Eikö sitä tonnin lämmöissä rupee jo vakio kone olemaan sietokyvyn rajamailla?
Kuulutus
Collapse
No announcement yet.
Urs4 2.2T Virityskysymyksiä?
Collapse
X
-
Alkuperäinen kirjoittaja VilleP Näytä viestiEikö sitä tonnin lämmöissä rupee jo vakio kone olemaan sietokyvyn rajamailla?
Muttatuota, se pakolämpötila on pakolämpötila, ei se kerro varsinaisesta moottoriin kohdistuvasta lämpökuormasta oikein mitään.
Comment
-
Se pakolämpötila ei kerro edelleenkään juuri mitään siitä palotapahtuman lämpötilasta. Enemmän korkeilla pakolämmöillä on haittavaikutusta esim. pakoventtiileihin. Männät ei normaalisti toimivassa koneessa ihan herkällä sula, sulamista muistuttavat tuhot on aiheutuneet 99% tapauksista nakuttamisen vuoksi.
Mitä EGT:n mittaamiseen tulee, niin käytännössä tullut huomattua, ettei ne mittaustulokset ole vertailukelpoisia oikein minkään tai kenenkään muun kanssa kuin ihan sen oman EGT-mittarin, ennen ja jälkeen moottorin muutosten. Jos anturiin kosketaan, sen paikka suurella todennäköisyydellä muuttuu ja näin ollen myös sen sijainti kaasuvirtauksessa muuttuu. Silloin myös hyvin suurella todennäköisyydellä mittaustulokset muuttuu.
Eri asia voi olla tehdasasenteiset EGT-anturijärjestelmät, koska niiden paikka moottorissa lie hyvinkin identtinen automalliyksilöiden kesken ja niiden näyttämä lie myös jollain tavoin kalibroitu. Silti noissa lämpötiloissa voitaneen käyttää +-100 asteen toleranssia mittausvirheiden osalta.
Comment
-
Käytännössä sylinterikohtaisten erojen säätämiseenkin aika turha mittaustapa. Toki siinä vaiheessa vois teoriassa olla aika lähellä, jos sais ne kanavakohtaiset näyttämät jotenkin kalibroitua samoihin lukemiin.. Mut sekin voi olla hankalaa. Niissä on niin suuria eroja riippuen antureiden pienistäkin asentoeroista kaasuvirrassa, kanavien pyörteilyistä ynnä muusta johtuen, ettei sen perusteella voi oikein säätää pyttykohtaisia trimmejä.
Teoriassahan tuo siis toki toimii, mutta käytännössä hyvin hankala saada luotettavaa tulosta aikaiseksi. Kanavakohtainen lambda lie ainoa edes vähän luotettava tapa tuohon, joskin aika tyyris.
Eikä sen pakolämmön tietäminen ole missään nimessä merkityksetöntä. Kaikki data, mitä saat ulos moottoristasi on kuitenkin jossain määrin vertailukelpoista muiden kanssa ja ennen kaikkea siitä voit päätellä, miten muutokset siinä sinun moottorissasi vaikuttavat, kun tallessa on lukemia ennen ja jälkeen.
Niinkin rajusti voidaan yksinkertaistaa, kuin että sanoa moottorin tehon olevan kääntäen verrannollinen suhteessa pakolämpötilan muutoksiin. Jos samalla ruiskutusmäärällä saadaan alhaisempi pakolämpötila muuttamatta seosta, se tarkoittaa sitä että palotapahtumassa liike-energiaksi muutettu kemiallinen energia on korkeampi. Jos pakolämpötila nousee (esim. myöhäisemmän sytkän vuoksi), hukataan moottorista paras energia liian myöhäiseen palotapahtumaan ja sitä kautta "harakoille" lämpönä. Turbovehkeissä toki kaasun tiheyden vaikutus taas on omassa roolissaan, mutta ei nyt ihan niin vaikeaksi heittäydytä =)Viimeksi muokannut kenax; 17.6.2012, 22:12.
Comment
-
-
Alkuperäinen kirjoittaja Jarkko Kalsi Näytä viestiMiksi sylinterikohtainen lambda toimii, jos pakolämpömittaus ei toimi?
