Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Audi A4 2,0 tdi quattro 2007, mystinen kytkinongelma

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Audi A4 2,0 tdi quattro 2007, mystinen kytkinongelma

    Audi on temppuillut viime talven kovilta pakkasilta lähtien ja kovista ratkaisuyrityksistä huolimatta vian tilkitseminen tuntuu mahdottomalta. Ongelmana on kytkin (tai jokin siihen liittyvä), jossa jokin tuntuu elävän tai muuttavan muotoaan. Kytkin toimii moitteetta liikkeelle lähtiessä ja kiihdytettäessä ylöspäin vaihtaessa. Välys on tuntuu ko. tilanteessa olevan ok ja kaikki niinkuin pitääkin. Mystinen ilmiö aiheutuu jarrutettaessa moottorilla ja vaihtamalla alaspäin, jolloin toisinaan kytkinpolkimen liikkeessä saattaa olla puoletkin tyhjää ennen kuin kytkin alkaa irrottamaan. Pumppaamalla kytkinpoljinta tällaisessa tilanteessa kytkin jämäköityy ja alkaa irroittamaan ylempänä.

    Autossani on manuaali vaiheisto, 103 kw kone ja mittarissa 200 tkm. Autoon on nyt vaihdettu vauhtipyörä, asetelma+levy+painelaakeri, molemmat sylinterit, nesteet ja ilmaus tehty useampaan kertaan. Ongelma on silti sama. Olen nyt elänyt ongelman kanssa yli puoli vuotta ja ajanut noin 15 tkm, eikä suurta muutosta pahempaan tai parempaan suuntaan ole tapahtunut. Mitään kummallisia ääniä autosta ei mielestäni kuulu enkä vaihdelaatikon toiminnassakaan ole suuria kummallisuuksia huomannut.

    Kysymys kuuluukin, onko jollakin kokemuksia vastaavasta? Eli muuten kytkin toimii, mutta alaspäin vaihdettaessa moottorijarrutuksen jälkeen kytkin ei tunnu normaalilta ja irroittaa todella alhaalla "tyhjän alueen" jälkeen. Toivotaan, että täältä löytyisi apua tai hyviä vinkkejä, mistä lähteä asiaa ratkomaan seuraavaksi.

  • #2
    Terve,

    Kytkinongelma autossani jatkuu edelleen. Olisinkin kysynyt auttaako seuraavat havainnot saamaan hyviä vinkkejä muilta palstan lukijoilta:

    1. eilen lähtiessäni liikkeelle en meinannut saada 1. vaihdetta silmästä pois. Auto oli seissyt vaihde päällä muutaman päivän. Aivan kuin kytkin ei irrottaisi.

    2. "välyksen" kasvaminen tapahtuu lähtökohtaisesti aina jarrutettaessa moottorilla. Jos kuitenkin ennen moottorijarrutuksen alkua laitan jalan kytkinpolkimelle niin, että nk. "tyhjä" alue kytkimestä on pois, ongelmaa ei esiinny vaan vastus on täysin normaali ja kytkin toimii. Jos jarrutan moottorilla koskematta kytkin polkimeen ennen jarrutuksen aloitusta, on kytkimessä väljää.

    Koko homma hieman omasta mielestäni haisee osittain ainakin nestepuolen mystiikalle. Onko nestesäiliö - työsylinteri -välillä sellaisia kohtia, joista voisi vikaa etsiä? En itse tunne autoa sen tarkemmin, mutta haluaisin mielelläni ratkaista ongelman ilman 80 e/h laskutusta parilta päivältä. Kaikki kytkimen osat letkuja ja putkia sekä poljinta lukuun ottamatta on jo vaihdettu.

    Toivotaan, että saisin teiltä jotakin hyviä vinkkejä asiaan.

    Comment


      #3
      Selvisiköhän aloittajan kytkinongelman juurisyy koskaan?

      Kiinnostaa siksi, että viankuvaus vastaa lähes 100% Golf mk5 4Motionissani olevaa ongelmaa: Välillä 6-vaihteiden manuaalilaatikon kytkinpoljin painuu lähes pohjaan, ennen kuin kytkin irrottaa, ja toisinaan toimii ongelmitta.
      Pahimmillaan vaihdetta ei saa pois päältä autoa sammuttamatta.

      Itse olen havainnut vian tulevan esille pääsääntöisesti parkkitalossa ajettaessa, eli pienillä vaihteilla usein 1-2 väliä vaihtaen.

