Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Ilmalämpöpumpun valinta

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

    #61
    Se, että ilppiä ei tarvi takuuhuoltaa ensimmäisen parin vuoden aikana tai, että "puhaltaa lämmintä myös pakkasella" ei vielä kerro onko pumppu oikeasti hyvä ja tekeekö se sitä mitä varten se on ostettu, eli SÄÄSTÄÄ sähköä ja rahaa. Pistäkää infoa:

    - Lämmitysmuoto ilpin lisäksi (sähkö/kauko/takka/ym)
    - asunnon pinta-ala (tai lämmitettävät kuutiot)
    - Ilpin merkki/malli
    - kW/a ennen/jälkeen asennuksen.

    Nähdään sitten konkreettisesti mitä kelläkin säästää jos säästää. Itse mietin heti asunnon oston jälkeen, että kun on pelkkä suora sähkö niin kyllähän se ILP pitää ostaa mutta maltoin mieleni. Ensimmäinen täysi vuosi tuli täyteen niin 120m2 (okt/paritalo) kokoisen sähkölämmitteisen talon sähkönkulutus vajaa 16000kW (sisälämpö talvella <21C, huhti-syyskuu se, minkä aurinko antaa (yli 21C) eli termarit pois päältä), sisältäen kaiken sähkön. Käyttösähkön kun vähentää niin mitä jääkään jäljelle niin tuolla kulutuksella uskallan epäillä, että ILP oman käyttöikänsä aikana ei maksa itseään takaisin...

    Comment


    • #62
      Esim nuo VTT:n sivuilla oleva testit ei kerro lähellekkään koko totuutta, eritoten jos puhutaan yli -5asteen lämpötiloista. Harvemmin silloin pumpusta otetaan koko tehoa irti, silloin on tärkeää miten se toimii osateholla. Monessa pumppumallissa tulee tuossa kohtaa ensimmäisenä vastaan liian iso minimiottoteho.

      Mutta onnea kaikille "insinööreille" pumppuharkinnoissa, voin kertoa että ainakin itsellä meni järki kun luki lämpöpumppuforumia ja muita testejä/kokemuksia :D

      Comment


        #63
        Vähän samantyyppinen ongelma veneessä, lämmitin (meillä Webasto AT2000D) pitää valita sen mukaan mikä sen pienin teho on sillä liian tehokas lämmitin joutuu sammuttamaan itsensä ja sitten käynnistymään taas jotta se voi pitää lämpötilan vakiona. Sopiva lämmitin käy tyhjäkäynnillä koko ajan, eikä syö akkua samalla tavalla. Akkuhan on veneessä se hartaasti säästetty asia. Tässä ollaan näköjään hakemassa vähän samaa. Hiukan OT ehkä.

        Comment


          #64
          Joo -5 pakkasessa itsellä toinen pumppu käy vasta katkolla vielä ja toinen 50% pienemmällä ottoteholla käy jatkuvaa. Vuorokausikulutukset molemmissa samaa luokkaa.

          Noilla vuosikulutuksilla vertailu on aika hakuammuntaa ja merkilläkään ei juurikaan ole väliä lopputulokseen. Tuo riippuu niin paljon käyttäjistä, osa kikkailee suorasähkölämmityksen kanssa yhdessä, osa saa jopa lisäkulutusta pumpulla tuosta syystä ja osa lämmittää vain pumpulla.

          Omat kokemukseni olen raapustanut toiselle foorumille, en jaksa niitä uusia. Yhteenvetona 28000-32000 kWh kulutus muuttui 15000-18000 kWh kulutukseen, kun lattialämmitykset laitoin off asentoon. Taloussähkön osuus noista on reilu 10000 kWh per vuosi aina ja lämmitettäviä neliöitä 171+50 tallissa. Pumput Ultimaten laatu kiinan osaa :)

          Comment


          • #65
            Vuoden aikana talon pumppu säästänyt 343eurolla sähkökulutusta. 1500euron hankitahinnalla puhutaan siis mun tapauksessa 4,4vuoden käytöstä, jonka jälkeen alkaa maksamaan itseään takaisin. Tämä ei siis ole mistää vuosikulutuksesta laskettua, mikä on aivan hakuammuntaa kuten vayne totesikin. Pumpussa on kiinni oma kulutusmittari kuten myös täysi anturointi puhallinnopeudesta lämpötiloihin.

