Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Savupiipun kanssa ongelmia

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Savupiipun kanssa ongelmia

    Täällä Puolassa havaittiin "lieviä" ongelmia tässä joulun pyhien alla omakotitalon piipun kanssa. Apua ja mielipiteitä kaivattaisiin.

    Noin 20 vuotta vanha omakotitalo siis jossa kolme kerrosta + ullakko, savupiippu muurattu jälkikäteen talon keskelle, sillä ikää noin 4 vuotta, ilmeisesti useampi lokerikko piipun sisällä väliseinin erotettuna jos oikein käsitin. Ongelmana ensin alkuun oli vanhan savukkeen ja noen haju yhdessä huoneessa, ja pienimuotoisen nuuhkimistyön seurauksena hajun pääteltiin tulevan huoneen yhdestä nurkasta jossa oli tottakai kattoon asti ulottuvat kaapit edessä. Kaappien siirron jälkeen nurkkauksen katosta (kipsilevyä) ja seinästä (betonia) löytyi mustaa kuivunutta liejua jota on selkeästi valunut ylhäältä. Tuo kyseinen nurkkapokkaus on toki siis savupiipun runkoa. Piipun päällä ei ole minkäänlaista hattua, eikä piippua ole myöskään nuohottu kertaakaan sen rakentamisen jälkeen. Täällä Puolassa on myös tapana polttaa kaikki paska mitä kotitalousjätteistä syntyy, lisäksi tottakai kivihiiltä suuria määriä. Noista aineksista syntynee hyvä cocktail.

    Ullakolta kun käytiin katsomassa tilannetta niin ongelmana tuntuu olevan sadevesi joka sataa piipun sisälle, imeytyy heikohkon muurauksen vuoksi tiilien väliseen laastiin ja sekoittuu tuohon mustaan paskaan mitä piipun sisällä varmasti on runsaasti ja tihkuu siitä laastin (ja siinä olevien reikien) läpi toiselle puolelle. Piipun kaksi kylkeä ovat täynnä tuollaisia mustia valumajälkiä ja mitä alemmas menee kohti kattokoolauksia niin punaiset tiilet muuttuvat mustiksi ja vetisen näköisiksi.

    Soittelin tuossa jo omalle isälle ja hän totesi videopuhelun perusteella muurausjäljen "paskaksi" (vaikkei muurari olekaan) ja lisäksi kyseisen rakennustavan laittomaksi, tässä kun on vedetty kipsilevyt suoraan piipun tiiliin kiinni (jonka vuoksi tuo musta paska onkin niin hyvin näkyvissä tuolla nurkassa.)
    Lisäksi ilmeisesti tuo ullakolla oleva piippu olisi pitänyt rapata 2-3cm kerroksella kauttaaltaan, sitä ei siis oltu tehty vaan paljaat tiilet näkyivät pienimuotoisen paskan lastikerroksen kuorruttamana.

    Kyseisen talon rakentaja (rouvan isä) veteli jo yhden kerroksen jotain laastia noille ullakon tiilille, mutta hänen mielestään ongelma korjaantuu kun tuohon ullakon puolen kevyen laastikerroksen päälle kiinnitetään styroksilevyjä ja täältä huoneen puolelta leikataan palaset pois katosta + seinästä ja kiinnitetään uudet tilalle. Omalta isältäni myös tiedustelin asiasta ja hän totesi että ei missään nimessä styroksia tai kipsilevyä piippuun kiinni vaan tuossa pitäisi olla 15cm palonkestävää villaa välissä.

    Kaipailisinkin tässä siis viisaammilta ja kokeneemmilta neuvoja, millä helvetillä tuota nyt lähdetään korjaamaan? Koko huone haisee tällä hetkellä vanhalle tuhkakupille, ja en usko että vain tuon ruskean osion poisleikkaamalla päästään hajuista eroon, ainakaan pysyvästi. Piippu kun tuntuu olevan läpikotaisin märkä niin tuota mustaa paskaa lienee tihkuvan läpi jatkuvasti ja on vain ajan kysymys kunnes se tulee uudestaan katosta läpi.

