Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Okt lämmitysjärjestelmän uusiminen?

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Niin että mitä?

    Comment


    • 1-2m taitaa olla ihan normaali syvyys maapiirille. Nyt täytyy kyllä varmaan odotella että avaat ajatuksiasi vähän paremmin, koska noista lauseista ei kovin syvällisesti ajatuksiisi pääse käsiksi.
      Ilmeisesti olet nyt maalampöpiirin kaveriksi laittamassa torppaasi kattokasetti tyyppistä puhallinta ja kysyt riittääkö se? Siihen ei varmasti kukaan osaa vastata ennen kuin kerrot kuinka suurta tilaa sillä tulisi lämmittää jne.

      Comment


      • Väännetään sitten rautalangasta. Maapiirin pituus 400m normaali asennus syvyys se n. metri. Osan matkaa vaikkapa 100-150m kulkisi parin metrin syvyydessä. Väitätään että pamahtaisi ikiroutaan, jos liian syvällä. Eli estäisikö ikiroutaan menemisen se metrin syvyydessä (lämpimämmässä maassa oleva putki ja kattokasetin yhteis toiminta. Eli Toisin sanoen lämpö siirtyisi syvemmällä olevan putken ympärille kesäisin, että menisi taas talven yli.
        Kattokasetti on jo katossa ja sillä olis tarkoitus yrittää jäähytellä kesäisin. Keruuneste tahtoo vaan olla reiluu 10 kesäisin. Syvemmällä oleva putki vois taas vähän tehostaa tota jäähdytystä.

        Comment


        • Tuota - minun tietojeni mukaan maa on sitä lämpimämpää, mitä syvemmälle mennään. Toki tuollaisella erolla mitään mitattavaa eroa tuskin löytyy.
          Metrissähän maa melkein on jäässä talvella ja routaraja kulkee jossain metrin alapuolella.
          "ikirouta" on lähinnä urbaani legenda, mutta putken kaivuussahan se syvyyden kasvu nostaa hintaa tavalliseen tapaan.
          Itselläni se ola putkista, mikä on maassa, on runsaan 2 metrin syvyydessä eikä ikiroutaa edes kasvimaan kohdalla ole näkynyt...

          Comment


          • Eikös oikea syvyys ole se n. metri sen takia, että on routarajan alapuolella ja keruu neste menee jossain tapauksessa pakkasen puolelle ja maaperä samalla ja aurinko lämmittää taas maan kesäisin mitä ei tahdo syvemmällä maaperässä tehdä. No joka tapauksessa mieles myös käyny, jos tekis kaks 200m piirii. Toine metrii ja toine reilu kahtee tai toisin sanoen olis samas kaivannossa päällekkäin.
            Talvella kierrättäs molemmissa ja kesäisin ajas syvemmällä olevaa ja viileempää nestettä jäähdytyskennolla ja syksyä kohden pyörittäis molemmissa piireissä lämpöä tasaamassa.
            Tossa budjekti maalämpöpumpussa olis ohjaus valmius maapiirin lämmitykseen aurinkoa hyödyntäen, jos paneelit hommais.

            Comment


              Kyllä kait ikiroutaakin on, mutta onko suomessa ? Teoriassa toi kahteen kerrokseen putkien laittaminen kuulostaa ihan ok mun korvaan mutta miten se toteutuu oikeassa elämässä onkin toinen juttu. Metrin verran lisää kiveä esim mahtuu kaivantoon. Jos pitäis esim alkaa louhii alemmalle putkelle tilaa. :)

              Ja en ole alan asiantuntioita, mut kaivurii tulee ajeltua miltei joka päivä. ;)

              Comment


              • Helposti. Kaivaa syvemmän uran. Peltoon kaivettiin n. 2*2.5m monttu pystysuorilla seinämillä. Muistaakseni ei löytynyt yhtään kiveä siitä kohtaa. Vois silloin totetua käytännössäkin.

                Comment


                  Kyllähän metriä syvemmälläkin on hyvin tasainen lämpötila, vaikka ei aurinko akuutisti lämmitäkään. Miten ne porakaivot muuten pysyisi sulana?

                  Comment


                  • Kevon korkeudella lämpötila on 2 metrin syvyydessä lähes koko vuoden päälle nollan, kun matalammalla lämpötila menee pakkaselle n. 7,5 kk.

                    Eteläisemmässä Suomessa lämpötila lienee korkeampi.

