Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Chili "mausteena"

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Poppamiehen habanero-kastike oli kauhea pettymys. Ensinnäkään se ei meinaa tulla tuommosesta tabasco-tyylisestä kapeasta pullosta ulos, ja kun se vihdoin tulee, niin ei se mitenkään hääppöistä ole. Spice-up chilikastike on melko hyvä jo suoriltaan esim wingsien kaveriksi. On mausteinen ja potkua riittää. Pirkan punaiset jalopenoviipaleet on myös mulla ruuanlaitossa monesti mukana.

    Justiinsa tässä sovelsin itse ja tein tämmöiset tortillat:
    Pirkka naudanliha suikaleet 300g ruskistetaan ja mukaan 3dl vettä ja annetaan hautua noin tunnin verran. Sillä välin kyhäilin rehut kulhoon johon tuli jäävuorisalaattia, ananas paloja, sipulia, tomaattia, kurkkua, paprikaa. Pirkan ristikkopotut samalla uuniin. Kun liha alkaa oleen kypsä niin maustoin sen santa marian chili con carne mausteella. Potut pois uunista ja tarjolle valkosipuliaiolin kera. Sit tortillalätyn sisään lihaa, rehut, pirkan punasia jalopenoviipaleita, juustoraastetta. Ja tässä vaiheessa sen perinteisen salsa/taco-soosin korvasin pippurisekoitus creme bonjourilla! Olipa makiaa! Jauheliha kannattee korvata vaihteluksi naudan lihasuikaleilla ja jättää se salsa pois kokonaan ja tilalle creme bonjouria. Röyh! Riitti hyvin kahdelle ihmiselle kun järkevästi käyttää lihan eikä tunge heti niin paljoa ettei mahdu lätty kiinni. :)
    Viimeksi muokannut AnttiJuhani; 26.10.2012, 15:36.

    Comment


    • Mites, onko porukka täällä ite kasvattanu chiliä? Ite tilasin just habaneron siemeniä tilaukseen :)

      Edit: olishan tätä ketjua voinu selata ensin vähäsen.. :)
      Viimeksi muokannut Janne__; 6.11.2012, 18:05.

      Comment


        Meillä vetelee Neiti 2v ranskalaiset vihreellä tabascolla tuosta vaan :D

        Habanero Tabascosta ensten sanoi hyvää ja sitten huusi, otti huikan maitoa ja meinasi lisää vetästä suoraan pullosta :D

        Comment


        • Itsellä aika hyvin suu mukautunut tuohon kapsaisiiniin omasta mielestäni joten yllätys oli suuri kun maistoin kuvan soosia. Yleensä suhtaudun aika skeptisesti kaikkiin supertulinen, erittäin vahva jne. myyntilauseisiin, mutta yllätys oli suuri, kun tuota maistoin. Emäntä oli tyytyväinen, kun kerrankin oli löytänyt soosia, jota en heti lytännyt "ketsupiksi".. :D Kannattaa ostaa, jos eteen tulee.

          P.S. sain tuon muuten isänpäivälahjaksi ja tuon verran on kulunut, n. pari senttiä...
          Attached Files

          Comment


            Chicos ravintoloiden valikoimasta löytyy myös melko pirteä Jolokia -chilikastike. Suosittelen, jos tykkää melko voimakkaista chileistä ja matka vie Chicosin kautta.

            Comment


            • Kokeilin viikko sitten Chicosissa burgeria jossa oli tuota Jolokiakastiketta:

              HOT & SPICY BURGER K-18

              Tarjoilija sanoi että tuo kastikkeen erikseen koska vain harva pystyy muuten syömään hampurilaisen.
              Oli kyllä tähän asti tulisin kastike mitä olen ravintolassa nauttinut.

              Comment


                Jeps, tuolla Jolokialla on hyvä vedättää ns. kaiken kokeneita chilin syöjiä :)

                Comment


                • oliskohan kellään kouvolan suunnalla ylim. chilin siemeniä? Ei mitään ylivahvoja, vasta-aloittelija kyseessä :) onko esim yellow dropista hyvä aloittaa?

