Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Jätevesipuhdistamo: Ecolator 5

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Jätevesipuhdistamo: Ecolator 5

    Näin maalla asuessa tuli hommattua tuollainen kemiallinen panos-jätevesipuhdistamo. Entinen 60 luvulla rakennettu (yksi likakaivo) imeytyskenttä oli täysin lopussa (kovasti hajuja). Kaksi viikkoa on toiminut, ei ole mitään moitittavaa. Ilma poreilee, Bakteerit toimii hissukseen kun heräävät, laskeutumisen jälkeen klo 16-18 siirtää puhdistettua (hajutonta) vettä avo-ojaan. Onko kenelläkään kokemusta 1..3 vuotta kyseisestä puhdistamosta ? TM-testit ja yleinen keskustelu on ollut vilkkaan negatiivista.. panospuhdistamoihin. TM-testissä oli väärä asennus ja puuttui osia.. sen sain selville ! Ompa ihan positiivisessa mielessä mukavan tekninen laite... Audistina pitää saada haasteita :-). Itse olen silti positiivisessa mielin luottavainen... kWh mittari seuraa sähkönkulutusta... Ecolator puhdistamossa...

    #2
    Meillä on muutaman talon yhteiskäytössä Teoplastin puhdistamo, joka on asennettu viimeisen sakokaivon päälle. Liikkuvia osia on tasan yksi eli uppopumppu.
    Sako pitää tietty ottaa aina "talteen" edeltävistä kaivoista, mutta muutapa tuolle ei ole tarvinnut tehdä pariin vuoteen.
    Toimii paremmin kuin kymppitonnin huijauslaitteet ja puhdistustulos taitaa olla yhtä hyvä.

    Comment


      #3
      En tiedä muistanko väärin, mutta TM-testissä tais kaikissa jätevesipuhdistamoissa olla jotain vikaa ja epäpuhtauksia :D

      Comment


      • #4
        Alkuperäinen kirjoittaja mlehtelä Näytä viesti
        TM-testissä oli väärä asennus ja puuttui osia.. sen sain selville !
        ihan mielenkiinnosta vaan kyselen et millä tapaa oli väärin asennettu ja mitä osia puuttui ? :)

        Comment


        • #5
          joo, kiva ois itekin tietää. kertakun tehtaalta tuli huoltomiehetkin vartavasten useamman kerran sinne sitä rotsaamaan kuntoon, niin kai ne luulisi että huomaisivat asennustavan (minkä tehtaan asentajat olivat asentaneet) ja puuttuvat osat ?

          ihan vain tyhmänä täs mietin.

          olihan rakennusmaailman uusimmassa lehdessä yleisöpalstalla ecolatorin härskeistä myyntimiehistä juttua, kun oli joku asiakas soitellu firmaan ja kyselly vähä toimivuudesta.
          myyntitykki oli vaan lotkauttanut että lehdestä tuleepi joku takaisinveto/korjausliite - ja lehti kyllä kiisti samantien kaikki tälläiset.. eli veikkaisin testin olleen kyllä ihan hyvä ja niin toimivalla laitteella kun on mahdollista.

          jos on ecolatorin erehdyksissään ostanut niin kyllähän sitä jotenkin pitää perustella itselleen +5ke hankintaa, jos ei muuten niin valheella.
          itse taidan odottaa vielä ennenkuin rupean muuttamaan jätevesiratkaisuja, turhaa hätäillä nykytiedon perusteella - tuskin ne kaikkia omakotitalolaisia mitkä ei määräaikaan mennessä ole mitään päätöstä tehneet niin vankilaankaan heitä.

          Comment


            #6
            TM:n testissä oli käytännössä KAIKKI mahdolliset muuttuvat tekijät vakioitu niin hyviksi kuin ne voivat olla. Käytännössä sekä kuormituksen määrä että laatu vaihtelee varmasti paljon enemmän. Kaikki putsarit olivat lisäksi varmasti parhaiden miesten asentamia.