            Comment


            • #66
              Tämä mun mielipide perustuu siihen, että kun pakkanen on yli 20 astetta,niin se ei pysty hyödyntämään ulkoilmasta lämpöä, 20 asteen pakkasella hyötysuhde on 1 eli sama kuin lämmittäisi talon suoralla sähkö lämmityksellä.
              Mielipiteeni perustuu kylmä alan kouluttajan mielipiteeseen, jolla on alalta pitkä kokemus, hän suosittelin laitteen sammuttamista kun pakkasta on yli 20 astetta monesta syystä, koska hän oli sitä mieltä että turhaan rasittaa sitä konetta.
              Tietysti laitteita on monenlaisia ja käyttäjiä myös.

              Comment


                #67
                Joo pitäisi kouluttajienkin kouluttaa itseään ajan tasalle, nykypumppujen tiedot (sekä nykyisen kylmäaineen mahdollisuudet) kun voi tavallinen jamppakin löytää helposti :) nuo VTT:n mittaukset kertoo kanssa ihan hyvin, missä mennään.

                Vaikka kompuran lämmityksiä nykylaitteissa onkin, niin en kyllä muutaman päivän piikkipakkasilla viitsisi konetta sammuttaa ja käynnistää kylmänä uudestaan. Öljyt kun ei noissa vissiin kovin hifi tavaraa ole pakkasien silmissä.

                Toki jonkun perus jäähdytyspumpun kun tuo etelästä pakkaseen, niin voipi hyötysuhde olla huono, jos jäätymättä pitkälle pakkaseen yltääkään. Noita kun on buumin alussa tuotu markkinoille kanssa.

                Comment


                • #68
                  Eiköhän siitä pitäisi lähteä, että valmistaja on miettinyt riittävät "turvarajat" missä kone käy, eikä käyttäjän tartte stressata siitä koska sitä pumppua tarttee sammutella ja käynnistää. Esimerkiksi syy miksi nuo Panasonicit sulattelevat itseään tiheään alta -10asteen pakkaissa, on valmistajan mukaan voitelun varmistaminen.

                  Hölynpölyä ettei 20asteen pakkasesta pysty tekemään lämpöä sisälle. Jos näin olisi, niin silloin hyötysuhde ei olisi edes sitä yhtä, vaan reippaasti alle häviöiden takia. VTT:n testien mukaan esim Mitsun FD25 vetää vielä -29asteen pakkasessa 1,5hyötysuhteella. -20asteessa taitaa vielä jokainen moderni "merkkipumppu" olla plussan puolella reilusti hyötysuhteessa, jopa Panasonic.

                  Comment


                  • #69
                    Se, että ilppiä ei tarvi takuuhuoltaa ensimmäisen parin vuoden aikana tai, että "puhaltaa lämmintä myös pakkasella" ei vielä kerro onko pumppu oikeasti hyvä ja tekeekö se sitä mitä varten se on ostettu, eli SÄÄSTÄÄ sähköä ja rahaa. Pistäkää infoa:
                    Jo pelkkä asumismukavuuden paraneminen ja tasainen lämpö on hyvä syy hankkia kone. Aivan sama mitä se säästää, kun elämänlaatu kasvaa niin merkittävästi. Ilmakin on puhtaampaa, onhan koneessa jopa aktiivihiilisuodatinkin. Ei todellakaan kannata käyttää ainoana ja niin ehdottomana pointtina pelkkää säästö, teknologialla on muitakin merkittäviä funktioita.

