Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Chili "mausteena"

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

    #31
    Siis löytyykö cittareista/Prismoista valmiita chilejä vai pelkkiä siemeniä? Itse tässä jo pitkään etsinyt ja odotellut Habanero Orangea kun emännälle sitä aikoinaan plantagenissa myytiin "koristepaprikana" :) niin ei ole käynyt edes mielessä että tavis ruokakaupasta voisi saada näinkin speciaalijuttuja.

    Tässä hauskin video miesmuistiin kun YLEn toimittaja saa chilimaistiaisen. "AiJaa" kommetti vaan jaksaa naurattaa Joka kerta..

    Comment


      #32
      Alkuperäinen kirjoittaja Mikse Näytä viesti
      Siis löytyykö cittareista/Prismoista valmiita chilejä vai pelkkiä siemeniä? Itse tässä jo pitkään etsinyt ja odotellut Habanero Orangea kun emännälle sitä aikoinaan plantagenissa myytiin "koristepaprikana" :) niin ei ole käynyt edes mielessä että tavis ruokakaupasta voisi saada näinkin speciaalijuttuja.
      Nagaa, Habaneroa, Aji cristalia ja tavallista pitkää punaista ja vihreää pötkylää löytyy Lappeenrannan Citymarketista vihanneksien seasta.

      Comment


        #33
        Nuo esimerkiksi Prismoista löytyvät Fataliin Aji Cristalit ovat mukavia chilejä. Tulisia, muttei ultrasti rankaisevia, ja maultaan hyviä. Hintaa paketilla on toki noin 4?, mutta kannattaa silti kokeilla.

        Omassa pihassa kasvaa toistakymmentä puskaa, siemenet kylvetty tammikuussa ja nyt satoa korjaillaan. Kuivattamisen lisäksi pakastaminen on toimiva tapa säilöä näitä. Talviseen kookoskeittoon saa aitoa makua, kun ottaa pakkasesta chilin ja suikaloi sekaan.

        Ja tässä Thaimaasta löydetty loistava maustekastike kalalle, jos tykkää tulisesta:
        -1/2-1 limen mehu puristettuna
        -1 tl sokeria
        -2-3 rkl thaimaalaista kalakastiketta
        -1 valkosipulin kynsi puristettuna
        -1-2 Apache-chiliä (tai muuta tulista pikkuchiliä) viipaloituna

        Ainekset kupposeen, sekoitetaan. Tätä annostellaan sitten pienissä määrin kalan päälle tarjoiltaessa. Johan maistuu vaaleakin kala helteiselle :)

        Comment


          #34
          Minua kiinnostaisi laittaa jokin chililajike kasvamaan. Hieman kuitenkin arveluttaa, kuinka hankalaa tuo kasvatus käytännössä on. Valojen kanssa pelaaminen kuulostaa hieman monimutkaiselta, onko se sitä käytännössä? Mitä lajiketta suosittelisitte, jos kasvatusurakan aloittaisi helpoimmasta/ suhteellisen edullisesta päästä? Chiliyhdistyksen sivuilla ehdotettiin mm. Lemon Dropia.

          Terveisin nimimerkki "Tapoin kaktuksen"

          Comment


            #35
            Meillä nuo laitettiin itämään tammi-helmikuussa, ja olivat etelänpuoleisella ikkunalla. Kotiin tultua aina illaksi pöytävalo siihen yläpuolelle päälle, ja illalla valo pois. Ei sen monimutkaisempaa kuin valojen käyttö muutenkaan :)

            Ulos pääsivät kelien salliessa tuossa kesäkuun alussa, talon seinustalle etelän puolelle. Kastelua vaativat tietty, sekä riittävästi lämpöä, esim kesäkuussa kasvit ottivat takapakin, kun tuli kylmät ilmat, eli kukinta loppui. Ilman lisävaloa eivät valitettavasti syksyllä Suomessa idä taikka kasva. Sisäkasvatuksessa kukkien pölytys pitää sitten tietty tehdä itse. Mutta kun sen kasvin saa kukkimisvaiheeseen, niin ei se ole vaikea hoitaa.