                    Suomessa geoterminen gradientti on keskimäärin 8-15 ºC/km eli mentäessä maankamarassa 100 metriä syvemmälle, lämpötila nousee n. 0,8 -1,5 asteen verran.

                    Tämä tarkoittaa, että lämpöä tulee maan sisältä ulospäin, vaikka pinnassa maa lämpeneekin auringon vaikutuksesta sulan maan aikana.

                    Comment


                      Maapiirin kanssa saattaa jäähdytysteho jäädä kesällä melko vaatimattomaksi pienen lämpötilaeron takia.
                      Kaivon kanssa toimii paremmin.

                      Comment


                        Meillä on omat pumput, suntit ja oumanit kummallekin kierrolle, kuivat tilat ja kosteat tilat. Kosteissa pyörii kesälläkin hiukan pannun vettä (taitaa mittari näyttää jotain 26-28 astetta), mutta kuiva suntti on kiinni. Oumanit on paikoillaan, mutta otetaan käyttöön vasta nyt syksyllä.

                        Anssillako on sen verran vanhempi talo, että on vain yhden piirin kierto? Onko huoneisiin mahdollista säätää oma lämpö vai meneekö niihinkin kaikkiin aina sama vesi?

                        Comment


                        • Joo, yhden piirin. Ilmalämmitys on eli jokaiseen huoneeseen tulee sama lämpö. Nyt on systeemi säädettynä niin ettei lämmönvaihdin päästä vettä kiertoon vaan palaa samantien takaisin. Pesuhuoneen lattiassa kiertää n. 30 asteinen vesi.

                          Comment


                            Täällä kun on varmaan noiden vesikiertoisten lämmitysjärjestelmien ammattilaisia paikalla niin kysyisin yhtä juttua.

                            Eli appivanhemmilla talo jota lämmitetään nestekiertopattereilla ja noita öljyllä. Öljykattila vaihdettiin kun käytettynä saatiin hyvä kuntoinen edullisesti ja uudessa on myös sähkövastusoptio.

                            Nyt kuitenkin tuli yksi propleema. Talon asuintiloissa on sähköinen termostaatti joka ohjasi vanhassa kattilassa pattereiden kiertoa jotenkin. Uudessa kattilassa ei varmaankaan tuollaista mahdollisuutta ole.

                            Mitenkäs tuo uusi järjestelmä olisi fiksun saada termostaatti ohjatuksi?

                            Itselle tulee mieleen kaksi konstia.

                            Yksi vaihtoehto olisi venttiili/venttiilit joita termostaatti ohjaa. Venttiileillä ohjattaisiin patteriverkon vesi kiertämään pannuhuoneessa suoraan paluuseen kun lämpöä ei tarvitse.

                            Toinen vaihtoehto olisi kytkeä kiertovesipumppu termostaatti ohjatuksi. Toki ehkä rele kautta eikä suoraan.
                            Tämä jälkimmäinen vaikuttaisi omasta mielestä paremmalta keinolta. Ainoa asia joka mietityttää on se miten KVpumppu suhtautuu tuohon päälle/pois lipsutteluun.

                            Onko kumpikaan noista keinoista toteuttamiskelpoinen ja mikä olisi oikein keino saada tuo systeemi toimimaan?

                            Comment


                              Eiköhän jossain Oumanin tuotteessa olisi tuollainen termostaattioptio?

                              Comment


                                Eikös se kuitenkin olisi hyvä että vesi kiertää pattereissa aina, myös lämmityskauden ulkopuolella?

                                Meillä kiertovesipumppu pumppaa 24/7 ja lämpöpumppu sitten päättää paluukierron lämpötila-anturin mukaan onko tarve lämmittää.

                                Comment


                                  Laitat shunttiin Automixin tai Oumanin säätimen. Molemmissa on optio sisäanturille. Kalleimmissa malleissa on vakiona. Ulkolämpötila-anturi ja menoveden-anturi löytyy halvemmistakin vakiona. Jos kv-pumppu on vykyaikinen, niin sehän säätää ottotehoaan koko ajan, joten lämmityskauden ulkopuolella kulutus on muutaman watin luokkaa, eli kannattaa antaa pyöriä vaan, pysyy pumpun laakeri kunnossa.