                    Comment


                      #70
                      Maanantaina nähdään millainen on uusi Mitsun FD35 verrattuna 4 vuotta vanhaan Mitsun SRK25 :een

                      Comment


                        #71
                        Veikkaisin että ero on melkoinen positiiviseen suuntaan.

                        Comment


                          #72
                          Toivottavasti kunn tuo vanha on pumppu on rikki :D
                          Alle -10 pakkasilla ei tee mitään oikeestaan :D

                          Comment


                            #73
                            Kuinkas mikaj olet toteuttanut nuo mittaukset? Kiinnostais itseänikin vähän viritellä jotain tuon suuntaista...

                            Comment


                            • #74
                              Alkuperäinen kirjoittaja jsahlman Näytä viesti
                              Toivottavasti kunn tuo vanha on pumppu on rikki :D
                              Alle -10 pakkasilla ei tee mitään oikeestaan :D
                              Neljässä vuodessa loppu. Jos puhutaan pelkästä säästöstä lämmityskuluissa, niin jääkö tuossa "laatupumpun" kanssa voitolle ollenkaan?

                              Tuttu hommasi joku vuosi sitten Panasonicin, kun se oli silloin ns. "laatupumppu". Isä hommasi samoihin aikoihin Ultin pumpun. Kummatkin olleet siitä saakka käytössä. Viime talvena oli Panasonicin laakerit loppu, joka taitaa olla ihan tyypillinen vika niissä. Ulti pyörii edelleen samalla sävelellä kuin aiemminkin.

                              Hyötysuhteissa on varmasti eroa, mutta säästömielessähän sitä hyötysuhdettakin kai tuijotetaan. Eli hyvän hyötysuhteen lisäksi pumpulla pitäisi olla myös pitkä käyttöikä. Tai vaihtoehtoisesti halpa hankintahinta.

                              Käyttöiät taitavat vain jäädä kovin lyhkäisiksi, kun vertaa vaikka vähän samalla toimintaperiaatteella toimiviin vanhoihin jääkaappeihin ja puhalluksen osalta liesituulettimiin, jotka pyörivät kymmeniä vuosia ilman isompaa huoltoa.

                              Comment


                                #75
                                Tiä jääkö siinä säästölle vielä kun on tuo takuukin voimassa niin kait se ei mitään maksa.

                                Tuo edellinen malli on aika surkeata Mitsun Heavy laatua. Alkupuoliskon malleja joita on Suomen puolella vaihdettu takuisiin. Viime vuonna tuo vielä toimi oikein mutta tämä syksy on sille temput tehnyt.

                                Comment


                                • #76
                                  Toivon todella paljon että toi ilmalämpöpumppu toimisi paremmin kuin jääkaappi, kolmas jääkaappi ja monta korjausta 1,5vuoden sisällä takana :D Toisaalta nykyisin kuluttaja alkaa olemaan voittaja tämän asian kanssa, moni päivittelee välillä medioiden väittämään kymmenien vuosien takaisinmaksuaikaa ja että laitteet hajoaa koko ajan. Parhaimmat takuut taitaa nykyisin olla 5vuotta, ja huonoimmatkin 2vuotta.

                                  Otetaas omaa kustannustakin vähän uusiksi, kotitalousvähennyksien jälkeen pumpun hinnaksi taisi jäädä 900euroa, eli reippaasti alta kolmessa vuodessa sen valossa pitäisi maksaa itsensä takaisin. Eikä noita ilmalämpöpumppuja ole rikkouduttuaan pakko kokonaan uusia, korjata niitä voi siinä kuin autojakin. Usein vain käyttäjät päättävät samalla uusia koko laitteen, vähän kuin moni vaihtaa muutaman vuoden välein autojakin.