            JA siltikin puhdistustulokset oli mitä sattuu. ELI tavallisella ihmisellä ei ole mitään mahdollisuuksia saavuttaa kaikkia meidän kaikkien yhteisien aivan erinomaisten poliitikkojen hyväksymiä sääntöjä millään kaupallisesti saatavilla olevalla laitteella.

            Lainaus Timo Kalli:"En noudattanut lakia kun ei siitä rangaista", no niinpä.
            Lainaus helsinki-asuntoministeri Vapaavuori:"Mikä ei ole kohtuus, ei voi olla oikeuskaan".

            Näitä noudattaen, on kyllä ihan sama minkälaisen putsarin laittaa kunhan se nyt edes jotenkin toimii.
            Kaikki yli 5 000 euron laitteet on joko rahan haaskausta tai huijausta tai molempia.

            On mielenkiintoista, ettei kuluttajansuojavirasto ole tarttunut asiaan. Kaiken maailman hölynpölystä nostetaan meteliä ja pakotetaan takaisinvetoihin, mutta näitä puhdistamoita saa myydä mummoille ja papoille, vaikka niillä ei ole mitään mahdollisuuksia edes toimia tai vaikka olisi optimiolosuhteet niin ei siltikään toimi. Suurin piirtein sama kuin ostaisi moottorisahan, joka ei sahaa puuta, korkeintaan styroksiin pystyisi.

            Tässä nyt aluksi mielipidettä näistä kalliista puhdistamoista.

            Comment


            • #7
              Viimesyksynä asensin yhden muovisen paskapytyn ja ihmettelin jo siinävaiheessa kun pömpeli oli maanpäällä että miten se voi kokonsa puolesta toimia 5 henkisen perheen likavesien käsittlyssä. No asiakas sanoi että niin se putkiliike oli vakuuttanut että riittää kun vuoden välein tyhjentää. No jälkeenpäin sain kuulla että puolen vuoden päästä asennuksesta oli ollut jo kiire tyhjentää pyttyä kun oli alkanut olla vaara että sakka pääsee imeytyskenttään.

              Jotenkin tuntuu että ihmisille on nykyään helppo myydä noita "quick and easy" ratkaisuja ja sitämyöten asiakas saa sutta ja sekundaa. 2 riittävän kokoista betonikaivoa ja 3 hieman pienempi josta imeytys kenttään. Toimii, on laillinen ja ei maksa mahdottomia jos koneet on senkokoisia että touhu ei mene ihan nysväykseksi.

              Ihan nousee nyppylöitä siitä ajatuksesta että jätevesijärjestelmässä olisi jotain kemiallisia aineita tai sähkökomponentteja huollettavana. Ihme on jos toimiivat edes 10 vuotta. Kaivoin keväällä eräällä kiinteistöllä uuden viemärilinjan likakaivolta sakokaivolle ja teimme löytöjä. 20v sitten oli kaivoon asennettu ilmastuspumppu, joka näytti siltä että se ei ole reiluun 10 vuoteen toiminut, eikä sitä ole kukaan huoltanut. Epäilen että niin tulee käymään näille kalliille ja hienoille suodatuslaitoksillekin ajan kuluessa.

              Ainiin soittihan se Ecolatorin edustaja minullekin. Kun esittelin oman ratkaisuni joka on täysin laillinen ja ajanmukainen, alkoi änkyttäminen fosforin poistamisesta. Sanoin edustajalle että minua ei kiinnosta pätkääkään sellainen asia syystä että maatalouden harjoittajia syyllistetään asiasta muutenkin aivan tarpeeksi ja aiheetta. Kysyin kuitenkin ihan piruuttani millä systeemillä heillä fosfori vedestä poistetaan. Sain vastaukseksi ympäripyöreyksiä kemikaaleista ja pumpuista ym.