                  Comment


                    Mitenkähän kauan sitä pitäisi vierottaa itseään hilin poltoista, että edes habanero tabasco tuntuisi muulta kuin pieneltä lämmöltä suussa... 6kk ei riittänyt :D

                    Oranssi Habanero sentään saa poltteen suuhun, kun suoraan pensaasta sellaisen popsii (waimo kokeili perässä... itki kolme tuntia vessassa tuon jälkeen, ja toisen kaksi tuntia kun se halusi ulos noin vuorokauden perästä ;))

                    Comment


                    • Joo toi tabasco habanero on ihan etikkalientä. Kaveri katto ihmeissään työpaikalla kun piti joka haarukalliseen ripotella sitä, että sai edes makua! :D

                      Comment


                      • http://www.poppamies.fi/index.php?cPath=31

                        Onko joku maistanut noita karkkeja? Juniori toivoi kovasti noita "poppamiehen pastilleja" ja kun sattui löytymään Prismasta, niin pitihän se ostaa. Sitruunakostajassa on sen verran tulinen maku, että karkkia aikaisemmin maistamattomalle se tulee melkoisena yllätyksenä ja juniorilla on ollut hauskaa tarjotessaan karkkia vieraillemme. Lemmenkola on taas melko mieto maultaan ja se purkki loppuikin viikonlopun aikana.

                        Comment


                        • Synkkiä salmiakkeja ostin tuossa pari viikkoa sitten työmaan pöydälle, taitaa säilyä pussi vielä pitempään kuin napalminallet viime vuonna :)

                          Comment


                          • Nostetaampas tätä hieman pitkästä aikaa. Selviääkö chilipuskat talven yli pihalla lumen alla, vai onko ainoa keino suomen oloissa pitää ne riittävän pieninä ja sisällä talven ajan? Iskin keväällä kokeeksi muutaman habataimen pihamaalle kasvamaan ruukkujen sijaan, ja levähtivät sielä sen kokoisiksi pensaiksi, ettei sisälle ole enää asiaa.

                            Comment


                              Ei selviä, sisälle talveksi ja reilusti leikkaa pienemmäksi , niin saattaa lajista riippuen talvehtia oikeinkin hyvin.

                              Comment


                              • Synkkiä salmiakkeja ostin tuossa pari viikkoa sitten työmaan pöydälle, taitaa säilyä pussi vielä pitempään kuin napalminallet viime vuonna :)
                                Eilen töihin yksi heppu toi ja pääsin maistamaan...jos imeskelee loppuun saakka eikä pure hajalle niin aukaisi mukavasti ainakin itsellä nenän ja oli poltetta riittävästi. Polte tuntuu kehittyvän pikkuhiljaa eli jos puraisee rikki samantein niin jää paitsi nautinnosta.

                                Comment


                                  Meillä oli työpaikan kahvihuoneessa Poppamiehen Chilipipareita. Eivät ne tulisia olleet mutta normaali pipariin tottuneelle jonkinlainen ylläri. Varsinkin kun me muutamat naposteltiin niitä ihan mieliksemme.

                                  Comment


                                  • Tein viime viikonlopuna omavalmiste tulista soosia.

                                    Ainekset:

                                    Pari tuoretta habaneroa
                                    Kuusi tuoretta jalapenoa
                                    Kaksi punasipulia
                                    Kaksi paprikaa (laitoin keltaisia, tuli ruman ruskeaa, seuraavan kerran laitan punasia)
                                    Valkosipuli
                                    Oliiviöljyä
                                    Siideri- tai valkoviinetikkaa
                                    Suolaa
                                    Ruskeaa sokeria
                                    Puolikas (paahto)leipäviipale

                                    Halkaise habanerot, paprikat ja jalapenot, (poistin siemenet, mutta chileihin jätin kodat ) Kuori ja paloittele sipulit neljään osaan, leikkasa valkosipulin pohjasta siivu pois, eli kynsistä kannat veks. Jätä kuitenkin kynnet vielä tässä vaiheessa kuoreen.

                                    Pyöräytä ainekset ruokalusikallisessa oliiviöljyä ja laita 225 - asteiseen uuniin paahtumaan matalassa uunivuoassa. Huolehdi, että valkosipulin leikattu pinta tulee öljyttyä, ettei se pala. Palanut valkosipuli maistuu ihan vehkeelle.

