Vanhempien luona kaikki lämpiää puilla. Nuohous tarve on 3:n piipun verran, joten ollaan päädytty siihen ratkaisuun, että hommattiin omat nuohouslaitteet. Eipähän tarvitse valittaa nuohoojan hinnoista ;).
Kuulutus
Collapse
No announcement yet.
Okt lämmitysjärjestelmän uusiminen?
Collapse
X
-
Ei tosiaan ihan pakollista taida tuo vuosittainen nuohous olla. Edellisessä talossa kun paloi ainoastaan öljy, niin kahden vuoden välein nuohottiin. Se kyllä palaa paljon puhtaammin kuin puu, joten ei niitä ihan voi verrata. Mutta rahallisesti tuo nuohouksen hinta ainakin tuolla oli niin pieni, että vuosittainenkaan nuohous ei olisi ollut iso kustannus.
Comment
-
Alkuperäinen kirjoittaja 54mmy Näytä viestiVanhempien luona kaikki lämpiää puilla. Nuohous tarve on 3:n piipun verran, joten ollaan päädytty siihen ratkaisuun, että hommattiin omat nuohouslaitteet. Eipähän tarvitse valittaa nuohoojan hinnoista ;).
Comment
-
Sitä en tiedä, että jos kiinteistö sattuu palamaan ja selviää ettei nuohousta ole tehnyt laillinen piirinuohooja, että miten sitten käy ?
Voiko vakuutusyhtiö keplotella, että kun ei ole kerta nuohottu tai sen on tehnyt joku muu kuin piirinuohooja = ei korvata.
Piirinuohoojathan ainakin itse mainostavat että lakisääteisiä nuohouksia ei voi alueella tehdä laillisesti muut kuin he.
Comment
-
Alkuperäinen kirjoittaja T.Hell Näytä viestiEi tosiaan ihan pakollista taida tuo vuosittainen nuohous olla.
Ja piirinouhousjärjestelmässä vain ja ainoastaan nimetty piirinuohooja saa suorittaa nuohouksen.
http://www.pelastustoimi.fi/turvatie...isijat/474610/
Comment
-
Alkuperäinen kirjoittaja Jari74Vanhemmissa taloissa ei taida tosiaan olla erillistä ilmahormia takoille eli kaikki ilma kiskotaan sisäilmasta
Comment
-
Vanhempien luona kaikki lämpiää puilla. Nuohous tarve on 3:n piipun verran, joten ollaan päädytty siihen ratkaisuun, että hommattiin omat nuohouslaitteet. Eipähän tarvitse valittaa nuohoojan hinnoista ;).
Comment
-
Mun vanhemmat asuu tuolla Nurmijärven suunnalla, että en tiedä missä hinnoissa siellä nuo nuohoukset ovat. Nyt tosin kun muistelin niin taisi olla, että nuo omat tarvikkeet hommattiin sen takia, koska muutamaa piippua pitää nuohota useammin kuin 1krt/vuosi. Tosiaan vesi lämmitetään puukattilalla, jossa poltetaan myös kaikki palavaksi kelpaava kotitalousjäte. Ei siellä edes roska-auto käy, vaan kaikki mikä ei mene biojätteeseen/poltettavaksi viedään n.1krt/vuosi itse kaatopaikalle.
Ja siis tuo talo joka lämmitetään on 2kerroksinen yli 100v talo, jonka lämmitetty pinta-ala on 250neliötä+ yläkerta missä on maapohja ja ei lämmitystä. Samalla vedellä lämmitetään myös vanhaa navettaa, joka on kunnostettu äitini liiketilaksi.
Comment
-
Murren kuvassa on ilmeisesti tislattu puuta. Lämmitin kaksi talvea vuosituhannen vaihteessa palaturpeen kanssa, laitteena oli alapaloinen valurautakamiina. Se teki herkästi hormiin tuommoista paksua bitumia. Yksi pesällinen paloi n. 20-24 tuntia kun palaturpeen tuhka esti vedon jos kamiinaa ei pöyhinyt.
Nykyisinkin mökki lämpiää puulla, kellarin ovi on juuri sen kokoinen että voi kauhalla ajaa klapit sisään. Onhan toi työläämpi kuin maalämpö, eikä välttämättä halvempaakaan, mutta toistaiseksi on saanut kelvata.
