Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

3B-moottorin kannentiiviste ja kampura ongelma

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • 3B-moottorin kannentiiviste ja kampura ongelma

    Terve. Lötkön 250kkm ajettu 3B-moottori alkoi käymään kylmäkäynnistyksessä vajailla pytyillä. Puristuspainemittauksessa 3- ja 4-sylintereissä oli 7bar ja muissa sylintereissä 10-11bar. Lisäksi 3-4 sylintereitä mitatessa kuului outoa suhahtelua. Siispä kone auki. Kannen irroituksen jälkeen selvisi, että kannentiiviste oli pettänyt 3-4 sylintererien välistä. Kannentiiviste oli palanut puhki alapuolelta ja lohkoon oli palanut jälki sekä myös pieni halkeama joka näkyy kuvissa. Kanteen ei ollut ehtinyt palaa näkyvää/tuntuvaa vauriota. Koska koneessa oli peltinen kannentiiviste, on siihen jo joskus historiassa tehty kansiremonttia. Mikähän voisi olla syynä metallitiivisteen pettämiseen, eikös noiden pitäisi olla aika kestäviä? Moottori oli täysin vakiosetupilla ja MTM:n 260hp lastulla eli hurjilla ahtopainella kannentiivistettä ei ole kiusattu.

    Toinen yllätys löytyi moottorin kampiakselista. Kampuran 4- ja 5-runkokauloihin oli kulunut kynnellä tuntuvat urat runkolaakerin öljyuran reunojen kohdalle. 4-kaulaan kuluneet urat menevät koko kaulan ympäri, mutta 5-kaulassa oleva urat "loppuu" öljyreiän lähellä, eli 5-kaulassa on urat noin 180asteen matkalla. Runkolaakereissa näkyi kiillottumia ja myös uraa vastaavissa kohdissa kuin kampurassa, nämä näkyvät kuvissa. Konetta purkaessa mittasin kampuran runkolaakerien välykset plastigaugella ja jokainen kaula oli 0.038-0.050mm välillä, lähempänä 0.038:ia. Tiedä sitten kuinka tarkka tuo plastigauge on.

    Onko kampuraan kuluneet urat ja runkolaakereiden kunto merkki siitä, että tämä kampiakseli ei ole kunnolla tasapainossa? Vai onko lohkon runkolinja mennyt kieroon? Muissa kampuran runkokauloissa ei vastaavia urina näkynyt, ainoastaan 4- ja 5-kauloissa. Voiteluongelmista en tiedä, mutta niin kauan kuin lötkön olen omistanut on kuumassa koneessa tyhjäkäynnillä öljynpainetta ollut 2bar ja kierroksilla noin 4.5bar. Öljyt olen vaihtanut 5000km välein.

    Kampuran öljypumpun rattaan hampaisiin oli myös kulunut syvät jäljet, onko tämä normaalia kulumista? Tämä näkyy kuvassa. Takastefa oli syönyt kampuraan melkoisen uran, ei ollut kuitenkaan vuotanut. Takastefan kohdan voi ehkä korjata kauluksella. Nyt kuitenkin mietityttää kannattaako tätä kampuraa alkaa koneistelemaan ehjäksi vai onko parempi yrittää etsiä paremmassa kunnossa oleva kampura? Jos 20vt-kampiakselin ottaa jostakin toisesta moottorista, täytyykö osat silloin tasapainottaa? Samalla varaosanumerollahan nuo kaikki kampurat kulkevat, ainoastaan vauhtipyörät ja dampperit eroavat.

    Kuvat palaneesta kannentiivisteestä, kannesta ja lohkosta:
    Attached Files

  • #2
    Kuvat kampurasta:
    Attached Files

    Comment


    • #3
      Kampiraudan tasapainon kannssa noilla laakerin kulumisilla ei oo mitään tekoa. Näyttäis paremminkin siltä, että nuo sylinterit ois naulannu, missä on laakereissa näkyviä jälkiä.

      Comment


      • #4
        Jääkö naulaamisesta aina jälkiä? Putsailin männät ja kannen karstasta, enkä äkkiseltään huomannut niissä mitään. Ainoastaan kolmosen mäntään on joku aiempi remppaaja kirjoittanut jotain. Pari kuvaa liitteenä:
        Attached Files

        Comment


        • #5
          Siistit männät ja palotilat. Ei näytä kyllä, että ois nakuttanut. Tuon kampuran vois ehkä saada kiillottamalla vielä henkiin. Suosittelen käymään tuon akselin kanssa koneistamolla kysymässä ammattilaisen mielipidettä.

