Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Tuulilasi huurtuu...

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Tuulilasi huurtuu...

    Ehkä ei välttämättä oikea alue tälle kirjoitukselle, mutta kuitenkin.
    Olen ihmetellyt tuossa sellaista asiaa, kun tuulilasi huurtuu monesti sisäpuolelta. Esim. tänään aamulla tulin töistä ja jätin luonnollisesti auton parkkiin. Tuulilasi oli tuolloin kuiva (molemmin puolin). Illalla töihin lähtiessäni, tuulilasin ulkopinnalla oli jonkun verran kosteutta (kuten muidenkin autojen laseilla, kiitos sään). Mennessäni autoon sisään ja vinkkareita käyttäessäni huomasin myös tuulilasin sisäpuolen olevan huurteessa (ainakaan parissa muussa viereisessä autossa ei ollut tätä ongelmaa). No eikun pienellä ikkunalastalla sitten vaan suurimmat huurut pois ja puhallin täysille kohti lasia. Hyvin huurteet poistui, mutta sitten siis asiaani lyhykäisesti:

    Onko vinkkejä ja tietoa mistä tuollainen tuulilasin sisäpuolen huurtuminen voisi johtua ja millä sitä voisi mahdollisesti ehkäistä? Ilmastoinnissako vikaa (tuntuu toimivan kyllä normaalin oloisesti, puhaltaa ok)?

    muokkaus: Ei tarvitse huutaa ja räyhätä.

  • #2
    Veikkaisin että autossa on sisällä kosteutta normaalia enemmän. Olisiko lattiamatto märkä?

    Comment


    • #3
      Tiivisteet?

      Ystävälläni on sama ongelma omassa autossaan ja monta kertaa ollaan tota mietitty. Luultavasti joku tiiviste vuotaa ja päästää kosteutta sisään. Tai tuohon johtopäätökseen me olemme tulleet.

      Comment


      • #4
        Meikäläinen on aina sillon tällön ajanu auton saunaks, eli lämmöt täysillä pitkään. Sen jälkeen vaan maantielle ajamaan ristikkäiset etu- ja takalasit auki että tulee semmonen tehokas läpiveto. On ainaki mun mielestä vähäks aikaa auttanu. Voi toki lämmittää enemmän jalkatilaa, ku sinne mattoon se suurin osa vedestä varmaan jämähtää.

        Comment


        • #5
          Kokeile ottaa raitisilmasuodatin väliaikaisesti kokonaan pois ja kokeile onko vaikutusta.

          Comment


          • #6
            Mulla tuppaa huurtumaan kun lämmin auto on ollut parkissa vaikkapa pari tuntia. Ulkoilma nollan vaiheilla plus/miinus 5 astetta. Kun auton laittaa käyntiin, puhaltaa ilmastointi ensi töikseen ikkunan huuruun. Saattaisi johtua siit, että lämppärin kenno tihkuu kosteutta pintaansa ja sitten lykkii sen huuruna lasille? Tai sitten lasi kylmenee niin nopeasti, että lämmin ilma huurruttaa sen helposti?

            Comment


            • #7
              Minullakin tekee kosteutta tuulilasin ja kaikkien lasien sisäpuolelle ( varsinkin Lpr:ssa viime aikoina) joskus.
              Mikään paikka ei varmasti vuoda.

              Pähkäilin syytä: 1. Lattiamatoilla on jaloista tullutta kosteutta. 2. Ilman kosteus, varsinkin viime-aikoina, on todella suuri , joten kosteus tiivistyy myös sisäpuolelle.

              Normaali ilmiö kosteissa olosuhteissa
              Ps minulla ei ilmastointia, mutta raitisilmasuodatin, joka on vielä kohtuullisen puhdas.

              Comment


              • #8
                Itse otin S:stä raitisilmasuodattimen kokonaan pois, eikä sekään paljoa auttanut. Mulla on sellainen tunne että huurtuminen on ilmastoinnilla varustettujen A4 koppaisten autojen tyyppivika. Entinen pari vuotta vanhempi A4 oli sekin aina ikkunat huurussa, kun keli on kohdallaan.

