Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Perinteisen hiihtotavan suksien valintaa

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Perinteisen hiihtotavan suksien valintaa

    Näytti joitakin kuntoiluvälineaiheisia keskusteluja jo löytyvän, mutta suksista ei. Tarkoitus olisi hommata kuntoilua varten perinteisen sukset. Luistelusetti on jo olemassa, mutta nostetaan ensiksi peruskunto jälleen sille tasolle, että kunto riittää luistelutekniikan kasassa pitämiseen.

    En ole ostamassa halvinta markettisettiä, vaan sellaista, jolla hiihtelisi mielellään ja jossa ominaisuudet riittävät vielä sittenkin, kun kunto on jo löytynyt ja aletaan vauhtia nostamaan ja matkaa lisäämään. Budjetti suksille ja monoille 300-500€. Luistelusuksien kanssa ei tullut samanlaista ongelmaa, riitti että otti painon mukaan sopivat ja parhaat siteet ja jalkaan sopivat monot. Perinteisen kanssa onkin hankalampaa.

    Kysymyksiä:
    Ovatko nuo pitopohjat, Optigripit, Nanogripit yms. hiihtovalmiit sukset oikeasti hyviä mihinkään? Voitelu ei ole ollut ongelma, joten saako noista mitään erityistä hyötyä, jos on mahdollisuus ja osaaminen suksenpohjien huoltamiseen?Mikä suksimerkki on hyvä hinta-laatusuhteeltaan ja toimisi laajalla lämpötila-alueella erilaisilla lumilla?
    Onko sidetyyppien välillä merkittävää eroa? SNS Pilot siteet on luistelusetissäni. Nyt näytti olevan NNN, NIS, SNS... siteitä. Mikä niistä on paras perinteiseen hiihtoon? Onko siitä pikasäädettävästi sidehässäkästi mikä suksessa on kiinni hyötyä vai ostaako perinteinen ruuvilla kiinnitettävä side?
    Monoja näytti olevan paljon, mutta perinteisen monoissa ei samalla tavalla erotu kuntohiihtäjän tai aktiivihiihtäjän monot. Kaikki näytti olevan enemmän tai vähemmän "koululiikuntaan" tai mökin pilkkireissulle sopivia. Mitä olette suosineet perinteisessä?

    Sillä kyselen, kun Oulussa taitaa olla yksi urheilukaupan myyjä, joka osaa oikeasti neuvoa suksien valinnan ja hänkään ei ollut tänään töissä, kun kiersin kauppoja. Suurimmassa osassa oltaisiin lykätty valmista 200-300€ tarjoussettiä, joka on kompromissien kompromissi ja jolla ei meikäläisen kokoinen tee mitään (ei punnita enää neuvolavaa'aalla). Jos saisi vähän kokemuksia millainen kokoonpano on toimiva ja mitä merkkejä/välineitä välttää.

    Löytyykö hiihtäjiä vai onko se jätetty bemaristien liikunnaksi (näytti olevan ampumahiihtokisoissa xDrive-mainoksia) ja audistit harrastavat vain mutkamäenlaskua?