          Comment


          • #6
            Sitä essonbaarin kielessä naulaamisena puhuttua ilmiötä on kahta sorttia. Ensimmäinen on sitä kilinää pitävää ja pientä kraateria mäntään ja kanteen jättävää, suht harmitonta laatua. Harmilliseksi se muuttuu oikeastaan vasta siinä vaiheessa, kun se johtaa tähän toiseen ilmiöön eli lontoon kielessä preignitiona eli esisytytyksenä tai jotain sinnepäin olevalla nimellä tunnettuun "äänettömään tappajaan". Siinä seos syttyy ennen oikea-aikaisen kipinän tuloa esimerkiksi kuumasta pisteestä palotilassa tai jakajasytyksessä kipinän karkaamisesta väärään sylinteriin. Seoksen liian aikainen syttyminen johtaa siihen, että liian kuumia kaasuja puristetaan liian tiukkaan ja liian kauan -> paine- ja lämpökuorma sylinterissä kasvaa -> pahimmassa tilanteessa ketjun heikoin lenkki pettää, jotain sulaa tai veivi vääntyy/katkeaa/laakeri pettää. Vitosessa se heikoin lenkki lämpökuorman suhteen on useimmiten kannentiiviste sylinterien välisen kannaksen kohdalla. Esimerkiksi taas jossain datsunissa se heikoin lenkki on yleensä männänlaki.

            Samanlaisia tuhoja saa aikaan myös pelkällä liialla ennakolla, silloin mitään ei ymmärtääkseni yleensä sula vaan vauriot näkyy muodonmuutoksina veiveissä, veivien laakereissa, männäntapeissa, ehkä seetien uppoamisena kannessa. Näitä sattuu etenkin etanolivehkeissä suht yleisesti.

            Kilisevää naulausta kone voi kestää maailman tappiin mutta tämä jälkimmäinen ilmiö pystyy täystuhoon yhdellä syklillä eli varoitusääniä ei välttämättä tule tai asialle ei ehdi tekemään mitään. Eikä mäntiin tai kanteen jää välttämättä mitään ylimääräisiä jälkiä ellei osat pääse ottamaan kontaktia toisiinsa.

            Comment


            • #7
              Sulla ilmeisesti lähes vakio moottori, niin mun mielestäni kampuran kiilotus/uudet laakerit. Ja samalla kun moottori on --auki niin toki vaihdat kk-laakerit ja ehkä kannattais tossa kohtaa laittaa uudet renkaat/hoonaus.
              Venttiilien läppäys ja uudet ohjurien kumit sen kun parantaa asiaa.
              Ei muuta kun uudet tiivisteet väliin ja motti kasaan, niin jo laulaa!!

              Comment


              • #8
                Jakajasytytyksellähän tämä 3B-moottori on tähän asti ollut. Tuohon on joskus vaihdettu metallihammasrattaalla oleva jakaja. Alkuperäisen muovisen hammasrattaan palaset löytyivät öljypumpun sihdistä. Nykyisessä jakajassa oli jonkinverran klappia imunokan hammasrattaaseen, kun kokeilin liikutella pyörijää edestakaisin. En tiedä kuinka paljon tuossa sallitaan klappia tai aiheuttaako tuo vielä kipinän hyppäämistä. Jakajassa olen käyttänyt sitä oikeaa, ohuemmalla kärjellä olevaa pyörijää. Myös tulpanjohdot vaihdoin 4 vuotta sitten.

                Minulla on varaosana 20vt-suorasytkä ECU. Pitää kysyä koneistamolta että pystyvätkö tekemään nykyiseen 3B-kanteen telineen hall-anturille. Silloin voisin yrittää tehdä pinnimuutokset johtosarjaan, lisätä sytkäpuolat, vaihtaa suuttimet ja bensapainesäätimen. Näin pääsisin jakajasta eroon. Myös mahdollinen päivitys RS2-setuppiin olisi helpompaa.

                Tälle moottorille tehdään täysremontti. Sylintereistä oli osittain kadonnut hoonaukset ja ainakin 1-sylinterin yläpäähän oli kulunut selvä kynnys. Porautan lohkon varmaankin seuraavaan ylikokoon ja uusin männät. Kallista, mutta en ole luopumassa tästä autosta ja olisihan moottori sitten kuin "uusi". Koneistamo saa myös tehdä kansityöt, koska polttoöljyllä testatessa 3-sylinterin pakoventtiilit vuotavat.

                Kanget vaihdan myös lujempiin ja uusin laakerit. Kampiakselissa olevat urat on minun mielestä sen verran syvät että ne eivät kiillotuksella katoa. Vai onko noista urista oikeasti haittaa koska sijaitsevat runkolaakerin öljyuran reunoilla? Pitää kysyä kommenttia koneistamolta. Jos kampiakselin joutuu hiomaan alikokoon, niin löytyykö "hyviä" alikoon runkolaakereita mistään? 20-vt koneisiin Audilta saa vain alkuperäiskoon runkolaakereita.