              Comment


                #8
                Omassa kiinteistösssä on Uponorin pömpelit ja siinä on se hyvä puoli että itse pöntöissä ei ole mitään liikkuvia osia, vaan sähköboksissa logiikan kera pikkuinen kompura. Kompura pumppailee ilmaa eri paikkoihin ja kohteesta riippuen joko ilmastetaan, siirrellään tuotoksia tai annostellaan kemikaalia. Kemikaalipönttö on ollut tässä jo hetken aikaa tyhjänä kun en ole raaskinut ostaa lisää, mutta sehän ei tainnut vaikuttaa kuin fosforin(?) sitomiseen. Sikäli hyvin ainakin toimii että ei haise kirkastettu vesi eikä juurikaan edes pöntöt vaikka avaa kannen. Ainoa miinus tuossa on että vikadiagnostiikkana on yksi valo joka joko palaa tai ei pala. Saisi olla melkeinpä toinen valo sille kun säiliöt täyttyy ja toinen sitten millä ilmoiteltaisiin jotain oikeata vikaa.

                Comment


                  #9
                  Minä kuulun myös näihin perinteisiin menetelmiin luottaviin eli pihalla on mustalle tavaralle 2x5kuution säiliötä (pintavahdilla) ja harmaalle löytyy 3 saostuskaivoa ja imeytyskenttä viimeisen kaivon yhteydessä. Takuuvarma systeemi ja tyhjennys mustalle noin 3-4 kertaa vuodessa. Tosin viime vuosina, kun ei olla oltu koko vuotta kotosalla niin on saattanut mennä 1:lläkin kerralla/vuosi.

                  Tätä systeemiä en siis ole itse asentanut/asennuttanut vaan kun laiskana en jaksanut rakentaa niin ostin valmiin talon. Tosin jos nyt rakentaisin uuden niin pysyisin edelleen samassa systeemissä. Nuo kemikaalipurnukat ei oikein vakuuta.

                  Comment


                    #10
                    Itse rakennan uutta taloa tällä hetkellä, ja kyllä otti kipeää maksaa tuollaisesta purkista tuhansia... Vähän hankala tontti tämän asian kannalta, suodatuskenttää olisi ollut hankala tehdä ja Wehoputs5:n sai kuitenkin pienellä alennuksella talvella. Kallista silti ja itse en kyllä hetkeäkään usko että tuo voisi toimia edes 10 vuotta, taisi olla 3 uppopumppua+ilmastuspumppu+fosforinsaostuskemikaal in annostelupumppu.

                    Pakko tähän lainsäädäntöön on jokin muutos vielä tulla, nyt on päässeet kyllä "jätevesijärjestelmä"-valmistajien lobbarit turhan hyviin tuloksiin omalta kantiltaan katsottuna.

                    Comment


                    • #11
                      TM-testistä

                      Kerkesin tehdä Ecolator 5:sta kaupat ennen juhannusta. Kyllä säikäytti TM-testi ja yleinen negatiivinen keskustelu. Elokuussa asensivat ja asennusryhmä selitti tarkasti TM:n asennusvirheet. Etusäiliön ylivuotoputki yhdistyy reaktorin poistoputkeen. Tässä välissä pitää olla (ns.takaisku tai vastaava) jotta ei vahingossa pääse puhdistettu vesi takaisin etusäiliöön. Oli jäänyt pois ja seurauksena osittainen hullunkierto. No kallis laite on pihalle upotettu. Toistaisesti n. kolmen viikon käyttökokemuksella on hyvin toiminut. Teknistä osaa löytyy (= vikaantuvia :-) ). Etusäiliö: repijäpumppu. Reaktori: Ilmastuskompura, kemikaalisyöttöpumppu, uppopumppu ja ilmastuslautanen. Saattaapi joutua välillä huoltohommiin. Tavoite olisi tehdä peruspuhdistus keväällä ja syksyllä pumpuille ja ilmastuslautaselle. Lamellikompuran siipiä täytyy vuosittain seurata. Enään ei ole niin helppoa paskantaa putkee ja unohtaa asia sitten :-)
                      Kumma kyllä, tämä tekninen laite kiinnostaa minua. Asensin jopa oman kulutusmittarin kWh mittarin sähkötauluun. Seuraan tarkemmin laitteen toimintaa. Raportoin tänne lisää...
                      5.9.2010 lisätty kolme viikkoa asennuksen jälkeen ensimmäisen kerran ekat: 10 litraa kemikaalia ja 10 litraa vettä ohjeen mukaan. Toistaiseksi ei ole ollut ongelmia. (Pitää herätellä n. 3 viikkoa Bakteereja, ennen kuin kemikaalit laitetaan) Keskimääräinen sähkönkulutus ollut 3,3kWh/vrk (laitteessa 2,8kWh/vrk merkintä ?), keskiarvovedenkulutuksella 185 m^3 vuodessa (asensin vesimittarin porakaivoomme).
                      Viimeksi muokannut mlehtelä; 5.9.2010, 20:45.

