Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

A3 2010 sähköjärjestelmä äänentoistoasennusten kannalta ja akun/turvatyynyjen irrotus

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • A3 2010 sähköjärjestelmä äänentoistoasennusten kannalta ja akun/turvatyynyjen irrotus

    Olen äänentoistoasennusten tiimoilta päätynyt tutkimaan A3 Sportback 2010 2.0 TDI S-S sähköjä tarkemmin ja muutamat asiat on vielä hieman arvailujen ja hämärän peitossa, koska vähäinenkin kokemukseni autosähköistä rajoittuu pariakymmentä vuotta vanhempiin autoihin… Monessa keskustelussa myös puhutaan muutamaa vuotta vanhemmista autoista, mutta tarkalleen näistä 2010-2011 vuosimallin löytyy vähemmän juttua. Moni asia toki täsmää, mutta kehittystäkin on ollut virtapuolella mm. start-stopin takia.


    1. Etupenkkien turvallinen irrotus: Maton alle pitäisi päästä käsiksi kaapelien vetoa ja vaimennusmaton asennusta varten, mutta etupenkeissä olevat sivuturvatyynyt hankaloittavat hommaa. Olen kuullut ja lukenut erilaisia ohjeita miten turvatyynyjen kanssa pitäisi toimia, mutta mikä olisi oikeasti järkevin toimintatapa? Elsan mukaan turvatyynyihin koskettaessa pitäisi akku irrottaa ja kiinnittää virta päällä(ignition on), mutta tätä vastaan taas väittelee maalaisjärki ja muut ohjeet akun irrottamisesta. Äkkiseltään epäilen, että ainakin virrat päällä irrotettaessa antaisi myös jonkun vikakoodin, eikä minulla ole laitteita niiden kuittaamiseen. Onko tässä virrat päällä-ajatuksessa muutakin kuin varmistaa, että ei joudu vikatilanteessa laukeavan tyynyn tielle, kun kääntää avaimesta ensimmäistä kertaa homman päätteeksi. Turvatyynyjärjestelmästä tuskin kaikki virta katkeaa avaimesta, joten luulisi perusvarauksen palautuvan, kun akun kytkee avain irtikin. Avaintahan voisi kääntää tarvittaessa esim. jonkun kepin kanssa?. Ei uskoisi tyynyjen menevän epäherkemmiksi pelkästään irroittamalla kaapeleista liittimet hetkeksi. Eriasia olisi, jos tyynyä itsessään käpälöisi.
    Turvatyynyjärjestelmässä olevan varauksen laskemista pitäisi akun irroituksen jälkeen odotella, mutta kuinka pitkä varoaika on? Olen kuullut jopa kahdesta tunnista, mikä ei sinällään ole ongelma. Penkin liittimet olisi varmaan hyvä suojata sähköteipillä irtiollessa.
    Ovien liittimet mahdollisesti joutuu myös irrottamaan ja ainakin etuovissa olevat törmäysanturit vaatinevat vastaavat turvatoimet kuin turvatyynyt?

    2. Akun irrotus näin yleensä: Kaikkialla ohjeistetaan välttämään irrotusta, mutta nyt kun pitää. Mitä kaikkea tämän ikäisestä autosta vielä häviää akun irtiollessa, vai häviääkö mitään oikeasti? Ohjekirjan mukaan operaation jälkeen pitäisi laittaa uudelleen kello, ikkunoiden-säätö ja avainten synkronointi, sekä tietyt arvot opitaan vasta hetken ajon jälkeen. Jostain luin myös, että hävittäisi ajat/km:t seuraavaan huoltoon/öljynvaihtoon. Onko jotain aikarajaa tms., jonka muisti kestäisi nollautumatta? Mankan koodi ilmeisestikkin on ohjelmoitu alkuperäiseen autoonsa ja muutenkin se on menossa vaihtoon.

    Onko mitään hyötyä irroittaa myös plus-kenkä, vai riittääkö pelkän miinuksen irroittaminen edelleen?

    4. Älykäs energianhallinta. Varsinkin start-stop-ominaisuuden takia on olevinaan aiempaa fiksumpi virranhallinta, joka haistelee varaustilaa, latausta ja kulutusta. Onko kokemuksia tai muuta tietoa miten tällainen järjestelmä käyttäytyy kun akulta napataan suoraan virtaa konttiin vahvistimille? Akun miinuskengässä näyttää olevan jonkinlaista elektroniikkaa kiinni, joka ilmeisesti liittyy aiheeseen. Onkohan auton energianhallinnalle merkitystä mihin virta akulta katoaa, kunnes se on vähissä ja sitten automaattisesti sammuttelee turhimpia laitteita.
    Vaikka äänentoiston pääsulakkkeeksi on tulossa 200A, ei sitä määrää varmasti missään tilanteessa tarvita(ei ole tarkoitus menettää kuuloa tai kilpailla). Järjen kanssa toki liikkeellä eli kone saa olla päällä äänentoistoa huudattaessa, eikä sammutettuna kaikissa valoissa.


    Start-stopin takia virran riittämiseen on varauduttu mm. AGM akulla ja tehokkaalla laturilla, joka ei ole ollenkaan huono juttu äänentoistohommien kannalta. Peräkonttiin kaavailtu kondensaattori tuskin ainakaan huononna auton omaa sähköjärjestelmää.


    Tällaisia hajatelmia tällähetkellä mielessä.

  • #2
    1.) Akku irti riittää kunhan ja on noita akku kiinnikin irrotettu kunhan vaan muistaa pitää avaimet kaukana virtalukosta. Kymmenisen minuuttia lienee riittävä varoaika. Tyynyjen irrotus ei jätä koodeja kunhan ei käytä virtoja päällä kun tyyny on irti.

    2.) Avaimien synkki tuskin katoaa kun akun irrottaa, mutta ikkunat ja kellon joudut opettamaan uudelleen. Huoltovälinäyttö ei nollaudu ja ainakaan omissa vehkeissä ei ole radion koodia tarvinut syöttää uudelleen.

    3.) (4). Energiahallinnan kannalta on virta paras ottaa energiahallinnan kiskolta akulla. Kondensaattoriin en osaa sanoa mitään.

    Comment

    Working...
    X