Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Jarrujen muutoskatsastus

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

  • Jarrujen muutoskatsastus

    TT:n jarrut on ratakäytössä rimpulat. Yritin ensin perus reseptiä kunnon palat (Ferodo DS2500), teräspunosletkut ja rei'itetyt levyt. Tällaisessa kunnossa jarrut oli kun ne irroitin.



    Päätin että paremmat jarrut pitää saada ettei homma mene vaaralliseksi. Tänään sitten muutoskasastamaan uusia jarruja stoppi tuli viimeisen kohdan kanssa, tämä oli ainoa mihin en ollut valmistautunut kun en ymmärtänyt mitä sillä haetaan

    http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1998/19980779

    Pykälä 13 ja siellä 1. osion alla kohta g)

    "jarrut, joiden on edellytetty auton käyttöönottoajankohtana olevan E-säännön, direktiivin tai FMVSS-standardin mukaiset, tulee muutoksen jälkeen osoittaa sanotut vaatimukset täyttäviksi."

    Ohjeeksi annettiin että maahantuojalta todistus mistä käy ilmi että nämä uudet osat täyttävät direktiivin... Kyllähän ne uudet osat (Q7 etujarrut ja S4 takajarrut) varmasti direktiivit täyttävät kun kerran sarjatuotanto vehkeestä ovat, en oikein ymmärrä miksi tätä pitää erikseen todistella?

    No huomenna soittoa maahantuojalle katsotaan millaisia direktiivejä sieltä saa.

    Onko muilla kokemuksia jarrujen muutoskatsastuksen hoitamisesta?

  • #2
    On kyllä, aika hanurista tuo touhu jos sattuu olemaan pilkunnussija katsastusmies. Vaikka osissä on Audin leimat ja ovat painavammasta ja tehokkaammasta autosta ja menevät pulttaamalla paikoilleen, ei niiden muutoskatsastus välttämättä mene "heittämällä" läpi.

    Aikansa kun lyö ETKAn tulosteita nenän alle niin voi mennä läpi.

    Comment


    • #3
      Noi ETKA:n kuvat on ois tosiaan voinut auttaa. No katsotaan mitä papereita sieltä maahantuojalta saa. Muuten tosiaan homma oli ihan ok mutta jotain paperia uusista osista kaivattiin.

      Vähän sama oli alustan muutoskasastuksen kanssa aikoinaan, TUV lippuista tykättiin kovasti ja sen merkintöjä etsittiin osista. Ne paperit haluttiin laittaa liitteksi ja johonkin arkistoon. Tässä on varmaan sama homma että uusista osista pitää vain olla joku paperi mistä käy ilmi mitä sinne on laitettu.

      Comment


      • #4
        Kuinka moni muuten muutoskatsastaa virijarrunsa vapaaehtoisesti? Eihän konehuoneen vireistäkään mennä huutelemaan ihan ekana inssille. Ei kai ne konttorilla ekana jarrulaikkoja ala mittailemaan, nykyautoissa kun laikat rupee muutenkin olemaan aika isoja?

        Mitä muutoskatsastuksessa yleensä syynätään, E-hyväksyntä, TUV, pääsylinterin koko vs. männät, bias?

        Comment


        • #5
          Onhan se vähän niin että verta siinä kaivaa nenästään kun muutoskatsastaa, mutta jossain suoraselkäisyyden puuskassa olen päättänyt että auto pidetään laillisena ja kaikki isommat hommat muutoskatsastetaan.

          Nämä poikeaa kooltaan sen verran radikaalisti vanhoista että uutuuttaan kiiltävinä olisivat kyllä pistäneet katsurin silmään varmasti.


          Lakimies suomensi tuon g)-kohdan minulle ja se tosiaan tarkoittaa että uusien jarrujen on täytettävä vähintään samat standardit kuin mitä alkuperäiset. Tässä tapauksessa jarrut ovat uudemmasta autosta niin tätä voisi pitää itsestään selvyytenä. Tätä mieltä olitiin myös maahantuojalla, joka kuitenkin lupasi postittaa tarvittavat todistukset.

          AKE varmaan tekee jotain pistokokeita katsastusasemien muutoskatsastuksiin ja siksi on joku sisäinen ohje että ilman liitteitä ei mitään laiteta läpi (silkkaa arvailua!).