                Kosteus tuntuu tulevan jollain tavalla sieltä mistä puhallusilmakin, ei se lattiamatoista ainakaan tule. Jos kylmänä pakkasaamuna erehtyy laittamaan auton käyntiin siten että pienikin puhallus tuulilasille on päällä, niin kyllä ikkuna vetää heti huuruun. Huuru häviää tietenkin vasta sitten kun lämppäristä tulee niin lämmintä ilmaa että tuulilasin sisäpinnan lämpötila nousee yli tulevan ilman kastepisteen.

                Comment


                • #9
                  No juu fysikaalisesti aiheutuu juuri siitä että auton sisäilma on normaalia kosteampaa, ja vielä hieman lämmintä (edellisen ajon jäljiltä) jolloin se pystyy sitomaa runsaati kosteutta (relatiivinen kosteusprosentti on lähellä tiivistymistä). Ikkunat ovat viilenneet lähelle ulkolämpötilaa, jolloin ne ovat jopa viileämmät kuin sisäilma, jolloin tiivistyminen tapahtuu melkoisen tehokkaasti ja silloin syntyy tämä huurtumis ilmiö kun ilman kierron laittaa päälle ja kostea lämmin ilma törmää viileään ikkunaan (lämmin tässä tarkoittaa lämpimämpää kuin se ikkuna).

                  Sitä voi vähentää sillä että auto sisätilat ovat mahdollismman kuivat, tämäkään ei aina auta. Mutta jos ilmastoinnin saa päälle, niin se auttaa yleensä muutamassa sekunnissa (5-10sek) ilmastointi poistaa kosteutta ilmasta jolloin sen relatiivinen kosteusprosentti pienee ja huurtuminen vähenee tai poistuu kokonaan.

                  Hitsi tästä on aikaa kun tuon olen opiskellut lukiossa (hui yli 20 vuotta sitten), joten voi olla hieman väärinkin kerrottu/muistettu, mutta noin se menee mun pikaisen arvion mukaan.

                  Comment


                  • #10
                    Ongelma on vaan siinä että ilmastointi ei kytkeydy päälle kun lämpötila on lähellä nollaa tai sen alle. Tämä aamuna oli kyllä taas kaikkien huurreongelmien huippu. Ikkunat olivat ulkontakin teräsjäässä ilmankosteuden jäädyttyä laseihin.

                    Tuulilasin ulkopinnan sain nopeasti sulaksi lorauttamalla kannusta Lasolia lasin yläreunaan. Tuosta, ja ikkunoiden raaputtamisesta ei kuitenkaan ollut paljon apua kun lasit olivat seuraavaksi jäässä sisäpuolelta. Lasolin haju tuli heti sisälle kun laittoi puhalluksen päälle. Tuulilasin ulkopinnalla oleva vesi siis valuu paikkaan josta raitisilma tulee sisälle. Pitänee tarkastaa sen raitisilmasuodatin kotelon yläpuolinen tiiveys.

                    Noilta huurtumisongelmilta pystyy tietenkin välttymään käyttällä autokatosta tai peitettä auton päällä. Kirkkaina öinä ongelmana kun on se että taivaan/avaruuden säteilylämpö on niin alhainen että taivasalla olevien kohteiden pintalämpötila tippuu koska ne luovuttavat lämpöenergiaa taivaalle lämpösäteilyn muodossa. Tuolloin lämpösäteilevä pinta jäähtyy kylmemmäksi kuin ulkopuolinen ilma. Tästä taas seuraa ilmankosteuden jäätyminen auton laseille ja katolle, vaikka ulkolämpötila ei olisikaan ollut alle 0 C:n asteen. Autokatosta tai peitettä käytettäessä tätä ei tapahdu, koska auto on ikäänkuin "varjossa" kylmältä taivaalta.

                    Comment

                    Working...
                    X