  • #2
    Halvalla ei hyvää

    Perinteisen suksen saat oman painon mukaan kunhan kerrot mille kelille sen haluat. Yleensä täällä etelässä ostetaan pikkupakkasen suksia mutta Oulun korkeudella lienee kylmempää. Suksen jäykkyyden kanssa kannattaa käyttää asiantuntijaa. Itse hiihdän Fichereillä ja on yhdet Madhusit. Fichereillä on tasainen laatu, mutta monesti ostetaan hiukka liian jäykkiä suksia. Kuntoilijan kannattaa valita nk helposti hiihdettävä suksi ts ei kilpamenijän jäykkyyksillä koska potkuvoima ei riitä samaan. Sukset on Ficherillä valmiiksi uunitettu ja käsitelty jotenka ei tarvita entisajan pohjustuksia.
    Kuntoilu kannattaa aloittaa pertsasta koska siinä saa sykkeet pysyyn paremmin kurissa kuin luisteluhiihdossa.
    Pitopohjat on hyviä jos on 0 keli ja sataa räntää silloin niitä käytetään koska muutoin voiteet alkaa kinostaa elikkä kisoissa kosteilla keleillä. Pertsan suksia osaa tehdä myös perinteisesti myös Karhu pari Finlandiaa olen kiertänyt niilläkin.
    Sun kannattaa ostaa urheiluliikkeestä luistavat pelit. Koska kun sukset pelaa tykkää hiihtää enemmän.
    Ai niin mulla on Salomonin monot ja sen kisaside on ihan hyvä, ei se paljoo maksa tossa hässäkässä ja on toiminut. Monojen pohjassa on hiilikuitua nykyisin pohjissa jotta liikeenergia menisi suksen liikuttamiseen eikä sen pohjamateriaalin joustamiseen....
    Viimeksi muokannut Hiihtoniilo; 10.2.2013, 22:19.

    Comment


    • #3
      Itsellä on perinteisen sektorilla toinen talvi menossa (tänä talvena ei juurikaan ole vielä tarvinnut) Fischerin Zerojen kanssa.

      Toimii muutamasta pakkasasteesta kunnon liippakeleille oikein mainiosti.

      Normaali talvella mennään purkkisuksella.

      Kauppias sanoi että voi tuoda takaisin, jos ei ole tyytyväinen. Eipä ole tarvinnut;)

      Luisto on aivan eri maata kuin kokopohjan pitoalueella olevassa tavarassa (Optigrip, Nanogrip).

      Fisussa siis pelkkä pitoalue keskellä, voi voidella suksea muutoin luistovoiteilla.

      Pitopohjassa mun mielestä on hyvä muistaa että se ei ole ainoa suksi, jos harrastaa lajia enemmän. Toki sunnuntaihiihtäjälle sellainen sopii.

      Mutta ymmärtääksni haet järkevää, laadukasta settiä?

      Siteillä ei ole periaatteessa merkitystä, oli NNN tai SNS. Keskenään monot ja siteen ei käy, mutta molemmat ovat teknisesti ihan yhtä hyviä. NNN on uudempi järjestelmä, ei kait siinä muuten ole eroa. Molempi käytetään ihan ammattipuolellakin;)

      Comment


        #4
        Siteiden valinnasta voisin ehdottaa sellaista, että etsi ensin mono, joka sopi hyvin jalkaasi ja valitsemaasi kuntoilutasoon. Sitten kurkistus pohjan puolelle ja side tuli valittua. Ainakin, jos aiot pysyä antamasi hintahaarukan sisällä ja saada laadukkaat sukset allesi. Siteillä kun ei ole lopputuloksen kannalta eroa, mutta kaikkia monoja ei saa kaikkiin siteisiin.

        Mielestäni olet oikeilla jäljillä, kun pohdit pitopohjien kelpoisuutta ja mainitset, että voiteluosaaminen ei ole ongelma. Kyse on valinnasta: teetko kompromissin helppouden suuntaan vai haetko optimaalista luistoa ja pitoa jokaisella hiihtokerralla? Muistat vaan, että perinteisen suksen voitelu on oma harrastuksensa ja hiihtäminen toinen. Jos et halua voidella/viimeistellä perusvoitelua jokaiselle hiihtokerralle erikseen, hyvä pitopohjasuksi on varmasti OK.

        Comment


        • #5
          Kaveri kävi vetämässä kelkalla ladut oven edestä, niin jouduin lähtemään kirppikselle suksiostoksille ja sieltä mukaan tarttui käytetyt Peltoset (Vectra?). Suksissa on edellisen suksijan jäljiltä pitoteippiä ja laittelin pohjaan jotain hieman kuivahtanutta pikavoidetta (+2--20) parina iltana ennen suksimaan menoa. Ala-asteella kun sai jonkinlaiset traumat suksimisesta, niin ei ole tullut lähes 30 vuoteen suksimalaitteisiin koskettua ennen kuin vasta nyt.