                                  1-wire tekniikka on vallan hyvä ja yksinkertainen tämmöisten lämpötilojen/yms tiedonkeruuseen. Linuxille on monia hyviä ilmaisia softia, mutta itse olen valinnut yksinkertaisen windows softan. Tässä pari linkkiä, antureita löytyy myös ebaysta halvalla (jos kolvi pysyy kädessä, alta 10euron saa adapterin ja muutaman lämpöanturin):
                                  http://www.mrsoft.fi/ohj01.htm
                                  http://www.hobby-boards.com/catalog/main_page.php

                                  Comment


                                  • #77
                                    Alkuperäinen kirjoittaja mikaj Näytä viesti
                                    Toivon todella paljon että toi ilmalämpöpumppu toimisi paremmin kuin jääkaappi, kolmas jääkaappi ja monta korjausta 1,5vuoden sisällä takana :D
                                    Sen takia kirjoitinkin, että vanha jääkaappi. :)

                                    Comment


                                    • #78
                                      Alkuperäinen kirjoittaja vayne Näytä viesti
                                      Joo pitäisi kouluttajienkin kouluttaa itseään ajan tasalle, nykypumppujen tiedot (sekä nykyisen kylmäaineen mahdollisuudet) kun voi tavallinen jamppakin löytää helposti :) nuo VTT:n mittaukset kertoo kanssa ihan hyvin, missä mennään.

                                      Vaikka kompuran lämmityksiä nykylaitteissa onkin, niin en kyllä muutaman päivän piikkipakkasilla viitsisi konetta sammuttaa ja käynnistää kylmänä uudestaan. Öljyt kun ei noissa vissiin kovin hifi tavaraa ole pakkasien silmissä.

                                      Toki jonkun perus jäähdytyspumpun kun tuo etelästä pakkaseen, niin voipi hyötysuhde olla huono, jos jäätymättä pitkälle pakkaseen yltääkään. Noita kun on buumin alussa tuotu markkinoille kanssa.
                                      Kävin tänään keskustelua kyseisen kouluttajan kanssa asiasta. Tämä kyseinen kylmäaine on R410. Lähetti sellaiset terveiset että kyllä nuo laitteet toimii vielä -25 asteessa, mutta hyöty on ihan olematon laitteiden mittaus alue on plus 7 ja miinus 7 välillä. Jos haluaa lämmintä ilmaan 25 asteen pakkasella pitäisi lämmitys teho olla 18kw että pelkällä ilmalämpöpumpulla saa lämmitettyä talon, kun +7 asteessa riittää 6kw ja hyötysuhde on jopa 6 näin yksinkertaisesti selitettynä. Toinen esimerkki 6kw kiuas riittää hyvin 4-6 neliöön saunaan, mutta yritä lämmittää 6kw 30 neliön sauna kylmä tulee.

                                      Hän sanoi että tämä keskustelu pyörii mututuntumalla pääpiirteittäin. Todellinen tieto on olematonta. Kannatti sitä että kääntyy oikeasti ammatti ihmisten puoleen jolla on tietoa aiheesta.
                                      mm. tukesin sivuilta löytyy yritykset ja henkilöt jolla ammatti pätevyydet aiheeseen. Kyseisellä henkilöllä on urakointi luvat yli 3kg http://rekisterit.tukes.fi/fi/Urakoi...vyysrekisteri/
                                      Viimeksi muokannut okkim; 13.2.2011, 16:06. Perustelu: Älä rivitä itse, vaan anna softan hoitaa se.

                                      Comment


                                      • #79
                                        Terveiset kouluttajallesi, että kannattaisi hieman miettiä mitä sanoo ;) Mielestäni esim 1.5 hyötysuhde ei ole lähelläkään olematonta -25asteessa, mutta tietenkin jos hakee 1:10 täysin absurdia hyöytysuhdetta niin sillion se on olematon.

