Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Puuntyöstökoneiden sijoitusetäisyydet toisistaan (sirkkeli, höylä...)

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

    Puuntyöstökoneiden sijoitusetäisyydet toisistaan (sirkkeli, höylä...)

    Tietääkö joku, onko laissa säädetty tarkemmin minimietäisyyksiä, joiden päähän toisistaan yhtäaikaisesti käynnissä olevat kiinteästi asennetut puuntyöstökoneet pitäisi sijoittaa? Tarkalleen ottaen kyse on sirkkelistä, oiko- sekä tasohöylästä. Kyseessä on puutyöluokan puuntyöstökoneiden tila. Käyttäjinä iltaryhmän aikuiset, kokeneet kyseisten koneiden käyttäjät.

    Itse en löytänyt muuta kuin sanallisen lakisäädöksen, että koneet tulee sijoittaa sellaisien etäisyyksien päähän, että ne ovat turvallisia käyttää.

    #2
    En ole minäkään kuullut mitään ohjearvoja (en toki vannomaan mene etteikö niitä voisi olla). Puusepäntehtaan konttorissa kohta 20 v, ja meillä ainoa määräävä tekijä on ollut tuotannon sujuvuus. No, tuotteetkin on niin isoja, ettei koneita voi aivan kylki kylkeen laittaa kuitenkaan.

    Kilauta paikalliseen työsuojelupiiriin, niin neuvovat mielellään.

    e: typo

    Comment


      #3
      Paikallista viranomaistahoa vastaan tässä ikään kuin aineistoa oikeastaan etsin. Kyse on työväenopiston puutyökurssista, joka toimii Järvenpään Kartanon koulun tiloissa. Vuoden alussa kouluun tehtiin saneerausta, jonka yhteydessä myös puutyötiloja "korjattiin". Korjaus käsitti sähkökytkentöjen uusimisen siten, että kerralla voi käyttää enää joko sirkkeliä tai molempia höyliä, ei kolmea yhtäaikaa. Koneiden vaihto pitää vielä käydä kytkemässä sähkötaulusta. On kuulemma ollut laittomat asennukset 20 vuotta.

      Arvaa vain, tuleeko töiden teosta enää mitään. Nykyisellään menee 2/3 ajasta odottamiseen, kun koneita ei voi käyttää yhtäaikaa. Ymmärrän, että koululaisille on erisäännöt puutyötunneilla ja tuo varotoimi on hyvä asia. He eivät koneita muutenkaan saa käyttää kuin erittäin tiekan valvonna alla. Mutta miksi ihmeessä meidän illalla koneita käyttävien, joista suurin osa on puoliammattilaisia, pitää noudattaa lapsille suunnattuja turvasäädöksiä.

      Niille, jotka eivät puutöitä ole harrastaneet, sopiva vertaus tilanteeseen on uuni, jossa voi käyttää joko liettä tai itse uunia, mutta ei molempia yhtäaikaa. Välissä pitää aina odottaa, että uuni jäähtyy ennen kuin lieden voi kytkeä käyttöön. Ei tule ruuanlaitosta mitään.

      Kevät meni typeryyden korjauksen odottelussa, mutta saimme vain byrokraattista jargonia, joten pitää alkaa tosissaan ajamaan muutosta takaisin entiseen. Avaimellinen kytkin kurssin vetäjälle, joka ohittaa tuon uuden kytkennän olisi riittävä ja tekijäkin on jo selvillä.

      Ajattelin tehdä vähän taustatyötä, etteivät pääse vetoamaan johonkin olemattomaan EU-jargon-pykälään, kuten aina nuo virkaintoiset byrokraatit tekevät.

      Comment


        #4
        Korjaus käsitti sähkökytkentöjen uusimisen siten, että kerralla voi käyttää enää joko sirkkeliä tai molempia höyliä, ei kolmea yhtäaikaa. Koneiden vaihto pitää vielä käydä kytkemässä sähkötaulusta.
        Kuulostaa oudolta tuo määritelmä, ettei kyse ole sähkön riittävyydestä eli esim keskuksen nousujohto ei riitä kaikille yhtäaikaa?

        Comment


          #5
          Ei ole. Mitään muuta ei ole muutettu, kuin tuo kytkentä. Aivan samat laitteet samoilla paikoillaan hyrisemässä yhtä huonokuntoisina.

          Comment


          • #6
            Jos saat jostain käsiisi sellaisen kirjan kun: "EU:n määräysten mukainen koneiden turvallisuus" , niin sieltä saattaisi vastaus löytyä.
            Tuo kirja on kyllä aika sikamaisen kallis ostaa, mutta ehkä sen saisi kirjastosta jotainkautta kaukolainaan. Tuo on sinänsä siitä omituinen kirja, että siinä on monia asioita sanottu aika selkeästi, vaikka se perustuu laki/asetus texteihin. Nyt ei ole kirjaa käsillä, mutta monesti sitä on työasioissa selattu ja aina joskus saatu selkeitäkin vastauksia. katso: http://www.fimtekno.fi/fin/kirja_esite.pdf

            Comment


              #7
              Vastaus tuli ja oli odotetun kaltainen. Tiivistettynä ja suoristettuna vastaus oli, että iltapäiväkerhot eivät ole tervetulleita koulun tiloihin, vaan ikävä paha. Perustelut olivat käytännössä, että haistakaa pee, me ollaan näin päätetty ja sitä ei muuteta.

              Oikein KAPITAALEILLA oli painotettu, että koulut ovat koululaisille, eivät iltapäiväkerhoille ja kytkennällä voidaan oleellisesti lisätä laitteiden turvallisuutta. Kaupunki ei halua ottaa mitään riskiä tai vastuuta, että ehkä joskus joku voi mahdollisesti unohtaa avaimen paikoilleen, ja koneet aamulla ovatkin hengenvaarallisesti käynnissä.

              Eli ei perustu mihinkään lakeihin, vaan jenkkityylisiin tarroihin "ei kissaa pakastimeen" ja virkamiehen yhteiskunta-aseman mukaisella auktoriteetillä perusteltuun paranoidiseen mantran hokemiseen.


              Oikeastihan koulut ovat toki kaupungin toimesta suuniteltu myös työväenkurssien käyttöön, sillä annetaanhan niiden käyttää tiloja ja varmasti kokousagendoilla on myös iltapäiväkerhojen toiminta. Jokaisessa koulussa on jatkuvasti jokin kurssi menossa aina iltapäivästä yömyöhään. Ja avainkytkimessä ei ole mitään riskiä, sillä kurssinvetäjä toki sulkee aina pääkeskuksesta viimeistään samalla kun valotkin virrat, ja mikäli löisi laimin tehtäviään ja jättäisi avaimen kytkimeen, aamulla puutyön opettaja kytkee koneet samasta taulusta päälle ja tarkistaa niiden toimivuuden ts. poistaa avaimen tarpeen vaatiessa.

              En viitsi asiaa yhtään enempää valittaa, kun selvästikään loogiset ja todistetut perustelut eivät ole kaupungin mielestä mitenkään relevantteja asian ratkaisemisen suhteen. On siis aivan sama mitä heille perustelee ja todistaa.


              Eli haistaakot koko valtiovalta ja pitäkööt tunkkinsa.

              Comment


                #8
                Vastaavaan kytkentään olen minäkin eräällä koululla törmännyt.

                Comment

                Working...
                X