Comment
-
Meillä vesitakan ilma tullaan ottamaan alapuolelta tuulettuvasta tilasta.
Comment
-
Alkuperäinen kirjoittaja perrier Näytä viestiaika härski. oikeuteen prkl tuommoinen joutaisi.
Palopäällikön kanssa juteltu asiasta, mutta se on tekemätön paikka, kun edellisestä "nuohouksesta" on kulunut yli vuosi ja nuohooja on myöhässä. Asukkaan on itse huolehdittava siitä, että nuohous on suoritettu ja todistus taakka!
Selittele siinä sitten vakuutusyhtiöille, kun torpasta on jäljellä kivijalka. Itse sattumalta tulin vanhempien talolle/tallille ja savua oli niin reilusti joka puolella sakeasti. Äiti oli lämmitellyt saunaa ja isäpuoli nukkumassa. Tuli kiire sammuttaa kiuas ja soittaa palokunta paikalle. Äiti oli jo sekaisin savusta ja ihmetteli mistä sitä tulee.. Mutta ei siitä sen enempää, esimerkki vain kotipiirini nuohoojan toiminnasta. Ja päivystävä palomestari tämän nähdessä itse mainitsi, että ei piippukaan ole nuohoojaa nähnyt useampaan vuoteen ja käyttökieltoon meni että napsahti :(
Comment
-
Alkuperäinen kirjoittaja JMmitenhän ne radonit mahtaa tulla kämppään, jos korvausilma tulee alapohjasta
Tai sitten kirjoitin epäselvästi termin korvausilma osalta. Takka siis ottaa palamiseen ilmaa rossipohjasta, ei huonetilasta. Sen takia ei tarvita erillisiä kytkimiä ilmanvaihtoon takanpolton ajaksi ja tuo alapohjan ilma kiertää vähän enemmän kuin luonnostaan tekisi. Ja kai ne takan polton jälkeen mahdolliset jämäilmat menee piipusta pihalle, mistä ne huonetilaan pääsisi?
Comment
-
Nuohouksesta sen verran että nyt tänä vuonna meillä kävi semmoinen seppä joka jätti noin puolet nuohoamisista tekemättä... Puolisko oli kotona tuolloin ja kun illalla kyselin että mitä teki, niin huomasin sitä edellisen kerran nuohoajan tehneen enemmän ja tarkemmin.
Tästä viisastuneena taidankin hakkia nuohoussetin ja alkaa hoonailemaan tuota kiuasta ja takkaa aivan itse. Piipun saa kerran vuoteen sitten oikea sutari avata, jotta lain kirjain täyttyy...
Comment
-
Asiaan löyhästi liittyen? Nyt kun meiltä purettiin öljylämmitysvehkeet pois niin ensihätään tungin ensimmäisen 30cm matkalta hormin täyteen villaa ja leikkasin vielä suht tiiviin tulpan styroksista siihen hormin suulle (pannuhuoneessa siis, en katolla). Onko sille vanhalle hormille syytä tehdä jotain vai jätänkö noin? Mitään muuta siinä ei kulje, takalle on oma piippu eri paikassa ja kiuas on sähöllä.
Comment
-
Itse laitoin semmoisen 30x30cm puutarhalaatan käyttämättömien hormien tukkeeksi, muistaakseni toissa talvena kun oli kovat pakkaset.
En tiedä oliko tuolla vaikutusta mutta ainakin maalaisjärjellä ajateltuna käyttämätön avoin hormi jäähdyttää ympärillään olevia käytössä olevia hormeja.
Comment
-
Siellähän ne kai palaa takassa? Jos tuolla nyt edes radonia kovasti on, moreenia talon alle on eksynyt.
Tai sitten kirjoitin epäselvästi termin korvausilma osalta. Takka siis ottaa palamiseen ilmaa rossipohjasta, ei huonetilasta. Sen takia ei tarvita erillisiä kytkimiä ilmanvaihtoon takanpolton ajaksi ja tuo alapohjan ilma kiertää vähän enemmän kuin luonnostaan tekisi. Ja kai ne takan polton jälkeen mahdolliset jämäilmat menee piipusta pihalle, mistä ne huonetilaan pääsisi?