          Tänä iltana tihkutti hieman vettä ja koemielessä jätin pikavoiteet laittamatta. En tiedä mikä vaikutti mitäkin, mutta ainakin sai alamäessäkin lykkiä vauhtia.

          Taitaa olla viisainta painua voideostoksille ja kun tietämys aiheesta on lähellä nollaa, niin onko audistien joukossa asiaan enemmän perehtyneitä? Tavoite olisi päästä melko helpolla ja halvalla eteenpäin. Kelit on nollan molemmin puolin. Eilen taisi olla -8 ja oli vielä ihan ok keli hiihdellä, mutta jos nyt tähtäisi kuitenkin enemmän sinne nollan paikkeille tai pariin pakkasasteeseen. Illalla olen hiihdellyt, niin se on ollut keli joka ilta pakkasella. Puuilossa oli jotain luisto- ja pitovoiteita. http://www.puuilo.fi/epages/puuilo.s...u/Talviurheilu

          Kirppissuksista ei ole tarkoitus mitään itsestään vetäviä tehdä, mutta olisi nyt edes sen verran pitoa ja luistoa, että olisi mielekästä suksia. :)

          Comment


          • #6
            Löysin pari voiteluun liittyvää videota, joista ensin mainittu käsittelee luistovoitelua ja jälkimmäinen pitovoitelua: https://www.youtube.com/watch?v=-mZpSzrgdwU ja https://www.youtube.com/watch?v=lBcHa6DOjz8

            Minäkään en ole mikään voitelumestari, mutta joitakin asioita on tullut opittua hiihtoharrastuksen myötä. Jos lähdetään liikkeelle tuosta luistovoitelusta, niin tuossa videolla on melko monta työvaihetta. Itsellä ollut tapana vain sulattaa voide sukseen koko matkalle ja sen jälkeen tasoittaa huolellisesti voide siklillä. Näin luisto on taattu. Hyvähän tuo suksi olisi jotenkin tuon jälkeen vielä viimeistellä, mutta mielestäni tuossa videolla on harrastelijalle turhan monta työvaihetta.

            Pitovoiteluvideossa on näköjään levitetty monta ohutta kerrosta voidetta korkilla tasoittaen, mikä lienee hyvä keino saada kestävää pitoa aikaan. Mulla on ollut tapana laittaa keliin sopivaa pitovoidetta pitoalueelle melko paksustikin ja korkilla hieman pyörivin liikkein tasoittaa voide jättäen se hieman rösöiseksi. Näin olen huomannut, että ainakin mulla voide kestää pidemmän matkan eikä ekojen kilometrien jälkeen kulu pois.

            Varmasti kaikkein helpointa olisi hankkia pitopohjasukset, niin ei tarvitsisi voitelua harrastaa. Urheiluliikkeissä varmasti osaavat paremmin neuvoa voiteluun liittyvissä asioissa. Toivottavasti sait noista videoista jotain irti!

            Comment


              #7
              Luisto pitää siklauksen jälkeen vielä harjata suksen suuntaisesti "auki", jos haluaa hyvän. Tai näin minä ainakin olen tehnyt.

              About viides-kuudes vuosi nyt menossa pitoteipillä. Sitä ennen käytin perinteisiä tervoja, joita pidin taskussakin aina mukana hienosäätöä varten. Pitoteippiin kun löytää sopivan pituuden/sijainnin, niin ollut kyllä niin hyvä, ettei muuta edes tarvinnut miettiä.

              Itsellä kun on vuosittaiset kilometrit alle 200, niin yhdellä teipillä menee melkein koko kausi, jos kelit eivät hirveästi kuluta.

