Jokos se 2010 vai 2011 tulee uusi kylmälaki voimaan, että ultimatekaan ei saa myydä enää itseasennettavia pumppuja, tai ainakaan mainostaa sitä.
Kuulutus
Collapse
No announcement yet.
Ilmanjäähdytin = ilmalämpöpumppu?
Collapse
X
-
Uudisrakentajat ei paljoa kotitalousvähennyksiä saa, joten asennus tuo kivasti lisää hintaa kalliimpaan pumppuun. En tiedä saako Ulti nytkään mainostaa pumppuja itseasennettavaksi ?
Ulti maksaa itsensä vuodessa-parissa, ainakin itsellä näin tehnyt. Varustelu on perustasoa, tosin enpä kyllä keksi mitä järkeviä varusteita niissä kalliimmissa rahalla tulee lisäksi ?
Kylmäaine kun on kaikilla sama ja osat tulee samoista paikoista monilla merkeillä, niin ei siinä cop:ssa paljoa eroa vuosicoppina/säästönä tarkasteltaessa ole, ainakaan tuntemissani pumpputapauksissa. Toiset valmistajat panostaa ohjelmaan enemmän ja saavat hyötyä siitä halpiksiin verrattuna, äänettömämpiä, ei nitise ja natise yms pientä.
Takuusta en lähtisi maksamaan, oli se sitten 2, 3 tai 5 vuotta, vakuutus muutenkin korvaa laitteen pienellä omavastuulla, jos kodin vakuutukset on vain kunnossa ;)
Comment
-
Juu kyllä riittää tallinlämmitykseen sellainen varustus että toimii talvella.
Se on sitten eri juttu jos lähdetään hakemaan sävy sävyyn sisäyksikön ja mummon perintöpiirongin väriä, siitähän jo kannattaa hiukan maksaakkin ;-)
-puhumattakaan kaikenmaailman ionisaattoreista ym. härpäkkeistä.
-Näyttää muuten Ultimaten pumpuissa olevan täystakuu 12kk ja kompressoritakuu 36kk.
Comment
-
Ei se aina oo tyhmää maksaa vähän enemmän, jos ei huvita ropailla tai asennella uusia hajonneiden tilalle. Ukkon asuntoon vaihdettiin tänä kesänä uusi ilppi, kun ultimate oli tullut tiensä päähän. Sisäyksikkö piti aikamoista meteliä ja ulkoyksikkökin oli alkanut pitämään ääntä. Ikää noilla oli 5v. Ollut aika kevyellä käytöllä. Vaihtoon menee myös piharakennuksen saman ikäinen ultimate, kun sekin on alkanut rämisemään ja kolisemaan. Samat romut ovat olleen pakkasella pariin oteeseen niin jäässä että ropelli on alkanut kolisemaan jääpaakkuja vasten. Ei oikein vakuuta.
Tilalle tuli toshiba. Samanlainen (ras10) on mullakin ja pikku tarkistuslaskelmien jälkeen on kyllä todettava että kyllä sitä sähköä säästyy. Voi olla että edes pidemmälä käyttöiällä ei tuota hintaeroa kurota kii, mutta aivan sama, kuhan toimii ja on hiljainen. Mitä sitä kotitalousvähennyksiin änkis jos ei ilppiä ;)
Comment
-
Joo 5 v on ihan hyvä saavutus jatkuvassa käytössä (oliko On Off mallit ?), sitten voipi hankkia seuraavan halpiksen, ei sitä mahdottomia näiltä voi odotaa ;) Toki tossa ajassa on tuttavilla hajonnut ihan kalliita laitteitakin..
4 v tulee itselle täyteen 24/7 käytöllä Inverttereillä ainoina lämmönlähteinä talossa ja ei ongelmia. Kaikki merkit muuten tuppaa jäätymään säästä, sijoituspaikasta ja käyttötarkoituksesta riippuen (eli jokaisella käyttäjällä eri muuttujat), kun mitään näistä laitteista ei ole oikeasti tehty pohjoiseen lämmitystä varten, vaan pohjautuvat edelleen massa villennystuotteisiin. Toki uudemmat toimii paremmin, kun asiat kehittyy. Itsellä toinen ei ole koskaan jäätynyt ja toinen välillä nollakeleissä kerää jäätä, kun sulatusohjelma ei ole ihan tämän päivän säädöillä niissä lämpötiloissa 100 % kosteuden tuntumassa. Nuo kosteat nollan säät muuten ne jäätymiset pitkillä aikaväleillä tekee muissakin laitteissa, jos on tehdäkseen.
