Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Tallin lämmitys/ilmanvaihto/kuivaus

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Tallin lämmitys/ilmanvaihto/kuivaus

    Talli on tuossa rakenteilla ja rappausosan koko on n.55 neliötä. Lattialämmitys kaapelit vedeltiin kun valettiin lattia. Ajattelin laittaa vielä ilmalämpöpumpun joka saisi toimia päälämmönlähteenä ainakin keväät ja syksyt.

    Tallissa tulaan läträämään veden kans eli pesämään autoja kohtuu usein. Miten kannattaisi ilmanvaihto/kuivaus toteuttaa. Ilmalämpöpumpuissa on käsittääkseni itsessään kuivain, kai siitäkin jotain iloa on?
    Pitäskö laittaa huippuimuri ja pitää sitä vähän aikaa päällä aina kun on pessyt auton? Vai jonkinlainen kuivain? Ei mitään käryä näistä asioista.

    #2
    Suosittelen huipparia kosteusmaksimien poistoon. On aivan turhaa käyttää energiaa erikseen kondensointiin. Ilmanvaihtokauppiaalta saa kahvirahalla kosteusanturin huipparin ohjaukseenkin jos haluaa hifistellä. Oma talli lämpeää maa-/lattialämmöllä ja kone imee koko ajan ihan vähän. Kosteushuipuissa lyödään iso hönkä päälle ja talven kylmällä lumivesien haihtumat kondensoidaan pois erillisellä rautakauppamallin ilmankuivaimella.
    Huomioi ilmalämpöpumpun hankinnassa lämpöskaala. Otatko perusversion jonka alaraja on ~16 tai ylläpitokykyisen jonka alaraja on 10 astetta. Ja sitten asennat tallin poistoilmapuhalluskanavat lämpöpumpun kennon taakse.

    Comment


      #3
      Lämpöpumppu ei lämmitysmoodissa kosteutta varsinaisesti poista.

      Joku huippuimuri/kylppäripuhaltimia manuaalisesti operoitavaksi. Harakoille vaan menee aika paljon energiaa, mutta parempi sekin kai kun märkä.
      Itelle laitoin painovoimaisen ilmanvaihdon poistokanavaan kylppäripuhaltimen kosteustunnistuksella, mutta mutta... Idea oli siihen asti ihan hyvä, kun ulkona on tarpeeksi kostea keli riittävän pitkään. Huutaa sitten jatkuvasti ja täysin turhaan :( Onneksi on erillinen kytkin myös tuolle.

      Itellä ilp tallissa ja on aika viraton peli kyllä yhtään isommilla pakkasilla, kun sulatussyklit venyy. Kannattaa laskea paljonko sen hinnalla saa energiaa ja miettiä jättäisikö ostamatta koko vehkeen. Itse tällä kokemuksella melkein jättäisin. Vaihtoehtoisesti sellanen joku halpa on/off ultimate tms itse asentaen.

      Comment


        #4
        Paljolti samaa mieltä tuosta ilpistä tallikäytössä. Itselläkin vastukset lattiassa ja ilp. Itse tykkään pitää talvikelissä tallin lämpöjä aika alhaalla, n. 5 astetta plussan puolella. Näinollen ilp on päällä vain pakkaskeleillä ja ainakin viime talvet ovat olleet sellaisia että luulen ilpin hyötysuhteen olleen aika liki ykköstä. Hyvänä puolena tietysti mahdollisuus jäähdyttää kesäisin, mutta siinä toiminee juuri tuollainen halpis ultimate tms.

        Kosteudenpoisto ehdottomasti erikseen ilmanvaihdon yhteyteen. Omassa tallissa ei ole minkäänlaista ilmanvaihtoa ja lumisia autoja kun ajaa sisään niin kosteus lisääntyy väistämättä, viemäröinnistä huolimatta.

