Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

jäähdytysnesteen pakkasenkesto

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • jäähdytysnesteen pakkasenkesto

    Mittasin oman audi a3 jäähdytysnesteen pakkasenkeston ja tuloksena oli noin -47 celsiusta. Voiko tämä pitää paikkansa, olin luullut että maksimi on jotain luokkaa -35? Neste on punaista väriltään, miten se eroaa vihreästä ja voiko sekaan laittaa vihreää "tavallista"?

  • #2
    Muihin kysymyksiin en osaa vastata kuin että ei voi sekoittaa eri väriseen

    Comment


    • #3
      Tuntuu kovin "arktiselta" lukemalta. Punainen (kalliimpi) neste voi nostaa lukemaa? =ei tietoa. Oppimani nyrkkisääntö: puolet pakkasnestettä ja puolet vettä= suhde sopiva. Luin jostain, että liian voimakas pakkasnestepitoisuus ei ole hyväksi koneelle.

      Comment


        #4
        Punaisen nesteen pakkaskestohan pitäisi tarkastaa optisella (en nyt muista sen nimeä) mittarilla eikä ominaispainomittarilla, ominaispainomittari antanee väärän tuloksen punaiselle nesteelle.

        Comment


          #5
          Jostain muistan kuulleeni, että 100-prosenttinen pakkasnesteseos ei ole hyvä. Kuulemma jäätyy paljon pienemmässä pakkasessa, kuin neste, jossa on vettä seassa. Pitääkö paikkaansa?

          Comment


          • #6
            NJo, juuri näin.

            Comment


            • #7
              Itse ostan aina kannullisen täyttä ainetta ja sekoittelen seoksen isoon kanisteriin suhteessa 50/50. Vahvempi seos on silkkaa tuhlausta.
              Pidän valmiiksi tehtyä seosta mukana ja jos joutuu lisäilemään, on säiliössä aina oikea seos, eikä tarvitse miettiä, onko liian laihaa tai vahvaa.

              Comment


              • #8
                100% pakkasnesteen pakkaskestävyys on n. -10 astetta

                Comment


                • #9
                  Kannattaa katsoa laimennusohjeet ja seurata niitä. Yleensä purkin kyljestä löytyy. 50/50 on aika hyvä nyrkkisääntö, kun raakaa glykalia laimennetaan.

                  Itse pyrin käyttämään valmiiksi sekoitettua, jota myydään marketissa. Seos on kohdallaan, koskaan ei tarvitse muistella, onko kannussa raakaa vai seosta ja seos on tehty lantraamalla tislatulla vedellä. Vesijohtovesi on aika aggressiivista.

                  Comment


                  • #10
                    Onko, Antti, noissa valmiiksi sekoitetuissa hintaeroa itse sekoitettuun?

                    Comment


                    • #11
                      Jari: Eipä juuri, riippuu tietty, käyttääkö VAG originalia vai ei. Ainakin Prismasta saa litran valkoisessa muovipullossa, jossa painettu sinisellä ja punasella tekstiä ja kuvioita melko edullisesti. Täyttää jonkin BS- standardin vaatimukset.

                      Sen verran pieni ero, etten ole laskenut. Itse lantraamalla pitäisi ostaa myös akkuvesi, sekin maksaa, jos sitä ei satu olemaan isoa pänikkää hyllyssä. Tuntipalkkaa ei saa turhasta työstä ja kun pariin kertaan lantraa "raakaa" vahingossa ja pääsee jäätymään, menee minuksen puolelle, että soi.

                      Lisäksi korkkaamaton pullo autossa varalla on kiva. Ei sottaa tai vuoda. Ei tarvitse arpoa, mitä pullossa on.

                      Comment


                      • #12
                        Ei kait joku tosiaankin käytä akkuvettä näiden jäähdytysnesteiden lantraamiseen? Mielestäni täysin turhaa hommaa.

                        Comment


                        • #13
                          Mittari jota käytin oli kyllä optinen ja siinä oli kahdellekin eri tyyppiselle pakkasnesteelle oma asteikko, ero oli jotain 3 asteen luokkaa. Toinen oli siis glykoli ja toinen joku muu. Lisäksi sivussa oli vielä kaksi muuta asteikko, olisikohan ollut akkuvesi ja pesuneste. Siis aika kallis mittari joka kuuluu erään tamperelaisen raskaan kaluston korjaamon työkaluihin. Eli luulis olevan luotettava paitsi että jos siinä olisi ollut jotain säätöjä/kalibroinnin tarvetta. Kraanavedelläkin kokeilin ja tulos oli tasan 0 astetta eli aika järkevältä tuntuisi sikäli.

                          Tuskimpa vetenä kuitenkaan tarvii tislattua vettä käyttää. Kraanavesi(joka kelpaa, ainakin suomessa, muun muassa ihmisen juomaveteksi) on kyllä ihan tarpeeksi puhdasta. Jäähdytysnestettä sitten kun sekoittaa siihen on siinä sitten tarpeeksi korroosion suojaa.