Comment
-
itse kanssa tuota problematiikkaa miettiny 500e halpis jonka saa itse hyvin asentaa versus 2200e + timanttityöt että saa hyvän mitsun, asennettuna miten sattuu, mahtaako tuota +1500euron väliä koskaan saada kiinni jos se halpis toimii edes jotenkin? pari vuotta öljyäkin ton kalliimman hinnalla polttelee.
Comment
-
tuollaisen Mitsun laittaisin jos pitäisi merkkituote laittaa, vaikkakin sisäyksikkö on melkoinen mankeli. Muista kriteereistä sitten kiinni kumman haluat, säästön takia pelkästään tietenkin halpis jos se on joku tunnettu halpis. Jos varmuutta ja muita ominaisuuksia haluaa niin sitten mitsu.
Comment
-
Mulla toshiba superdaisekai RAS-10 maksoi asennettuna 1900e josta asennuksen osuus kotitalousvähennyksiä ajatellen oli tonnin. Asennus oli todella siistiä jälkeä ja siitä ei päässyt kyllä inisemään yhtään. TS-lämpötekniikkaa voin suositella ihan nopeuden, hinnan ja ammattitaidon puolesta. Täällä Turussa tuota kosteaa nollan ympärillä pyörivää keliä riittää läpi koko talven ja siltikään ei ollut minkäänlaisia jäätymisongelmia.
Mitsujen kohdalla kehoitettiin välttämään harmaatuotuja laitteita. Mitsubishia kun on kahta eri merkkiä jotka eivät laadullisesti kulje samalla tasolla. Toinen oli mitsubishi heavy industries joka tais olla thaimaalainen kioski ja sitten oli tä japanin lafka. Noissa thaimaalaisissa on sulatuksen kanssa ollut kuulemma ongelmia.
Harmaatuodut mitsut ovat lähes poikkeuksetta noita thaikkuja. Kun takuu kuitenkin näyttelee tärkeää osaa kalliimmissa koneissa, en itse ainakaan ostaisi harmaatuotua laitetta, jonka takuu makaa yhden miehen reppufirman varassa.
Comment
-
Ja mitä enemmän ostaa sitä halpaa niin sitä vähemmän sitä hyvää on sitten myöhemmin tarjolla. Tämä siis sillä oletuksella että vanha sanonta "jos haluat halvan ja hyvän, osta molemmat" pitää paikkansa. Jos kaikki ostaisi Ladoja niin ei Audejakaan tehtäsi. Milläs me sitten ajeltaisiin? :)
Comment
-
Niin kuten sanoin aikasemmin takuu maksaa. Suomi on kallis ja palkkakustannuksilta korkea maa.
Jos maahantuoja esimerkiksi myy 1000 pumppua vuodessa pienellä katteella ja 100 pumpun erä on viallinen niin skenaaria ei ole kovinkaan hyvä kenenkään puolesta.
Siksi on todella olennaista että maahantuoja on vastuullinen yritys joka kantaa huolen myös asennusfirmojen puolesta. Tästä hyötyy loppukädessä myös asiakas! :)
Comment
-
Täällä kun tuntuu olevan asiantuntemusta ja laitteita, niin heitänpä ilmoille oman kysymykseni.
Mulla on päälämmönlähteenä maalämpö ja toki varaava takka petraamassa lämmitystä. Mut nyt kun hellettä pukkaa ja kämppä on kuin sauna, niin oliskos tuollaisesta ilmalämpöpumpusta viilentämään taloa?
Tai no, on varmaan mutta riittääkö ihan perusmalli (esim joku ultimate) vai kannattaako sijoittaa vaikka Mitsuun? Käyttö olisi siis pääasiassa jäähdytystä ja ehkä talvisin sisäilman kiertoa takan lämmitysvaikutusalueen kasvattamiseksi.