          Eli mikäli joku menee samaan hommaa suorittamaan niin tässä lyhyt HOWTO-lakipykäliin.

          a) Luovuttaja-auton tiedot mukana, pitäisi olla sekä tehokkaampi että painavampi.

          b) Pienin pultti mikä kiinnittää jarrusatulakannakkeen autoon tai jarrumäntään on heikoin lenkki. Soviteosan tulee olla vahvuudeltaan jämäkämpi kuin tuo pultti, eli ensin napsahtaa pultti ja sitten vasta soviteosa. Teekkareiden autokerhosta varmasti noheva koneteekkari tekee tarvittavat laskut helposti, kun vain on antaa osien mitat ja materiaalit. Mikäli näitä siis vaaditaan, tämähän on laissa auki.

          c) Mäntien yhteenlasketut pinta-alat eivät saa poiketa liikaa toisistaan. Pitää muistaa että mikäli levyä puristetaan vain toiselta puolelta pitää männä kulkea kaksinkertainen matka että voima on sama kuin kummaltakin puolelta puristettaessa. Eli vertaillaan 56mm jarrumäntä vs 30-34-38mm jarrumännät. Mäntien ala kasvaa 12% mikä on vielä OK, jarrusylinteri riittää hyvin ja poljin ottaa heti kiinni.

          d) näihin ei koskettu

          e) Laskelma jarrumomenteista akseleittan. Edessä lisääntyy myös puristusvoima kun mäntien ala kasvaa, takana ainoastaan puristukohta siirtyy kauemmaksi eli voiman varsi kasvaa. Muuttui 0,1% eli jako edelleen 72/28

          f) ABS systeemiin ei koskettu

          g) Osanumeroilla maahantuojalta tarvittavat todistukset

          Comment


          • #6
            Kyllä kait inssit sentään asiallisesti toteutettuihin jarrukonversioihin suhtautuvat yleensä myötämielisesti. Omaa ysikymppiä olen käyttänyt muutamalla eri asemalla, ja jarrut poikkeavat sen verran radikaalisti vakiosta ettei sitä voi olla huomaamatta. Mitään mainintaa aiheesta ei kuitenkaan ole koskaan tullut. Ainoastaan vanteet halusi inssi viimeksi muutoskatsastaa, mikä oli tietysti lakiteknisesti aivan oikein.

            Comment


            • #7
              Riippuu niin paljon inssistä. Niinkuin totesin ylempänä, voi olla että menee läpi heittämällä, tai voi olla menemättä. Vaikka faktahan se on että jos sinne lyödään paljon järeämpää tilalle että jarrujen teho paranee.

              Comment


              • #8
                Hieman tuota itsekkin olen miettinyt HP2 jarrujen osalta tuohon C4 A6:een, että meneekö läpi.
                Onko kannakkeesta jotain sääntöjä? Tota mun autoa ei ole saanut HP2:lla, ja ei ole tarkotus ässän tolppia sinne sovittaa muutenkaan.

                Comment


                • #9
                  Minä päivitin aikoinaan urssiin UFOjen tilalle B5 S4:n jarrut eteen ja katsastusasemalla kysyessäni sanoivat, että paremmat jarrut saa autoon vaihtaa, ei mene prosentteja, eivätkä edes katsoneet niitä kun yritin käydä näyttämässä. Rekisteriotteeseenkaan ei luonnollisesti tullut mitään mainintaa vaihdosta.

                  Comment


                  • #10
                    Emännän A4:een päivitin alkup. 1-mäntäiset (56mm) etusatulat Wilwoodin 4-mäntäisiin (4 x 44mm) satuloihin. Levyt vaihtuivat samalla alkup. 288 millisistä S4:n 320 millisiin. Pääsylinteri on orkkis. Sovitus kappaleet satulaan on 10mm lattaraudasta tehdyt. Ei taida olla kovinkaan simppeliä saada muutoskatsastettua vaikka toimivat kaikinpuolin paremmin kun orkkis hidastimet. Tähän mennessä eivät ole vuosi katsastuksen yhteydessä huomauttaneet mitään noista.
                    Viimeksi muokannut hoff4; 7.4.2011, 12:00.

