Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Haljenneen pihapuun tuenta

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

    Haljenneen pihapuun tuenta

    Pihassa seisoo komea tammi joka haarautuu muutaman metrin korkeudelta kahteen suuntaan. Puu on haljennut aika pahan näköisesti ja pelkään että seuraava kovempi myrsky rysäyttää koko touhun lopullisesti.

    Mietin jotain pitkää läpi porattavaa (kierretankoa?) johon isot laput molemmille puolille tueksi. Sitten mietin jotain liinaa tai tukea joka tulisi puun ympärille? Onko ihan utopistisia ajatuksia vai mitä tuollaiselle voisi tehdä? En haluaisi millään sitä kaataa.
    Attached Files

  • #2
    Keskitystyökaluja..?

    Comment


      #3
      Hieman pienemmän omenapuun, joka oli haljennut vielä pahemmin, vedin yksinkertaisesti muovinarulla/köydellä kiinni. Pari kierrosta ympäri tiukkaan ja solmu. Ollut ja voinut hyvin n. 10v. Pitääkin käydä ottamassa köysi pois..

      Comment


        #4
        Toinen haara pois ettei halkea enempää.

        Comment


          #5
          Kun puu on haljennut, niin se alkaa lahoa, kun kaikki infektionaiheuttajat pääsee sisään. Toi on siitä pahasti halki, kun itse päärunko on noin pahasti halki. Tahtoo olla sellainen tilanne, että tota on vaikee pelastaa.

          Comment


          • #6
            Joku panta ympärille. Vähä niinkuin http://shop.minidirty.fi/images/1833...g_0903_7a6.jpg

            Comment


            • #7
              JPohja: Taitaa olla muovinaru kasvanut puun sisään tai sitten hajonnut pois. =)

              hopsis: Minkä tahansa kiinnikkeen laitatkin, niin huolehdi että puu saa kasvaa paksuutta ilman puristusta eli ainakin löysäys- ja siirto-operaatio vuosittain. Ja mielellään puun ympärille joustavaa materiaalia, joka ei ahdista ja estä paksuuskasvua. Veikkaan tosin samoin kun jo aikaisemmin mainittiin, että riski lahoamiselle on suuri, kun vesi ja sieni-itiöt pääsevät tuonne rungon sisään. Aina tuota voi toki koittaa ehkäistä jollakin oksien leikkuussa käytettävällä aineella ja tukkia rakoa vesitiiviimmäksi mehiläisvahalla tms. luonnonaineella.

              Comment


                #8
                Ei ollu. Otin äsken pois..

                Comment


                  #9
                  Jonkin verran voi auttaa kun käyttää kuormaliinaa jossa sopivat pehmikkeet alla. Suojaukseen voi käyttää aitoa mäntytervaa. Kuormaliina ylemmäs haaraan, niin että saadaan vähän vääntömomenttia avuksi, ei itse rungon kohdalle.

                  Halkeama näyttää jatkuvan rungossa olevaan tummaan kohtaan asti.

                  Sen jälkeen alat hoitamaan puuta, niin että valitset toisen haaran joka säilytetään ja alat vuosi vuodelta vähentämään poistettavan haaran oksia niin että imu sille puolelle vähenee. Kunnes joskus vuosien päästä se on jäänyt kasvussa jälkeen niin paljon ettei sillä ole juurikaan merkitystä. Pääasia ettei kerralla tee mitään moottorisahakirurgiaa.

                  Comment


                    #10
                    Täällä valtakunnan pääkirkon puistossa noita "piispa Henrikin aikaisia" puita (mitä lie jalavia, tammia...) on tuettu juurikin rungon läpi poratuilla kierretangoilla, isoilla korilaatoilla ja mutterivirityksillä, mutta kaipa ne vähän saattohoitoa on. Pysyy puut muutaman vuoden pystyssä, että viereen istutetut tulokkaat ehtivät vähän kasvaa kokoa.

