Mikäs on varmin keino tuhota kovalevy jossa on arkaluontoista tietoa? Auttaako ihan fyysinen levyjen "silppuaminen" vai mikä olisi fiksuin tapa? Levy ei tunnistaudu, eli on jo osittain sökönä, mutta pitäis vielä varmistaa että ei joudu tietoja vääriin käsiin.
Kuulutus
Collapse
No announcement yet.
Kovalevyn tuhoaminen
Collapse
X
-
Ruuvit auki ja levyt sisältä solmuun. Huomioi että osassa levyt ei ole taipuisaa metallia vaan jotain lasiseosta joka "räjähtää" pikku murusiksi kotelon sisään. Sieltä saa sitä silppua äkkiä myös silmilleen jos ei ole varovainen. Varsinkin nuo pirstoutuvat levyt saa helposti siihen kuntoon ettei niitä palautella.
Onhan noihin erilaisia tyhjennyssoftia mutta niihin menee aika paljon aikaa verrattuna fyysiseen murjomiseen. Yksittäisen nyt voi ajaa jollain cleanerillakin jos haluaa.
Comment
-
Jotain CP:täkö sulla on koneella >:)
Mekaanista tuhoamista parempi on joku 5- tai 7-kertainen random overdrive joka kirjoittaa summassa 1 ja 0 joka bitin päälle. Jos levy ei enää loogisesti toimi, voi tietenkin olla helpointa vaan murskata tai sulattaa se levy. Magneetti ei välttämättä auta, Gutmann metodilla saa palautettua, vaatii tosin labran ja vähän oppia eli ei ihan kotikoneella tarvi kokeilla. Koppa auki ja kiekot mirkelillä tai virsikirjalla vituiksi.
Comment
-
itse oon noita tuhonnut erinnäisenkin kerran, pylväsporakoneella.
Siinähän palauttelevat kun on 13mm reikä läpi levyistä ja eleketroniikasta. Tämän lisäksi tai joskus vaan pikaformattina, lekalla päälle niin että levyt hajoaa. Nopeaa suht siistiä ja ainakin hieman haittaa.
Comment
-
Asiaahan voi yliampua halutulla tavalla jos haluaa mutta käytännössä jo puhdas huone ja siihen liittyvät palautustoimet on niin kalliita ettei siinä ole mitään järkeä lähteä palauttamaan ellei puhuta jostain sotilassalaisuuksista tai muusta TODELLA arvokkaasta.
Noita pirstoutuvia levyjä on ollut ainakin Western Digitalin malleissa mutta en mene takuuseen etteikö muutkin olisi tehneet. 2,5" läppärin levyn saa solmuun ihan pihdeillä ja viilapenkillä jos haluaa purkaa siihen vähän ylimääräistä aggressiota samalla. :)
Comment
-
Tuosta ohjelmilla alustelemisesta ja sen jälkeen fyysisestä tuhoamisesta; Datahan on levyllä joko ykköstä tai nollaa. Ohjelmat kirjoittelevat sattuman varaisesti tai sitten ihan loogisesti tätä informaatiota levyn täyteen. Se on hidasta ja siihen menee aikaa. Ihan samalla tavalla se magneetti kirjottaa levyn täyteen ykköstä ja sillä silmän räpäyksellä se tieto katoaa levyltä. Kuuleman mukaan hakkereilta on löydetty kotoa koneesta GSM-kytkimellä totetutettu sähkömagneetti levyjen kyljestä. Viesti eteenpäin ja kaikki data katosi. Jos magneetin kanssa aikoo touhuta, ei ohjelmilla kirjoittamisesta ainakaan mun käsityksen mukaan ole mitään hyötyä. Tuo edellä mainittu pylväspora varmaan olis käytännössä aika kätevä, jos ei sopivaa magneettia ole saatavilla. Kyllähän noita paloissa vaurioituneitakin levyjä saadaan jotenkin palautettua, mutta käytännössä on niin pirun kallista ja hidasta touhua.
Comment
-
Mulla on joku CIA/NSA/whatever kelpuuttamaa algoritmia käyttävä softa työkalutikulla. Kirjoittaa 7 kertaa päälle random tauhkaa. Kertaveto ei riitä, ei välttämättä edes magneetilla. Ja kun sanon että "ei riitä", tarkoitan että joku Ibas sen pystyy vielä palauttamaan. Kysehän on siitä että mekaanisesti vaikka reikiä täyteen poratun levyn rei'ittämättömät kohdat ovat täysin lukukelpoisia. Samaten kastuneet tai palaneet levyt saadaan yleensä lähes 100% palautettua.
Loogisen tason overwrite on ainoa varma tapa hävittää tieto jos ei satu omistamaan ahjoa tai jotain murskainta. Kertaalleen ylikirjoitus ei riitä sen vuoksi että digitaalisella tasolla levyllä on vain ykkösiä ja nollia. Jos levyn pintaa kuitenkin päästään tutkimaan riittävän alhaisella (lue: mikroskooppisella) tasolla niin nähdään että varaus hyvin harvoin on täysin 1 tai 0. Yleensä ollaan jossain keskikohdan ja ääripään välissä jolloin digitaalisesti nähdään 1 tai 0 mutta analogisesti jotain 1 ja 0 välillä.
[Esimerkin vuoksi]
Tästä seuraa että kun bittiin, jonka arvo on aiemmin ollut vaikkapa:
0 (digital) ja 0,3 (analog), kirjoitetaan päälle 1, tapahtuu seuraavaa.
Bitin "arvoksi" tai "asemaksi" tulee 1 (digital) ja 0,6 (analog).