        Comment


        • #5
          Mulla lämpee toinen talli pelkällä ilpillä, semmoinen 40neliötä todella huonosti eristettynä. Ultin pro8 tms se on, maksoi kaikkineen 300euroa. Kovilla pakkasilla ei jaksa pitää kuin 10asteen tuntumassa lämmöt. Positiivisena puolena tollaisessa todella yksinkertaisessa on/off pumpussa on että tuo malli ei sulattele turhaan, eli kovilla pakkasilla kun ei jäätä tule ulkoyksikköön, lämmittää se päiväkausia ilman sulatusta. Miinuksena sitten on että kun siihen kuitenkin pikkaisen jäätä koko ajan kertyy, niin joutuu kovien pakkasjaksojen aikana sitä sulattelee vesiletkulla (ei ongelma itselle, kun vesipiste on metrin päässä).

          Panasonic on sitten toista ääripäätä, lämpötila kun laskee alta -10asteen, niin tuntuu ettei se muuta tee kuin sulattele itseään, vaikkei huurrettakaan ole vielä ulkoyksikössä. Eli pakkasilla lämmöntuotto romahtaa huomattavasti, mutta positiivisena puolena sitten taas syys-kevät keleillä todella hyvä hyötysuhde.

          Nykyisestä viisastuneena, asentaisin talliin tuollaisen hieman paremmin mataliin sisälämpöihin soveltuvan mallin.
          http://www.ultimatemarket.com/Publis...mcode=Pplusbfb

          Comment


          • #6
            Mitenköhän toimisi "ylimitoitettu" normaali ilmanvaihtokone lämmön talteenotolla?

            Jos saisi käytettynä jostakin joku vaikka 300m2 OK-talolle sopiva ja sen laittaa 55m2 talliin? Luulisi ilman liikkuvan ja lämmöt saisi talteen?

            Itselläkin huippari ja väliilä tekee pahaa kun miettii tuota lämmön määrää mikä menee "piipusta ulos" vaikkakin ajastimella päällä vain joku 8tuntia vuorokaudessa.

            Comment


              #7
              Valloxin tms vastaavat normaalit iv-koneethan on maailman yksinkertaisimpia vehkeitä. Niistä ei voi hajota oikeastaan mikään muu kuin puhaltimet ja nekin voi vaihtaa. Lämmöntalteenoton hyötysuhde on tietysti vähän rajallinen, olisko jotain 60-80% luokkaa vanhoissa koneissa, mutta sekin on sentään ihan eri asia kuin huippari. Ja kyllä kai tuossakin hyötysuhde vähän paranee, mitä lähempänä ulos-sisään-tulevat lämpötilat on toisiaan. Asuinrakennuksessahan lämpötila ero on talvella helposti 30-40 astetta. Puolilämpimässä tallissa ero 20-30 astetta. Tämän nyt voisi varmaan joku lämmönsiirtymiskonsultti näppärästi laskea onko näin vai ei.

              Meillä ainakin on vajaassa 300 m2:ssä toiseksi pienin normikone ja se on kuitenkin käytännössä aina ykkösellä, joskus harvakseltaan 2-3-pykälässä 4:stä. Eli mikä tahansa pienikin kone varmasti riittäisi talliin.

              Comment


                #8
                IV-koneen asentaminen talliin ei välttämättä palvele tarkoitustaan. Jatkuvan koneellisen vaihdon tarvetta ei ole, kosteuden ja käryjen poistoon tarvitaan lyhytaikaista suurta tehoa. Auto itsessään on suuri lämmitin aina talliin ajon jälkeen.
                Minulla on aikakytkimellä poistoimuri jonka napsautan päälle ajettuani märän tai lumisen auton talliin. Pöhisee 2h jonka jälkeen putoaa todella pienelle teholle.

                Comment


                • #9
                  Laitoin pesuhuoneen kuivatukseen samanlaisen systeemin, eli säädettävän ajastimen poistopuhaltimelle. Uskoisin että toimisi hyvin ainakin pienessä autotallissa kun toimii kylpyhuoneessakin.