                    Comment


                    • #11
                      Harmillista että kaunis pihatammi on saanut vähän huonon alun. Puuhan ei tammen näkökulmasta ole vielä kovinkaan vanha. Kaunis pihapuu, säästä ihmeessä. Tuossa aiemmin tulikin hyviä vinkkejä. Puu ei ole mitenkään lohduttomassa kunnossa. Tee tuenta juuri esim pannoilla /liinoilla, siten että puu saa kasvaa rauhassa. Metalli ei saa olla suoraan kuorta vasten. Mitään läpiporattavia juttuja en suosittele, yksi lahopaikka lisää. Lisäksi tammi on erittäin hapan puulaji, sisältää paljon parkkihappoa. Kaikki metalliosat mitkä ovat tekemisissä itse puuaineksen kanssa ruostuvat hyvin nopeasti jopa puhki elleivät ole "jaloja" esim. haponkestävä RST.

                      Voit tehdä liinoitukset pariin kohtaan ylemmäs ja alemmas. Saat haavan pidettyä paremmin kiinni. Järeällä liinalla saa ensin vedettyä sopivaan tiukkuuteen ja sitten vain tuet kiinni. Sen mitä hopsis olen sun tekemisiä täällä seurannut tuskin tarvitset neuvoja itse tukien tekemiseen.Sitten vielä tuosta lahoamisesta. Tammi juuri happamuutensa takia on yksi lahonkestävimmistä puulajeista. Kesää maahankin upotettuna pitkään. Sen vuoksi puulaivatkin on veistetty tammesta. Että ihan samalla tavalla tuo ei mätäne kuin vaikka koivu, jonka kodalla tämä olisi jo ehkä kaatotuomio. Toki tuohon halkeamaan kertyy ajan kanssa seisovaa vettä ja nyt avoinna olevaan puuainekseen pääsee suoraan mikrobeja.

                      Ennen kuin kiristät haavaan umpeen kannattaa haava kyllästää vaikka tällä.http://www.perinnetaito.fi/tuotteet.html?id=4/13 tuohon kun lisää vielä sinkkinaftenaattia, jota saa samasta paikasta ja tuota uittaa halkeamaan usean tunnin ajan niin ei ihan äkkiä lahoa. Öljyttäessä puun tulisi olla niin kuivaa kuin mahdollista. Eli sadejakson jälkeen ei kannata yrittää, öljy ei mene puuhun. Muista myös että tuon öljyn kyllästämät vaatteet,rätit,hanskat jne. ovat itsesyttyviä. Ja se ei sitten ole mikään legenda tai vitsi. Sitten haava kiinni ja vaikka tosiaan sulattaa mehiläisvahaa päälle niin aika hyvä kirurginen toimenpide on suoritettu. Tuohon kun vielä väsää jonkilaisen "katon" päälle että lehdet ja roska sekä sadevesi ei pääse haaraan muhimaan niin veikkaan että puu jatkaa tuosta elämäänsä vielä meidän jälkeenkin jos sitä vain tuetaan.

                      Tuo puuhan on haljennut sen vuoksi että haarakohtaan puu on kasvattanut ns.reaktiopuuta= puuainesta mitä on esim oksien alla. Tämä aines kestää tietynsuuntaisia voimia ja kuormia hurjasti, mutta on tietyllä tapaa kuormitettuna hyvin heikkoa. Tässä puuska tai myrsky on ollut varmasti haarakohdan puuainekselle liikaa. Tämmöisiä ajatuksia tuli puuseppäarboristilta.

                      Comment


                        #12
                        Kiitoksia vinkeistä. Sain tutulta puutarhurilta paikallisen arboristin numeron. Soitan suoraan ammattilaiselle kun vielä nettisivuillaan lupaavat tulla paikan päälle tekemään arvion ilmaiseksi. Kaatamaan tuota ei aleta ennen kuin on aivan pakko.

                        Comment


                        • #13
                          Tulipa tuossa tämä mieleen kun kävin kaatamassa yhden todella pahasti haljenneen pihakoivun. Jokos tämän on tohtori tutkinut? Ja jos on niin mikäs oli hoitosuunnitelma?

                          Comment


                            #14
                            Hyvä kun muistutit, eipä ole arboristista kuulunut. Pitääkin tuota muistuttaa asiasta. Puu on edelleen pystyssä :)

                            Comment


                            • #15
                              Vanhusten luona "korjattu" ~40v omenapuita juurikin tuolla kierretanko-korilaatta systeemillä. Huomaamaton ja toimivaksi todettu ratkaisu. Vanhimmat korjaukset taitaa olla jo toistakymmmentä vuotta vanhoja ja puut puskee omenaa laiknevöpifoor. Suositeltavaa käyttää rst/hst tankoja..

                              Comment

                              Working...
                              X