaa roikkumaan vaikka joulukuuseen. Mitenhän pitkään nuo mahtavat säilyä ja säilyttää makunsa?

                        Niitä on vaan sen verran paljon, etteivät heti lopu kesken.

                        Comment


                        • Kyllähän ne kuivattuna säilyy vaikka kuinka kauan.

                          Comment


                            Oikein kuivattuna taitaa säilyä vuosia. Maku paranee vain ajan saatossa. :)

                            Comment


                              Ihan perus keltainen habanero on mukavan makuinen, ja lehahtaa suuhun sopivalla viiveellä. Hiukan tulisempi, kuin perus oranssi.

                              Comment


                              • Citymarkettia on pakko kehaista, ovat ottaneet hyllyyn Seinäjoella poppamiehen tuotteita. Muutamaa karkkia, texas peten sössöjä ja chilitahnoja ainakin. Tuli kokeiltua tuota poppamiehen chipotletahnaa ja hyvää on! Melkein voisi sanoa että tästälähtien must tortilla-aines!

                                Comment


                                • Pink habanero on kans hyvä keino totuttaa lapsia / naisia chilimaailmaan. Maistuu hieman tuliselle paprikalle ja sisältää hyvän habanerolle ominaisen maun.

                                  Harmi kun kirput tappo oman nagan kesällä :( Huomasin hyökkäyksen liian myöhään, joten peli oli menetetty super raidista huolimatta.

                                  Comment


                                  • Unkarista tuliaisina tuotiin paprikajauheita. Ihan eri luokkaa kuin nämä markettien chilijauheet mitkä on kitkeriä ja kuivia toisin kuin nuo Unkarin tuliaiset missä on pehmet mutta tuliset maut.

                                    Comment


                                    • Oon kuullut että ne jopa maistuu paprikalle, suomesta kun ostaa niin saa kaataa lähes pussin makua saadakseen.

                                      Comment


                                      • Kaverilta kuulin mielenkiintoisen vinkin: chilejä kannataa lannoittaa kitiinikuorisilla hyönteisillä. Kuulemma kasvi tunnistaa kitiinin läsnäolon, luulee ötököiden tekevän invaasiota ja suojamekanismina lykkää lisää poltetta hedelmään. Kaipa hyönteiset on hyvä jauhaa melko hienoksi, että reagoiva pinta-ala on mahd. suuri.

                                        Ei kun kärpäspaperia virittelemään, kun kesä ja kärpäset.

                                        Comment


                                          Vinkkinä tuohon hyvien soosien valintaan on sellainen että välttää etikkapitoisia kastikkeita. Mitä vähemmän etikkaa sitä vähemmän kitkeryyttä. Aloittelijalle suosittelen "Mieto Karambola" Poppamiehen valikoimista. "Tulinen Karambola" sisältää tismalleen samat aineet, mutta eri suhteessa. ;) Habaneroa on tuossa tulisessa enemmän.

                                          Comment


                                            Tuota tuota.

                                            Tuli tuossa kokkailtua habanerolla. Fiksuna miehenä hieraisin sitten pesemättömillä käsillä nenän alusta.
                                            Osaako joku sanoa miten poltteen sais nenästä pois. Piimää tai maitoa ei viittis sieraimiin vetää.

                                            Olo on lievästi kuvailtuna vaikea.

                                            Comment


                                              Jos ketsupille haluaa vaihtoehdon, niin suosittelen Srirachaa... On kuin tomaatit olis korvattu Chilillä. Nam nam. Lappeenrannasta löytyy ainakin Citymarketin USA hyllystä.

                                              Comment


                                                Tuli tuossa kokkailtua habanerolla. Fiksuna miehenä hieraisin sitten pesemättömillä käsillä nenän alusta.
                                                Osaako joku sanoa miten poltteen sais nenästä pois. Piimää tai maitoa ei viittis sieraimiin vetää.
                                                Työ tekijäänsä opettaa vai miten se nyt meni, Varmaan jokainen chilien kanssa touhunnut on kokenut saman kohtalon :)

                                                Mutta vinoilu sikseen. Pahin polte pitäisi häipyä nenänalusta jollain rasvalla hinkkaamalla.

                                                Comment


                                                  Alkuperäinen kirjoittaja Ilkka L Näytä viesti
                                                  Mutta vinoilu sikseen. Pahin polte pitäisi häipyä nenänalusta jollain rasvalla hinkkaamalla.
                                                  Joo nenän alta sain pestyä poltteen pois fairyllä. Ongelma olikin että miten poltteen saa pois sieramista.