            Comment


              #36
              Tuotoa jeden mainostamaa Gringos locosin el diabloa kans suosittelen pienellä varauksella :) eli kannattaa tilata se jälkiruoka milkshake jo valmiiksi siihen pöytään kun annoskin tulee :D

              nimimerkillä kalja maistuu oudolta kun hiilihapon kuplat ei tunnu...
              Viimeksi muokannut J-M Koopikka; 31.8.2010, 17:00.

              Comment


              • #37
                Joskus aikoinaan itsekkin kasvattelin multapurkissa chiliä siemenestä, ja sainkin siitä pari palkoa. Viime talvena sitten aattelin että jos jotain tekee, niin miksi sitä ei sitten tee perkele kunnolla. Ylimääräiseen huoneeseen löysi tiensä taimivaloiksi 3x38w loisteputkia ja kun kasvoivat isommiksi niin pääsivät 600wattisen SPNA valaisimen alle. Kasvatusalusta ei ollut tietenkään mitään perus multaa, vaan tehokkaaksi kehuttu vesikasvatus lecasorassa vesipumppujen avustuksella.

                Sissus nuo chilit kasvoivat, ja kasvavat vieläkin terassilla. Kymmenen eri chiliä tekevät valokatoksella katetettuun terassiin yhden seinän. Pituutta olisi reilusti yli pari metriä parhaimmilla, jos ei harventaisi välillä.

                Mutta kyllä ne chilit kasvavat ihan ilman lisävaloakin, mutta tähän vaaditaan kyllä todella valoisa paikka. Tammi-helmikuussa tosiaan siemet itämään siihen ikkunalaudelle multaan ja odottelemaan loppukesää milloin sato kerätään. Tehokkaammalla kasvatuksella ensimmäiset hedelmät kypsyvät jo keväällä, että siinä on hyvä syy laittaa överiksi ;)

                http://fataliiseeds.net/ Laadukkaita siemeniä kotimaasta. Aloittelijan siemenpaketissa omakohtaista kokemusta esim Aji Cristallista ja Turbo Pubesta, kummatkin vallan mainioita vähemmän tulisia lajikkeitä.

                Nyt kun pitää kiikuttaa kohta Chilit sisälle yöpakkasten tieltä pois, niin muutama chili joutaa kyllä lahjoitettavaksi, kunhan tulee Paattisilta noutamaan.

                Comment


                  #38
                  Alkuperäinen kirjoittaja angra Näytä viesti
                  Minua kiinnostaisi laittaa jokin chililajike kasvamaan. Hieman kuitenkin arveluttaa, kuinka hankalaa tuo kasvatus käytännössä on. Valojen kanssa pelaaminen kuulostaa hieman monimutkaiselta, onko se sitä käytännössä? Mitä lajiketta suosittelisitte, jos kasvatusurakan aloittaisi helpoimmasta/ suhteellisen edullisesta päästä? Chiliyhdistyksen sivuilla ehdotettiin mm. Lemon Dropia.

                  Terveisin nimimerkki "Tapoin kaktuksen"
                  Lemon Drop on erinomainen valinta aloittelijalle ja harrastelijalle. Kasvaa aika kivasti ja maistuu todella hyvälle.

                  Comment


                  • #39
                    Jos haluaa maistiaisen Lemon Dropista niin laittakaa osoite privaan, jokunen kymmenen kypsää odottelee poimimista. Ettei tule turhaan kasvatettua puolivuotta chiliä mistä ei välitä. Siemeniäkin niistä saa, mutta ei takeita ettei ole risteytyksiä jonkun muun chilin kanssa.

                    Comment


                    • #40
                      Nonii, nyt on chilit itämässä! Tarviiko nuo muuten aurinkoa ihan alkuvaiheessa, kun siemenet eivät ole vielä itäneet? Aattelin että tarviiko ne siirtää tuolta lämpimästä (jääkaapin yläpuolisessa kaapissa) ikkunalaudalle päiväksi.

                      Comment


                      • #41
                        eikös chilillä ole istutus tammi-helmikuun aikana?