              Comment


                #8
                Me käytiin sunnuntaina tuon nelivuotiaan kanssa pikkulenkillä kun ladulle on 50 metriä matkaa. Kovan tuulen jäljiltä niin pirusti kaikenlaista pikkutöhkää ladulla, että pohjat saa laittaa uusiksi. Paras oli sellanen parin millin paksuinen 30 cm pitkä oksa, joka oli keskellä pitoteippiä. No, sukset lipsu (vaikkakin keli oli tosi haastava) sen verran, että hiukan pidemmät tuonne saisi joka tapauksessa laittaa. Luistoa oli vähintäänkin riittävästi, vaikka aika vahvasti kaikki röhnät välillä hiukan nappas kiinni. Tasapainossa on vielä hakemista, tämä oli kuitenkin vasta kolmas lenkki armeijan jälkeen ja eka kolmeen vuoteen.

                Comment


                • #9
                  Okei, pitää kokeilla tuota. Mua alkoi kiinnostaa tuo pitovoiteen laitto kerroksittain ja pitoaluetta lyhentäen, jos tuolla saisi kestävämmän pidon. Luistovoidetta nuo mun sukset kaipaa eilisen ja viikontakaisen perusteella. Pitänee alkaa voiteluhommiin ennen seuraavaa kertaa.

                  Comment


                  • #10
                    Juuri tuollaisia vähän oikaistuja ohjeita kaipailinkin. Monesti jos asioista tehdään turhan monimutkaisia, niin kynnys kasvaa. Katson ajan kanssa nuo videot. Tekstissä pisti silmään tämä "koko matkalle". Ööö, laitetaanko luistovoidetta myös pitovoiteen alle?

                    Alkuperäinen kirjoittaja Nolimiz Näytä viesti
                    --Itsellä ollut tapana vain sulattaa voide sukseen koko matkalle ja sen jälkeen tasoittaa huolellisesti voide siklillä. --

                    Comment


                    • #11
                      Kyllä näin on ollut tapana. Tuossa videolla se tulee myös esille. Eikä ole mikään mun keksintö vaan ihan yleisessä käytössä tuo :)

                      Comment


                      • #12
                        Ok. Iltakatsomiseksi sitten videot ja kysytään lisää vasta niiden jälkeen, jos aihetta on. Kiitos! :)

                        Comment


                        • #13
                          Kaikkia suksia ei sitten saa liukkaaksi vaikka mitä tekis, vähän niinku opel corsastakaan ei saa urheiluautoa. Jos suksen profiili on lähtökohtaisesti fysiikan lakien kanssa eri mieltä niin lähtökohta on huono, ja kuiva ja naarmutettu pohja edesauttaa lisää. Mutta aikansa eläneilläkin kallioilla hiihtelee ihan OK kun ei stressaa.

                          Pitoteippi ei ole kevyessä ulkoilussa ollenkaan huono. Isäni sitä joskus testaili, ongelmat siinä oli oikeastaan ettei se ole yhtä liukas kuin oikea voitelu, uutena liian tahmea, ja kerää päätyihin jäätä. Kun teipin laittaa tarpeeksi lyhyenä (-5cm verrattuna voiteeseen) ja tasoittaa kynnykset purkkivoiteella, auttaa moneen asiaan. Ite en ole teippiä ikinmä kokeillut.
                          Pitopohjasukset alkaa kai nekin olleen ihan OK, luistossa vaan joutuu tinkimään.

                          Nollakeli on yleensä se vaikein keli pitovoitelulle, ei ole välttämättä selkeä liisterikeli eikä purkkikeli.

                          Selkeällä lumikelillä pakkasella pärjää parilla purkilla, -2...-5 ja -5...-10.
                          Alle -2 ja/tai tykkilumi/karkea jäähile (sulaa jäätyy sykli) tai liipalle hiihdetty latu (kiiltävä) aiheuttaa haastetta.

                          Ja joku +2 ja lumisade niin kilpaakin hiihdetään pitopohjasuksella (esim Fischer zero), se on vähiten huono kompromissi kaikesta.

                          Mutta teippi kattaa toki noi kaikki jossain määrin hyvin perusulkoiluun.