Teppo tai joku maalämpömies varmaa ehdottaa maaviileää, mutta taitaa se olla kustannuksiltaan paljon kalliimpi vaihtoehto. Toki jatkuvat kustannukset on toki pienet. (sähkönkulutus)
Comment
-
Siirrettävä Sveg
ILMALÄMPÖPUMPPU
•lämmitys/jäähdytysteho 3000 W /10000 Btu •kosteudenpoisto
18 l/vrk •melutaso >46 dB (A) •nettopaino 41 kg •jäähdytys
+16°C -> +42°C •lämmitys -0°C -> +32°C •suositeltava
huonekoko n. 50 m2 •takuu 12 kk
Comment
-
Kahden kesän käytön jälkeen kerrostalossa voipi todeta, että viileä peli (Tutto split) ja vie vähän sähköä (A-luokka):
http://www.spinea.fi/siirrettavat.htm#tutto
hyvää:
- jäähdytystehoa piisaa 3KW
- äänitaso ei ole kohtuuton 1 nopeudella
- hyvä automatiikka
- kaikki kondenssivedet lauhdutukseen ulkoyksikölle automaattisesti (huoltovapaa)
- ulkoyksikön ulosvienti tuuletusikkunasta parvekkeelle seinätelineeseen helposti
- ei ota lainkaan korvausilmaa ulkoa
- helposti siirrettävä (47kg :-)
huonoa:
- kallis
- hinnan takia kannattaa ostaa kiinteästi asennettu ilmalämpöpumppu, jos saa asennusluvan kerrostaloon ja löytyy siisti asennuspaikka
Comment
-
Toiko ei tarvii lupaa vaikka on ulkoyksikkö josta voi tulla joidenkin mielestä meluhaittaa? Veitkö letkut ulkoyksikölle siis jostain avoimesta tuuletusikkunasta joka olohuoneessa parvekeseinällä,vai parvekkeen ulkopuolella samalla seinällä?Miten isoa tilaa jaksaa jäähdyttää ja mitä kustansi?
Comment
-
Ulkoyksikkö on niin hiljainen, että se ei kuulu edes naapuriin. Ei se edes näy ulos (toki asennuspaikasta riippuen). Kahdella seinäpropulla kiinni (L-koukut) telineessään (tulee paketissa) parvekkeen seinässä. Sen nippa nappa kuulee tuulisella parvekkeella laitteesta noin parin metrin päässä.
Ulkoyksikkö on rakennettu niin sopivan kokoiseksi, että sen ujuttaa tuuletusikkunan kautta parvekkeelle letkuineen, minkä jälkeen laitetaan ulompaan tuuletusikkunaan peitelevy (kaksi laminaaattia päällekkäin), jonka alareunassa on pieni loveus, josta letkut mahtuvat menemään parvekkeelle. Talveksi koko paketti viedään kellariin kanahäkkiin.
Jäähdyttää sen alan, mitä yleensä 3kw jaksaa viilentää: nyt noin 50 neliöö. Toki se kuumentaa parveketta käydessään. Mutta siellä on ilman tuota purkkiakin noin 35-40 astetta kuuumimmalla helteellä, jolloin muutenkin hieman kuuma olla aurinkoisella parvekkeella.
kuva ulkoyksiköstä ja ikkunaläpiviennistä:
http://img856.imageshack.us/i/parvekeulkoyksikk.jpg/
Laite valittiin siksi, että se on raahattava, lauhdevesiliitäntää ei tarvitse, A-luokan laite ja viilennystehoa piisaaa. Hinta samaa luokkaa kuin kiinteästi asennettavalla ilmalämpöpumpulla eli noin tonnnin pintaan.
Comment
-
Mistäpä halvimmalla(mutta kuitenkin ok laite, ei on/off) ilmastointilaite pääkaupunkiseudulla kerrostalokolmioon? Ulkoyksikön saa parvekkeelle ja luvatkin varmaan ok(pitää vielä varmistaa). (Asennus)hinnoissa tuntuu olevan hirvittäviä eroja. Lämmitystehoilla en tee mitään, mutta viilennystä pitäisi saada kun nykyinen siirrettävä ei viilennä kuin just makuuhuoneen. Ja haluttas viilentää koko asunto.
Comment
-
Vieras
Nostetaanpas tätä ylös näin jäähdytyskauden päätteeksi. Vanha siirrettävä jäähdytyslaite todettu kesähelteillä riittämättömäksi, nimittäin makuuhuoneen kyllä saa viilennettyä, mutta yöllä herää kuumuuteen kun tuo rakkine on pakko sammuttaa melun takia yöksi.
Eli jotain tarvis keksiä, vinkkejä otetaan vastaan.
- Potilas on 81m2 kerrostaloasunto, ulkoseinät tummaa tiiltä, ylin kerros, paljon ikkunoita, päätyasunto (tosin ei ikkunoita etelään) eli varsin otolliset olosuhteet kuumenemiselle. Kaihtimet löytyvät. Huoneistokohtainen LTO-laite, kaukolämpö. Jotain kertonee se, että tällä hetkellä sisälämpötila ja venttiileistä tulevan ilman lämpötila on 22C (lämmitys pois, ainoastaan kylppärissä lattialämpö päällä).