                      Comment


                      • #12
                        Keväällä ihmettelin, kun pihalammet haisee suoraan sanottuna paskalle. Oli naapuri hommannut muutaman vuoden ikäisen ja useasti tukkeutuneen suodatinkentän tilalle jonkun pienpuhdistamon.

                        Aiempi suodatinkenttä meni tukkoon ja sitten tulvi jossain likakaivossa. Nyt menee puhdistamon jokin putki tukkoon ja päästää sen jälkeen likavedet raakana läpi. Oikein vielä sähköpumpun avustamana. On nuo hienoja keksintöjä.

                        Viimeisen päästön jälkeen kaivautti kymmenen kuution katetun kivipesän putken päähän ja nyt mielenkiinnolla seurataan, vieläkö sieltä ylläreitä on tulossa.
                        Ainakaan itse puhdistamo ei vakuuta, koska harva laite, joka ei uutenakaan toimi, alkaa vanhempanakaan ainakaan paremmin toimia.

                        Comment


                          #13
                          Sehän noissa "paremmissa" ja pirun kalliissa malleissa on ongelmana, että toimintaa ei pystytä ohjaamaan minkään itse kemialliseen prosessiin liittyvän asian suhteen. Eli prosessin kulkuun ei vaikuta lämpötila, lienten happamuus eikä varsinkaan se onko puhdistustulos sinne päinkään mitä pitäisi olla.

                          Lopputuloksena on, että tulos on mitä sattuu kun ohjaus puuttuu. Auton kaasutinkin toimii sata kertaa tarkemmin ja loogisemmin kuin kallis puhdistamo. Jos auton kaasutin toimisi samalla tarkkuudella niin bensaa kaadettaisiin kanisterista letkun päähän ja toivottaisiin, että jotain menee letkuun ja imusarja toivottavasti imisi bensaa edes suurin piirtein oikean määrän.

                          Teknarin testissäkin suurin lopputulokseen säännönmukaisesti vaikuttava tekijä oli käytännössä ulkolämpötila eli prosessin lämpötila, joka ei talvella kerta kaikkiaan noussut tarpeeksi ylös.

                          Comment


                          • #14
                            Eräälle tutulle tuli myöskin tämä Ecolator, vajaa pari kuukautta niin huoltomies oli soitellu että onko kotosalla ketään :D olis pitäny käydä tarkistamassa (en siis tarkota sitä tarkistusta missä todetaan laitteen toimivan) tuttu sanoi vaan "justiinsa se maahan laitettiin ni ei tartte tulla tarkistaan" ja asia oli sillä selvä. Hinnan kumminki oli kysyny mitä yks "tarkistus" maksaa, ja hinta 300? !!! Siihen kun vielä laskee ne bakteerit mitkä sitä p**kaa puhistaa niin niihin kuluu 200? vuodessa.. eli 500? tulee käyttömaksut vuodessa olemaan!

                            huhhuh.. kyllä sillä hintaa jo pidättää lähimmälle huoltoasemalle..

                            Comment


                            • #15
                              500 eurolla saa jo aika monta betonirengasta ja yleisputkea. Reiät kai jokainen osaa niihin itse kairata ? itse kävin katsomassa mallia valmiista paketista joka oli agrin takapihalla.

                              Aikanaan tein rantasaunalle harmaiden vesien imeytyksen ja kun valmis paketti olis maksanut tyyliin 1000 euroa, tuli betonirengaskaivo ja itse rei'itetty imeytysputki maksamaan 1000 markkaa. Ja tämäkin laitos sai viranomaisten hyväksynnän.