Tuossa on nyt parissa autossa tullut todettua se, ettei sylinterikohtainen pakolämmön mittaus olekaan niin yksinkertaista, kuin paperilla näyttää.
Comment
-
Eli voiko tästä nyt vetää johtopäätöksen että laajakaista lambda on parempi turva koneelle kuin egt mittari? Vai onko jotain mitä tuosta egt:stä voi päätellä, tai pitää raja-arvona? Tai no kyllähän tuo egt kertoo jos sytkä jotain syystä myöhästyy ja sitä myöten nostaa pakolämpöjä vrt. normaaliin.
Comment
-
Kumpikaan ei ole turva koneelle, ellei niiden perusteella tee jotain. Molemmat on minusta tärkeitä antureita, mutta pakolämpöanturi on vähän sellainen "jos kaikki on hyvin, ei tarvita" -tyyppinen juttu. Toki eihän sitä lambdankaan tietoa tarvitse, jos mikään ei autossa muutu. Monesti vaan etenkin jälkiasenteisilla moottorinohjauksilla sillä lambdatiedolla tekee pirusti enemmän kuin EGT:llä.
Jos nyt halutaan EGT:lle joku raja-arvo sanoa, niin varmaan se joku pikkusen reilu tonni alkaa olemaan sen verran, ettei kannata olla. Lähinnä pakoventtiileiden, pakosarjojen, ahtimen yms takia. Mut mäntiä ei pakolämpö hyvinkään todennäköisesti sulata, ainakaan suoraan.
Comment
-
Kumpikaan ei ole turva koneelle, ellei niiden perusteella tee jotain. Molemmat on minusta tärkeitä antureita, mutta pakolämpöanturi on vähän sellainen "jos kaikki on hyvin, ei tarvita" -tyyppinen juttu. Toki eihän sitä lambdankaan tietoa tarvitse, jos mikään ei autossa muutu. Monesti vaan etenkin jälkiasenteisilla moottorinohjauksilla sillä lambdatiedolla tekee pirusti enemmän kuin EGT:llä.
Mut mäntiä ei pakolämpö hyvinkään todennäköisesti sulata, ainakaan suoraan.
Comment
-
Alkuperäinen kirjoittaja VilleP Näytä viestiNo siis monitorointia vartenhan ne turvaksi on. Eli noista näkee jos jokin on pielessä.
Ei suoraan, mutta eikö siitä voi päätellä jotain palotapahtuman lämpötilasta? Vai voipiko pakolämmöt olla kohdillaan, mutta palotapahtuma liian kuuma, tai toiste päin? Ja tointaako minun nyt sit pakosarjaan egt anturia porailla, onko tuosta säädön kannalta apua, porkkis?
Palotapahtuma voi harvoin olla liian kuuma, moottorin kuitenkaan nakuttamatta.
Comment
-
Alkuperäinen kirjoittaja VilleP Näytä viestiNo siis monitorointia vartenhan ne turvaksi on. Eli noista näkee jos jokin on pielessä.
Yksinkertaisesti sanottuna, ilman lambdatietoa ruiskumoottoria on lähes mahdoton säätää, kun taas EGT:tä ei "tarvitse mihinkään".
Comment
-
Suurin vaikuttaja pakolämpöihin on ennakot, eli oikeastaan parhaiten se kertoo missä ja milloin palaminen tapahtuu, ei siitä miten kuuma palotapahtuma on. Kuten kenax totesi palotapahtuman lämpötila ei juurikaan voi olla liian korkea, tärkeämpi vaikuttaja on palotapahtuman pituus. Eli periaatteessa pieni liekki pitkän aikaa lämmittää paikkoja paljon enemmän kuin iso liekki lyhyen aikaa. Ja tästä päästään sitten seoksiin, teoriassa nopeiten palaa noin 10% rikas seos. Mennään tästä kumpaan suuntaan tahansa palonopeus putoaa, eli paikkoja lämmitetään pidemmän aikaa kuin optimitapauksessa, mutta hieman pienemmällä liekillä. Valitettavasti vain polttomoottori on keskimäärin sen verran epämääräisesti syklistä sykliin toimiva laite, että sinne joutuu kaatamaan ylirikasta seosta paikkojen pitämiseksi kasassa.