                          Luistohommissa ilman pukkia on aika ikävä turata vanhojen kanssa, puuilosta saa ihan OK pukin 39€. Rauta, sikli, harja ja prismasta rexin sinistä vahaa niin niillä menee kuuhun asti.
                          Pikaluistoista en tiedä mitään.

                          Comment


                            #14
                            Pieni ruuvipenkkikin ajaa pukin asian, toki kunnon pukki aina helpottaa.

                            Comment


                            • #15
                              Alkuperäinen kirjoittaja kontio Näytä viesti
                              Kaikkia suksia ei sitten saa liukkaaksi vaikka mitä tekis, vähän niinku opel corsastakaan ei saa urheiluautoa. --
                              Nuo minun Peltoset on onneksi Vectrat. :D


                              Videot katseltu. Ikävän paljon kaikenlaista tököttiä ja harjaa tuntuu homma vaativan. Ihan niin kuin ajattelinkin ja siksi täältä kyselin oikaisevia ohjeita, joita onneksi on tullutkin.

                              Luistovoiteena tuli esille Rexin sininen. http://www.puuilo.fi/epages/puuilo.s...roducts/105611

                              Ja jos tuon purki kaveriksi hankkisi paketin pitoteippiä? http://www.puuilo.fi/epages/puuilo.s...roducts/105591

                              Olisiko tuo yksinkertainen, mutta riittävän toimiva setti suksijalle, jolla tulee se 100-200km talvessa?

                              Mitäs ne välttämättömimmät kalut on ja voisiko harjojen kohdalla soveltaa, jos ne ei niin tarpeellisia edes olleet? Siis tuon nylonharjan kohdalla etenkin. Muita minä en taida tarvitakaan. Kun ihmettelen esim sitä, että suksiharja maksaa 10e, mutta lähes samalta näyttävä tavallinen vihannesharja maksaa todennäköisesti 2e.

                              Suksiminen ei kaadu 8 euroon, mutta koitan vältellä turhan romun hankkimista nurkkiin.

                              Comment


                              • #16
                                Jep, noilla pääsee hyvin liikkeelle.

                                en mä muuten kuin kisoihin mitään voiteluita jaksa tehdä, kerran viikossa tai kahdessa rexin sininen pohjaan ja sillä mennään. Perunaharja tms ajaa asiansa, toki tuo rexikin on sen verran kova vaha että vaatii suht lyhytkarvaisen ja jäykän harjan, että siklauksesta jäljelle jäänyt tavara irtoaa. Kunnon harjaan saa paremmin voimaa.
                                Ladulle ne loput vahat jää kuitenkin ensimmäisen 5km aikana, vaikkei harjais ollenkaan, eli älä stressaa. Naarmuisen suksen pohjaan jää kyllä aika paljon mujua ilman harjaa, kun sikli ei sinne naarmuihin ulotu.

                                Vesikelillähän tuo Rexin sininen ei luista kovin hyvin mutta ei luista muutkaan mössöt ilman sopivaa kalikkaa ja kuviota pohjassa. Peltonenhan on kyllä tunnettu siitä että vesi/räntäkeli on ainoa keli kun se on kilpailukykykinen, tiedä sitten mistä valmistusvirheestä on iät ajat johtunut ;)

                                Tylsällä siklillä menee hermot, mutta uusi ja terävä voi aiheuttaa yllättäviä vekkejä pohjaan. vähän käytetty on paras...
                                Olaksen putsaukseenkin voi hankkia työkalun, "pulikka" tai liisteripakettien mukana tuleva kaavin mistä itse olen aina tykännyt. Siinä on muutami erilaisia taivutuksia kulmissa niin saa kätevästi möhnät pois. Muttei siis mikään välttämätön, saa sillä normisiklin kulmallakin isoimmat hyvin.

                                Kyllä mä sitä pitoteippiä suosittelisin. Pahin tahmeus kun katoaa niin toiminee useimmilla keleillä ihan ok. Sopiva pituus pitää vaan hakea kokeilla.
                                Pitoalueen saa määritettyä kun seisoo parketilla suksien päällä ja liikuttelee paperia jalan alla. merkit tussilla suksen kylkeen ääripäihin mihin se liikkuu ja niistä 5cm lyhyempi teippi vois olla hyvä lähtökohta.