                              Comment


                                #16
                                Olisi mielenkiintoista nähdä vertailu, jossa verrattaisiin investointeina seuraavia vaihtoehtoja eri kokoisten kotitalouksin tyypillisillä jätevesikuormilla:

                                1) Kaikki umpikaivoon

                                2) Mustat ja harmaat erikseen
                                -Harmaille vesille yksinkertaiset saostuskaivot (rengas- tai teollisesti valmistettu) ja perään esim. imeytys tai maasuodatus
                                -Mustat vedet sopivan kokoiseen umpikaivoon

                                3) Kaikki omaan puhdistamoon
                                -Ainakin teoreettisella tasolla määräykset täyttävä puhdistamo, johon liitetty huoltosopimus tai vähintäänkin huolletaan itse säännöllisesti ja kemikaalien syöttö on säädetty ympäristön kannalta optimiin

                                Uutta rakentaessa alkuinvestointina kallein lienee 3. ja halvin 1. Käyttökustannuksissa edullisin on kuormasta riippuen 2 tai 3. Oma hypoteesini on, että erittäin pienellä käytöllä (kesämökki, 1 hengen talous, jne.) vaihtoehto 1 on paras investointi. Siitä ylöspäin tiettyyn kuormitukseen asti 2 on paras. Kysymys on lähinnä, onko yksittäisen talouden mittakaavassa vaihtoehto 3 ikinä paras investointi?

                                Analyysi on itse asiassa erittäin helppo tehdä, kunhan vain tietäisi tarkemmin nuo muuttujien arvot (mikä osuus jätevedestä on harmaata, kuinka paljon mikäkin järjestelmä maksaa, mitä maksaa umpikaivon/lietteen tyhjennys, kuinka usein puhdistamo pitää tyhjentää per jätevesikuutio, kuinka paljon kemikaalia kuluu per jätevesikuutio jne.)

                                Jo olemassa olevan rakennuksen tapauksessa vaihtoehto 2 voi usein olla käytännössä mahdoton, jolloin paras vaihtoehto voi olla olemassaolevan sakokaivosysteemin päivittäminen.

                                Comment


                                • #17
                                  Ja väliaikatietoa.. 08/2010 hankittu Ecolator 5: Prosessisäiliön puhdistus on näköjään syklillä 9kk - 11 kk, eli lika-auto imasee kertyneet kiinteät jäteet, joihin pakteeritoiminta ei tehoa. 1. kokoojasäiliön repijäpumpun pintavipan (alimmainen) vaihdoin nyt 10/2013, kun ei enään antanut tyhjennyskäskyä (hinta 25:-/kpl), eli tavara ei siirtynyt prosessisäiliöön bakteerien ruuaksi. Prosessisäiliön vastaavan pintavipan vaihdoin 09/2012. Sähkönkulutus on ollut luokkaa 2,3 kW/vrk (= n. 180 euroa/vuosi)) ja keskimäärin vedenkulutus n.160 m^3/vuodessa (oma vesikaivo ja siinä kulutusmittari). Suurin sähkösyöppö on paineilmalamellikompura, joka syöttää happea bakteereille. Kompura on Becker-lamellikompura (teho n.200 W). Kemikaaleja olen kolmenvuoden aikana ostanut 200 eurolla ja nyt olisi tarve jälleen ostaa... (huom ! aloituspaketissa oli myös kemikaalia mukana) eli keskimäärin karkeasti voisi olettaa kemikaalikulutuksen olevan n. 100 euroa vuodessa. Lisäksi kerran vuodessa vaihdan lamellikompuran ilmansuodattimen (n.20:-/kpl). Oma työnsä on puhdistaa pumput kerran vuodessa ja ainakin kaksi kertaa vuodessa olisi hyvä puhdistaa paineilmaa poreileva lautanen prosessisäiliöstä, koska selvästi ns. hiuksista kertyy likaa, möykkyjä pulputtavien reikien läheisyyten ja toiminta ei silloin ole hyvä. Eron huomaa selvästi, kun puhdistaa "reikä" lautasen ( = nostetaan vaijerin päässä oleva lautanen nurmikolle ja puhdistetaan). Pumput ja kompura ovat toimineet hyvin (kop..kop). Tämä järjestelmän huolto on haastavaa, kun sen itse tekee (= hajuja ja epämiellyttävää, mutta tehtävissä). Oma arvioni kokonaiskuluista / vuosi on: likakaivon tyhjennys (loka-auto 100:-) kemikaalit (100:-), sähkönkulutus 180:- ja varaosat keskimäärin 50:-... eli päässään lähelle 430 euroa / vuosi... Kotivakuutus korvaa isomman rikon (pumppu ym.), mutta meilläkin omavastuu on 260:- tällaisessa tapauksessa. Pumppujen ja kompuran kestoikä kiinnostaa...., lamellit mittasin 2v. käytön jälkeen kompurasta ja puolet oli kulunut... (uudet lamellit tilasin = 100 ;./sarja). Ei ihan ilmaista ole tämäkään järjestelmä... ja sen ylläpito. Rahaa kului aikoinaan investointiin yhteensä n. 10 000 euroa vuonna 2010. (kaivuut, sähkötyöt, järjestelmä, luvat 13 000:- - kotitalousvähennykset n 3000:- = 10 000 euroa maksettavaa)...lähistöllämme on joki, joten tämä tuntui aikoinaan hyvältä ratkaisulta.