- ILP:n tai ilmastointilaitteen saa asentaa, kunhan ulkoyksikkö jää piiloon lasitetulle parvekkeelle, ja lämmitysominaisuutta ei tietenkään saa käyttää. Ulkoyksikön olisi hyvä olla mahd. pieni.
- Ei huvittaisi maksaa hienosta ILPistä, kun menee lämmitysominaisuudet ja hyvä COP täysin hukkaan, ja laitetta käytetään noin 3kk vuodessa. Toisaalta olisi kiva olla sellainen laite, varsinkin kiinteässä asennuksessa, että kestää pidempään kuin yhden kesän.
- Asennuksen (olkoon sitten ILP tai joku muu ratkaisu) pitää olla ensiluokkainen, varsinkin kun pitää tehdä läpivienti betonielementin ja muuratun tiiliverhoilun läpi. Kotitalousvähennykset käyttämättä.
Comment
-
Tohon ILPin asennukseen läpi ulkoseinärakenteiden tarvittaan sitten taloyhtiön lupa. Kannattaa sitten varautua siihen, että kyseisen seinän yllä- ja kunnossapitokustannukset napsahtavat omalle kontolle.
Pahimmassa tapauksessa vaaditaan myös rakennuslupa kaupungilta, jos ulkoyksikkö jää näkyviin.
Comment
-
Vieras
Kiitos kommenteista.
Taloyhtiön lupa toki tarvitaan, mutta ei ole tässä tapauksessa ongelma. Katsottiin isännöitsijän ja hallituksen kanssa paikka läpi (ja satun olemaan hall. pj). Rakennuslupa-ongelman voi välttää sijoittamalla ulkoyksikön riittävän alas tai koteloimalla (umpinainen alaosa ja lasitettu yläosa parvekkeessa).
Pointtia "seinän ylläpitokustannuksista" en oikein ymmärrä. Muutaman sentin läpimittainen reikä parvekkeen suojissa tuskin johtaa siihen että vastuu neljän kerroksen korkuisesta seinästä olisi minulla - ellei sitten asentaja sähläisi ja kondenssivedet valuisi vuosien ajan rakenteisiin. Voit toki kertoa lisää mistä tämä täydellinen vastuunsiirto seinän ylläpidosta ja korjauksista johtuisi - kuulostaa nimittäin absurdilta.
Ultin halpis voisi olla OK, vaikka invertteri houkuttelisi. Itse asentaminen ei tule kysymykseen (enkä sitä edes haluaisi tehdä). Asennuksen hintaa varmasti nostaa mm. tarvittava timanttiporaus.
Vaihtoehtoja hankalasti asennettavalle ja aivan vähintään 1000eur maksavalle ILP:lle saa toki ehdottaa :). Jopa siirrettävä malli voisi tulla kyseeseen, kunhan olisi _Hiljainen_, riittävästi potkua, järkevä energiatehokkuus, jne.
Comment
-
Toki, jos pääsee helposti ja sujuvasti neuvottelemaan tuosta yllä- ja kunnossapitovastuusta, niin aina parempi. Ainakin niissä taloyhtiöissä, joissa olen asunut tähän mennessä on kaikki osakkaan suorittamat muutokset yhtiön vastuulla oleviin rakenteisiin ja/tai laitteisiin siirretty osakkaan vastuulle. Esim. asuntoon rakennettu takka ja sen hormisto, muutos ilmanvaihtoputkistoon keittiöremontin yhteydessä, asuntopihalle rakennettu päätyaita jne...
Comment
-
Vieras
Nojoo, ehdottomasti tärkeä pointti - ongelmatilanteissa ei tarvitse kauaa miettiä kuka on vastuussa. Myös "lisärakenteiden" osalta (kuten esittämäsi esimerkit) laki on hyvin selvä - osakkaan vastuulla.
Sinänsä tuo vaan ei tarkoita sitä, että koko seinä siirtyisi osakkaan vastuulle, jos sitä joudutaan esim. korjaamaan muista syistä. Lähinnä jos vaikka parvekkeet rempattaisiin tai koko tiiliseinä muurattaisiin uudestaan, osakkaan vastuulla ja kustannuksella olisi ILP:n irrotus, asennus, reiän poraus, jne jne.
Mieluiten kyllä en lähtisi seinää poraamaan, vaan päätyisin johonkin edullisempaan ja vähemmän potentiaalisia riskejä sisältävään vaihtoehtoon.