                  Comment


                  • #10
                    LTO sopivalla hyötysuhteella, jossa on ilman kuivaus toteutettu suorahöyrysteisellä jäähdytysjärjestelmällä olisi yksi vaihtoehto.

                    Comment


                      #11
                      Audi-harrastajista löytyy varmasti myös energia-ammattilaisia. Peltiseinäinen talliosake, 5x9m, korkeus 5m joka oikeastaan herättää tämän ajatuksen.

                      Ainoa lämmitys on omistajan omassa sähköliittymässä oleva sähköpatteri seinässä. Lämpöhän nousee ylös ja siellä on myös ilmanvaihdon ulosmeno joten arvelisin kovalla pakkasella patterin kuluttavan maksimienergiaa kokoajan.

                      Voisiko jollain puhaltimella kierrättää ylhäältä sitä lämmintä ilmaa takas alas, vai toimiiko se vain teoriatasolla? Tai kuluttaako semmoinen puhallin enemmän enrgiaa mitä patteri säästää?

                      Jotain muita käytännön vinkkejä? Itse olen miettinyt myös esim. 1000w termostaattiohjatun öljypatterin (Tokmannilla 10e) laittamista ajastimen (3e) taakse jolloin se lämmitäisi jaksottain tai esim. lähinnä iltapäivisin joten illaksi kun olen yleensä paikalla, olisi lämmin talli.

                      Vai pidetäänkö lämpö halutussa 24/7 ja maksetaan sähkölasku miettien että voi sitä rahaa laittaa hassumpaankin...

                      Comment


                        #12
                        Tuohon ylempään ei kukaan vastannut, mutta tuli taas mieleeni kun tuli ensimmäiset kylmien kuukausien sähkölaskut (70e/kk). Olen pitänyt pääpatteria 10 asteessa, välillä apupatterilla iltaisin lämpöisemmällä.

                        Mitään ideoita jolla säästää sähköä kylminä kausina, esim. dieselkäyttöinen hallilämmitin ajastimen perässä? En oikein osaa laskea ja ajatella miten tuommoinen 10-20kW lämmitin kuluttaa (2l/h) vs. tuottaa ja sieltä syntyvää sähkön säästöä.

                        Comment


                        • #13
                          Eikö tuonne saa lämpöpumppua laitettua?

                          Ilmankiertoa varten aksiaalituuletin ei paljon sähköä kuluta. Katkua se dieseli tuo halliin ja ehkä nokeakin pienissä määrin. Tehoa siinä kyllä riittää eikä kulutus pienellä käytöllä ole ongelma. Liekkö aina niin tuevallinenkaan jos yksin on päällä.

                          Comment


                          • #14
                            Diesellämmittimellä ei ainakaan rahaa säästä. Polttoainekulu samaa luokkaa kuin sähkön hinta ja lämmittimen hankinta ja mainitut huolet päälle.

                            Jos tallissa ei oleskele kosteudenlähteitä, tai raitista ilmaa kaipaavia juttuja - esim ihmisiä, niin rohkea mies tulppaa sen ilmanpoistoaukon katosta ja laittaa kondensoivan ilmankuivaimen patterin kaveriksi.

                            70€/kk kulutuksilla lisäeristys ja halpa ILP varmaan maksais itsensä takas.

                            Löysin oman tallin lämmitystä ihmetellessä myös jotain LTO-venttiilejä, mutta näistä on aika vähän tietoa ja kokemuksia netissä.

                            Comment


                            • #15
                              Tällaista ihmettelin: https://www.inspectorsec.fi/kauppa/h...n-iv-kone.html

                              Kellään tietoa tai kokemuksia? Ihan ovela toimintaperiaate varsinkin kahdella vastakkaisella yksiköllä.

                              Toinen vaihtoehto minkä löysin: http://www.taloon.com/ilmanvaihtokon...-VL-100U5-E/dp

                              Kalliimpia kuin halvimmat ILPit ja kun tallissa ei paljon oleskella, niin ei tuota ilmanvaihtoakaan tarvita, lämpöä ja kosteudenhallintaa vain. Omassa (21m2 lämpöharkkotalli) tapauksessa laskin ettei kannata. ILPin jos sais puoli-ilmaiseksi, niin se sitten.