                                        Niin, kyllä tuolta tukesin rekisteristä minunkin luvat löytyvät, mutta ne nyt saavat ihan kuka vain. Tuosta rekisteristä on ihan turha ruveta katsomaan "osaajia", koska kuka vain läpäisevät nuo luvat.

                                        Mielestäni esimerkkisi ovat täysin turhia, miksi ilmalämpöpumppua pitäisi mitoittaa maksimi pakkasilla tulevaan lämmöntarpeeseen? Täällä etelässä harvoin on kovia pakkasia, silloin voidaan lämmittä vaikka suoralla sähköllä. -19astetta nyt näköjään ulkona, ilppi pitänyt +18astetta sisällä, taidan laittaa takkaa päälle.

                                        Comment


                                          #80
                                          Jos haluaa lämmintä ilmaan 25 asteen pakkasella pitäisi lämmitys teho olla 18kw että pelkällä ilmalämpöpumpulla saa lämmitettyä talon, kun +7 asteessa riittää 6kw ja hyötysuhde on jopa 6
                                          On kyllä pakko kommentoida, että tuolta kouluttajalta en oppeja ottaisi, jos rakennuksen lämmitystarve on noin hukassa tai sitten päätti ottaa piruttain esimerkiksi teollisuushallin. Edelleen neuvon häntä menemään kursseille ja oppiman nykypäivän tekniikka niin lämpöpumpuissa kuin lämmitystarpeesta.

                                          Mika tuossa ylhäällä jo pääasiat kiteyttikin.

                                          Edelleen tuolla ylhäällä viestissä ollut väittämä 1100+1100 ottotehot pitää kämpän lämpimänä päivän pari -25 pakkasilla,mitä talvisin on ollut. Hyötysuhde on tuolloin yli 1 ja lämmitystarve alle 18 kw :)

                                          Comment


                                          • #81
                                            Tarkotuksena ei ollut aiheuttaa kellekkään pahaa mieltä, vaan kertoa miksi kannattaisi siirtyä kovilla pakkasilla muihin lämmitysmuotoihin yksinkertaisesti selitettynä ja käyttää ammatti ihmisiä jolla on pätevyydet tehdä noita raskaan puolen töitä. Välttyy oikeasti monelta harmilta ja tulee asennettua laitteet oikein.

                                            Se jolla on tuolla Tukesin listalla nimi alle 3kg tai yli 3kg, niin asentajalta löytyy varmasti pätevyys asentaa kylmälaitteita tai ainakin pitäisi löytyä. Itse en alasta juurikaan ymmärrä ja myönnän sen, mutta ammatti ihmiset jolla on pätevyydet alasta uskon heidän neuvoja. Tuo on alana todella monimutkainen, hän sanoi jos hän kertoisi ammatti kielellä tuon ja ne kaavat miten nuo lasketaan, niin täällä menee 90% asia täysin ohi.
                                            Viimeksi muokannut okkim; 13.2.2011, 16:09. Perustelu: Poistettu turhat rivitykset

                                            Comment


                                              #82
                                              Jeps ei tässä muuta pahaa mieltä ole, kuin että jos ei itse tiedä asioita niin ei voi olla varma käyttämänsä "asiantuntijan" tiedoistakaan. Silloin ei kannata laukoa totuuksia asioista, jotka ikävä kyllä ei mene tässä kohtaa oikeaan lokeroon. Saa muut turhaan väärää tietoa.

                                              Ilmalämpöpumppu vaatii varuille luotettavan "päälämmönlähteen" mutta toimii tarvittaessa hyvin mitoitettuna päälämmityksestä itse aina niin kylmiin ilmoihin kuin suomessa tulee vastaan. Pienellä pumpulla isossa tilassa ei siitä kannata haaveilla vaan pumppu tilan mukaan. Hyötysuhteen takia ei pumppua kannata sammuttaa, eikä muutenkaan kovilla pakkasilla. Se on lähes aina yli 1 eli parempin kuin suorasähkö.

