Mulla on vielä taimivaiheessa jamaican yellow, pitää varmaan kehitellä joku valaisin noille talveksi :) Olisi se kivaa jos saisi oikein maistaa ensimmäistä itse kasvatettua herkkua!
Kuulutus
Collapse
No announcement yet.
Chili "mausteena"
Collapse
X
-
Maistelin Naga Morichia tuossa viikonloppuna. Aika ärhäkkää tavaraa oli, taidan jatkossa laittaa noita ainoastaan ruoan sekaan. Mielenkiintoisen havainnon tein Jyväskylässä Seppälän Citymarketissa. Habaneroja oli siellä iso kori ja niitä myytiin 12e/kg. Samalla reissulla ostin myös Blair's Ultra Death kastiketta, vielä en ole kerennyt testaamaan sitä, mutta pitäisi olla melko ärhäkkää tavaraa.
Comment
-
Pariin ruokaan nyt laittanut naga moricheja. tehtiin tortilloja niin 200g jauhelihaan laitoin noin puolikkaan nagan niin oli kyllä tulisempaa kuin 2 isoa perus chilipaprikaa/400g mutta ei aiheuttanut minkäänlaisia kuumotusreaktioita vaikka kiva pieni polte olikin huulilla.
Eilen tehtiin tulisia hornetteja joihin muutaman päälle sutaisin vielä lisäksi nagalla kyllästettyä rypsiöljyä. Mukavaa lisäpoltetta tuli jo valmiiksi "tulisiin" siipiin mutta jäin vieläkin kaipaamaan sitä todellista poltetta. Lisätään annostusta seuraaviin ruokiin ;)
Nagojen oma maku on tulisuudesta huolimatta paljon parempi kuin esim. habanerojen, joiden ominaismaku on väkevä/kitkerä. Scovillen asteikko tulisuutta mitattaessa on sinänsä harhaanjohtava, että tulisuuden tunne suussa ei kasva samassa suhteessa chilin mitattuun tulisuuteen.
Comment
-
Mikse: Mistä ostetut Habanerot ovat kitkeriä? Minkä maalaisia? Alalajike kiinnostaa myös? Itse oon tilaillut Heinän puutarhalta useamman kilon chiliä syksyn mittaan ja ainakin tuo Habanero Sudden Death on ainakin hyvän makuinen. Tullut napsittua melko monta kappaletta ja ei oo kyllä ollu kitkeriä. Maku on lähinnä hedelmäisen makea ja polte tulee sopivalla viiveellä.
Nagan kanssa on tullut tehtyä myös virhe, johon en ollut aiemmin törmännyt. Naga + Saunomien = Älyttömän polttavaa hikeä. Kannattaa kokeilla jos ei muuten saunassa tule tarpeeksi "kuuma".
Blairin Habanero sipsit on maittavia suolapaloja. Parhaiten niistä nauttii kun laittaa ne illanistujaisissa kuppiin ja tarjoaa pahaa aavistamattomille vieraille "barbecuesipsiä". Sitten ilmeet taltioidaan kameralla kun chiliin tottumaton tinttaa kourallisen noita sipsejä suuhun. Vettä tarjotaan "laimennukseksi". :D Käytännön pilahan on paras pila vai mitä?
Oma top5:
Habanero
Aji Cristal
Star Fish
Orange Rocoto
Jalapeno Gaucho
Comment
-
Minustakaan habanerot eivät ole kitkeriä, vaan omalla tavallaan melko raikkaan makuisia.
En oikein pidä etikassa säilötyistä chileistä, joten käyttäisin mielelläni ruuanlaitossa tuoreita chilejä. Missä vaiheessa esim. paistamista chilit kannattaa laittaa ruokaan, jotta tulisuus ei häivy ihan kokonaan?
Noista sipseistä kun oli puhetta, niin kaupan dippikastikkeesta saa vähän enemmän irti, kun pilkkoo sekaan habaneroa. Mausteseoksen aromit korostuvat ihan eri lailla.
Comment
-
En muista ostopaikkaa enkä sen tarkemmin alalajiketta mutta mulle se on ollut aina perus oranssi haba. Kerran ollaan kokeiltu tortillojen kanssa sitä extrahot habanero maustepussia ja siinäkin oli se sama haban perusmaku josta ei tykätty. Tiedä sitten mistä moinen johtuu jos muut ovat erimieltä??? Pitää vissin kokeilla toistamiseen onko nyt nyt niin väkeviä.
Noita Aji cristaleja oon pariin kertaan prismassa kattonut mutta onko nuo tulisuudeltaan/maultaan minkälaisia? Tulisuudessa ei vissiin ihan habaneron luokkaa?
Comment
-
Aji Cristalit, Aji Finlandit ja Aji Fantacyt ei oo niin tulisia, mutta mielestäni niiden maku on hyvä. Oon ostanut noita Prismasta, enää siellä ei näytä olevan niin hyvää valikoimaa... Olen Miksen kanssa samaa mieltä Habaneroista, maku ei sytytä vaikka ovatkin kohtuu tulisia.
Comment
-
Tuoretta chiliä oon tilannut suoraan puutarhalta. Kilotavarana löytyy ainakin www.heinanpuutarha.fi ja sieltä tuotteet sivulta voi valita mitä haluaa. Tuore Habanero sudden death ei kyllä taatusti ole kitkerä. Tulisuutta kyllä löytyy sopivasti.