                              Comment


                              • #16
                                Lämmintä ilmaa voisi painaa alaspäin ihan jollain katosta roikkuvalla tuulettimella? Onko osake oma vai vuokralla? Jos vuokralla niin mitä tapahtuu sille ILPPi-investoinnille (1500€ asennuksineen?) kun lähdet? Tuo 70€ sähkö/ KK (käyttösähkö kuulunee samaan summaan?)? liittynee vain talvipakkaskuukausiin? Jos ajatellaan että kylmiä pakkaskuukausia on vaikka 6 ja silloin sinun kulutus on 50-70€, jos lasketaan 60€ niin kylmän ajan lämmityskustannus on silloin 360€ joka vuosi. Jos Ilpillä pääsee vaikka 2-3 x paremmalla hyötysuhteella keskimäärin (riippuen ulkolämpötiloista ja kosteudesta, usein myös talleissa riittää alhaisempi lämpötila 10-15c milloin ILPPI ei välttämättä pääse työskentelemään parhaalla tehoalueella) lämmittämään (otetaan vaikka se 2,5x niin) silloin tuo lämmityskauden maksu tippuu 144€ summaan (360/2,5) => säästöä n. 216€ per vuosi.

                                Jos investointi olisi sen 1500€ niin takaisinmaksu olisi 7v....mikäli kestää niin pitkään ;) Itse en ainakaan uskalla "budjetoida" ILPIn kestoa pidemmäksi nykytietämyksen valossa. Ja sitten 7v päästä jos laittaa taas uuden....niin periaatteessa et säästä ainakaan lämmityksessä...mukavuudessa saat ehkä lisää (lämmön jakautuminen, ilman kierrätys). ILPPi ei myöskään ole varsinaisesti kosteuden poistaja vaikka niin usein luullaan. Eli edelleen pitää olla se kanava auki katossa tai tuollainen pieni IV koje...

                                Mä ostin tuon mitsun losnayn Tuurin kyläkaupasta n. 1kk takaperin. Hinta 479€ (joku niiden vanha tarjouskampanja, möivät edelleen siihen hintaan kun otin puheeksi sen kampanjan). En ole vielä asentanut joten ei kokemuksia. Nämä lämpöä varastoivat pikku IV-kojeet pääsee ehkä 50-75% hyötysuhteeseen...nuo 90% on myyntimiesten höpötyksiä...
                                Viimeksi muokannut Petri R; 5.2.2016, 10:27.

                                Comment


                                • #17
                                  50m2 tallin lämmityskustannus ollut viimeiset 5 vuotta ILPillä noin keskiarvona 20€/kk. Eriste 150mm ja ei ilmanvaihtoa. Käytännössä vuotoa tapahtuu nosto-oven kautta riittävästi.

                                  Peltiseinäinen ?. Ilman eristeitä ?

                                  Comment


                                    #18
                                    Itellä ilp tallissa ja on aika viraton peli kyllä yhtään isommilla pakkasilla, kun sulatussyklit venyy. Kannattaa laskea paljonko sen hinnalla saa energiaa ja miettiä jättäisikö ostamatta koko vehkeen. Itse tällä kokemuksella melkein jättäisin. Vaihtoehtoisesti sellanen joku halpa on/off ultimate tms itse asentaen.
                                    Mulla on kotona ollut ilppi yhtä kyytiä päällä varmaan jo seitsemän vuotta. Alle -15c pakkasilla sulatusta ei edes huomaa, tapahtuu sen verran harvoin. Sitten kun keli menee -20c paikkeille se sulattelee itseään ehkä kerran tuntiin tai harvemmin. Sulatus ei kovin montaa minuuttia kestä. Jos ilppiä meinaa käytellä pakasella, sitä ei kannattaisi päästää ihan kylmäksi. Jos ei auton kone tykkää pakkasessa kylmästarteista, niin vielä vähemmän niistä tykkää kompura. Tuolla meidän toshiballa on nyt ikää kohta 8 vuotta ja ainakin sen sisäyksikön puhaltimen laakerit eivät ole enää ihan parhaassa iskussa. Kompura ulkona on vieläkin suht hiljainen, mutta joku sivuääni siihenkin on tullut. Jos se nyt menis vielä vuoden tai kaksi, korjata ei ainakaan kannata. Kylä se taitaa olla niin, että se eitsemän vuotta on aika realistinen arvio iäksi. Jos vaikka sattuu olemaan tuttuja Onnisella duunissa, niin sieltä saa aika edullisesti sitä niiden omaa Online pumppua joka on hinta/laatusuhteeltaan ihan kelpo peli.