                                              Omalla kohdalla valitsin pumput niin, että niillä pärjää yksinään, on pärjännyt 5-vuotta. Lattialämmön laitan termostaatilla 15 asteen kohdille, kun lähden matkoille niin ei pumput hajotessa tee kämppää kylmäksi.

                                              Asiantuntijoista sen verran, että kauan asiantuntijoina olleet vanhat starat ainakin omalla rakennusalalla tuntuu nykypäivänä olevan vanhojen tietojen uhreja eli tiedot ei pidä paikkaansa usein. Näitä tulee vastaan alalla ja aina hehkutetaan olleensa ammattilaisia jo, kun itse olin vaipoissa. Itse toimin siis alalla asiantuntijana ja sanoisin tuon yllä olevan lämmöntarpeen esityksen olevan hiukan hukassa :) toki saa lämmitystehoa mitoittaa vaikka 400 varmuuskertoimella mutta tapansa kullakin ;)

                                              VTT testeissä taisi muuten olla 6kw -25 mitoituksena pumpuilla, sekin on liikaa omaan kämppään ;)

                                              Comment


                                                #83
                                                Itsellä olis haaveena että tuo uusi Mitsun FD35 pitäisi yksinään kämpän alakerran ainakin lämpimänä jopa -30 asteen pakkasella.
                                                Tuo vanha Mitsun SRK25 toimiessaan piti tämän torpan -19 asteeseen saakka lämpimänä. Tänä vuonna tuo ei ole enään onnistun -10 asteen jälkeen.

                                                Täällä pohjolassa on nuo talvet kylmenneet viime vuosina aika reippaasti. Mieluummin hommaan liian ison pumpun ja huonolla osa-alue hyödyllä kuin sellaisen jolla pärkäisin vain -15 asteeseen saakka.

                                                Comment


                                                  #84
                                                  Joo hyvinhän se sun vanhakin pumppu toimi, jos -20 piti lämpimänä, silloinhan pumppu tuotti ainakin 15 kW lämpötehoa :)

                                                  Comment


                                                    #85
                                                    Tietty onhan mulla tuo kiviläjä tuossa nurkassa mitä on puilla lämmitetty :D
                                                    Eikait se aikaisemmin kovin paljoa lämpöä enään oo tuottanut mutta yhdessä uunin kanssa kierrätti ainakin ilmaa. Nykyään se ei tee sitäkään :D

                                                    No jos huomenna alkais paikat lämpeen. Hyvään testiinhän se FD35 pääsee kun on luvattu yli -30 asteen pakkasia tänne. Jos vaan saadaan vakumoitua edes kovemmalla pakkasella asennettaessa.

                                                    Comment


                                                    • #86
                                                      Kyllähän sitä voi pumppua huudattaa,mutta tosiasiahan on se ,että jalat jäätyy kylmällä lattialla.

                                                      Comment


                                                        #87
                                                        Syystä että ne jalat jäätyy?

                                                        Millainen pumppu sulla on?

                                                        Comment


                                                        • #88
                                                          Tarkoitin,että ihmisen jalkapohjat rekisteröi ensimmäisenä,onko huoneessa viileää.Lattialämmityksen ollessa pois päältä.Säästöähän tällä pumpulla ilmeisesti haetaan talven (pakkasille).Suorasähkötalossa varmaan ihan hyvä lisä.

                                                          Comment


                                                            #89
                                                            Mites jos ei ole sitä lattialämmitystä? Kait se laittia on kylmä silloinkin vaikka pattereilla lämmittäs?

                                                            Comment


                                                            • #90
                                                              Näin se tahtoo olla.Näissä aiemmissa keskusteluissa ei aina tule esille se päälämmitysmuoto,mikä jo on talossa.Kwh-mittari pumppujen perään vuodeksi,niin siitähän se säästö nähdään.

                                                              Comment

                                                              Working...
                                                              X