Comment
-
Rakenteiden, kuten ulkoseinä, sisäseinät, pilarit ja palkit ovat yhtiön kunnossapitovastuulla. Taulukko on kuitenkin ohjeellinen ja taloyhtiössä voi olla omat, yhtiökokouksessa hyväksytyt vastuut.
Jos yhtiössä ei ole omaa muutettua vastuujakoa, niin antamalla ilmalämpöpumppujen tms. asentamisluvan asunto-osakeyhtiöllä säilyy vastuu seinien kunnossapidosta. Osakas toki yleensä huolehtii itse laitteiston kunnossapidosta ja kustannuksista, sekä mahdollisesti laitteen tai sen käytön aiheuttamista vaurioista talon rakenteille.
Dumo ja Otto taidatte molemmat kuitenkin puhua samasta asiasta. Osakkaan vahingonkorvausvastuu luvallisestikin asentamisensa laitteiden/tekemiensä korjaustöiden aiheuttamista vahingoista ja asunto-osakeyhtiön tavanomainen kunnossapitovastuu ovat kuitenkin erillisiä asioita.
Comment
-
Vieras
Marre: Juuri näin. (OT: Sitten on näitä vaikeampia juttuja. Esim. meillä on asuntokohtainen ilmanvaihtolaite. Lähtökohtana on että putket, itse laite, jne. ovat taloyhtiön vastuulla. Kuitenkin suodattimien vaihto, jne. taas ovat osakkaan vastuualuetta. -> Kuka vastaa, jos ilmanvaihtolaite hajoaa tai esim. rakenteisiin tulee vaurioita, jos osasyynä on ollut asukkaan huolimattomuus näissä asioissa. Itse juuri pohdin, pitäisikö suodattimien vaihtoon ja laitteiden peruskunnossapitoon ottaa huoltosopimus, jolloin tuo ongelma ainakin lievenisi. Jotenkin on sellainen tunne, että joka asunnossa ei ole ilmanvaihto enää ihan kohdallaan, sen verran pahasti tulee yhdestä ja samasta kämpästä ruoankäry rappukäytävään...)
Ja aiheeseen: Onko ihmisillä kokemuksia laadukkaista/tehokkaista/hiljaisista siirrettävistä laitteista?
Comment
-
Sallitaanko vielä OT:n lievä jatkuminen =)
Alkuperäinen kirjoittaja dumo Näytä viestiItse juuri pohdin, pitäisikö suodattimien vaihtoon ja laitteiden peruskunnossapitoon ottaa huoltosopimus, jolloin tuo ongelma ainakin lievenisi. Jotenkin on sellainen tunne, että joka asunnossa ei ole ilmanvaihto enää ihan kohdallaan, sen verran pahasti tulee yhdestä ja samasta kämpästä ruoankäry rappukäytävään...)
Hallituksen jäsenten asema on aika rankka, jos yhtiökokous jättää myöntämättä hallituksen jäsenille vastuuvapauden huolehtimisvelvollisuuden laiminlyönnin vuoksi. Hallitusvastuu on henkilökohtainen luottamustehtävä, ja tehtävää mahdollisesti koskevat kiistat puidaan joskus käräjillä.
Summasummarum: jos on perusteltu epäilys että osakas/osakkaat saattavat laiminlyödä ilmaistointilaitteen kunnossapidon ja siitä saattaa aiheutua suoranaista vahinkoa yhtiön omaisuudelle, niin itse hallituksen jäsenenä (ihan oman perseen suojelemiseksi) toisin hallituksen keskusteltavaksi määräaikaishuoltojen teettämisen yhtiön kustannuksella. Kulut katetaan hoitovastikkeista.
Comment
-
Vieras
Jep jep, vaan menee jo vahvasti OT:n puolelle.
Tulipa havaittua että täällä pohjoisessa on todella huonosti ylipäätään tarjolla jäähdytysvempaimia - ja kalliilla. Jenkeissä on valinnanvaraa siirrettävissäkin ihan tajuton määrä, laatumerkin laatulaitteen saa 500 taalaan - täällä 1000eur.
Comment
-
En nyt muuta keksinyt. Mutta kysytään täällä. Onko kellään ILP-asennusfirmaa suositella Tampereen suunnalta?
Kerrostaloon split-yksikkö. 1 ulkoyksikkö partsille, ainakin 2 sisäyksikköä. Isännöitsijälle pitäis tehdä remontti-ilmoitus, ja sitä varten tarvis jotain ehdotelmaa joltain firmalta, että millasta tehtäis ja milloin.
Comment
Comment