Olis tarve 12V releelle joka vetää pienellä virralla. Eli about 50-100mA. Onkohan olemassa vai meneekö kikkailuksi, muuten siis ihan perinteinen 4-napainen rele käy.
Kuulutus
Collapse
No announcement yet.
Mistä/onko olemassa pienellä virralla vetävää relettä?
Collapse
X
-
Hain just tuollasen pienellä virralla katkovan paikallisesta elektroniikkaliikkeestä radion telemutea varten, kun piti katkoa takavahvistimen herätettä. En kyllä nyt muista speksejä, mutta mittailin virrankäytön tuolle suht alhaiseksi ja taisi jaksaa katkoa ihan 230V/10A jossen ihan kovin väärin muista. Juottaa piti tosin nuo johdot ja diodin ja zener diodin pistin kelan väliin vielä. Kutistesukan sisään sitten paketti. Elfan sivuilta kyllä löydät sopivan releen..Viimeksi muokannut jounii; 20.12.2009, 21:11.
Comment
-
Yksi vaihtoehto on käyttää tyristoria, mutta se vaatii erillisen stop-kytkimen . Tuolta löytyy kytkentäohjeet.
http://www.allaboutcircuits.com/vol_3/chpt_7/5.html
Siis tyristorilla katkotaan miinusta ja G(hila) liipastaan jännitteelliseksi plussalla.
Comment
-
ja taisi jaksaa katkoa ihan 230V/10A
Sähkön tuottamaa tehoa (P) mitataan wateissa (W) tai kilowateissa (1 kW = 1 000 W). Esim. sähkölämmittimen teho saattaa olla 2 300 wattia. Sähköinen teho on virran (I) ja jännitteen (U) tulo, joten 230 V sähköverkossa tuo 2 300 W lämmitin aiheuttaa noin 10 A virran ( P = U*I = 230V * 10A = 2300W). Laitteen kuluttama virta voidaan siis laskea I=P/U (teho jaettuna jännitteellä),
Eli 12V:llä n.190A
juu varsinaisesti ei liity vitunkaan vertaa aiheeseen mut maanantaiaamun pätemisen tarve nyt melkolailla täytetty.
Mihin tämä ko. sovellus olisi ylipäätään tulossa?
Comment
-
arvasin että joku yrittää takertua siihen.
Mutta tämä oli ilmoitettu:
ja taisi jaksaa katkoa ihan 230V/10A
Muistan muutama vuosi aikaa kun yksi tuttu veti 2,5neliön johdon takapaksiin jollekkin 1000w vahvistimelle. Oli sähkömiesveljensä kanssa laskenut että se riittää..
Comment
-
Pakko heittää kommentit tuohon, liittyy niin vahvasti omaan ammattiini.
Jos virta on 10A, niin jännitteen suuruus ei ongelma. (alueella 12-230V).
Ongelma on jännitteen laatu, on aivan eri asia kytkeä/katkaista DC- kuin AC- sähköä.
Eritoten DC-sähkön katkaisu ongelma: Rasittaa releen koskettimia valtavasti.
Noi poikkipintahommat johtuvat virran suuruudesta.
Pienemmällä jännitteellä joudutaan siirtää suurempi virta, että teho sama kuin suuremmalla
jännitteellä (vrt Sähkönjakeluverkot: Sähköä ei siirretä voimalaitokselta 400v jännitteellä.
Jos sähköntarve on 1000W ja jännite 12V on virta silloin 1000/12, eli noin 83 A.
Tarvittava poikkipinta johdolle on vähintään 25mm2 (Hifihöpöt laittaa varmaan vielä paksummalla)
Comment
-
Olis tarve 12V releelle joka vetää pienellä virralla. Eli about 50-100mA
Comment
-
Lisäksi on vielä puolijohdereleet, joiden ohjauspiirin liipaisun virransyönti on parinkymmenen milliampeerin luokkaa ja kuormat useita ampeereita, liipaistuna "pidossa" niiden virransyönti tippuu olemattomiin lukemiin. Näitä käyttettäessä on huomioitava käyttökohde, eli käytetäänkö triac- vai tyristoripiiriä, jälkimmäinen vaatii kuorman olevan tietyssä polariteetissa.
EDIT: Näiden miinuspuoli on normaaleihin releisiin nähden reilusti korkeampi hinta ja selkeänä plussana nopea kytkentätaajuus sekä moninkertainen käyttöikä. Eli puolijohderele kestää nopeataajuuksista oskillointia ja ylipäänsäkin kytkentäkertoja moninkertaisen määrän; normaali sähkömekaaninen rele räpyttää itsensä rikki joidenkin kymmenien tai satojen tuhansien kytkentäkertojen jälkeen.
Comment
-
Laitetaan vielä noista tyristoreista, jos kiinnostaa eli löytyy vielä ns. GTO-tyristori, mitä voi sammuttaa ja sytyttää samasta pinnistä . Tuo systeemi kuitenkin vaatii +/- jännitteen eli sammuu negatiivisella jännitteellä. GTO-tyristori on myös erittäin hyvä tehon/moottorinnopeuden säädin, ohjaus siis tapahtuu esim. kanttiaallolla. Yleisesti tyristoreissa tuon liipaisujännitteen voi ottaa melkein mistä tahansa samassa maatossa olevalta systeemiltä esim. ECU:n viisi volttia riittää.
Comment
Comment