                        Comment


                        • #42
                          Paras aika olis sillon, mut sisällä niitä voi kasvatella ympäri vuoden.

                          Comment


                          • #43
                            Koska tahansa tietenkin voi laittaa kasvamaan, mutta vaativat sitten paljon keinovaloa. Suosittelen lämpimästi ostamaan jostain käytetyn SPNA valaisimen jos meinaa nyt laittaa itämään Chilit, eli kasvattaa talvella. 300-600wattia kuulostaa tuhlaukselta, mutta joutuuhan sitä talvella muutenkin lämmittämään kämppää, kun tuollainen valo on jossain huoneessa, ei sitä paljon patteria päivällä tarvitse pitää päällä. Tai luonnollisestikkaan Audin omistajilla ei pienestä rahasta ole kiinni, joten satojen eurojen hintainen LED-valaisutuskin tulee äkkiä kyseeseen.

                            Mikään kasvi ei tarvitse valoa niin kauan kun se itää. Katso vain että pysyy tarpeaksi kosteana. Multaidätys on huomattavasti tarkempaa kuin vesi/talouspaperi. Ottaa purkin mihin pohjalle talouspaperia, siihen päälle siemenet, sen verran vettä että talouspaperi on todella kostea, päälle vaikka kelmu missä jonkun verran reikiä että ilma hiukan vaihtuu. Eli pidä ne siellä jääkaapin päällä kunnes ensimmäiset sirkkalehdet ilmestyy.

                            Rohkeasti privaa vain jos joku vielä haluaa maistiaisia parista chililajikkeesta, yhdelle vasta lähetetty niin riittää kyllä vielä.

                            Comment


                            • #44
                              Täällä on myös päästy nauttimaan omista chileistä, ensimmäistä kertaa koikeilin ja helpostihan nuo kasvaa. Red habanero on jo valmista, pitsanpäälle ei paljoa tarvinut laittaa kun tuli jo mukavan tulinen maku. Naga morich alkaa punastua pikkuhiljaa joten sitäkin pääsee kohta maistelemaan. Yllättävän helppoja ja satoisia kasveja nuo chilit kun ajattelin että hyvä jos tällainen viherpeukalokeskelläkämmentä saa edes pysymään nuo hengissä. Mitenkä nuo olisi paras säilöä? Onko muuta konstia kuin kuivata ja jauhaa?

                              Comment


                              • #45
                                Leikkele kynnen kokoisiksi paloiksi ja pakasta rasiassa.
                                Helppo ottaa tarvittava määrä pakkasesta.

                                Comment


                                  #46
                                  Just tuossa kokeiltiin tämän topikin innoittamina paikallisesta minimanista löytyvää chilisekoitusta. Muovirasiaan oli pakattu yksi suurempi punainen yksilö, pari hieman pienempää punaista ja pari vihreää. Suurempi punainen oli noin 15cm pitkä ja loput muutaman sentin lyhyempiä. Valitettavasti tarkempaa lajinimikettä ei rasiassa ilmennyt mutta alkuperämaa oli hollanti.

                                  Leikkasin pienet maistiaiset "raakana" kummallekin meistä ja itselle kihahti vedet silmiin melkein välittömästi. Ihan riittävästi siis poltteli omaan makuun. Emäntä tosin ei ollut millänsäkkään vaan jopa santsasi kun kuulemma oli hyvää.

                                  Mutta tulipa kokeiltua hieman erillaista chilireseptiä tuon raakamaistelun jälkeen.

                                  -0.5l vaniljajäätelöä
                                  -maitoa
                                  -mansikoita
                                  -sopiva pala chiliä
                                  -muutama mintunlehti

                                  Kaikki aineet blenderi kannuun ja sekoitetaan pirtelöksi.
                                  Hyvää oli kannattaa testata.

                                  Comment


                                    #47
                                    Yritin aikanaan kasvattaa Fataliilta ostetuista siemenistä chilejä - ja hyvin kasvoivatkin, kunnes kuolivat kun olin poissa kotoa ja kastelu laiminlyötiin. Pari vuotta sitten oli "täyskasvuisena" saatu kasvi lajia X, joka teki pihalla varsin hyvin satoa, mutta itse hedelmiin ei voinut olla 100% tyytyväinen.

