Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Kotiverkon luominen (tietotekniikkakysymys)

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

    Ei tärpännyt edellinen kysymys, otetaan uusi lainaten topikkia:

    Tarve käyttää softaa joka käynnistyy "serverinä" halutussa portissa, johon sitten vastapää ottaa yhteyttä ilmoitettuani julkisen ip:n ja portin. Mikä olisi sopiva dns-palvelu, kun Soneran nettitikulle tms. antama osoitekaan ei ole ns. julkinen IP ? Kone sanoo Ip:ksi 10. jotain, ja nettipalvelut taas kertovat sen olevan jotain muuta ja kuso vastapäästä ei synny. Kyse ei siis ole kännykän hotspotista vaan simmi suoraan WWAN-adapteriin.

    Saa vaikka maksaakin hiukan, jos saa ilman mainoksia. Lisäkysymys jos joku erehtyy vastaamaan: toimiiko tuo a. kotoa Wifin perästä b. maailmalta tuuppaamalla simmi omaan läppäriin c. firman koneella firman verkosta? a ja b ovat must.

    Comment


    • Tarvitset kiinteän IP-osoitteen, johon esim. OpenVPN-palvelimen. Esim. Soneralta löytyy mobiililiittymiä, joihin saa kiinteän IP-osoitteen.

      Kannattaa sitten pitää huoli palomuureista ja muutenkin tietoturvasta. Heti, kun sulla on kiinteä IP, joku yrittää varmasti tunkea sinne kylään.

      Comment


        Tuo voisi olla käypäinen Sinullekin (?)
        http://dyn.com/dns-231/?utm_expid=53...23a0XoRF2UsA.2

        Tuolla on kierretty vuosikausia kiinteän IP:n ryöstöhinnoittelua serverikäytössä.
        Eli omat koneet kertoo dyn-dns:lle missä ovat ja asiakkaan käyttämä linkki osoittaa
        "minunomasijaisnimi.dyndns-remote.com"-osoitteeseen, joka ohjaa sitten serverille sen hetkisen IP-osoitteen perusteella. Ei tietysti ole periaatteessa 100,0 %:n ratkaisu, mutta jos 99,999% riittää.

        Comment


        • Tarvinnet siis tämän: http://www.sonera.fi/etsi+apua+ja+tu...teet/open+gate Sonerallakin taitaa olla oletuksena ilman tuota palvelua nettitikut natin takana ja portit kiinni.

          Halvempi palvelu ajaa varmaan asiansa jos saat sen vaihtuvan ip:n jotenkin tietoon tai käytät jotain dyndns-palvelua. Kalliimpi kiinteä ip on toki helpompi siltä osin.

          Tietoturvan osalta itsessään se kiinteä ip ei nyt kauheasti merkitse, saattaahan normaalin nettiliittymän perässä olevalla koneellakin olla sama ip kuukausia. Enemmänkin se, että siellä on se portti auki ja softa kuuntelemassa.

          Comment


          • DynDNS on itselläkin ohjaamassa Saunalahden mobiililaajakaistan julkisen IP:n palvelusta ostamaani URL-osoitteeseen.

            Comment


              Elisan adsl näyttää antavan julkiseksi osoitteeksi oman reitittimen WAN osoitteen, joten siitä konffaamalla portforwardin sai sydeemin toimimaan kotoa käsin. Täytyy tutustua dyndns:ään myöhemmin ...

              Comment


              • Dynaaminen, reitittimen wan-osoite vaihtuu usein, joten tarvitaan esim DynDNS-palvelua, jolla "liimataan" se muuttuva osoite kiinteäksi url-osoitteeksi.

                Comment


                • Mihinkäs se julkinen IP osoite vaihtuu reitittimessä? Se vaihtuu ainoastaan mikäli modeemin/reitittimen MAC osoite muuttuu (esim. uusi modeemi/reititin) tai reititin on pitkään pois päältä. Eli jos reititin on jatkuvasti päällä niin sama IP osoite pysyy.