                          Comment


                          • #14
                            Jonkin verran on tullut autojen kanssa peuhattua, mutta en ole koskaan kuullut tislattua vettä käytettävän auton jäähdytysjärjestelmässä. Akussa sen ymmärtää, koska kemiallisten ominaisuuksiensa takia vesijohtovesi ei sovi akkunesteeksi.
                            Tokihan tislattu vesi on puhdasta ja saattaa olla vähemmän syövyttävää kuin vesijohtovesi, mutta glykolin seassa on jo korroosiota estäviä aineita.

                            Comment


                            • #15
                              Jari on mielestäni oikeassa sillä glykoli on lisäaineistettu peittaus ja inhipointiaineilla.

                              Comment


                              • #16
                                Vesijohtovesi on yllättävän aggressiivista. Kaupungissa vesijohdot menee pehkuksi nopeammin kuin talossa, jossa on porakaivo. Toki glykolissa on inhibiittoreita yms, mutta miksi rasittaa niitä turhaan, kun voi olla rasittamatta. Tuloksena nesteen pysyminen ruosteettomana kauemmin.

                                Lohkolämppäri ihan tarpeeksi rasittaa inhibiittoreita.

                                Ja melko pieni on kustannus, jos joka kolmas vuosi vaihtaa nesteet ja tislattu vesi ei paljon maksa.

                                Kokeilkaa joskus.

                                Comment


                                • #17
                                  Jep, tislattu vesi ei johda sähköä -> ei korroosiota jäähdytysjärjestelmään - näin siis ideaalisessa karkkimaailmassa.

                                  Vedessä olevat epäpuhtaudet/mahdolliset lisäaineet tekevät siitä sähköä johtavan, joka käynnistää elektrolyyttisen syöpymisprosessin eli korroosion tai ruostumisen, miksi sitä nyt halutaankin kutsua. Periaatteessa tätä ei siis tapahdu tislattua vettä käytettäessä.

                                  On kuitenkin syytä huomioida, että tislattua vettä käytettäessä siihen saattaa sekaantua kaikenlaista ei toivottua partikkelia yms. epäpuhtautta moottorin jäähdytysjärjestelmästä, joka tekeekin tislatusta vedestä sähköä johtavan ja näin haluttua efektiä ei saavuteta. Siksi olisikin aina syytä käyttää veden lisäksi myös jäähdytinnestettä, jossa on ainesosia, jotka estävät tuota elektrolyyttistä korroosiota. Ei kuitenkaan ole yhtään huono idea käyttää sopivassa suhteessa jäähdytysnesteen ja tislatun veden seosta auton jäähdytysjärjestelmässä.

                                  Comment


                                  • #18
                                    Sama efekti vene- ja laivahommissa. Järvessä ei juuri ruostu / hapetu perämoottori - Itämerellä jo nopeammin - oikeissa merissä vauhdilla.

                                    Tottakai moottorissa aina on kaikkea kivaa jäähdytysjärjestelmässä. Huuhtelu on hyvä suorittaa. Mutta mitä enemmän epäpuhtautta, sitä voimakkaampi korroosio. Tämä ei siis ole on/off- tyyppinen juttu. Pikkuinvestoinnilla saa nesteen käyttöikää pidemmäksi. Myös reaalimaailmassa fysiikan lait pätevät kilpaa meidän besserwissereiden kanssa;-)

                                    Glykoli sinällään on korroosiota aiheuttavaa ja kaikki jäähdytinglykoli on siksi lisäaineistettu inhibiittoreilla. Parempi ratkaisu on tislattu vesi kera oikean inhibiittoriöljyn (esim Shell Tellus). Ei vaan pahus kestä pakkasta jäätymättä...

                                    Olisitte nähneet appiukon entisen saabin, johon epäillään jonkun lisänneen merivettä syyläriin jäynänä (paikallisen telakan entinen edustusauto) . Oli synkeä näky vuoden vanhassa autossa....

                                    Comment


                                    • #19
                                      Joskus nuorempana tuumailin, että miksi jäähdytysjärjestelmässä ei kierrätetä öljyä. Sopivan letkeä litku liukuisi kanavissa jouhevasti, kestäisi lämpöä, ei ruostuttaisi eikä jäätyisi. En tainnut päästä tuumailuissani kovin pitkälle, mutta oletin, että jotenkin se liittyy lämmönjohtavuuteen.

                                      Comment


                                        #20
                                        Vähän aihetta sivuten ... tein juuri vanhalle kotimaiselle traktorille "40 vuotis" syyshuoltoa, nesteen/ oljynvaihtoa jne ...

                                        Joskus 50-60 luvulla pakkasnesteen saatavuus ei ole ollut samaa luokkaa kuin tänä päivänä.
                                        Tuotakin konetta ilmeisesti ajettu aikoinaan pelkällä vedellä, tyyliin ... pakkasiltana vedet pois ja taas aamulla uudet lämpimät vedet koneeseen.

