Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Vihellys - remontti - öljyt

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

    Vihellys - remontti - öljyt

    10/2000 tehtaalta valmistunut A6 2.5 tdi (132 kW) "tuontiauto" alkoi 140 tkm ajettuna ilmojen viilettyä viheltää ikävästi. Kylmänä eniten ja ainoastaan 1500 - 2000 1/min alueella ja "pienellä" kaasulla. Öljyt siihen asti vaihdettu 15 tkm "ei LongLife" -ohjelman mukaan. Kilometrit täsmäävät myös tehtaan tiettokannan mukaan (pvm / km / tehty huolto). En jaksanut enää kuunnella, päädyin Professional Motorsiin Kuopiossa, joka olen ymmärtänyt yhdeksi parhaimmista turbopajoista Suomessa. Remontti hoitui näppärästi, he huolehtivat kaikesta (purku,korjaus,kasaus). Kustannukset yhteensä 474 e. Tiivistesarja, laakeri, puhdistus ja tasapainotus. Enää ei vihellä. Turbossa oli ollut hieman epäbalanssia, likaisuutta ja se oli pyörinyt normaalia "vaikeammin" (laakeri).

    Tänään tapasin Mobilin teollisuuspuolen öljymyyjän ja puhuimme myös turbolla varustettujen dieselautojen moottoriöljyistä. Olen siis antanut kertoa itselleni, että synteettiset öljyt "kasataan" halutunlaisiksi valmistuksessa (mineraaliöljyistä poiketen) ja näitä haluttuja ominaisuuksia lisätään autonvalmistajien vaatimusten mukaiseksi vielä lisäaineistuksella. Turbon kannalta VW 50600 "LongLife" moottoriöljy lienee siis parempaa kuin "tavallinen" 15 tkm välein vaihdettava öljy ? Yksi syy turbon laakeriongemaan on voinut siis olla myös se, että on käytetty "tavallisia" öljyjä. Tiuhempi vaihtaminenkaan ei olisi siis estänyt tätä mahdollista öljyn "haitallista" vaikutusta. Tämän mukaan "aito" LongLife öljy olisi siis aina parempaa kuin "tavallinen" öljy myös turnbon kannalta, vaihtoipa öljyjä sitten minkä ohjelman mukaan tahansa. Vielä kun sitä öljyä saisi jostain kohtuuhintaan... Tähän mennessä edullisin noteeraus on Shell Helix Ultra X Longlife 2, 20 L astiassa. Tätä öljyä käytettiin kesällä Saksassa sekä toksmannilla Helsingissä. Lienee siis Audiin parahultaista muiden vastaavien öljyjen lailla.

  • #2
    Öljyistä tulee ensimmäisenä mieleen, että on ihan sama mitä laadukasta sinne moottoriin kaataa, mutta voi tuossa olla järkeäkin. Sillä jos VAG:n omaan öljyyn on todellakin lisätty haluttuja lisä-aineita, niin ei niitä sinne turhaan ole laitettu ja niistä maksettu lisähinta on varmaan lähes kohdallaan. Mutta siinä vaiheessa, kun ei puhuta enää siitä tietystä VAG:n öljystä vaan jostain rinnakkaisesta öljystä, niin lisäaineiden merkitys lienee olematon, koska niitä ei ole ko. moottoriin suunniteltu.

    Pähkinän kuoressa siis; joko sitä tiettyä kallista LongLife-öljyä tai sitten tavallista synteettistä. Näin se ainakin istui mun järkeeni.

    Comment


      #3
      Omaa VAG LongLife öljyä ei ole olemassa ?