                                    Mitä ylläpitolämpöön tulee, niin eikös se ole aika turha ominaisuus, jos tallin ilmankosteuden haluaa pitää jatkuvasti kastepisteen yläpuolella. Käytännössä silloin tarttis olla n. +14c lämmintä. Toinen juttu pumpun kanssa on se, että sitä pitää kuormittaa kunnolla, jos sitä lämmintä haluaa hyvällä hyötysuhteella (ts. pyynti pitää olla reippaasti yläkanttiin tavoitellun lämpötilan kanssa).

                                    http://www.onninen.com/SiteCollectio...put_Futuro.pdf

                                    Comment


                                      #19
                                      Tuommosessa talliosakkeessahan on tietysti naapurin lämpimät tallit eristeenä, välissä semmosta paroc-elementtiä vai mitä lie. Oma siis keskellä. Iso nosto-ovi (3,2x4,7) tietysti antaa läpi paljon kylmää.

                                      Kesäisin lämmitykseen menee luonnollisesti vähän, mutta 2kk:n kulutus oli marras-joulu 730kW (=100e) ja siitä laskeskelin että se erittäin kylmänä tammi-helmi tulee varmasti olemaan luokkaa 140e = 70e/kk.

                                      Jollain näytti tallin edessä roikkuvan ILP mutta jotenkin tuntuu että sen investointi on vähän turhan iso. Siksi tässä kyselen ajatuksia muista "patenteista".

                                      Comment


                                      • #20
                                        Näin mä ehkä tekisin:

                                        Sisäpuolinen lisäeristys esim. rakennusprojekteista haalituilla ylijäämä-finnfoameilla (tmv.) kattoon, oveen ja seinään, pl. naapurin seinät. (Joihin voikin jokerina porata reikiä ja ottaa lämmöt sieltä. ;)

                                        Tori.fistä kondensoiva ilmankuivain poistolla viemäriin. Toimii puhaltimena ja lämmittää kondensoinnin sivutuotteena. Tuuletusräppänät pienemmälle, tai jos pysyy kosteus kurissa, niin kiinni.

                                        Comment


                                        • #21
                                          Niin. Ehkä se ilmaräppänä melkein kiinni...ja bauhausista vaikka uusi automaattisesti haluttua kosteutta pitävä ilmankuivain 5v takuulla (olikohan 250€). Jos nosto-ovea ei kovin aktiivisesti käytetä niin sen eristäminen toisi lienee suurimman hyödyn? Joku rullattava/ruuvattava pressuviritelmä molemmille puolille?

                                          Comment


                                          • #22
                                            Trotec merkkisen kuivaimen ostin itte. Sivut suomeksi ja myyvät myös käytettyjä. Rahtikin oli vain 15,90€.