      Golfiin on vaihdettu tähän mennessä 2-massavauhtipyörä, kytkinlevy, paineasetelma, painelaakeri, työsylinteri, paineletku ilmausnipalta pääsylinterille ja pääsylinteri.
      Vaihtamatta on siis enää ilmausnippa-kappale, jarrunestesäiliö ja säiliön ja pääsylinterin välinen letku.
      Kytkinsarja oli Sachs:n paketti 2290601009 ( https://www.ebay.de/itm/153993988228...3ABFBMnLrXosJf ), letku marmoritiskiltä ja pääsylinteri asentajan tavarantoimittajalta.

      Ilmausnippa-kappaleen laitoinkin jo eilen tilaukseen, sillä siinä on sisäänrakennettu kuristinkappale, jonka voisin kuvitella aiheuttavan ongelmia, mikäli nesteen joukossa lilluu jokin sopiva roska,

      Olisiko arvon asiantuntijoilla vaihtoehtoisia ehdotuksia tarjolla?
      Viimeksi muokannut kvande; 31.12.2021, 22:27.

      Comment


      • #4
        Minulla A3:ssa hajosi tuo ilmausnippa kikkare sillälailla että kun kytkintä painoi jäi työsylinteriin paine vaikka nosti polkimen, purin sen kuristinkappaleen kokonaan pois sieltä sisältä, hyvä tuli.

        Comment


        • #5
          Tässäpä tulikin hyvää infoa. 3.0tdi manuaalivaihteisen B7n kanssa käynyt joskus, tai oikeastaan usein, kesäkuumalla kiihdyttäessä niin että nopeasti vaihtaessa kytkin ei tunnu vaan irroittavan vaikka poljin jo ylhäällä.
          Kaksi vaihtoehtoa tuossa nyt on: tuo ilmausnipan sisällä oleva kuristin tai sitten paisuva työsylinterille menevä letku. Molemmat menee vaihtoon keväällä kun kone nostettava pois, infotaan sitten miten auttoi.

          Comment


            #6
            Tänään purin ilmausnipan ja poistin koko kuristinen välistä.
            Sitten ilmasin järjestelmän huolella, vain todetakseni ettei vika korjaantunut…

            Onko kenelläkään kokemusta paineasetelman automaattisäädön ongelmista?

            Nyt nimittäin tuntuu siltä, että 4 kertaa viidestä kytkin on normaali. Sitten viidennellä polkaisulla kytkin irrottaa tosi alhaalta, mutta jälleen kuudennella polkaisulla tuntuma saattaa olla ihan normaali. Aivan, kuin automaattisäätö antaisi yhtäkkiä periksi ja sitten lukittuisi uudestaan.

            Varsin näppärä työkalu tuo beeniksenkehittimen näköinen pumppu vastakarvaan ilmatessa. :)
            Attached Files

            Comment


              #7
              Nyt löysin sellaisen animaation autoon asennetusta Sachs XTend -systeemistä, että minäkin ymmärsin: https://www.youtube.com/watch?v=Omf--Q1LvgA
              Tuon perusteella, sikäli-mikäli ongelma olisi automaattisäädössä, voisi ongelman syynä olla se että kiilarenkaan lukitusmekanismi ei toimi suunnitellusti. - Syystä tai toisesta.

              Ehkä kytkinpaketti vaatii hiukan sisäänajoa, ennen kuin lukitusmekanismi pääsee kunnolla säätöalueelle?

              Edit: Toisaalta Sachsin ohjeessa varoitetaan, että asetelman lisäjousi voisi siirtyä asennuksen yhteydessä: https://aftermarket.zf.com/remotemed...tzfeder-en.pdf
              Viimeksi muokannut kvande; 3.1.2022, 08:39.

              Comment


                #8
                Tilannepäivitys: Viime viikot kytkin on oireillut kuten ennenkin. Seisonnan jälkeen muutama ensimmäinen kilometri menee ongelmitta, mutta pian hankaluudet alkavat ja tuolloin kytkin ei välillä irrota kunnolla, ja seuraavalla polkaisulla se saattaa olla taas aivan normaali.

                Vaihdoin tänään vielä uuden, alkuperäisen VAG ilmausnipan, joten nyt on uusittu kaikki, paitsi pääsylinterin ja jarrunestesäiliön välinen letku (uutta siis kaksoismassavauhtipyörä, kytkinlevy, paineasetelma, työsylinteri, kytkinhydrauliikan ilmausosa, ilmausosan ja pääsylinterin välinen letku sekä pääsylinteri).
                Ilmausosan vaihdon jälkeen kiinnitin hydrauliikan ilmaukseen erityistä huomiota: Nostin auton kuskinpuoleista etukulmaa hiukan ylös, työnsin injektioneulalla työsylinteriin nestettä, annoin nesteen valua hetken pääsylinteriltä tulevasta letkusta ennen sen kytkemistä paikoilleen, jonka jälkeen puskin ilmausnipasta nestettä säiliöön. Välillä rouva polki kytkintä kymmenen kertaa putkeen, jonka jälkeen taas ilmausnipan kautta paineella nestettä vastakarvaan, eli jarrunestesäiliöön päin. Yhteensä kierrätin nestettä noin litran verran, joten luulisi kaiken ilman poistuneen järjestelmästä. - Ja kuten sanottua, alkuun kytkin toimii loistavasti, mutta sitten ongelma alkavat ja myös toisinaan päättyvät äkillisesti.