                                    Kun kaikki ainekset ovat saaneet kivasti väriä (paprikoissa ja chileissä mustia laikkuja, kuuluu asiaan), tyhjennä ainekset minigrip pussiin jäähtymään puoleksi tunniksi.

                                    Kun vuoka on vielä kuuma laita siihen pari rkl kuumaa vettä, ja liuottele pannulle jääneet tummuneet kohdat niin, että voit kaapia paahtuneet maut talteen leipäpalalla. Laita myös leipäpala pussiin.

                                    Kun ainekset ovat jäähtyneet sormin käsiteltäväksi, poista ne pussista krokeaan kannuun tai muuhun syvähköön astiaan, sellaiseen, jonka pohjalle yltää sauvasekoittimella.

                                    Purista valkosipulin kynnet irti kuorestaan ja poista paprikoista "nahka" niiltä osin kun se helposti irtoaa. Anna chilien pitää kuorensa. Aja sauvasekoittimella kaikki soseeksi.

                                    Lisää sokeria, suolaa ja etikkaa maun mukaan.

                                    Toimi fajitoissa ja dippaillessa aika hyvin. Oma maha suuttuu noista tulisista chileistä, joten koetan itselle järkätä chilisettien jälkeiseksi päisäksi aina myös krapulan. Menee samoilla kärsimyksillä.

                                    Comment


                                      Täällä kun on chilikasvatus-eksperttejä, niin kertokaas onko mun pensas vainaa kun viimeiset kaksi palkoa ovat kovasti huonon oloiset ja juuresta ihan valkoiset. Lehtiä ei enää ole eikä uusien alkuja varmaan edes pensaan ajatuksissa. Aurinkoa ei ole viime aikoina juurikaan tainnut ikkunasta paistaa, joten sekö on värin ongelma? Ja toipuuko tuollainen vai aloitetaanko keväällä uudella?

                                      Comment


                                      • Vaikka nyt en mikään expertti olekaan koko viheralalla ylipäätänsä, niin kuullostaa kyllä omaan korvaan melko entiseltä rehulta, jos lehdetkin ovat lähteneet jo kävelemään. Nuo omat ovat pitäneet kaikki lehtensä syksyn ajan näyttäen ihan normaaleilta, kevään kukintaa odotellessa.

                                        Itse laittelin aiemmin syksyllä nagasta napattuja siemeniä itämään, melko hidasta on taimien edistyminen näin pimeän aikaan. Toivottavasti nuo nyt innostuvat kasvamaan kunnolla vielä kevään aikana, niin saa habanerojen rinnalle vähän jotain ärhäkkäämpää. Ainakin noista tulee olemaan kaverien illanistujaisissa verratonta hupia, kun joku kuitenkin menee kaljapäissään uhoamaan, että kyllähän mää nyt tommosen vedän millon vaan. Sitten taas nauretaan porukalla räkäisesti, kun yksi kiipeilee pitkin seiniä :)

                                        Comment


                                          Valon puute näin syksyllä on ongelma, ja sitä myötä liikakastelusta johtuva juurimätä (alimmat lehdet kellastuu ja alkaa roikkua). Ilman lisävaloa hankala saada pysymään kevääseen hengissä, paitsi jos onnistuu saamaan chilin talvehtimaan.

                                          Comment


                                          • Voihan sitä koittaa viellä elvyttää laittamalla jonkun pienen lisävalon 15W ESL riittää kivasti pitämään hengissä. Myös kastelu kannattaa unohtaa suosiolla ja odotella että multa on täysin kuivaa ja kastella vähän kerrallaan ja odottaa aina että kuivaa täysin.

                                            Comment


                                            • Vahva yksilö saattaa kasvattaa kolmestikin uudet lehdet, jos valoa riittää, mutta kasvi pääsee väliajoin kuivahtelemaan tiputtaen useimmat lehtensä. Valo on tärkeää; talveksi ikkunalle sijoitettava chili kannattaa karsia pienemmäksi niin, että kasvilla on vähemmän ylläpidettävää.