Kun taas bitistä jonka arvo on ollut:
1 (digital) ja 0,6 (analog), kirjoitetaan päälle 1, tapahtuu seuraavaa.
Bitin "arvoksi" tai "asemaksi" tulee 1 (digital) ja 0,9 (analog)
[/Esimerkin vuoksi]
Arvot vedetty havainnollistamisen avuksi hatusta.
Tätä matalan tason arvoa seuraamalla pystytaan päättelemään missä asennossa bitti on ollut ennen ylikirjoitusta. Ilmeisesti jotensakin on myös mahdollista havaita bitit joiden yli ei ole kirjoitettu viimeisellä kerralla. Oliko riittävän kuivaa? There's plenty more where that came from :)
Comment
-
Alkuperäinen kirjoittaja jannekk Näytä viestiMyth Busters (TM) -tyyli on paljon raflaavampi. Mennään soramontulle ja niputetaan kovalevy kiloon TNT:tä tai C4:sta ja poksautetaan koko pashka maata kiertävälle radalle.
Ja kyseinen kovo on siis joku 10v vanha... eli tuskin löytyy tuota firmistason tuhoomista.
Comment
-
Ei vesi auta, koska ei poista sitä magneettisuutta.
Ihmettelen, että onko kyse jotain firman kovosta joka pitäs saada tuhottua?
Kotilevyt nyt harvemmin sisältää mitään kovin salaista, johon nyt mitään isompaa kannattaa ruveta tekeen.
Yksityiset voi tietokoneet toimittaa Kuusakoskelle ilmaiseksi.
Comment
-
Alkuperäinen kirjoittaja hopsis Näytä viestiJotain CP:täkö sulla on koneella >:)
Mekaanista tuhoamista parempi on joku 5- tai 7-kertainen random overdrive joka kirjoittaa summassa 1 ja 0 joka bitin päälle.
Useamman kerran pyyhkäisy on muodostunut standardiksi, koska reilu 15 vuotta sitten yksi tutkimuspaperi piti teoreettisesti mahdollisena datan palautusta tietyin menetelmin. Ensinnäkin tähän mennessä kukaan ei ole vielä tuota menetelmää käytännössä käyttänyt ja toisekseen kovalevyjen tallennustekniikan muuttuminen on jo esitetyn menetelmän tehnyt vanhentuneeksi. Lisäksi nykyiset tallennustiheydet vielä pitävät huolen, että palautus menee mahdottomaksi.
Esim. 2006 valmistettujen levyjen tiheydellä kerran kirjoitetulta levyltä 16 byten oikein palauttamisen TEOREETTINEN todennäköisyys yhden wipe ajon (huom. ei edes satunnaisdataa) on alle 0,00000002. Käytetyltä levyltä 0,0000000000000000000000016.
Tämä siis jos tiedetään etukäteen, että juuri tuolla tietyllä kohdalla on se kymmenen merkin pituinen pätkä mitä etsitään. Kirjoittamalla päälle satunnaisdataa, todennäköisyys muuttuu sitten vielä totaalisesti.
Laitetaan vielä quote
Alkuperäinen kirjoittaja Overwriting Hard Drive Data: The Great Wiping Controversy4 Conclusion
The purpose of this paper was a categorical settlement to the controversy surrounding the misconceptions involving the belief that data can be recovered following a wipe procedure. This study has demonstrated that correctly wiped data cannot reasonably be retrieved even if it is of a small size or found only over small parts of the hard drive. Not even with the use of a MFM or other known methods. The belief that a tool can be developed to retrieve gigabytes or terabytes of information from a wiped drive is in error.
Although there is a good chance of recovery for any individual bit from a drive, the chances of recovery of any amount of data from a drive using an electron microscope are negligible. Even speculating on the possible recovery of an old drive, there is no likelihood that any data would be recoverable from the drive. The forensic recovery of data using electron microscopy is infeasible. This was true both on old drives and has become more difficult over time. Further, there is a need for the data to have been written and then wiped on a raw unused drive for there to be any hope of any level of recovery even at the bit level, which does not reflect real situations. It is unlikely that a recovered drive will have not been used for a period of time and the interaction of defragmentation, file copies and general use that overwrites data areas negates any chance of data recovery. The fallacy that data can be forensically recovered using an electron microscope or related means needs to be put to rest.
Comment
-
-
En nyt ala enempiä spekuloimaan, mitä levyn sisällä mahdolliseti voisi olla, koska en itsekkään sitä tiedä. Ja jo todennäköisyys sille, että levyn heittää tuollaisenaan roskiin ja joku sen sieltä kaivaisi esiin ja vielä laittaisi koneeseen kiinni ja alkaisi kaivaa dataa sieltä on hyvinkin pieni. Tällä tuhoamisella (näillä näkyminen fyysisellä) halutaan vain varmistaa että esim. yllä kuviteltua tilannetta ei pääse käymään. Kukaan nyt tuskin rupeaa pirstaleista kovoa setvimään huvin vuoksi (tai kaipa niitäkin löytyy).
Comment
-
Itse tuhosin vasta pari kovoa juurikin niin että laitoin ruuvipenkiin kiinni ja ihan "kevyesti" taputtelin pari kertaa parin kilon hienosäätölekalla. Tässä hardwaretason tuhoamisessa on vaan se pikku vika että levyn palaset lentää aika yllättävän isolle alueelle pitkin hallia, etenkin jos erehtyy hipaisemaan vähän turhan paljon voimiensa tunnossa. Kokemuksen kautta riittää sekin että saa rungon kivalle mutkalle, kyllä ne levyt on jo sillä sirpaleina.
Comment
Comment