                                Comment


                                  #17
                                  Ylipitkän pitoteipin näkee hyvin pian siitä, että lähtee nopeasti kulumaan päistään. Sitten vain säätä kuluman verran lyhyemmäksi.

                                  Noissa voiteluvälineissä on aivan poskettomat hinnat ollut aina. Kokemuksesta on todettava, että juuresharja toimii, mutta tuollainen varsinainen harja toimii paremmin. Kannattaa siis hommata. Poraan laitettava pyöröharja olisi pop, mutta ne on niin poskettoman hintaisia, että en ole kehdannut hommata.

                                  Sulatukseen olen käyttänyt ikivanhaan tasapohjaista silitysrautaa. Toimii ihan riittävän hyvin. Vähän hidas lämmönsäätö, mutta ei käy liian kuumana.

                                  Luiston vedän akryylisiklillä, mutta pitoteipin poisto vaatii metallisen. Messinkinen jääskrapa toimii hyvin. Jarrukliineri ja rätti toimii viimesilaukseen oikein hyvin. On niitä oikein pitoteipin poistolitkujakin, mutta käsittääkseni aika perustavaraa vain erikseen pullotettuna uudella hinnalla. Liian kovaa tavaraa ei jarrukliineri ainakaan ole ollut, että olisi jättänyt jotain jälkiä tms. muuta haittaa.

                                  Miten itse vedän voiteet perinteisen tavan suksiin:
                                  1. Metallisiklillä pito pois niin hyvin kuin saa. Sopivan hiljaisella vauhdilla ja kulmalla lähtee aika hyvin.
                                  2. Vähän kliineriä pintaan ja pyyhkii rätillä loputkin puhtaaksi.
                                  3. Tiputan vahaa silitysrautaa vasten sulattamalla pisaroiksi molemmin puolin keskiuraa. Pitoalueelle ei toki tarvitse.
                                  4. Silitä vaha tasaiseksi.
                                  5. Vedä ura puhtaaksi urasiklillä. Kannattaa tehdä, kun vaha vielä jokseenkin lämmintä, niin onnistuu helpommin.
                                  6. Siklaan akryylisiklillä läpi. Oikeastaan tarkoitus ottaa melkein kaikki pois :)
                                  7. Kovaa harjausta suksen suuntaisesti.
                                  8. Pitoalue poikittaisin vedoin hiomapaperilla läpi. Joko ihan normi ~100 paperi tai sillä pitoteipin rasialla.
                                  9. Pitoteippirasia reunaa/pohjaa vasten ja vetää tarvittavan matkan.
                                  10. Reilusti ja reippaasti painamista/vetämistä rasian reunalla, jotta teippi varmasti tarttuu.
                                  11. Toiselle puolelle sama.

                                  Ne kohdat jotka ovat pitoteipistä jäänet huonosti kiinni näkyvät selväsit vaaleampina läikkinä. Laita suojateippiä takaisin ja painele/vedä joko peukalon kynnellä tai rasian reunalla ne kohdat uudelleen.

                                  Comment


                                  • #18
                                    Jos voiteiden hinnat kauhistuttaa niin kannattaa googlata sellainen kun rambovaha. Itse tuli tilattua iso läjä joka riittää varmaan 10 vuodeksi ja hintaa tuli muutaman markettivahan verran. Luistovoiteet tuntuvat olevan vastaavia kuin startin ja rexin perusvoiteet. Lisäksi myy jotain venäläistä pitovoidetta. En ole siinäkään huomannut ainakaan isoa eroa muihin pitovoiteisiin, joskin pitovoitelua en oikein hallitse (tai lähinnä täällä on aina liisterikelit enkä ole liistereihin jaksanut sekaantua - joten pitoa ei sitten ole).

                                    Comment

                                    Working...
                                    X