                    Comment


                    • #11
                      Siis onko tuo muutoskatsastus jarrujen parannuksen osalta pakollinen? Eli sainko asemalta aikoinaan väärää tietoa kun pitivät tarpeettomana?

                      Comment


                      • #12
                        Ainakaan oikeasti vanhoissa vehkeissä joissa on rumpuja tai jotain mekaanisia jarruja, ei muutosprosentteja kulu kun vaihtaa vaikka uudempiin levyjarruihin. En jaksa uskoa että tässä olisi jotain vuosimallirajaa eli eiköhän vaikka 2011 vuoden S8 saa vaihtaa tehokkaammat jarrut kunhan ne tarvittavat hyväksynnät löytyvät.

                        Saahan alustan osiakin päivittää paremmiksi vaikka järeämpien vakaajien ja puslien puolesta ilman muutoskatsastusta. Alustasarjankin saa käsittääkseni laittaa ilman muutoskatsastusta, vain korkeuden muutos pitää muutoskatsastaa.

                        Comment


                          #13
                          Jarrumuutos pitää muutoskatsastaa, prosentteja ei tule, olkoot vuosimalli mikä tahansa.
                          Se mitä dokumentteja homma vaatii, riippu auton vuosimallista. Ns.EY/ E-hyväksytyt autot vaatii TUV yms. lappuja, vanhemmat ei.

                          Comment


                          • #14
                            Mitäs kun autossa ei ole e-tyyppihyväksyntää?

                            Comment


                              #15
                              Riittää ettei fillarit ota kiinni mihinkään joustossa ja maavara on lainvaatima 8cm.
                              Esim. takaveto-Volvoja harrastellessa on madallettu ties minkä auton osilla vehkeitä. Vaatii vain muutoksen. Raja taitaa mennä vuosimallissa 98 tai ensirekisteröinti vuonna 98. Näin ainakin kun omaan vm.98 S90 linttaan hommasin alustasarjan, joka ei ollut E-hyväksytty, ei onnistunut muutostus sille.

                              Edit: Muinoin AKEn sivuilla oli selvästi sanottu raja noista E-hyväksynnistä, nyt ei TRAFIn sivuilta enää löydy, viitataan vain lakiin, jossa puhutaan direktiiveistä, ei suoraan vuosimalleista, joista AKEn sivuilla oli teksti.
                              Muistelen sen olleen niin, että 1998 ensirekattu auto on pääsääntöisesti E-hyväksytty, joten siihen vaihdettavat osat pitää olla juuri malliin hyväksyttyjä. Ja mun S90 kohdalla näin oli, joten sarjaa ei voinut muutosta, koska sarja oli ruotsalaisen puljun oma kehitelmä ja tilaama joltain valmistajalta, ilman hyväksyntiä.
                              Viimeksi muokannut Vieras; 7.4.2011, 11:53.

                              Comment


                              • #16
                                http://www.brembo.com/ENG/HighPerfor...anTurismoLine/


                                Eikös nyt ole kyseessä nämä 6-mäntäiset? Mitäs tuo meinaa :please remember that in the European Community, Gran Turismo products may only be used in racing and on private roads, unless you have obtained a new approval in compliance with directive 98/12/EC.

                                Meinaan jos brembolta sais jotain lappua helpottamaan katsastusta.

                                Comment


                                • #17
                                  Noissa jarrupaketeissa on se ongelma niille pitää olla TUV juuri kyseiselle autolle. Nämä TUV testit maksaa ja siksi niitä ei läheskään joka paketin mukana tule.

                                  Jarrupakettien mukavauus on siinä että adapterit tulee valmiiksi ja levyjen ET:t on mietitty kohdilleen. Ilman TUV:ia niitä ei kasastettua saa (siis lain mukaan, käytäntö ei taida olla ihan näin raaka onneksi).

                                  Nämä etusatulat on Q7 4.2 TDI:stä, maalattu vain punaiseksi. Samaa satulaa löytyy eri kokoisilla männillä ja eri vanneteiden alle mahtuvina mm. Cayannesta ja Touareqistä. Hinta on paljon mukavampi kun näissä jarrupaketeissa ja TUV:ia ei tavita kun osat ovat hyväksytty luovuttaja auton mukana.
                                  Viimeksi muokannut nate42; 7.4.2011, 14:36.

