Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Rakentajan vastuu sekä vuositarkastusraportti

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Rakentajan vastuu sekä vuositarkastusraportti

    Tältäkin palstalta kun löytyy monien alojen osaajia ja ammattilaisia, niin kysynpä teidänkin mielipidettä. Asiat on selvityksessä välittäjän osalta, lisäksi maanantaina yritän saada vakuutusyhtiön lakimiehiltä vastauksia.

    Lyhyesti pohjustettuna; muutimme lokakuussa 2012 paritalon puoliskoon, joka on oma kiinteistönsä. Käytännössä tässä on siis kaksi omakotitaloa, joilla on yksi yhteinen seinä. Keväällä naapurin kanssa pihalla rupateltuani naapurmies mainitti asuntoihin tehdyistä vuositarkastuksista. Tarkastukset oli tehty jo ilmeisesti hieman toista vuotta sitten ja raportissa mainittujen puutteiden korjauksessakin kesti ilmeisesti kohtuuttoman kauan.

    Tässä vaiheessa juoksin sisälle tarkistamaan asunnon papereita; meidän puoliskosta ei moista raporttia löytynyt mistään. Soittelin edelliselle asukkaalle, joka kertoi raportin olevan rakentajalla. Kun soitin rakentajalle, hän kertoi raportin olevan edellisellä asukkaalla. Tuosta lappusesta käytiin sekä välittäjän, myyjän että rakentajan kanssa keskusteluja. Päädyimme siihen lopputulokseen että lappu on rakentajalla joka lähettää sen viimeistään kesäkuussa.

    Unohin sitten koko lappusen, kunnes nyt elokuussa muistu asia mieleen ja soittelin taas rakentajalla. Rakentaja väitti ensin, että lappu on myyjällä. Muistutin häntä tuosta kesäkuun takarajasta, jolloin hän muistelikin ehkä lähettäneensä lapun joskus johonkin ja oliskohan se nyt sitten vahingossa menny myyjälle ja sitten jotenkin koko paperi hukkunut. Veijari yritti tyrkyttää mulle uutta lappua näkemättä asuntoa uudelleen, jossa todetaan ettei asunnossa ole mitään korjausta vaativia vikoja. Kieltäydyin tästä ja vaadin häntä kaivelemaan arkistonsa läpi ja lähettämään alkuperäisen paperin. Tämän jälkeen rakentaja sanoi, ettei ole enää ko. rakennusfirman kanssa missään tekemisissä ja kertoi myyneensä koko puulaakin. Kyselin sitten yhteystietoja uudelle yrittäjälle, jolloin vekkuli sanoi että firman toiminta on loppunut. Tarkistin asian kaupparekisteristä, joka kertoi firman olevan edelleen hengissä ja ko. kaveri istuu firman hallituksessa, kaupoista oli kuulemma aikaa noin kuukausi. Rakentaja kiistää edelleen olevansa missään tekemisissä koko yrityksen kanssa, antoi vielä asianajajan yhteystiedot jolta voisi kaupat varmistaa. Ajattelinkin maanantaina soitella ko. asianajajalle, ja kysellä asiasta hieman. Epäilempä, että kyseinen asianajaja ei mielellään mulle mitään tietoja anna. Rakentaja vielä puhelun loppuun totesi, että mikäli raporttia ei löydy, hän pesee kätensä koko asiasta.

    Ajattelin nyt tässä ihan muuten vain kysellä, mitä mieltä olette:

    a.) Mikäli yritys on tosiaan myyty / lopetettu, onko kenelläkään enää vastuuta koko talosta? Rakentajalla on muutamia sivutoiminimiä, joiden siirtymisestä mahdollisten kauppojen yhteydessä ei puhuttu mitään. Yrityksen luottotiedot ovat myös puhtaat. Talot on rakennettu vuonna 2008, eli rakentajan takuutakin pitäisi olla vielä jäljellä.

    b.) Mikäli itse rakentaja tekee asuntoon vuositarkastuksen (kuulostaa minusta varsin epäilyttävältä toiminnalta), eikö hän ole velvollinen myös toimittamaan raportin tilaajalle, jonka tässä tapauksessa täytyy olla asunnon omistaja? Eihän rakentaja voi itse tilata itseltään tarkastusta, jonka verukkeella voisi pitää raportin omassa tallessaan.

  • #2
    Kiinnostaisi tietää, että minkälaisista virheistä on kyse? Asunnossa on asuttu kuitenkin jo 5 vuotta ja mielestäni virheen täytyy olla suht merkittävä jotta aihetta reklamaatioon olisi.

    Kyseessä on ilmeisesti paritalo hallinnanjakosopimuksella eikä as oy? Kohde tuskin on ollut ns. RS-kohde? Kyllä ns. narinalistan tekee asukas ja sen pohjalta gryndäri tulee paikkoja korjaamaan. Ja mikäli takuuajalle ei ole pyydetty vakuutta, ei rakentajalla ole todennäköisesti mitään mielenkiintoa lähteä puutteista kyselemään ja valitettavan harvoin myöskään korjaamaan.

    Comment


    • #3
      Mitään suurempia virheitä ei ole, eikä tässä ole nyt kysymys virheiden korjauksesta. Lähinnä mua kiinnostaa tuo, kun rakentaja ilmeisesti pimittää tuota raporttia vaikka se hänen mielestään on OK. Jos kyse on lakisääteisesti raportista / tarkastuksesta josta rakentaja ei suostu dokumenttia antamaan, voimmehan alkaa väittämään ettei koko tarkastusta ole edes tehty.

      Ei ole As Oy eikä hallinnanjakosopimustakaan. Molemmat puoliskot sijaitsevat omilla tonteillaan ja ovat omia kiinteistöjään. Molemmat puoliskot siis huolehtivat omasta tontistaan, roskistaan jne.

      Comment


      • #4
        Tuota. Mimmonen on paritalo joka on oma kiinteistönsä? eikä oo hallinnanjakosopparia tehty? Tajuatko, että tässä tapauksessa naapurin kanssa vastaatte myös kiinteistön kiinnityksistä kimpassa! (jos olette samalla kiinteistöllä) - kolhoosi on aina kolhoosi! (kannattaa siis mennä hakemaan nyt pikaisesti vippiä pankista KOKO kiinteistön arvosta.. vai?)

        kiinteistö kun rakennetaan, tehdään lopputarkastus, joka (yleensä hyväksytään ja niin edelleen). ei siellä mitään sen syvällisempää tarkastusraporttia ole vrt as oy / rs kohde jossa yleensä raportoidaan pikkuhalkeamat maalipinnoissakin.

        Jos lopputarkastus hämää, soitat kuntasi/kaupunkisi rakennusvalvontaa, he voivat kertoa onko lopputarkastusta tehty vai ei, heiltä löytänet myös tuon ikäisen rakennuksen suhteen myös ajantasaiset rakennuslupa-asiakirjat ja niin edelleen.

        ettei vaan olis puurot ja vellit totaalisesti sekaisin.......................................... .........

        Comment

        Working...
        X