                Kävin vielä erikseen ajamassa pitempää koeajoa selvittääkseni missä tilanteessa kytkin oireilee: Kun ajan hitaasti ja vaihdan vaihdetta matalilla kierroksilla, niin tuolloin 1 tai 2 polkaisun jälkeen kytkin alkaa irrottaa melkein pohjasta. Jos tuolloin laitan vaihteen vapaalle ja polkaisen kytkintä uudelleen, palautuu se saman tien normaaliksi.
                Tällä koeajolla varmistin mielestäni sen, ettei vika ole hydrauliikassa, vaan muualla kytkinmekaniikassa.

                Jos siis vika löytyy mekaniikkapuolelta, niin tuolloin ainoat vikakohteet ovat mielestäni:
                1: Kaksoismassavauhtipyörä
                2: Kytkinlevy
                3: Paineasetelma

                Ymmärtääkseni:
                1: kaksoismassavauhtipyörän vikaantuminen oireilisi ensisijaisesti ääntelynä, eikä pitäisi vaikuttaa kytkimen irrottamiseen?
                2: Kytkinlevyn ongelmat ilmenisivät joko luistamisena tai irrotuksen puutteena, mutta eivät poistuisi yhtäkkisesti?
                3: Paineasetelman automaattisäädön lukituksen ongelmat vastaavat sitä vastoin täydellisesti ongelmani kuvausta

                Älkää nyt teilatko minua, mutta olen yrittänyt epätoivoissani löytää tietoa kaikista mahdollisista lähteistä, ja esimerkiksi bimmerfoorums.com:lla on kirjoitettu seuraavaa:
                "SACs have a few basic failure modes:

                1) Incomplete disengagement - you can never fully release the clutch. Symptoms include difficulty getting into or out of gear. Cause: Over-adjusted pressure plate. Final result: clutch failure from excessive wear, potential transmission synchro damage from forcing gear changes.

                2) Incomplete engagement - clutch does not hold as strongly as it should due to insufficient clamp load. Symptoms include slipping, especially in high load/low-rpm situations, burning clutch smell. Cause: Under-adjusted pressure plate. Final result: clutch failure from excessive wear.

                3) Inconsistent engagement/disengagement - sometimes engagement point is higher, sometimes lower (different than changing slave hydraulic fluid temp!). Cause: combinaton of #1 and #2 above, but adjuster sliders slipping back and forth. Final result: clutch failure from excessive wear, potential transmission synchro damage from forcing gear changes.

                4) Juddering engagement - impossible to engage cutch smoothly, particularly in First or Revers. Cause: one or two of the three adjusters may be stuck. Final result: clutch failure from excessive wear, potential transmission synchro damage from forcing gear changes.

                What causes these problems with the SAC mechanism? The mechanism gets fouled by normal clutch dust and the spring-loaded adjuster sliders get stuck either permanently or intermittently. Also, a "clutch dump" hard launch can knock the adjusters into a different position where they may get stuck.

                SAC is a flawed design which causes many people to pay for prematurely-failed clutches, and also degenerates the driving experience due to a lack of feel.
                "

                Lainauksen kohta 3) tuntuisi siis sopivan ongelman kuvaukseeni, ja samalla kenties vastaavan myös siihen, miksi vaihdetta vaihtaessa kytkimen toiminta muuttuu, mutta vapaalla (kytkimeen ei kohdistu vääntöä) toiminta palaa normaaliksi.

                Ilmeisesti oikea etenemistapa asian suhteen on ensiksi varmistaa asennuksen tehneeltä korjaamolta ettei asennuksessa ollut mitään poikkeavaa, ja sen jälkeen ottaa yhteyttä kytkinpaketin myyneeseen ebay -kauppiaaseen ja kysellä sieltä toimintaohjeita?