      Konepeitossa oli Mobilin tarra, Mobilia oli siis käytetty aikaisemmin. Saksassa huollossa laittoivat Shell Helixin. Stockmann Helsingissä sanoi käyttävänsä Shelliä. Lappeenrannassa Auto-Berner entisenä Castrol maahantuojana käyttää Castrolia. Kaikki täyttävät valmistajan ilmoituksen mukaan tuon vaaditun VW "LongLife" -kriteerin. Samainen Mobil -teollisuuspuolen kauppias sanoi, että kestää aikaa ennen kuin jokin öljy saa valmistajalta luvan käyttää tätä valmistajakohtaista laatuluokitusta. Ota siitä nyt sitten selvää, mikä näistä kaikista "oikeista" LongLife öljyistä on parasta. Öljyissä ei kannattane säästää, ainakaan V6 tdi:n kohdalla, jossa turbon lisäksi öljylle vaatimuksia asettavat muut "ompelukoneen" osat (24 venttiiliä, 4 nokka-akselia, 1 tasapainotusakseli, ketju- ja hammasvetoa välillä). Hinta ohjannee merkittävimmin. 5,5 L tuntuu maksavan merkkihuolloissa poikkeuksetta yli 100 e: aivan kohtuuton hinta. Jos esim. sitä Helixiä saa 20 L astiassa reilulla 10 e/litra, kannattaa perustaa öljyosuuskunta...

      Comment


      • #4
        Itse käyttäisin laadukasta perus synteettistä oikealla viskositeetilla varustettuna ja vaihtaisin viimeistään 15 tkm välein.

        Comment


        • #5
          Mulla on ollut Fuchsin öljyt nyt puolivuotta ja hyvin on pelannut. Synteettinen 5w40.

          Tuo V8 vaan hoitaa tuon öljynvaihdon itsestään kun minimikulutus 1000km matkalla on noin 1l tai yli.

          Comment


          • #6
            Noihin LL öljyihin lliityen: Lähetin sähköpostilla kysymyksen muutama viikko sitten Stockmannille, jossa kysyin voiko 150bhp 1.8T:hen tarkoitetun VW 503.00 öljyn korvata 180bhp/225bhp koneiseen speksatulla VW 503.01 öljyillä -- noissa .01 öljyissä näyttäisi olevan enemmän tarjontaa viskositeetin suhteen, kun taas ainut käteensattunut 503.00 on Castrol 0W-30:stä.

            Vastausta Stockmannilta ei ole kuulunut, eikä todennäköisesti kuulukkaan...

            Comment


              #7
              Samat ominaisuudet kuin ketjun aloittajalla, alla A6 -00 (AFB) 2.5TDI 110kW ja kylmänä viheltää ensimmäiset 1-2km aika "miehekkäästi" , just pienellä kaasulla about 900 - 1300rpm alueella.

              Takana reilut 325tkm ja longlife castrolia käytetty.
              Pitänee varautua suuntaamaan huoltoon jossain välissä.

              Tuo professional motors kuopio vaikutti hinnan ja hoidetun homman puolesta aika hyvältä.
              Onko muita kokemuksia vastaavista turbo remonteista ?

              Comment


              • #8
                Minä näistä öljyistä mitään oikeasti tiedä, mutta kaupunkilaisjärjellä ajateltuna: Turbot ei ole VAG-valmistetta ja samoja hyrriä käytetään muissakin automerkeissä. Koska turbot tuntuvat toimivan muissa merkeissä normisynteettisillä 15tkm öljynvaihtovälein, niin vähän vaikea uskon ei_longlife_öljyn olevan pahaksi ahtimelle, jos öljyt vaihdetaan sopivin välein.

                Comment


                  #9
                  Nyt on 100 tkm lisää (ajettu 245 tkm) takana Shell Helix Ultra X 0W-30 Longlife 2 öljyillä. Huollot (öljynvaihdot) huoltoilmaisimen mukaan - käytännössä n. 30 tkm välein (matka-ajoa). Turbo on alkanut taas vihellellä vienosti kylmänä. LMS:n Rolle puheli siihen malliin syksyllä (remmihuollon yhteydesä asiasta kysyessäni) että "kaikki turbot viheltää kun ne ei ole enää uusia". Joulukuussa turbo alkoi vihellellä myös kuumana reilusti kaasua painaessa. Pienestä äänestä ei kai kannata liikoja stressata, jos tehot ovat tallessa. Enemmän ihmettelin sitä, kun paikallinen huolto kirjoitti (muutama pikkutarkistus ja Xenon lamppujen -Philips/tarvike- vaihto) kuittiin alkukuusta, että "nokka-akselit kuluneet, käyntiääni naputtava". Jos tuo on totta (2.500 ? remontti), kannattanee vaihtaa niitä öljyjä 15 tkm välein... tai ajaa sellaisella koneella (bensa), jonka nokat eivät kulu. Tulee halvemmaksi. Itse en näe öljyntäyttökorkin kautta nokassa vikaa, enkä tunne meisselillä kulumaa - ehkei tämä asia ole vielä "kirkossa kuulutettu".