Tuosta patentista viisastuneena voisi itselle suunnitella seuraavaan takkaan semmoisen systeemin, että takka vetäisi alapohjasta ilman. Mä joudun sammuttamaan huippuimurin takan polton ajaksi ja se taas johtaa siihen, että poistoputkista alkaa vetää viileää sisälle taloon. Ei pahasti, mutta vähän kuitenkin. Kondenssiongelmia mulla ei ole ollut ja tässä pakettitalossa ei sen kummempia ilmanvaihtokoneita edes ole. Korvausilma tulee ikkunoiden räppänöistä. Huippuimurin säädin on keittiön seinässä, niin sitä on kyllä helppo säädellä tarpeen mukaan.
Comment
-
Tullut huomattua että reikiä tms. ilmanottoluukkuja harvemmin tarviaa jos takan veto on hyvä, esim. pitkä piippu.
Meillä on Iltossa ns.takkakytkin-asento, mutta ei sitä koskaan ole tarvinnut takan sytytyksessä käyttää, on ihan sama onko Ilto hiljaisemmillaan vai täysillä, yhtä hyvin takka syttyy ja liekki palaa.
Tästähän tullaan tietysti siihen, että kovalla vedolla puut palavat liian tehokkaasti ja nopeasti, takka ei varaa lämpöä niin hyvin koska palamisprosessi etenee vauhdilla. Tietysti sitä voi esim. pellillä rajata,mutta onhan se vähän semmosta leikkimistä, varsinkin jos joskus sattuu pelti olemaan liikaa kiinni, häkä ei ole ihmisen kaveri.
Comment
-
Kyllä se takka vetää hienosti heti, jos ilmanvaihtokoneen samuttaa. Kerman saven takka ja suoraa piippua metritolkulla. porukoilla samantapainen saman merkkinen rintamamiestalossa ja sekin palaa kuin unelma. Mun takka nyt on niin paska, että siitä voisi kirjoittaa kirjan. Siinä on pitkä suora piippu, eikä siellä pala kuin tikut. Monena keväänä oon jo suunnitellut sen väkivaltaista hävittmistä ja uuden rakentamista. 1,5v kuivuneet hellapuut palaa nätisti, mikään muu ei. Vaikka olis rutikuivaa, mutta kooltaan semmosta valmiin klapin kokoista, jää takkaan vaan hiiltyneitä kepakkoja, jotka saa kantaa lopulta hankeen kytemään. Vedon säätelyssä kokeiltu kaikki, mikä mieleen tulee. Ainoa lääke on pilkkoa valmiit klapit kahteen-kolmeen osaan ja antaa kuivua pitkään. Silloin palaa hyvin. Ei tarvii edes arinaa putsata, kun sinne ei jää mitään.
Älkää vaan kukaan ostako tämmöstä, mulla on tommonen:
http://www.takkacenter.fi/mallisto_silja
Comment
-
Puulämmityksen perusteista ja oikeaoppisesta puiden polttamisesta takassa (ja vähän kaikesta muustakin polttopuihin liittyvästä) kannattaa lukea lisää:
http://www.karisto.fi/portal/suomi/k...kirja&pid=1640
Suosittelen varauksetta ja varaavan takan lämmöllä.
Sen savupellin kanssa ei säädetä vetoa ja korvausilman kanssa kannattaa olla tarkka (liian vähän tai liian paljon on ihan yhtä huono). Itse en lähtisi korvausilmaa ottamaan alapohjan kautta, koska putkella tehdään kylmäsilta kylmästä alapohjasta lämpimään huoneistoon.
Ja ihan vaan vinkkinä, että se radon tulee siitä luukun raosta heittämällä läpi. Ei niitä eristyksiä ja tuuletushormeja sinne perustuksiin ihan huvin vuoksi rakennuteta.
Comment
-
Ei kannata sitä takkaa vielä purkaa. Laita sinne piipun päähän takkaimuri. Itse asensin kyseisen laitteen, koska ostettu takka vaati isomman hormin kuin oli.