                Comment


                  #9
                  Mitä enemmän aiheeseen syventyy, sitä enemmän mahdollisia vikapaikkoja löytyy…
                  Vagarenalla näytti olevan juttua kytkinakselin päittäisvälyksen aiheuttamasta kytkimen irrotusongelmasta 6-vaihteistossa manuaalisia: http://www.vagarena.fi/index.php?topic=39023.0

                  Onko kenelläkään kokemusta tällaisen korjauksesta ja sen vaikutuksesta kytkimen toimintaan?
                  Vinohampaisilla hammaspyörillähän tuo välys siirtyy laidasta laitaan riippuen onko veto päällä, vai jarrutetaanko moottorilla.

                  Comment


                    #10
                    Sunnuntai meni ulkomaisia foorumeita tavaillessa, ja sieltä selvisi vanhempien (2007 asti) 02M, ja ilmeisesti myös 02Q -tyyppisten vaihdelaatikoiden ongelmaksi, että kytkinakselille kehittyy vanhemmiten aksiaalivälystä. Tämän aksiaalivälyksen saa poistettua asentamalla laakerin ja lukkorenkaan väliin shimmilevyn: https://www.youtube.com/watch?v=6WWChWV9Rqw

                    Satojen foorumiviestien perusteella tämä päivitys korjaa moottorijarrutuksella kuuluvat äänet ja suuren osan kytkinongelmista.
                    Minun tapauksessani olen havainnut, että lämpimällä vaihdelaatikolla 2-3-4 vaihdoissa, kun moottorijarrua pääsee tapahtumaan vaihdon yhteydessä, ajautuu välykset selkeästi toiseen laitaan ja kytkin alkaa irrottaa hyvin alhaalta. Jos tässä vaiheessa laitan vaihteen vapaalle ja polkaisen kytkimen pohjaan, palautuu kytkimen irrotuspiste saman tien normaaliksi.

                    Laitoin juuri seuraavat osat tilaukseen:
                    - 02M301211B (Suojatulppa)
                    - WHT001976 (Shimmilevy)

                    Jos ongelmani korjaantuu tuolla, noin 25 euron muutoksella, niin tuolloin olen pistänyt kokolailla turhaan 1,5k€ koko kytkinpaketin ja hydrauliikan uusimiseen.
                    Raportoin loppuviikosta, kunhan saan asennuksen ja koeajot tehtyä.

                    Comment


                      #11
                      Tämähän ei liene hyvin pitkäaikainen korjaus, koska ongelmahan tuossa on, että laakerin ulkokooli syö tuon pesänsä väljäksi. Eli ongelma ei ole pelkkä päittäysvälys vaan radiaalivälys yhtälailla. Riippunee miten pitkälle vaurio on edennyt.
                      Oikea tapahan tuon korjaamiseksi on uusi laatikon kuori tai sen koneistus jotka ovat hieman työläämpiä ja hinnakkaampia vaihtoehtoja.

                      Yhden tuommoisen olen korjannut, mutta siinä ei muistaakseni kytkin oireillut vaan laatikko piti aika pahaa ääntä.

                      Comment


                        #12
                        Tänään tulivat osat ja asensin ne itse ruokatauolla. Kytkinongelma tuntui koeajon perusteella korjaantuneen, mutta täytyy kuulostella herkällä korvalla, josko ongelma myös pysyy poissa.

                        Asennusvaiheessa mittailin päittäisvälyksen olevan noin 1,0mm ja shimmilevyn paksuus oli 0,65mm. Radiaalivälystä en havainnut laakerissa.
                        Tämä shimmilevy WHT001976 on lisätty 02Q-vaihdelaatikoihin vakiona noin vuodesta 2007 lähtien, joten tuskin se kovin paljonna jälkiasenteisenakaan haittaa.

                        Itse kytkinongelman juurisyyhyn voi vaikuttaa myös kytkimen booriakselin kuluma, jolloin kytkinlevy ei liu'u booreilla helposti ja saattaisi aiheuttaa ongelmia. Minun tapauksessani uusi kytkinlevy lienee ollut jonkin verran kulunutta paksumpi, mikä entisestään pahensi ongelmaa verrattuna alkuperäiseen.
                        Attached Files

                        Comment


                          #13
                          Jos kooli liikkuu vapaana siinä pesässään pitkittäin, niin se on myös poikittainkin jo väärässä paikassa. Tämä shimmihän ei tee tuole välykselle mitään. Esim. Loctiten 641 tuonne laakeripesään olisi saattanut vielä auttaa ettei laakeri pääse hakkaamaan enää lisää.

                          Jos ei laatikosta vielä kuulunut ylimääräisiä ääniä, niin ei ole vielä päässyt pahaksi. Ajan saatossa kun radiaali välys kasvaa, niin hammaskosketukset menee perseelleen ja alkaa kuulua vinkuva ääni.

                          Comment

                          Working...
                          X