    Piipun sisälle on myös tarkoitus laittaa uusi rosterinen savupiippu ja katolle piipun päälle hattu jolloin saataneen tuo kostumisongelma hillittyä mutta ilmeisesti tämä nykyinen piippu on niin korkea ja polttotapahtuma niin hidas + kylmä että tiilet eivät kuivu täällä ylemmissä kerroksissa ollenkaan. Kuivuvatko ollenkaan jos tuo rosteriputki laitetaan kohta tilalle..?

    Talossa on vesikiertoinen patterilämmitys ja se + käyttövesi lämpeävät molemmat tuolla uunilla joka löytyy talon pohjakerroksesta joten isoa remonttitaukoa sen käytöstä ei voi pitää. Uunissa on nyt talviaikaan käytännössä jatkuvasti valkea, mutta veden lämpötilasta riippuen uunin ilmanottoräppänää säädellään auki/kiinni ja se useasti onkin vain aivan pikkuruisen raolla jolloin uunin sisällä käytännössä tavara ei pala, ainoastaan kytee. Tämä isän mukaan aiheuttaa myös tuon ongelman että piipun yläosa ei pääse kuivumaan milloinkaan kun lämpöä ei piisaa tarpeeksi.

    Kuvia voin toki napsia lisää kiinnostuneille, tässä nyt kuitenkin tuo lähtötilanne täältä kolmannen kerroksen huoneesta. Tuota styroksista kattolistaa ei ole edes kehdattu irroittaa kun pelkona on että haju kasvaa vielä kolmanteen potenssiin sen myötä..


    #2
    Suomessa ko. rakennustapa ei ole hyväksyttävä, Puolassa asia voi olla toisin. Kun kysymyksessä on eristämätön tiili piippu, niin palovillaa sen ympärillä pitäisi olla kaikkialla, missä se lähellä puurakenteita sekä toki välikatolla. Tuo nokivesiongelma korjaantuu kun piippu pellitetään ympäriinsä ja päälle laitetaan hattu.

    Comment


    • #3
      Pellittämisellä tarkoitat siis tuota sisemmän piipun asennusta? Uskot myös että tuo nykyinen kosteus poistuu ajan myötä tiilien pinnoilta ja väleistä?

      Comment


        #4
        Ei, vaan vesikaton yläpuolinen piipunosa on syytä pellittää ympäriinsä. Ja hattu päälle, niin ei kiusaa kosteus enää.

        Tuossa alkuun lukemista:
        https://www.suomela.fi/moni-piippu-p...min-pinnoitus/
        Viimeksi muokannut juuhok; 30.12.2018, 12:28. Perustelu: Viestit yhdistetty.

        Comment


        • #5
          Joo, uusivuosi vaihtuu täällä ruudinkatkuisissa tunnelmissa, mutta katku ei tule kuitenkaan ruudista. Tältä ullakolla näyttää tällä hetkellä:






          Tuota tervapaskaa vuotaa siis selvästi katon päältä tai ainakin tuosta katon juuresta, eli tuo pellitys ja hattu lienevät ainakin pakollisia ostoksia, todennäköisesti kai myös kattopellin pieni trimmaaminen ja tuolta välistä myös rappaaminen, tosin niitä ei taida hetkeen päästä tekemään kelistä johtuen. En tiedä pitäisikö tuo katon päällä oleva piipun osa kokonaan myös rapata?

          Isältä tuli vinkki että väliaikaisesti voitaisiin ostaa jotain palonkestävää villaa ja kiinnittää se piipun juureen imemään tuota paskaa itseensä ja estämään sen valuminen alaspäin, myös leikata tuo haiseva osa pois täältä huoneen katosta ja tunkea sekin täyteen villaa niin päästäisiin ehkä jatkamaan taas normaalia elämistä kunnes kelit kuivuu.

          Vittu.

          Comment


          • #6
            aluskatekin ilmeisesti puuttuu...

            Comment


            • #7
              Aika paljon asia korjaantuu piipun vesikaton yläpuolisen osan pellittämisellä, piipun pellityksen asianmukaisella liittämisellä vesikatteeseen ja piipun hatulla. Sen jälkeen siivoaa sisältä näkyvät paskat pois ja odottelee vieläkö ongelmia esiintyy. Hajuhaitoista voi olla kyllä tosi hankala päästä eroon.
              ps. ei sellainen vihreä kivivilla ainakaan mitään kosteutta/vettä ime itseensä, eli peltiseppä vaan tontille asap.
              ps2. selvästihän tuo piippu on ullakon osalla märkä eikä valokuvissa näkyvässä piipun rapatulla osalla ole halkeamia eli piippu näyttää olevan ehjä, ts. pelti päälle ja takkaan tuli, jolloin piipun kastunut osa lähtee kuivumaan
              Viimeksi muokannut James Potkukelkka; 31.12.2018, 14:34.