                                  Comment


                                  • #18
                                    Hmm, mulla on nelkussa nuo 6-pot porssen satulat, istuu suoraan a4:n jalkaan. Levynä s4 345/30. Eikä tuosta mitään kummallista sanottu konttorilla.

                                    Comment


                                    • #19
                                      Kohdallasi on noudatettu tervettä järkeä, toivottavasti tämä on yleinen käytäntö. Alkaa pikkuhiljaa kaduttamaan että lähdin tähän muutoskatsastus leikkiin, no viedään homma kuitenkin loppuun asti. Eipähän tarvi sitten ensivuonna jännittää että tuleeko sanomista vai ei.

                                      Comment


                                      • #20
                                        Itse vaihtanut kolmeen autoon isommat jarrut(2x seatin omat jarrusarja ja 1x brembon mallikohtainen sarja), eikä kertaakaan ole konttorilla tarvinnut niitä katsastaa, vaikka kysytty on samalla kun alusta ja vanteet leimattu, eikä myöskään kuulemma mikään nykyinen säädös kolmen eri inssin mukaan vaadi muutoskatsastusta isoimmille jarruille, jos kyseessä valmistajan oma sarja tai tarvikevalmistajan mallikohtainen sarja, omavalmiste kannakkeiden yms viritysten kanssa kuulemma pitäisi sitten pystyä osoittamaan mm, kannakkeiden kestävyys ja osien sopivuus.

                                        Comment


                                        • #21
                                          Itsehän ajattelin kanssa muutostaa nuo jarrujen JA koneen muutoksen omaan urssiini... ai miksi? Koska voin :D

                                          Comment


                                          • #22
                                            Nämä etusatulat on Q7 4.2 TDI:stä, maalattu vain punaiseksi. Samaa satulaa löytyy eri kokoisilla männillä ja eri vanneteiden alle mahtuvina mm. Cayannesta ja Touareqistä. Hinta on paljon mukavampi kun näissä jarrupaketeissa ja TUV:ia ei tavita kun osat ovat hyväksytty luovuttaja auton mukana.
                                            Ei aivan noinkaan e-hyväksytyissä autoissa... Niitä jarruja ei ole koskaan tarkoitettu eikä hyväksytty autoon mihin ne nyt on asennettu. Valitettavasti sillä ei ole mitään merkitystä vaikka ne olisi hyväksytty panssarivaunun painoiseen ja hävittäjän tehoiseen autoon, hyväksynnät ovat aina mallikohtaisia. Toivottavasti silti katsastaja hyväksyy muutoksen, eikä Trafi mutise jälkikäteen.

                                            Comment


                                            • #23
                                              Mä kun luulin, että jos vaihdat turvavarusteita, niinku esim. jarrut isompiin/parempiin jne. ei tartte muutoskatsastaa (paitsi jos joutuu tehostajan uusimaan). Ainakaan ei pitäis vaikuttaa prosentteihin. Voi toki olla, että koskee ainoastaan vanhempia kikkareita, joihin ei vaadita e-tyyppihyväksyttyjä osia, vaikka moni viriosavalmistaja ne lätkii niihin ihan varmuuden vuoksi (vanhempiin eurovehkeisiin tuskin löytyy ns. OEM+ levyjarruja jos päivittää esim rummut levyihin, riippuu toki merkistä&mallista). Mut en mä ainakaan menis inssille vapaaehtoisesti mainitsemaan, että vaihdoinpas isommat jarrut tötterööni, koska ei sillä ole juurikaan merkitystä ja vielä maksaisin siitä lystistä, kun ne keksii aina, että tää ei täytäkään näitä direktivejä. Tuskin inssi alkaa mittaamaan, että ei taida olla vakio laikat alla? Mäkin vaihdoin vakiot rei'itettyihin eikä niistä ole 2 katsastuksessa mainittu mitään (vakiokokoiset tosin).