Comment
-
Pink habanero on kans hyvä keino totuttaa lapsia / naisia chilimaailmaan. Maistuu hieman tuliselle paprikalle ja sisältää hyvän habanerolle ominaisen maun.
Harmi kun kirput tappo oman nagan kesällä :( Huomasin hyökkäyksen liian myöhään, joten peli oli menetetty super raidista huolimatta.
Comment
-
Kaverilta kuulin mielenkiintoisen vinkin: chilejä kannataa lannoittaa kitiinikuorisilla hyönteisillä. Kuulemma kasvi tunnistaa kitiinin läsnäolon, luulee ötököiden tekevän invaasiota ja suojamekanismina lykkää lisää poltetta hedelmään. Kaipa hyönteiset on hyvä jauhaa melko hienoksi, että reagoiva pinta-ala on mahd. suuri.
Ei kun kärpäspaperia virittelemään, kun kesä ja kärpäset.
Comment
-
Vinkkinä tuohon hyvien soosien valintaan on sellainen että välttää etikkapitoisia kastikkeita. Mitä vähemmän etikkaa sitä vähemmän kitkeryyttä. Aloittelijalle suosittelen "Mieto Karambola" Poppamiehen valikoimista. "Tulinen Karambola" sisältää tismalleen samat aineet, mutta eri suhteessa. ;) Habaneroa on tuossa tulisessa enemmän.
Comment
-
Tuli tuossa kokkailtua habanerolla. Fiksuna miehenä hieraisin sitten pesemättömillä käsillä nenän alusta.
Osaako joku sanoa miten poltteen sais nenästä pois. Piimää tai maitoa ei viittis sieraimiin vetää.
Mutta vinoilu sikseen. Pahin polte pitäisi häipyä nenänalusta jollain rasvalla hinkkaamalla.
Comment
-
Alkuperäinen kirjoittaja Ilkka L Näytä viestiMutta vinoilu sikseen. Pahin polte pitäisi häipyä nenänalusta jollain rasvalla hinkkaamalla.
Ennen kuin joku ehtii miettiä yhtään pidemmälle niin tahdon sanoa etten työntänyt kesken kokkauksen kättä kyynärpäätä myöten nokkaan.
Polte vain levisi yläjuoksuun tuosta nenän alta ja pahimmillaan tuntui että puoli päätä palaa. No muutama nielun kautta nautittu puudutus kossu ja yöunet ovat helpottaneet oloa. Tänään siis uudestaan.
Comment
-
Tosimiesten soosi, jota voi lisäillä kaikkeen syötävään:
1 valkosipuli
1/4 sipulia
2-3 Habanero chiliä tai 1 keskikokoinen Naga Morich
1 dl öljyä
suolaa 1 teelusikallinen
Ainekset "puuroksi" sauvasekoittajalla tms.
Lisäillään ruokaan oman maun mukaan:)
Tavallinen sipuli on heivattu ja chilin määrää on hieman lisätty!
Chileinä Naga tai Habanero, joita saa nykyään ostaa irtotavarana.
Tämä mössä kestää jääkaapissa jopa monta viikkoa toimintavalmiina.
Hornettien päälle sivellään vielä mössöä ja tulisuus on sopiva:)
Comment
-
Tuomon reseptistä mallia ottaneena tässä oli ensimmäinen kokeiluni:
2 valkosipulia (isohkoja olivat)
1/2 punasipuli
2 Naga Morichia
0,5dl öljyä
1 tomaatti
reilu tl tomaatipyrettä
~tl suolaa ja sokeria
Tästä lähdetään makua muokkaamaan Tuomon suuntaan eli enemmän chilejä mutta hyvin kelpaa tuollakin reseptillä. Tortillojen kanssa reilu ruokalusikallinen tuo kivasti lisäpoltetta.
kokeilkaapas chilimunakasta.
Comment
-
Itte tilasin kaverille joululahjaks putelin Dave's private reserveä. Se kun on kovasti hurahtanut aiheeseen niin litkiköön tuosta :)
ps- tota löytyy sit halvemmalla amazonista tai eBaystä, yllättäen.
Comment
-
Lainaus:
Tosimiesten soosi, jota voi lisäillä kaikkeen syötävään:
1 valkosipuli
1/4 sipulia
2-3 Habanero chiliä tai 1 keskikokoinen Naga Morich
1 dl öljyä
suolaa 1 teelusikallinen
Ainekset "puuroksi" sauvasekoittajalla tms.
Lisäillään ruokaan oman maun mukaan:)
Itseäni lainaten ja pientä säätöä on vuosien varrella tehty yllä olevaan reseptiin.
Tavallinen sipuli on heivattu ja chilin määrää on hieman lisätty!
Chileinä Naga tai Habanero, joita saa nykyään ostaa irtotavarana.
Tämä mössä kestää jääkaapissa jopa monta viikkoa toimintavalmiina.
Hornettien päälle sivellään vielä mössöä ja tulisuus on sopiva:)
Vaikutta herkulliselta. Tuota voikin sivellä joulukinkun siivuihin :)
Comment
Comment