                                  Comment


                                  • #18
                                    Noita ylläpitokuluja kun katsoo, ei umpikaivo ole ollenkaan huono vaihtoehto. (pari tyhjäystä enemmän vuodessa). Ihan vaan jo hankintahinnankin puolesta.

                                    Comment


                                      #19
                                      Uponorin pömpeleille en ole tehnyt tällä välillä yhtään mitään, paitsi pari kertaa tyhjennyttänyt.

                                      Comment


                                      • #20
                                        Kyllä on järjettömät noi kulut... Naapurissa maajussi vetää pellolle 100x saman määrän tavaraa joka kesä ja itse pitäis lähes 500e/v maksaa pienien päästöjen hoidosta.

                                        Comment


                                          #21
                                          biopp5 customi, 2 tyhjennystä vuodessa, kp150 käy n. 25% ED:llä. Siinä kulut. Paskareduktio viime mittauksessa 98% (bod), fosforin saostus vähän ontuu edelleen.

                                          seuraavaan taloprojektiin funtsin puhdistamon rakentamista ihan alusta itse, iso biosuodatin tehtynä rengassilpusta, erillisellä fosforisaostuksella ja iso maasuodatin, purku metsäojaan.

                                          Comment


                                          • #22
                                            Kalkkistabilointi omassa kaivossa ja levitys lietevaunulla metsään. Kulut muutaman kympin vuodessa.

                                            Toki lietevaunuprojektiin meni hieman rahaa ja vaivaa, kuten mm. hiekkapuhallus sisältä ja päältä ja epoksimaalaus kysyivat hieman harrastuneisuutta. Mutta mitäpä sitä ei tekisi sen eteen jotta saa tyhjätä omat kaivonsa ja ajaa kesällä kasteluvettä. :P

                                            Comment


                                            • #23
                                              Väliaikatietoa Ecolator .. kompura hajosi/pimeni..

                                              Ecolatorin ohjelma päivitettiin pari vuotta sitten ja sähkönkulutus tippui 50%, eli paineilmakompura ei käy niin paljoa. Voi jopa sanoa, että on ollut nyt hyvinkin toimiva ja kestävä (lukuunottamatta yhden pintavipan vaihtoa noin vuosi sitten = n. 40:-). Mutta tänään sitten on paineilmakompura mykkä, ei eloa... eli taisi olla kompuran päivät loppu. Kestihän tuo huikeat 5v. Korjaus: paineilmalamellikompurasta olikin vain lämpösulake lauennut, nyt toimii normaalisti, eli väärä hälytys. (Sähköä on kulunut oman paikallismittarin mukaan: 5.9.2010 - 8.8.2015 yhteensä 5310 kWh).. = 1060 kWh/vuosi.
                                              Viimeksi muokannut mlehtelä; 14.8.2015, 21:42.

                                              Comment

                                              Working...
                                              X