                  Comment


                    #10
                    Testasko ne miten ton nokkien-kuluneisuuden vai kuunteliko korvakuulolta käyntiäänestä =) ..

                    Mikä on muuten "se oikea" tapa tarkistaa 2.5TDI nokkien kuluneisuus / onko tiedostettu mitään eroa kulumisessa 150hp / 180hp mallien välillä ?

                    Jostain kuullu että vois päätellä moottorin diagnostiikasta lukemien perusteella ja toiset taas katsoo / mittaa öljyntäyttökorkista..

                    BTW OT: Kuinka pitkään xenonit kesti ja oliko minkä hintaset vaihtaa ?
                    keulilla olis 4kpl ja vähän jänskättää millon alkaa paukkumaan..

                    Comment


                      #11
                      Uskon että pelkästään "korvakuulolla" arvioivat, öljyntäyttökorkkikin oli "liimautunut" tiukasti kiinni, kun itse sen avasin. Tämän yksilön moottorin käyntiääni muuttuu radikaalisti "nakuttavammaksi" silloin, kun ruiskutuspumppu muuttaa asetuksiaan käyntilämpötilan saavuttaessa (auton oman mittarin mukaan) 88 C. Kun epäilin nokka-asiaa, kysyin sitä LMS:ltä ja Kenneth kertoi, että kyllä pitäisi yleensä öljyntäyttökorkista näkyä. Joko jonkun "värinen" jälki kulumakohdalla (siis ihan laidat ok, muu mekaanisesti kuluva osa kulunut). Lisäksi, jos on kulumaa, sen pitäisi hänen mukaansa tuntua ruuvimeisselillä nokkaa kokeiltaessa pienenä pykälänä. Mikään ihan vakiovika tuo ei tuntuisi olevan (ennemminkin tyypillistä asioiden paisuttelua), koska sekä LMS että paikallinen merkkiliike sanoivat, että niitä on muutamia tehty mutta ei mitenkään liukuhihnalta. Xenoneista: Tarvikkeena ostin Philipsit, sain 2 siihen hintaan mitä varaosana maksaa 1 (160 ?). Vaihdosta rosvosivat merkkiliikkeessä 40 ?. Sanoivat, että puoliumpiota pitää vähän löysätä ja päästää eteenpäin, että mahtuu vaihtamaan. Oman kokemuksen mukaan sanoisin, että 5 v välein kyllä kannattaa Xenonit vaihtaa, kummasti kirkastuu. Sytyttäminen kuluttaa Xenoneita, ja Suomessahan niitä sytytyksiä tulee...

                      Comment


                      • #12
                        Tässäkin näyttää murheelliselta - tuon onnettoman jäätymisen jälkeen kun sai huohotusputkiston putsattua, niin on myös ilmennyt ikävän kuuloista ulinaa jossain 2500 - 3000 kierroksen välissä hetkittäin ajon aikana. Mielenkiintoiseksi teki asian aluksi se, että kun auto seisoi lämpimässä tallissa, niin sen jälkeen oli kyseinen ääni hävinnyt, mutta kovalla pakkasella ( eilen illalla noin -20 °C ) ajaessa palautui.

                        En valitettavasti ole onnistunut ennen yhtään turboa rikki saamaan, siksi onkin äänenlähde vielä vain arvailun alla, mutta ei niitä vaihtoehtoja ole kovin paljon. Menohalut ei ole vielä ainakin huomattavasti kärsineet, mutta on se nykyinen keli tähän testaamiseen vähän hankala.

                        Ehkä lähiaikana selviää, onko öljynkulutuksessa ilmennyt jotain huolestuttavaa muutosta.

                        Saapi nähdä, miten wanhalle K24 hyrrälle käy sen käryn jälkeen...

                        /menee ulos ja ajaa auton taas kokeilumielessä talliin ennen kotimatkaa/

                        Comment

                        Working...
                        X