                                            Comment


                                              #23
                                              Uusi harrasteautotalli ja sen lämmön jako on täällä pohdinnan alla. Tallin koko n. 120m2 ja lämmönlähde tulisi olemaan maalämpö. Alunperin pidin itsestään selvänä että putket lattiaan ja sillä selvä, mutta eräs harrastajatoveri esitti vaihtoehtona puhallinkonvektoria. Nyt kun asiaa speksailtiin niin nousi tällaisia ajatuksia:

                                              Lattialämmitys
                                              + Äänetön
                                              + Ei vie juurikaan tilaa
                                              - Lämpötilan nopea muuttaminen ei mahdollista
                                              - Lattiaan jälkikäteen juttujen proppailu hankalaa
                                              - Laatan lämmittäminen hukannee aina jonkun verran energiaa vrt pelkän ilman lämmitys

                                              Puhallinkonvektori:
                                              + Mahdollisuus pitää tallin peruslämpö alhaisempana ja nostaa nopeasti ilman lämpötilaa kun on tarkotus laittaa tallissa jotain (= energian säästö)
                                              - Ääntä pitävä mötikkä seinällä

                                              Kerhotoveri heitti tuohon vielä sen argumentin, että tallissa ollaan aina kengät jalassa joten lattialämmitys ei senkään osalta anna sellaista lisäarvoa mitä asuinrakennuksessa. Tallin käyttötarkoitus pääasiassa harrastuskäyttö. En usko että pesen autoja siellä. Käyttöauto voi kovilla pakkasilla ehkä olla sisällä, tai sitten ei.

                                              Onko ajatuksia tai kokemuksia? Tai jos tulee joku kolmas tai neljäs vaihtoehto mieleen niin sellaistakin saa ehdottaa :)

                                              Comment


                                                #24
                                                Entäs kun röhnäät selälläsi jotain auton alla?

                                                Comment


                                                  #25
                                                  Jäi mainitsematta että nosturi on tulossa. Toki varmasti joskus tulee oltua lattiallakin selällään, mutta kuinka usein lämmityskauden aikana, vaikea sanoa.

                                                  Comment


                                                    #26
                                                    "Eräs" "Harrastaja" "toveri" sanoisi tähän että yhden käden sormissa melkein selällään makoilut olleet sen jälkeen kun nosturin hommas. :) Remonttihuora maksaa motonetissä viitisen kymppiä.

                                                    Comment


                                                      #27
                                                      Itsellä kun oli lattiatermari rikki kesästä asti, niin tuli ihan kengilläkin kylmä vaikka muuten pysy talli lämpimänä hukkalämmöllä.

                                                      Comment


                                                      • #28
                                                        Kyllähän lattialämpö kannattaa laittaa, siitä ei voi tinkiä uutta tehdessä. Varsinkin kun lämmönlähde on sille sopiva. Konvektorikin kannattanee myöhemmin lisätä, sille kannattaa jättää varaus. Sitten saa nopeasti lisälämpöä vaikka kuivatukseen tai sulatukseen. Käytettynäkin niitä voi olla edullisesti tarjolla.

                                                        Kaverilla on sähkölämmitteinen halli lattialämmityksellä ja se tuntuu miellyttävän lämpimältä vaikka lämpösäätö on kymmenen asteen tienoilla. Arvelimme syyksi juuri jalkojen lämmitysvaikutuksen ja lämmön sekoittumisen. Halli on eristetty ns. vimpan päälle ja kokonaiskulutus n. 400 kuution tilavuuden lämmityksestä oli jotain 4000 kwh luokkaa. Toki viimetalvena halli oli suurimman osan ajasta n. 5 asteen peruslämmöllä ja sitä lämmitettiin satunnaisesti 5kw lämpöpuhaltimella.

                                                        Comment


                                                        • #29
                                                          Lattialämmitys ehdottomasti, voit hifistellä konvektorit ym puhaltimet myöhemminkin mutta lämmitusputket valuun saat vain rakennusvaiheessa (siis järkevään hintaan). Vaikka sitten peruslämpöä ylläpitämään ja puhaltimella tms mukavuuslämpö.

                                                          Comment


                                                            #30
                                                            Kyllä, lämmin laatta tuntuu kengänkin alla paremmalta kuin kylmä. Pysyy myös kuivana.

                                                            Comment

                                                            Working...
                                                            X