                                              Comment


                                              • #24
                                                Alkuperäinen kirjoittaja mikaj Näytä viesti
                                                Ei aivan noinkaan e-hyväksytyissä autoissa... Niitä jarruja ei ole koskaan tarkoitettu eikä hyväksytty autoon mihin ne nyt on asennettu. Valitettavasti sillä ei ole mitään merkitystä vaikka ne olisi hyväksytty panssarivaunun painoiseen ja hävittäjän tehoiseen autoon, hyväksynnät ovat aina mallikohtaisia. Toivottavasti silti katsastaja hyväksyy muutoksen, eikä Trafi mutise jälkikäteen.
                                                Taas meinaa mennä puurot ja vellit sekaisin. TUV hyväksynnät on mallikohtaisia, eli tämä viriosa käy näihin automalleihin ja siitä todistuksena TUV. Jarrujen muutos laissa puhutaan E-säännöstä, direktiivistä tai FMVSS-standardista. Epäilen vahvasti että jokaiselle automallille tehdään oma standardi, mitä standardointia se olisi? Lain mukaan uusien jälkeen jarrujen tulee täyttää vähintään sama standardi luokka kuin edellisten.

                                                Comment


                                                  #25
                                                  On mullakin muutoskatsastettu alusta, vanteet, lastu ja jarrut, mutta helpotti kun oli kaikista TUV paperit. Toivottavasti menee sulla noi jarrut läpi tämmösen vaivan jälkeen.

                                                  Sinänsä hyvä että kattovat vähän noita jarrujakin kun sinnehän vois työtää ihan liian 'isot' (mäntien pinta-ala) jarrut jolloin pääsylinterin tuotto ei enää riittäisi. Tai vaihtoehtoisesti joku voi laittaa vahingossa liikaa biasia taakse joka voi tuottaa ongelmia absienkin kanssa.

                                                  Comment


                                                    #26
                                                    Jarruosia saa vaihtaa tehokkaampiin, ilman että tulee prosentteja. Muutoskatsastus pitää kuitenkin tehdä.
                                                    Jarrulevyjen vaihto reikämalleihin ei taas kuulu tämän homman piiriin, kuluva osa.

                                                    Hankalia nämä on, mutta yksi tapa on maalata osat mustaksi, niin ei pistä silmään niin paljoa ja voi päästä pälkähästä. Vai onko se pakko näkyä kaikille, että on 34 mäntäiset jarrut Porschesta?

                                                    Comment


                                                    • #27
                                                      Heh, mulla oli takavuosina eräässä amerikkalaisvalmisteisessa "urheilu"-autossa kesä- ja talvijarrut.

                                                      Eli orkkisvanteen sisään sopi orkkisjarrut ja etupään upgradejarrut mahtui sit aftermarket isompien valssien sisään. Ei lopulta ollut edes iso työ ottaa satulat irti ja vaihtaa kaks kertaa vuodessa samalla kun renkaatkin, ainakin kun oli ite rengasliikkeessä töissä ja nosturit yms paineilmatyökalut oli talon puolesta.

                                                      Tuossa järjestelyssä oli paljon hyvää, talvipyörät sai olla edelleen 15" jolloin rengaskulut ja ajettavuus säilyi talvisin hyvänä, isommasta jarrutehostakaan ei talvella juuri hyötyä saa. Kesällä kun oli 17" tai loppuaikana 19" vanteet niin isot jarrut mahtuivat hyvin ja pysäyttivät radallakin kiitettävästi.

                                                      Comment


                                                      • #28
                                                        Taas meinaa mennä puurot ja vellit sekaisin. TUV hyväksynnät on mallikohtaisia, eli tämä viriosa käy näihin automalleihin ja siitä todistuksena TUV.
                                                        Selvitetääs nyt, eli tuossa lainauksessa ne puurot ja vellit vasta sekaisin ovatkin. Ei ole olemassa mitään TUV hyväksyntää. TUV (tai TÜV) on puolueeton mittauslaitos, vähän kuin esim meidän VTT. TUV tekee asiakkaiden tilauksesta tuotteiden analysointeja, esimerkiksi tarkistaa/testaa että tuommoinen jarrukitti täyttää kaikki säädökset (esim nuo E ja FMVSS standardit).
                                                        Tämä kaikki vaaditaan että se jarrupaketti on E-hyväksytty, ja jokaiseen automalliin pitää tehdä se testi uusiksi. Nämä säädökset ovat sen verran tarkkoja, että jos vaikka jonkun pultin pituutta muutetaan milli, tarvitsee hyväksynnät tehdä uusiksi, vaikkei se minkään järjen mukaan vaikuttaisi yhtään mihinkään.