                                        Kyllä lohkon vesitilojen seinämät on karua katseltavaa :(
                                        Nykyiset nesteet on osaltaan pysäyttäneet tuota korroosiota, mutta vuosikymmenten aikaansaamat syöpymät säilyvät.

                                        Tuli mieleen että liekkö olemassa jotakin "tosi vahvaa" puhdistusainetta, jolla sais tuota ruostetta vähemmäksi ...

                                        Comment


                                        • #21
                                          Teepä kuumaan veteen lipeä liuos, kaada koneeseen ja anna pyöriä jonkin aikaa, kyllä lähtee.
                                          Tuo on aika raaka temppu, ainakin jos järjestelmässä on alumiinia tai kuparia, joita lipeä syövyttää aika vauhdilla. Kunnon suojavälineetkin ovat välttämättömät. Samaan aineeseen perustuu esim. uuninpuhdistusaine.
                                          Veljelläni on korjaamollaan autonosien pesukone, hieman samanlainen kuin astianpesukone, mutta järeämpi. Ainakin aikaisemmin sisällä kiersi lähes sata-asteinen lipeäliuos.
                                          Itse teen liuoksen suihkepulloon ja puhdistan sillä kaiken sen lian, mikä ei muulla aineella irtoa.
                                          Termolux -niminen aine on tuota raakaa lipeää.

                                          Comment


                                          • #22
                                            Jari: olet oikeassa. Veden ominaislämpökapasiteetti on aivan eri luokkaa kuin öljyn. Lisäksi kuumapisteen jäähdytys kiehuttamalla on tehokasta. Öljyn viskositeetti varsinkin kylmänä on suuri. "Vesi"pumppu olisi kovilla pakkasaamuina ja sakan kertyminen melkoista.

                                            Yksi voiteluöljyn seitsemästä tehtävästä on lämmön siirtäminen.

                                            Laivoilla käytetään jonkin verran öljykiertoista lämmitysjärjestelmää, joten ei idea kokonaan huono ole. Arktisiin olosuhteisiin ei sovellu.

                                            Comment


                                            • #23
                                              Olen kuullut suurista moottoreiden öljytilavuuksista: Liittyy varmasti jäähdytykseen. Takamoottorinen saksalainen imi 13 litraa öljyä. Muutenhan laite on ilmajäähdytteinen.

                                              Comment


                                                #24
                                                Ootko Jari kokeillu käytännössä tuota lipeä ... juttua ?

                                                Mahtaako miten toimia, nuo sylinteriputkien o-renkaat pikkasen arveluttaa ... syöpyyköhän samaan liuokseen

                                                Comment


                                                • #25
                                                  Missä audeissa on putkissa o-renkaat? Toisin sanoen missä audeissa on alulohko ja kelluvat putket eli siis o-renkaat putkien alapäissä. Olen kyllä hieman pihalla uusimmista moottoreista, mutta eipä ole mosia vielä vastaan kävellyt.

                                                  Comment


                                                    #26
                                                    Meni sikäli aiheen ulkopuolelle että tässä ei ollut kysymys Audin moottorista ... sori

                                                    Mutta voisihan myös joku vanhemman Audin omistaja tarvita tällaistä "tehopesua" :)

                                                    Comment


                                                    • #27
                                                      Olisi varmaan pitänyt lisätä viestiini vastuuvapauslauseke: en ole kokeillut itse ja jokainen kokeilee omalla vastuullaan. Taitaa olla harvemmassa ne aineet, joita lipeä ei syö. Yksi esimerkki: keittiössäni oli pinttynyt puinen haarukka, jonka halusin puhtaaksi. Laitoin lasiin lipeäliuosta ja haarukan sinne kellumaan. Muutaman päivän päästä haarukka oli muuttunut pehmeäksi puumassaksi. Taisin oppia sellunkeiton salat ihan kouluja käymättä 8)

                                                      Comment


                                                      • #28
                                                        Tarviiko tuommonen 91 vuosimallin AAH-kone sitä Audin alkuperäistä pakkasnestettä, vai kelpaako sinne ihan normaali? En tiiä mitä siellä nyt on, vihreetä on väriltään. Ajattelin tässä syksyn mittaan vaihtaa nesteet ja ois hyvä tietää mitä laittaa sinne. Alkuperäistä en laita, jos ei ole pakko.

                                                        Comment


                                                        • #29
                                                          jäähdytinneste

                                                          Hei
                                                          Kaikki muut värit käy keskenään paitsi punaista ei saa sekoittaa.

                                                          AAH koneeseen sitä mitä siellä on ennenkin ollut eli tavallista glygolipohjaista, vihreä, sininen tai keltainen? neste. 50/50 suhteessa ja glygolille ihan sama mistä ostat.

                                                          Älä sekoita uudempien audien punaisiin nesteisiin.

                                                          Comment


                                                          • #30
                                                            Ilmeisesti punaisiakin nesteitä on erilaisia joita ei saa keskenään sekoittaa! Esim. toyota vs. vag

                                                            Comment

                                                            Working...
                                                            X