                Comment


                • #9
                  Glycolta ja Kolbenschmidtiltä saa alikoon laakereita.

                  Comment


                  • #10
                    Kiitoksia laakeritiedoista. Onko kukaan koskaan vaihtanut/vaihdattanut kampiakselissa olevaa öljypumpun käyttöratasta? Minun kampuran rattaaseen oli kulunut kolot, näkyy 2. viestissäni olevassa kuvassa. Myös öljypumpussa olevassa rattaassa oli kulumat. Kampuran ratas on irroitettava osa, VAG varaosakoodi 034105177. Onko kampuran ratas pelkästään prässätty kuumana kampiakseliin eli siellä ei ole mitään kiilaa joka estäisi rattaan pyörimisen kampiakselilla?

                    Comment


                    • #11
                      Terve taas. Vuosi on kulunut moottorin purkamisesta ja nyt olen vihdoinkin saanut koneistamolta kaikki moottorin osat takaisin. Koneistamon mielestä kampiakseli oli vielä käyttökelpoinen, joten sille tehtiin vain kaulojen kiillotus. Kampiakselissa olevaa öljypumpun käyttöratasta en alkanut vaihdattamaan, koska ei nuo rattaan kulumisjäljet ole niin pahat.

                      Kannelle tehtiin myös täyskunnostus (venttiiliohjurit, ohjurikumit yms.). Kotona kantta tutkiessani huomasin että koneistamo höylännyt kannen tasopinnan imuventtiilit paikollaan. Eli jokaisesta imuventtiilistä on lähtenyt pieni siivu pois. Ihmeellistä jos koneistamo ei ole huomannut että 20v kannen imuventtiilit tulevat tasopinnan ylitse, nehän tuntee jo sormella kokeilemalla. Lisäksi kysyin osia hakiessani vielä erikseen että oliko venttiileissä ollut mitään ongelmia, ei kuulemma ollut.

                      Onko kenellekkään muulle käynyt näin 20v kansihommissa? Onkohan noista venttiileihin tulleista jäljistä haittaa vai kestävätkö ne vielä turbokäytössä? Laitoin kannesta/venttiileistä muutaman kuvan:
                      Attached Files

                      Comment


                      • #12
                        mitenkäs 2 pyttyä näyttäisi säästyneen tuolta kohtalolta...

                        Todennäköisesti kestävät nuo 6 imuventtiiliä, mutta voisihan tuota käydä koneistamolla kyselemässä, että mitäs ihmettä.

                        Comment


                        • #13
                          Oisko noissa kahdessa pytyssä venttiilit syvemmällä. Monesti seetejä joutuu työstään enemmän kuin toisia.

                          Comment


                          • #14
                            Kyllä kaikissa imuventtiileissä näkyy höylän jälki, myös 5. sylinterissä. Tosin 5. sylinterissä venttiileissä jäljet ovat pienemmät kuin 2. ja 3. sylinterin venttiileissä, joista on lähtenyt eniten lastua. Muistaakseni koneistamon edustaja sanoi että ajavat koneella seetit kun kyselin venttiilitöistä (läppäys yms.). Voivatko nuo seetit voi olla hieman eri korkeudella jo tehtaalta tullessaan? Tosin eihän venttiilin reunan tarvitse tulla kuin 0.5mm tasopinnasta yli niin höylä ottaa siitä reilun palan.

                            Kyllä vaan osaa harmittaa tälläinen työn jälki :( Venttiilit olivat täysin ehjät ennen koneistamolla käyntiä. Koneen kasaaminen jäi nyt puolitiehen kun pitää odotella että koneistamo tulee kesälomalta, jotta voin kysyä heidän kommentin. Näiden hommien piti kuulemma olla tuttuja heille. Arvaan jo etukäteen että koneistamo sanoo venttiilien olevan ovat ihan hyvät, kestävät turbokäyttöä. Mutta entäpä jos myöhemmin esim. 1000km ajon jälkeen jokin imuventtiili hajoaa tai alkaa vuotamaan. Ei taida olla näillä koneistustöillä takuuta.

                            Comment


                            • #15
                              Kyllä noi varmaan kestää, koska ovat imupuolen venttilejä. Mutta vaarana on, että alkaa hehkua tosta ohuemmasta kohdasta ja aiheuttaa nakutusta.

                              Comment


                              • #16
                                Epäilen silti et imuventtiilit alkais hehkumaan. Itelläkin on yhessä 7A kannessa sama homma. Ajattelin kyllä käyttää sitä sellaisenaan. Tosin eipä ne imuvenat paljoa kustanna jos tilaa uudet esim. Sparetolta. Mutta siis periaate tässä enemmänkin korpee, eli miksi pitää tahallaan rikkoa ehjää..?

                                Comment

                                Working...
                                X