                                  Mulla vois olla uusi / käyttämätön Automix 10 myytävänä...
                                  http://www.taloon.com/lammonsaataja-...LVI-4367050/dp

                                  Comment


                                    Meillä on kolmeen kiertoon suntit. Kuivat, kosteat ja autotalli. Kahteen jälkimmäiseen on Oumanit, autotallia ajattelin toistaiseksi veivata käsin. Oumaneissa ulkolämpö- ja menoveden anturit. Pitäisi tässä alkaa kokeilla ensin jollain vakiohjelmalla ja sitten virisoftaa perään jos tarvis. Noi Oumanit makso jotain 350 kipale, että kai jossain vaiheessa sellainen pitää tallin kiertoonkin laittaa.

                                    Comment


                                    • Meillä ohjataan vexvellä talon lattiakiertoa sisätunnistin mallilla ja kunhan putkimies eksyy paikalle erottamaan tallin kierron omakseen kytketään sen venttiiliin toinen vexve mikä ohjaa ulkolämpötilan mukaan. Oumanit oli myös harkinnassa mutta vexven hinta ominaisuuksiin nähden oli parempi.

                                      Comment


                                      • Tollkju siis tarkoittanee shuntilla kolmitieventtiiliä joka säätää pannuhuoneessa patteriverkostoon menevän veden lämpötilaa ? tämä siis täsmennyksenä jos kaikille eivät ole käsitteet tuttuja. Lämmitysverkoston vesi kiertää tämän kolmitieventtiilin kautta ja automaattisäädin sekoittaa tarpeen mukaan takaisin kiertoon lähtevään veteen lämmintä vettä tai rajoittaa lämpimän veden ottoa jos lämmöntarvetta ei ole tai pyyntö on pudottaa lämpötilaa.

                                        Lipposen vanhempien tapauksessa pannuhuoneessa lienee ollut termostaattiohjattu kolmitieventtiili ja asuintiloissa on sen termostaattisäädin.

                                        Monella patterilämmittäjällä on shuntin säätö pannuhuoneessa manuaalinen. Säätävät korkeintaan syksyllä hieman enemmän lämpöä ja pudottavat keväällä. Kunnossa olevat patteriventtiilit säätävät melko tarkasti lämpötilaa huonelämpötilan mukaan.

                                        Kiertovesipumppua en missään tapauksessa sammuttaisi, tällä kokemuksella väittäisin että mitä sähkössä säästää, häviää pumpun eliniässä.

                                        Comment


                                          Ihan niinkun tuossa ylempänä ohjeistettiin, säädin vaan shunttiin, eli mainituista vaihtoehdoista nro 1. Kai siinä pannun kannessa shuntti sentään on?

                                          Säädin on yksinkertainen laittaa ja hoitaa kyllä hommansa ihan ulkoilma-anturillakin, kunhan vaan jaksaa hakea sopivan käyrän säätimestä. Edellyttää hieman seurantaa ja pari ramppausta pannuhuoneessa kääntämässä säätimen asetusta. Sisäilman lämpöanturilla sitten loppuu sekin ravaus.

                                          Comment


                                          • Kyllä se säädin shunttiin kannattaa hankkia. Mulle riitti yksi talvi kun sai päivittäin käydä säätämässä manuaalisesti lämpöjä kun lämpötilat hyppi melko rajusti. Luultavasti säästää polttoainettakin jos lämmitys sellaista käyttää. Eri laitteita kannattaa verrata eli am10, am20 ja ouman 800. Niiden ominaisuudet ja säätö eroavat paljon toisistaan. Eroihin kannattaa tutustua niin omaan käyttöön sopiva löytyy.

                                            Comment


                                              Uudemmissa Ouman EH-800 firmwareissa ei tarvitse pannuhuoneeseen vaivautua säätökäyrää ruuvaamaan jos tölkin saa liitettyä talossa verkkoon. Tuo säätökäyrän viilaus tuli jossain kohtaa tölkin webbisivulle ja on siellä säädettävissä. Samoin webbisivulta on helpohko huomata miksi säätökäyrä on pielessä kun siellä on listattuna syyt kiertoveden lämpötilan korjauksille. B-luokan tuotteessa tuota verkkoliitäntää ei sitten ole.

                                              Comment


                                              • Meidänkin talossa on toistaiseksi ihan "tyhmä" lämmitysjärjestelmä: puu-öljykattila varaajalla, patteriverkosto ja manuaalinen shuntti. Säätölaite shunttiin voisi olla ensimmäinen asia ja joku fiksu latauspumppu ehkä sen kaveriksi, puuta kun koetetaan käyttää mahdollisimman paljon. Nälkä kasvaa kuitenkin syödessä: Millainen systeemi pitäisi olla, että se osaa itse kytkeä öljypolttimen päälle jos huoneen lämpötila menee tietyn rajan alle?