              Comment


                #8
                Kylläpä on puurakenteita tehty lähelle hormia. Ei menisi tuo Suomessa läpi palotarkastuksesta. Piipun ulkopuolinen pellitys + piipun hattu ensin kuntoon, ja huolellinen nuohous ilmanmuuta. Sitten jos vielä saisi kuvattua hormien kunnon sisäpuolelta, niin näkisi missä kunnossa hormit on. Suomesta ainakin saa savupatruunoita, joilla on hyvä testata hormien tiiveys toisiinsa nähden sekä ulkopuolelle. Näin saa testattua onko hormeissa vuotoa ulos päin. Hormin ulkopuolen rappauksen voisi myös tehdä.

                Toisaalta, jos on tarkoitus laittaa RST sisäpiippu tulisijan hormiin, niin hormien tiiveydellä ei niin väliä silloin ole.

                Comment


                • #9
                  Joo, tätä kyseistä taloa ei ole ikinä tarkistettu / hyväksytty asumiskäyttöön, enkä usko että se tässä kunnossaan myöskään menisi keneltäkään puolueettomalta tarkastajalta läpi. Sähköjäkin on vedelty keviä johtimena käyttäen jne jne. Tuosta kyseisestä syystä johtuen ammattilaisten tai ulkopuolisten käyttö lienee mahdotonta, he saattaisivat raportoida tästä talosta eteenpäin ja sitten olisi vielä isompi ongelma käsissä.

                  Tuo rappaus suoritettiin 2 päivää sitten, valitettavasti en ottanut kuvia siitä miltä se näytti sitä ennen, mutta on tuolla vielä se yksi puhdas seinä jäljellä hormista "alkuperäisellä rakennustyylillä" joka ei toimi osana pohjakerrokseen menevää piippua. Napsin kuvan kunhan tuonne kiivetään.

                  Ongelmana tuossa tulenteossa ja piipun kuivatuksessa on etäisyys, tuo ullakolla oleva osa on noin 6-7 metrin korkeudessa pannuhuoneesta ja kuten edellä kirjoitin, täydellä vedolla ei todennäköisesti voida polttaa tavaraa pitkään koska vesi lämpeää tällöin liikaa. Ei näytä lämpöä riittävän tuolla hitaalla vedolla.

                  Käytiin hakemassa lähikaupasta rulla keltaista Isoverin villaa, tuskin on erikseen palonkestävää tavaraa muttei sytkärillä ainakaan saanut syttymään ollenkaan. Parempi kai tuokin kuin ei mitään, pyyhkeitäkään ei oikein kehtaisi köyttää tuon ympärille.
                  Viimeksi muokannut Jultsu_; 31.12.2018, 16:19.

                  Comment


                    #10
                    Isoverin keltainen villa on lasivillaa, sintraantuu eli ikään kuin kutistuu ja häviää jos saa liikaa lämpöä. Siksi ei sovellu samalla lailla esim. paloeristyksiin kuin ns. palovilla, jolla tarkoitetaan yleensä tarpeeksi tiheää kivivillaa. Mutta ei se lasivillakaan palamaan syty (itse villa, mahdolliset pinnoitteet sitten erikseen).

                    Lasivillakin on kyllä huonoa imemään kosteutta.

                    En ole varsinaisesti savupiippuasiantuntija, mutta veikkaisin nuohouksen auttavan akuuttiin tilanteeseen olennaisesti, kun saisi piippuun jo kertyneen moskan pois. Kuvatulla käytöllä sitä voi olla piipussa melkoinen määrä, ja haitata jo piipun vetoakin.

                    Comment


                    • #11
                      Mielestäni tuo torppa ei ole asumiskelpoinen ja lähentelee terveydelle vaarallista viritelmää, joten tsi-patentteja tekemällä tilanne menee vaan huonommaksi.
                      Jos talo on siinä kunnossa että sinne ei uskalla ulkopuolista ammattilaista päästää käymään korjaamaan vikoja, koska pelkona on että viranomaiset antaa muuttokäskyn niin asiat on aika huonosti...
                      Viimeksi muokannut Killeri; 1.1.2019, 13:57. Perustelu: Asia kunnossa.