                  Tietysti tuolla DynDNS:llä saa sen turva, että vaikka vaihtuu niin ei tarvitse omaa IP osoitetta muistaa tai olla kyttämässä. Ja ehkä nimen muistaa helpommin kuin IP osoitteen. :)

                  Comment


                  • Eipä se kovin usein vaihdu, mutta mikään ei takaa etteikö se voisi joskus esimerkiksi jonkun operaattorin katkon/huoltotoimenpiteiden seurauksena vaihtua.



                    Kiinteillä liittymillä tosiaan on yleensä jo valmiiksi julkinen ip, joten niiden kanssa ei tarvitse sitä erikseen ostaa.

                    Comment


                      IP vaihtuu epämääräisen tasaisin väliajoin. Tietysti, jos ei ole pakko aina saada 100 %:n varmuudella heti ei-kiinteään IP:een kiinni, niin aika helpollahan sen whatsmyip:llä tms katsoo tai katsotuttaa jollain paikan päällä olevalla, mikäli joku on paikalla.
                      Joku näppärä voisi varmaan tehdä niinkin, että tekisi bat:n, jolla käy tsekkaamassa ensin oman IP:n ja se sitten käy ftp:llä lähettämässä sen jollekin omalle random-sivulle, jos se on muuttunut.

                      Mutta jos pari kymppiä silloin tällöin ison vaivan pysyvästä poistamisesta ei ole liikaa, niin dyndns on kyllä toimiva ja varma ratkaisu, eikä tarvitse koko aikaa olla miettimässä toimiiko joku kriittinen juttu vai ei.

                      Comment


                        Mun tapauksessa riittää kun saa sen ulkoisen ip:n selville, jos se on "kotirouterissa" ja vaikka se vaihtuisikin aika ajoin, ei haittaa. Soneran verkossa laite ei saa ulkoista IP:tä vaan "sisäisen" joten ulkoiseen ip-osoitteseen routattu yhteys menee harakoilla kun sitä (porttia) ei pysty reitittämään omaan laitteeseen saakka.

                        Comment


                          Osaisiko kukaan kertoa kokemuksia tämäntyylisistä laitteista? Olisi tarkoituksena rakentaa nopea kotiverkko jossa voisi pääkoneelta jakaa dataa olohuoneeseen, autotalliin ja mihin ikinä tarvitseekin. Puutalo n.130m2 kahdessa kerroksessa, autotalli erillinen rakennus 30metrin päässä talosta.

                          Comment


                            Mitä porukoilla noita ite tutkinu niin 24mb netillä laskee nopeus 1mb tienoille tuolla. Muutaman vuoden vanhoja porukoilla olevat, että en tiiä onko siitä sitten kehittynyt vai onko porukoillakin vika jossain muualla kuin noissa bokseissa. Sama ongelma tosin esiintyy kahdessa eritalossa, joten vaikea uskoa, että kummassakin talossa olisi jotain joka hidastaisi yhteyttä noin paljon.

                            Comment


                              Viimeisimmässä Mikropc:ssä oli testi, tuo taisi saada kunniamaininnan. Testattu juurikin autotalliin saakka. Vauhti putoaa aina kun ollaan eri sulakkeen tai eri vaiheen takana.

                              Eikös puutalossa kuulu wifikin ihan riittävän hyvin?

                              Comment


                                Tai jos laittaisi vaan pitkän tavallisen TCP/IP-kaapelin puunoksia tai jotain suojaputkea pitkin menemään...

                                Comment


                                • Minulla on langatonta verkkoa auttamassa D-Link DAP-1520 toistin.
                                  Varsin tehokas laite, 5Ghz kaista on iso plussa.
                                  Juuri tilasin toisen samanlaisen, kun hintakin oli laskenut. Laitetaan autotalliin.