                                                        Lain mukaan uusien jälkeen jarrujen tulee täyttää vähintään sama standardi luokka kuin edellisten.
                                                        Kyllä, tuo on aivan totta. Mutta mikäli niitä uusia jarruja ei ole hyväksytetty juuri kyseiseen automalliin, niillä ole ole olemassa mitään parempaa hyväksyntästandardia, vaikka paremmat jarrut olisivatkin.

                                                        Comment


                                                        • #29
                                                          Alkuperäinen kirjoittaja mikaj
                                                          TUV tekee asiakkaiden tilauksesta tuotteiden analysointeja, esimerkiksi tarkistaa/testaa että tuommoinen jarrukitti täyttää kaikki säädökset (esim nuo E ja FMVSS standardit).
                                                          Kyllä ja mikä tästä "tuotteiden analysoinnista" syntyvä dokumentti on nimeltää? TUV-hyväksyntä/todistus/lippulappu en tiedä sen virallista nimeä. Eli jos nämä TUV:in testit on läpäisty niin voitaisiinko kuitenkin sanoa että on olemassa TUV hyväksyntä, vai mitä termiä tästä lapusta näin yleisesti käytetään? Itse käänsin englannin kielisen TUV approval/certification nimen vai suomeksi sen enempää asiaa tutkimatta.

                                                          Täytyy myöntää että en tiedä autonosien standardeista mitään. Vastaan on tullu lähinnä DIN/ISO standardeja ihan muissa yhteyksissä. Simppeli esimerkki, otetaan vaikka DIN912 standardin mukainen pultti, DIN912-8.8 on perus pehmeää tavaraa ja DIN912-12.9 on sitten vähän tiukempaa terästä. Laki siis määräisi että voit vaihtaa 8.8 pultin 12.9 pulttiin, koska se on "parempaa hyväksyntästandardia". Tätä ajoin takaa.

                                                          Löysin kyllä jotain jarrustandardeja mutta ovat maksullisia enkä päässyt niitä lukemaan.
                                                          http://www.iso.org/iso/iso_catalogue...CS2=40&ICS3=40
                                                          Eli mistä olet lukenut että lain mainitsemat E-säännöt, direktiivit tai FMVSS-standardit jarrujen osalta ovat autokohtaisia. Tämä olisi minulle hyödyllistä iltalukemista ennen konttorille menoa.

                                                          Comment


                                                          • #30
                                                            TUV on vain yksi yritys mikä tekee noita testejä, puhekielessä on vaan kaikista todistuslapuista ruvettu puhumaan "TUV-todistuksina". Oikealta nimeltään se lappu voisi olla vaatimuksenmuikaisuustodistus osien soveltuvuudesta ajoneuvoon.

                                                            Lueppa ensialkuun nämä direktiivit läpi, niissä käsitellään jarrupuolta:
                                                            http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...1L0320:FI:HTML
                                                            http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...8L0012:FI:HTML

                                                            Täytyy myöntää että en tiedä autonosien standardeista mitään. Vastaan on tullu lähinnä DIN/ISO standardeja ihan muissa yhteyksissä. Simppeli esimerkki, otetaan vaikka DIN912 standardin mukainen pultti, DIN912-8.8 on perus pehmeää tavaraa ja DIN912-12.9 on sitten vähän tiukempaa terästä. Laki siis määräisi että voit vaihtaa 8.8 pultin 12.9 pulttiin, koska se on "parempaa hyväksyntästandardia". Tätä ajoin takaa.
                                                            Ihan hyvä esimerkki, ainoastaan että ei missään nimessä voida yleistää että 8.8 pultin voi korvata 12.9 pultilla. 12.9 pultin kaikki ominaisuudet eivät ole parempia kuin 8.8. On olemassa asennuskohtia missä 8.8 kestää paremmin kuin 12.9. Tämä sillä vaan, että valitettavasti kaikki ei ole aina niin selvää "isompi/kovempi on aina parempi". Tuon takia näitä direktiivejä on, eikä mitään saa nykyisin enää itse tehdä.

                                                            [edit]Vähän helppolukuisempana:
                                                            http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...01:0146:FI:PDF
                                                            Viimeksi muokannut mikaj; 9.4.2011, 00:07.

                                                            Comment

                                                            Working...
                                                            X