                                                  Ennen kuin joku ehtii miettiä yhtään pidemmälle niin tahdon sanoa etten työntänyt kesken kokkauksen kättä kyynärpäätä myöten nokkaan.

                                                  Polte vain levisi yläjuoksuun tuosta nenän alta ja pahimmillaan tuntui että puoli päätä palaa. No muutama nielun kautta nautittu puudutus kossu ja yöunet ovat helpottaneet oloa. Tänään siis uudestaan.

                                                  Comment


                                                  • Tosimiesten soosi, jota voi lisäillä kaikkeen syötävään:
                                                    1 valkosipuli
                                                    1/4 sipulia
                                                    2-3 Habanero chiliä tai 1 keskikokoinen Naga Morich
                                                    1 dl öljyä
                                                    suolaa 1 teelusikallinen

                                                    Ainekset "puuroksi" sauvasekoittajalla tms.
                                                    Lisäillään ruokaan oman maun mukaan:)
                                                    Itseäni lainaten ja pientä säätöä on vuosien varrella tehty yllä olevaan reseptiin.
                                                    Tavallinen sipuli on heivattu ja chilin määrää on hieman lisätty!
                                                    Chileinä Naga tai Habanero, joita saa nykyään ostaa irtotavarana.
                                                    Tämä mössä kestää jääkaapissa jopa monta viikkoa toimintavalmiina.
                                                    Hornettien päälle sivellään vielä mössöä ja tulisuus on sopiva:)

                                                    Comment


                                                      Tuomon reseptistä mallia ottaneena tässä oli ensimmäinen kokeiluni:

                                                      2 valkosipulia (isohkoja olivat)
                                                      1/2 punasipuli
                                                      2 Naga Morichia
                                                      0,5dl öljyä
                                                      1 tomaatti
                                                      reilu tl tomaatipyrettä
                                                      ~tl suolaa ja sokeria

                                                      Tästä lähdetään makua muokkaamaan Tuomon suuntaan eli enemmän chilejä mutta hyvin kelpaa tuollakin reseptillä. Tortillojen kanssa reilu ruokalusikallinen tuo kivasti lisäpoltetta.

                                                      kokeilkaapas chilimunakasta.

                                                      Comment


                                                      • Itte tilasin kaverille joululahjaks putelin Dave's private reserveä. Se kun on kovasti hurahtanut aiheeseen niin litkiköön tuosta :)

                                                        ps- tota löytyy sit halvemmalla amazonista tai eBaystä, yllättäen.

                                                        Comment


                                                          Heikki: Kerro ihmeessä sitten kokemuksia kunhan saatte pullon, että on nuo "asiakkaiden" kommentit edes lähellä totuutta. Sitten kun tuo olisi vielä hyvän makuista niin voisi ostaa itselle.

                                                          Comment


                                                            Lainaus:
                                                            Tosimiesten soosi, jota voi lisäillä kaikkeen syötävään:
                                                            1 valkosipuli
                                                            1/4 sipulia
                                                            2-3 Habanero chiliä tai 1 keskikokoinen Naga Morich
                                                            1 dl öljyä
                                                            suolaa 1 teelusikallinen

                                                            Ainekset "puuroksi" sauvasekoittajalla tms.
                                                            Lisäillään ruokaan oman maun mukaan:)
                                                            Itseäni lainaten ja pientä säätöä on vuosien varrella tehty yllä olevaan reseptiin.
                                                            Tavallinen sipuli on heivattu ja chilin määrää on hieman lisätty!
                                                            Chileinä Naga tai Habanero, joita saa nykyään ostaa irtotavarana.
                                                            Tämä mössä kestää jääkaapissa jopa monta viikkoa toimintavalmiina.
                                                            Hornettien päälle sivellään vielä mössöä ja tulisuus on sopiva:)
                                                            Tarkentava kysmys ohjeeseen. Laitetaan siis yksi kokonainen valkosipuli eikä yksi valkosipulin kynsi?

                                                            Vaikutta herkulliselta. Tuota voikin sivellä joulukinkun siivuihin :)

                                                            Comment


                                                              Itse ainakin laitoin siis kynsiä.

                                                              Comment

                                                              Working...
                                                              X