                      Comment


                      • #12
                        Olet oikeassa, asiat eivät ole hyvin. Tarkoitus ei ole meillä jäädä tänne loppuelämäksi asumaan, ja hivenen monimutkaisista sekä tulehtuneista perhe- ja omistussuhteista johtuen tuskin kukaan muukaan rouvan puolen lähisuvusta näin tulee tekemään. Meidän pitäisi kuitenkin täällä vielä hetken aikaa jaksella, ja mielelläni myös tekisin (maan tavoista poiketen) jotain välillä oikeinkin tämän talon rakentamisen kanssa. Vaikkapa sitten vaan harjoituksena siltä varalta jos itse lähdetään joskus omaa tönöä rakentamaan/remontoimaan.

                        Mitä vaarallisuuteen tulee niin tämä talo on kuitenkin sieltä turvallisemmasta päästä mitä itse noita paikallisia taloja olen nähnyt sisältä ja ulkoa tässä vuoden työskentelyn aikana, etenkin sähköjen osalta (joihin ammatin kautta osaan jopa ottaakin jotain kantaa.) Täällä työskennellessä on mm. maadoiteltu kaasupolttimen ja putkistojen rungossa kelluvia 100VAC jännitteitä (joista saatu ihan kunnon tällejä) kaasuputkeen joka maadoitettu maihin, jokainen voi varmasti kuvitella mitä tapahtuu kun tuo liitos joskus avataan.....
                        Viimeksi muokannut Jultsu_; 1.1.2019, 14:00.

                        Comment


                          #13
                          Jos nyt jotain ajattelisi piakisesti viritellä ja katolle pystyy menemään, niin eikös tuonne voisi käydä ensimmäisenä laittamassa jotain bitumimattoa katon ja piipun saumaan ja sitten samalla reissulla kiinnitellä sinne se piipun hattu. Sitä on varmaan turha jeesustella, kuinka väärin asiat on tehty meikäläisestä näkövinkkelistä. Tuolla tehdään niin kuin tehdään ja täällä sitten tämän maan tapaan. Kyllä sitä ihmiset asuu paljon vaarallisemmissakin taloissa pitkin Eurooppaa ja Balkania. Jossain sitä täytyy asua ja jos kulurakenne tekee tuossa asumisesta kannattavaa, niin sitten vaan korjaamaan välttämättömimmät jutut niin, että saa yönsä nukuttua rauhassa. Piipun pellitys on sitten yks hankalimmista peltitöistä, joten siihen kannattaa varmaan hommata semmoinen ukko, jolla pysyy listerit ja sakset oikeasti kädessä. Jotta sitä ei sitten ryssitä ihan päin persettä kiireessä näpit kohmeessa, olis varmaan parempi odotella kevätkelejä.

                          Comment


                            #14
                            Niin tuohan on ihan normaalia itä-eurooppalaista rakennusperinnettä. Nopeaa ja halpaa, kun ei ole virkamiesarmeijaa sanomassa, että soosoo, ei noin voi rakentaa. Eikä välttämättä ole edes materiaalit ihan parhaita.

                            Enemmän Tsekeistä kokemusta, mutta aika samaa rakennuskulttuuria sielläkin, ja kivihiili edelleen isossa käytössä.
                            Se on muuten hauskaa kun tuolla itäisessä Tsekissä puhuvat saasteista, mitä ei siis kukaan oikein myönnä olevan olemassa, että Puolasta tulee nuo saasteet. Todellisuudessa taitaa olla ihan itse kun turpruttelevat kivihiilellä, että on utua ja semmonen omanlainen hajunsa siellä suunnalla.

                            Comment


                            • #15
                              Tuliko piippu-asiat lopulta kuntoon? Meillä sama ongelma, piippu kastunut välikatolla. Imenyt vuosien saatossa itsensä aivan märäksi ja nyt pari kertaa tullut ruskeaa vettä piipun kylkeä pitkin asuintilaan.

                              Comment


                              • #16
                                Piipunpellitys tai hattu siellä varmaan ongelmana.

                                Comment

                                Working...
                                X