                                  Comment


                                    Kuoppasin idean noista sähköverkkolaitteista ja laitoin kunnollisen langattoman adsl-modeemin tulemaan. En osaa ainakaan vielä wifiin luottaa, siksi talon sisälle teen verkon kaapelilla. Autotalliin saa mennä wifillä jonne asennan toistimen tarvittaessa.

                                    Comment


                                      Vuosikausia jo ollut WLAN:nin varassa kotona ja mitään ongelmaa ei ole ollut oikeastaan. Ja teen töitä kotoa myös, joten kaikki pätkimiset yms olisi kyllä melkoinen haitta.

                                      Kuuluvuus on yksi tekijä mikä tietysti voi mietityttää, mutta omalla kohdalla sekään ei ole ongelma vaikka välissä on melko massiivinen piippu ja muurit. Autossakin saa surffattua ja signaali piisaa ulkona about about 50 metrin päähän.

                                      Comment


                                        Tässä on nyt päässyt vertailemaan 2.4ghz ja 5ghz wifejä eikä nekään näköjään tee poikkeusta fysiikan lakeihin. 5ghz kantama on hyvin selkeästi huonompi kin 2.5ghz. Nopeus on kyllä kohdallaan. Toisaalta tuota heikkoa kantavuutta voisi käyttää hyödyksi tietoturvamielessä. Jos tukiaseman laittaisi keskelle taloa, se nippa nappa riittäisi ympäri kämppää. Seinistä ei varmaan jaksaisi enää läpi. Meidän 100m2 yksitasoisessa kämpässä ei kantama riitä nurkasta nurkkaan.

                                        Comment


                                          Se vähän riippuu millanen se WLAN tukiasema on. Meidän rintamamiestalossa toi kaksi anteeninen TP-Link riittää joka kolkkaan ylä- ja alakerrassa. Toki taso tuolla peränurkassa on hieman huonompi, mutta silti riittävä esim surffaamiseen ja Spotifylle. Autossa on yksi pykälä ylensä läppärissä ja sinne on tukiasemalta noin 20 metriä. Välissä on massiivinen piippu/muuri.

                                          Paljon riippuu myös käytettävän laitteen wlan ominaisuuksista.
                                          Esim en saanut täysiä palkkeja tästä työpisteeltä kaikilla tikuilla, vaikka tukiasema on muutaman metrin päässä ilman mitään haittoja.

                                          Comment


                                          • Ja ympäristöllä on erittäin suuri merkitys WLANin (ja muiden langattomien yhteyksien toimimiseen). Kerrostalossa tuo 5 GHz on monesti melko hyvä valinta, koska 2.4GHz alkaa jo paikoittain olemaan tukossa.

                                            Lisäksi tuon 2.4GHz alueen läheisyydessä toimii kaikenlaista muutakin laitetta. Esim. aikoinaan Hervannassa eräässä opiskelijakämpässä WLAN verkot katkesivat aina erään asukkaan ruoka-aikaan. Ongelma poistui kun roskakatokseen yhtenä päivänä ilmestyi uuden mikron laatikko ja vanha mirkon romu.

                                            Comment


                                              Kannattaa asentaa Wifi Analyzer androidiin, sillä näkee melko hyvin mitä vapaita kanavia on ympäristössä.

                                              Comment


                                              • Ite hankin tän http://www.verkkokauppa.com/fi/produ...d-WiFi-toistin
                                                Soneran oman huuhaavein(Huawei B593) jatkeeksi ja hyvin toimii, vaikkakin 5GHz verkkoa tuo Soneran purkki ei tue. Asus kyllä tukisi. Eli nyt on kaikki langatonta: Talolle tuleva yhteys sekä yhteys talon sisällä ja täytyy myöntää, et yllättävän hyvin kaikki toimii. Mm. Netflix, Elisa Viihde, tabletit, kännykät, läppäri jne

                                                Comment


                                                  Perustavaa laatua oleva kysymys kotiverkosta: onko ylipäänsä mahdollista jakaa tiedostoja (pääasiassa kuvia ja videoita) tavalliselta usb-levyltä allaolevalla kokoonpanolla?