Ei ole vedon kanssa ollut ongelmia, oli ilma mikä tahansa. Säätimestä voi säätää halutun vedon. Itse ostin edullisesti Huuto.net. Näkyy olevan tälläkin hetkellä myynnissä edullisesti KLIK
Comment
-
Ei mullakaan vedon kanssa ole ongelmaa. Vetää liikaakin, jos tuhkaluukku on liikaa raollaan. Ne isommat palikat ei pala vaikka olis kesäpeltiasennossa. Piipun savupelti on aina poltettaessa selällään. Veto ja sen säätely ei oo mulla se ongelma. Vetoa saa tarvittaessa ja sen saa myös säädettyä tuhkauukulla pieneksi. Ongelma on ainoastaan siinä, että normaalin kokoiset klapit ei pala tuossa viritelmässä mitenkään kunnolla. Sitä on aika moni "erämies" tullut rinta rottingilla näyttämään, kuinka sitä kuuluu polttaa. Lopulta kaikki ovat luovuttaneet. Monet noista ovat lämmitelleet navetan patoja, takkoja ja ties mitä tulisijoja, mutta kun ne isommat ei vaan pala tuossa. Pienet puut palaa hemmetin hienosti. Pitää olla semosta 2x2 pattingin kokoista niin palaa. Silloin palaa vaikka pellit olis mitenpäin. Viime vuodet oon hakannut klapit pienemmiksi ja mitään ongelmaa ei sen jälkeen ole ollut. Jotenkin vaan tyhmää ostaa klapeja paloiteltavaksi.
Comment
-
Alkuperäinen kirjoittaja JM Näytä viestiKyllä se takka vetää hienosti heti, jos ilmanvaihtokoneen samuttaa. Kerman saven takka ja suoraa piippua metritolkulla. porukoilla samantapainen saman merkkinen rintamamiestalossa ja sekin palaa kuin unelma. Mun takka nyt on niin paska, että siitä voisi kirjoittaa kirjan. Siinä on pitkä suora piippu, eikä siellä pala kuin tikut. Monena keväänä oon jo suunnitellut sen väkivaltaista hävittmistä ja uuden rakentamista. 1,5v kuivuneet hellapuut palaa nätisti, mikään muu ei. Vaikka olis rutikuivaa, mutta kooltaan semmosta valmiin klapin kokoista, jää takkaan vaan hiiltyneitä kepakkoja, jotka saa kantaa lopulta hankeen kytemään. Vedon säätelyssä kokeiltu kaikki, mikä mieleen tulee. Ainoa lääke on pilkkoa valmiit klapit kahteen-kolmeen osaan ja antaa kuivua pitkään. Silloin palaa hyvin. Ei tarvii edes arinaa putsata, kun sinne ei jää mitään.
Älkää vaan kukaan ostako tämmöstä, mulla on tommonen:
http://www.takkacenter.fi/mallisto_silja
Itellä on nimittäin tämmönen:
http://www.tulikivi.fi/tuotteet/EILA_Takkauuni
Sillä erolla että isotkin puut kyllä palaa (veto hirveä), mutta puuta pitää polttaa kaks isoa kantokoria kerralla jos meinaa että yhtään jää varaamaan lämpöä ja pellin kanssa pitää olla tositarkkana, jos hiillos kerkeää yhtään hiipua ennenkuin laitat peltiä kiinnippäin niin koko lämmitys menee miltei harakoille, takka tulee vaan kädenlämpöiseksi.
Luulen että joku merkitys on erkkeritakkojen isoilla lasiovilla, siitä on mukava katella tulta, mutta samalla lämpö karkaa harakoille enempi kuin "umpitakoista joissa pienet valurautaovet". Sittenkun siihen yhdistää että Eilakin maksoi reilu 5tonnia, niin on halpaa lämmittämistä :)
Jälkeenpäin vois ajatella että ois voinu silläkin rahalla ostaa vaikka 4 mitsun ilmalämpöpumppua :) Olis olohuonekkin neliön verran isompi :)
Kermansaven takathan ei koskaan muutenkaan lämpeä tulikuumaksi pinnoiltaan vrt. esim. vuolukivitakkoihin.
Comment
-
Meillä on Kermansaven Siro olohuoneessa. Näkyis olevan paino 1000Kg eli aika lapsellisen kokoinen. Kaakelitakka kun on niin pesällisen siinä sietää kerralla polttaa eikä vielä korkkaa laattoja irti. Sen on huomannut että kylmiltään ensimmäinen lämmitys ei juuri vaikuta mitään, toisen päivän jälkeen vasta pitää lämpönsä niin että seuraavana päivänä tuntuu vielä lämpimältä jos samaan aikaan päivästä alkaa lämmittämään.
Comment
Comment