                                                Comment


                                                  En kovin hyvin tunne noita, mutta öljypolttimelle voisi olla kattilan lämpötilaan reagoiva termostaatti. Kun puun poltto loppuu ja kattila ei muuten lämpene, termostaatti napsauttaa polttimen päälle. Siihen kaveriksi shunttiin automaattisäädin, joka pitää huolen lähtevän kiertoveden oikeasta lämpötilasta. Säädin sitten edellä keskutellun mukaan itselle sopivilla mausteilla (pelkkä ulkoanturi, ulko+sisäanturit jne.).

                                                  Comment


                                                  • Kyllä siinä tuollainen säädettävä kattilaveden termostaatti onkin. Pointti on siinä, että kattila tietenkin jäähtyy nopeammin kuin varaaja silloin kun on lämmitetty puilla ja ladattu varaajaa. Tämmöisellä lievällä plussakelillä polttimen ei tarvitsisi lähteä päälle kuin ehkä vuorokauden kuluttua lämmittämisen lopettamisesta, mutta kattilan ohjaamana se starttaisi jo huomattavasti aikaisemmin.

                                                    Comment


                                                    • Omassa lämmitysjärjestelmässä olen suosinut k.i.s.s periaatetta, eli järjestelmän on oltava sellainen että joku muukin kuin minä itse osaa ratkaista mahdollisia ongelmatilanteita. Miten se liekin että ne ongelmatkin ilmaantuvat aina kun on matkoilla tms. ?
                                                      Ittellä on säätimenä Oumanin EH-80, se ei ole niin tekninen kuin seuraajansa 800, mutta tekee tarvittavat säädöt ulkolämpötilan perusteella (anturilla myös sisä) ja on helppo säätää kohdalleen.

                                                      Öljypolttimen ohjauksen laittaisin varaajaan, jos kerta kattilan termostaatti sammuttaa latauspumpun automaattisesti. Varaajassahan se lämmöntarve on joko lämpimälle käyttövedelle tai 3-tieventtiilin lämpimän veden lähtöön. Eli sijoituspaikka voisi olla lähellä lämmitysveden ylempää (tai ainoaa) kierukkaa ja/tai lämmityspiirin lähtöä. Termostaatin asetus siten että öljypoltin käynnistyy hyvissä ajoin ennenkuin lämpötila kerkeää notkahtaa liiaksi.
                                                      Ymmärtääkseni on myös energiataloudellista lämmittää öljypolttimella tai sähkövastuksella varaajaa vain senverran kuin mitä lämmin käyttövesi tai lämmitys tarviaa. Tämä onnistuu jos lämmin ja kylmempi vesi kerrostuvat hyvin varaajassa.

                                                      Comment


                                                        Luulisin, että jos termostaatti on laitettu haistelemaan huoneenlämpöä, tapahtuu polttimen päällekytkeytyminen liian myöhään. Tuollaisessa lämmitysjärjestelmässä on kuitenkin melkoisesti hitautta. Voisi olla järkevintä asentaa termostaatti varaajaan.

                                                        Comment


                                                          Hitauttahan niissä on, Oumanikin reagoi noin päivän viiveellä nopeisiin ja reiluihin ulkolämpötilan vaihteluihin.

                                                          Comment


                                                            Kai se reagoiminen on vähän siitä lämmönjakosysteemistä kiinni. Patterilämmitys reagoi nopeammin, kuin lattialämmitys. Ouman oli systeemissä kiinni ekana. Ihan toimiva kampe, vittumaisempi asentaa, kuin Automix. Sitten oli Automix
                                                            http://www.vexve.com/fi/tuotteet/vex...et/vexve_am10/

                                                            ja nyt on sitte Vexven lippulaiva, kun piti saada ohjaamaan kahta shunttia. Mullahan on siis patteripiiri ja lattialämmityspiiri

                                                            http://www.vexve.com/fi/tuotteet/vex...et/vexve_am40/


                                                            PS: Mainos / Nyt mulla ois käytetty Ouman80 kaupan kanssa. Ihan toimiva sekin. / Mainos

                                                            Comment


                                                              No meillä kun on tuo vesikiertoinen lattialämmitys, niin jos tämän päivän +8 vaihtuisi huomiseksi vaikkapa -8:aan, niin ei tuo systeemi ehdi siihen reagoida yön aikana. Mut hyvä se on välillä vähän pitää vilpoistakin. :-)

                                                              Comment

                                                              Working...
                                                              X