                                                  -reititin Huawei B315s eli 4G yhteyden varassa, kaikki laitteet WLANin yli paitsi ihan tavallinen ulkonen kovelevy, mikä on usb:llä
                                                  -läppärissä Windows 10
                                                  -kännykät Windows Phone 8.1
                                                  -tabletti iPad Air IOS 9.x
                                                  -AppleTV

                                                  Jos kyllä, miten sen teen? PAKSUA rautalankaa, kiitos

                                                  Comment


                                                    Alustavasti: on mahdollista.

                                                    Yhden pienen ohjekirjasen bongasin netistä ja siinä väitettiin että tuo huahei tukee usbin kautta levyn jakoa. Harmittavasti siinä ei sitten kerrotukaan enempää :) Näkemättä laitteen asetuksia rautalanka on turhan jäykkää väännettäväksi yhdeltä yöllä :p

                                                    Comment


                                                      Joo, kyllä sen ainakin markkinointimateriaalin mukaan pitäisi tukea, mut käytännössä en osaa edes kokeilla. Kotiverkon luominen on ihan hepreaa mulle, mulla on vain yksittäiset laitteet samassa wlan:ssa

                                                      Comment


                                                        Sulla on jo verkko pystyssä, vaikka laitteet ei oikein keskenään juttelisikaan.. :) Hyvä alku kuitenkin.

                                                        Huaweilla on varmaan joku weppisivu-pohjainen hallinta josta voit esim. vaihtaa wlanin salasanan?
                                                        Samassa paikassa pitäisi sitten löytyä tuo usb-jakokin, joka todennäköisesti pistetään päälle ruksimalla systeemi käyntiin. Sen em. ohjekirjasen mukaan tuo jakaa tulostinta tai kiintolevyä joten se asetus varmaan pitää vaihtaa sopivaksi.

                                                        Verkkolevyyn pitäisi sitten päästä käsiksi kirjoittamalla explorerin (eli tiedostonhallinta, ei intternet explorer tai firefox) osoiteriville \\reitittimenosoite\ jolloin aukeaa kansio näyttäen levyn sisällön.

                                                        Lämpeneekö?

                                                        Comment


                                                          se voi sitten olla taistelun takana, että saa kaikki kodin laitteet yhdistämään tuohon levyjakoon. Läppäri todennäköisesti helpoin saada juttelemaan sen kanssa.

                                                          Comment


                                                            Lämpenee vaan ei polta. Huawein asetuksista laitoin täpän päälle ja loin mielestäni kansion nimellä Miika. Mikä mun reitittimen osoite on jos ei \\192.168.8.1\Miika Eikö Huawein perässä oleva usb-aseman sisältö pitäisi nyt näkyä? Vai pitääkö se eriksene kertoa että ko kansiot on jaettu, jos näin niin missä sen teen?
                                                            Attached Files

                                                            Comment


                                                              Joskus yritin saada saman Huawein purkin pelaamaan usb-levyn kanssa. Lopputulos oli se, että tuo Sambaserveri sai reitittimen sellaiseen jumiin, että koko värkki piti vaihtaa liikkeessä uuteen. Verkkokovalevy tuon boksin jatkeena pelaa ihan ok. Muuten olen kyllä erittäin tyytymätön yhteysnopeuksiin mitä tuolla saa 4G:n läpi, mutta kaipa se johtuu vaan tästä kaupungista/palveluntarjoajasta.

                                                              Sulla ilmeisesti kuitenkin levy pelaa, kerta se tuolla resurssienhallinnassa näkyy. Saakos siitä DLNA:n päälle vielä niin, että jakaa sieltä?

                                                              Comment

                                                              Working...
                                                              X