Comment
-
Alkuperäinen kirjoittaja rehtori_90 Näytä viestiOliko jollain myynnissä jäykempiä moottorin tukikumeja ??
Comment
-
Tulipa kaupoissa tuollainen -92 S4 avant audi, josta olisi tarkoitus saada päivitettyä hiukan pirteämpi.
Autosta joskus lappujen mukaan penkitetty 350hv ja tuntuis g-techin mittausten mukaan olevan suunnilleen vielä tallellakin... Autossa kuulemma? mtm lastu, asiallinen tuubipakosarja ja joku "liian pieni" holset ja välijäähdytinkin näyttäis olevan vaihdettu. Kytkinkin tuntuis turhan jäykältä ollakseen vakio.
HX 40 superin 14 pesällä jo tilasin ja riittävän iso välijäähdytin vaihtuu tuon nykyisen tilalle.
Kysymys kuuluu, että mitä muita muutoksia olisi järkevä nyt tehdä???
Hukkaportin ajattelin suosista vaihtaa, tuo alkuperäinen kai liian pieni?
Bensapumppu ilmeisesti vaihtoon? Suuttimet? motronic tarkoitus säilyttää, kukas sen osais päivittää tuollaiselle kokoonpanolle?
...Niin ja 3" suht asiallisesti tehty putki ilman kattia jo autossa on..
Comment
-
Mtm:n lastu ja holset kuulostaa lähinnä nopeasti lähestyvältä moottorirempalta. Minkä värinen auto on, kenties haalean vaalean sininen aika tuoreella maalipinnalla? Kuulostaa kuvauksen perusteella samanlaiselle paketille mitä kaverilla oli. Toimi puolisen vuotta ok kunnes pakkaskelillä jääradalla kiertokangen laakerit lopetti yhteistyön. Mtm ei ole tuottanut mitään holset-yhteensopivaa lastua.
Comment
-
Jutut on kyllä luettu, alkaa olemaan jo vain ketju niin pitkä, ettei kaikki jää kovalevylle :)) ja mielipiteitähän on tunnetusti laidasta laitaan...
Auto on hopeanharmaa avant jossa Brembon satulat edessä, itäsuomessa kaiketi viimeaikoina majaillut yksilö.
Eli 044 pumppu, riittävät suuttimet ja motronic ajan tasalle niin vois päästä jo alkuun... Ajatuksena oli noin 450hv.
Onko tuota hx 40:stä kukaan kokeillut tuon orggis hukkaportin kanssa?
Comment
-
Vieras
Kiertokangille on tupattu pitämään rajana 100Nm/ kanki. Joten kanattaa miettiä aihetta tarkasti.
Toki löytyy täältäkin autoja, joissa on enemmän per kanki, mutta tuo lukema on itselle jäänyt yleiseksi turvarajaksi.
Comment
-
Neloskoneessa ahdin herää keskimäärin aina paremmin, kuin vastaavan kokoisessa vitosessa johtuen pulssien pienuudesta ja erikoisesta pulssijärjestyksestä.
HX40 on tosiaan aika rajusti liian iso ahdin noille tehoille, muuten toki mainio ahdin. Ei tarvitse kuitenkaan haaveilla mistään alavääntöisestä kikkailupelistä. Spooli tapahtuu ehkä siellä n. 4500rpm tienoolla.
Ja mitä vakioporttiin tulee, niin voi olla haasteellista pitää paineet alle 1,5 barin :P
Comment
-
-
Alkuperäinen kirjoittaja rehtori_90 Näytä viestisain jo nuo tukikumit. eikö tepolta saa enää vemssii ???
Muitakin vaihtoehtoja toki on.
Mikäli kuitenkin päädyt vemssiin, niin suosittelen käyttämään esim. kampuran päähän tulevaa hall-triggeriä orkkistriggerin sijasta. Vaatii toki laatikon irrottamisen, mutta silti sen arvoinen toimenpide. Jos tarvitset apua siinä tai muissa asiaan liittyvissä jutuissa, niin ota yhteyttä..
Comment
-
Auto on hopeanharmaa avant jossa Brembon satulat edessä, itäsuomessa kaiketi viimeaikoina majaillut yksilö.
Comment
Comment