                                    Tänä keväänä sitten päätin hyödyntää vanhempien mökillä olevaa uutta kasvihuonetta ja koska oltiin myöhään liikenteessä, ostin Multasormesta pari taimea. Myyjä tiesi että kyseessä olivat "punainen" ja "keltainen" chili, joten arvalla mentiin jälleen. Kasvoivat kasvihuoneessa hyvin ja ovat myös pysyneet hengissä automaattikastelun ansiosta. Satoakin tullut ihan OK, varmaan olisi tullut enemmän jos muut kasvit eivät olisi varjostaneet. Keltaiset ovat varsin tujuja, punaiset ei niin tiukkoja.

                                    Pari kysymystä heräsi:
                                    1) Onko kellään aavistustakaan mitä lajikkeita nämä voisivat olla? Kuva 1, kuva 2.
                                    2) Tietääkö joku mistä saisi ostettua kasvihuone-kasvukauden alkuun sopivan kokoisia taimia, niin että myös tietäisi mitä saa? Siemenistä kasvattaminen ei oikein luonnistu, kun siinä on säätämistä ja kastelua ei saa laiminlyödä. Ihan hyviä nämäkin tosiaan, ja varmaan olisi saanut selvitettyä soittamalla taimet kauppaan myyneelle taimitarhalle, mutta kuitenkin...

                                    Comment


                                    • #48
                                      1) Onko kellään aavistustakaan mitä lajikkeita nämä voisivat olla?
                                      Stetson-Harrison-menetelmällä arvottu: Hungarian Hot Wax

                                      Yleisesti kaupoissa myynnissä. Ovatko kärjestä mietoja ja tyvestä tulisia?

                                      Comment


                                        #49
                                        Unohtuipa tämä ketju. Ari: Kyllä, kärjestä maistuvat lähinnä normaalille paprikalle nuo punaiset. Keltaiset ovat kautta linjan jytympää tavaraa.

                                        Comment


                                          #50
                                          8 kpl rawit chilejä riittää näemmä yhden ihmisen ruoka-annokseen ;)
                                          Huh huh...

                                          Comment


                                            #51
                                            Lemon Dropit on nyt testattu, kiitokset vielä mikaj:lle. Omaan makuun olivat oikein sopivia esimerkiksi leivän päällä nautittuina.

                                            Tuli testiksi rapsittua siemeniä talteen erilaisista maistelluista lajikkeista ja pistettyä itämään, vaikka vielä ei ideaalinen idätysaika olekaan. Ajatuksena oli, että kokeilemalla näkee parhaiten, kannattaako tähän hommaan lähteä yhtään vakavammin.. Näin aloittelijana voin suositella tuota talouspaperin päällä idättämistä, siihen ei mitään erikoisempia poppakonsteja tarvittu. Toissapäivänä tuli törkättyä itäneet siemenet multiin - toistaiseksi ainakin näyttää hyvältä. 11 sirkkalehteä näyttäisi nousseen ihmettelemään keinoauringon valoa:)

                                            Comment


                                              #52
                                              Jep, samoin maistiaiset syöty ja siemenet tallessa. Kiitoksia vaan :)

                                              Comment


                                              • #53
                                                Kokeilin ekaa kertaa thaimaalaisia rawitteja tänään. 4 ei tuntunut pizzassa juuri miltään. Lisätäänpä huomenna annostus tuplaksi.

                                                Tällaisessa kunnossa oli osa kasvattihabaneroista eilen. Puolet on punertunut oikein mukavasti, alkoivat voimaan hyvin heti lisävalaistuksen laiton jälkeen. Uutta lehteä puskee koko ajan, samoin uusia nuppuja. JA hyviä ovat maultaan.