                                              Comment


                                              • Kyllä ne siitä keväällä virkoaa jos ei vaan kastele liikaa, ja parikin vihreää lehteä löytyy. Muutenkin kannattaa laittaa itämään vasta tammikuun jälkeen, jos luonnonvalolla mennään;)

                                                Comment


                                                • Bongasin kaupasta felixin hellfire ketsupin, koemaisteluiden perusteella ihan ok ainetta. Ei älyttömän tulista, mutta silti perus kaupan ketsupeista vahvimpia, mitä maistellut.

                                                  Comment


                                                  • Sain tänään kokeeksi 3 hedelmää Carolina reaperia tuoreeltaan puskasta leikattuna. Heti piti päästä kokeilemaan ja kun ei oikein edes ollut nälkä, niin paistoin pari kananmunaa ja silppusin neljänneshedelmän verran sekaan.

                                                    Eka huomio oli, että tätä ei turhaan tituleerata vahvimmaksi chiliksi. Kun aiemmin touhunnut Naga jolokia/morich kanssa, niin kyllä tätä täytyy annostella säästeliäämmin.

                                                    Mutta se miksi kirjoitin, niin makunsa puolesta suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. On todella hyvänmakuinen ja hedelmäinen. Peittoaa maussa morichin mennen tullen. Nyt chilipäät kokeilemaan!

                                                    Comment


                                                    • Pitänee siirtyä tänne tuolta ruoanlaitto/reseptipuolelta, etteivät modet vetäise vahingossa chiliä sieraimeen ;)

                                                      Saako noita Carolina reaperin siemeniä hankittua suomesta jostain? Poppamiehen verkkokaupasta näyttää löytyvän vain moruga scorpionin siemeniä tällä hetkellä, pitäisi varmaan sitäkin kokeilla.

                                                      Ja Nagasta puheenollen, ohessa muutama kuva nagojen tiestä ruokiin; puskaa, tee-se-itse-kuivain, ja kuivattua tavaraa valmiina jauhettavaksi sekä muuhun(?) käyttöön. Ärhäkkää tavaraa, tuota kuivattujen kasaa kun vähän haistaakin niin alkaa mukavasti polttelemaan :)
                                                      Attached Files

                                                      Comment


                                                      • Ei taida saada Suomesta. Tilasin itse carolina reaperit suoraan jenkeistä ja toimitus kesti noin 2 viikkoo. Nopeesti ovat itäneet. Semmonen 5-7vrk näyttää kestävän ja kasvutahti on aika hurja.
                                                        Scorpionitkin on itäneet, tosin vaativat niin kovan kasvulämmön, että ihan turha talvea vasten laittaa kasvamaan.

                                                        Comment


                                                        • Aikaslailla himottavan näkönen tuo hattiksen viimeinen kuva.

                                                          Omalla kohalla tuon chilin käyttö jääny vähemmälle, kun vaimo ei oikein syty siitä.

                                                          Pitänee silti kesällä tuossa partsilla jonkunmoinen kasvatuskokeilu suorittaa;).

                                                          Comment


                                                          • Alkuperäinen kirjoittaja Razur Näytä viesti
                                                            Bongasin kaupasta felixin hellfire ketsupin, koemaisteluiden perusteella ihan ok ainetta. Ei älyttömän tulista, mutta silti perus kaupan ketsupeista vahvimpia, mitä maistellut.
                                                            Tuolla on ainakin hyvä alkaa harjoittelemaan tulisen ruoan syömistä, purkissa lukee että tipoittain pitäisi annostella. Ite annostelen teelusikalla :) n. 3000 scovillea luvataan, ja maku todella hedelmäinen ja ns. Habaneromainen :) Suosittelen.

                                                            Comment


                                                            • Pitkään harkinnut kuivaimen hankkimista, enää ei tarvitse, kiitos hattis.. :)



                                                              Sain vähän lisää lajikkeita yhdeltä turkkilaiselta kaveriltani. Pitkulainen oli kuulemma tullut juuri turkista, joten oisko tää se "turkinpippuri.." :D Pienistä ei tietoa mitä ja sitten on kuulemma eri nagoja, tunnistaako kukaan mitä?
                                                              Attached Files

                                                              Comment

                                                              Working...
                                                              X