                                                Jotta ei menisi koko tarina OT:ksi, en malta olla puffaamatta itse paranneltua pikkupoltteista chilikaakaota, jota olemme komppanian päällikön kanssa useamman kerran iltaisin nauttineet:
                                                Kiehautetaan 4dl vettä kattilassa, lisätään 1 apache tms pilkottuna ohuiksi siivuiksi. Sekoitetaan 0,5 dl tummaa kaakaojauhetta ja 0,5 dl sokeria ja sekoitetaan keskenään kuivana. Vatkataan veden joukkoon. Lisätään 4 dl rasvaista maitoa (kermaakin voi vähän lorauttaa) ja lämmitetään varovasti kuumaksi ja pidetään vähän aikana liki kiehuvana levyllä. Siilataan kuuman kestävään lasiin tai mukiin ja lorautetaan pikku plörö (ei "liikaa") konjakkia tai viskiä joukkoon. Päälle kermavaahtoa tai pieni jäätelöpallo. Kyllä lähtee.

                                                Rasvaisen maidon ja alkoholin käyttöä puoltaa se, että kapsaisiini liukenee niihin ja samalla maku sekoittuu tasaisesti koko juomaan.
                                                Attached Files

                                                Comment


                                                • #54
                                                  Noniin. Kävin hakemassa yhden 270€.n LED-kasvatuslampun. Ajattelin laittaa duuniin omaan huoneeseen kasvamaan... Mikä olisi hyvä chililaatu mikä ei olisi ihan älyttömän tulinen? Ja mistä on saatavissa?
                                                  TÄMÄ siis on kyseinen lamppu...

                                                  Comment


                                                    #55
                                                    HannuH: mitä lamppuja nuo ensimmäisessä kuvassa näkyvät ovat? Itsellä on tällä hetkellä 1 x 21W energiansäästölamppu kohdistettuna "kasvihuoneeseen". Jossain vaiheessa täytyy investoida oikeisiin valaisimiin.

                                                    Tuo chilikaakao kuulostaa kivalta syysillan juomalta lukuunottamatta noita ruskeita viinoja, joiden ystävä en ole. :)

                                                    Jesper1: itse olen alustavasti katsellut tätä kauppaa sekä jo mainittua Fataliita.

                                                    Comment


                                                    • #56
                                                      Riikka: Nuo on ihan tavallisia energiansäästölamppuja, toisessa 4x15w, toisessa 5x15w. Halpa rakentaa ja valoteho ihan kohtalainen. Alut kasvattelin keväällä tavallisen 11w putkivalaisimen alla.

                                                      Ajatuksissa olisi virittää kunnon ledivalot sinisistä ja punaisista teholedeistä, mutta sellaisten rakentelukynnys on vähän korkeampi aika huimasta hinnasta johtuen. Pluspuolella kohtuullinen sähkön kulunki ja erittäin pitkä ikä.

                                                      Fataliita suosittelisin Jesselle minäkin. Kun vantaalla näköjään asut, ei sinne kirkkonummen kasvitarhallekaan ole sinulla mahdoton matka.
                                                      Siemeniä saa myös suoraan kaupan chilien sisältä, ja samaan hintaan myös maistiaiset. :)

                                                      Comment


                                                      • #57
                                                        Jos jollain olisi ylimääräisenä muutama Bolivian Rainbown siemen, niin voisin pientä korvausta vastaan ottaa vastaan...? Aika kivan näköinen voisi olla duunipöydän kasvina. Ei kyllä ole epäselvää että hampun kasvatuksestahan mua ensin syytetään!

                                                        Comment


                                                        • #58
                                                          http://www.poppamies.fi/product_info...roducts_id=735

                                                          Tommosta tuli tilattua, tänään hakemaan postista. On melkosen rajua kamaa omaan makuun kun tuota tuli kaverilla testattua. :)

                                                          Comment


                                                            #59
                                                            Tulisuus ei ole maku, vaan on kiputila. Ei jymmärrä :)

                                                            Comment


                                                            • #60
                                                              HannuH, meillä ei vielä oo tehny "hedelmiä". Siemenet on kaivettu ihan Citymarketista ostetusta tuore Habanerosta.

                                                              http://dl.dropbox.com/u/1978345/misc/SDC11757.JPG
                                                              http://dl.dropbox.com/u/1978345/misc/SDC11756.JPG

                                                              Comment

                                                              Working...
                                                              X