Kuulutus

Collapse
No announcement yet.

Kevytvanteilla auton massa "pienenee"?

Collapse
X
 
  • Suodata
  • Aika
  • Näytä
Clear All
new posts

    Kevytvanteilla auton massa "pienenee"?

    Löytyisikö tästä foorumista asiantuntemusta tällaiseen asiaan; pyörivän massan pienentäminen vaikuttaa samalla tavoin kuin auton massaa pienennettäisiin. Pitääkö paikkaansa ja missä suhteessa renkaiden ja vanteiden painon vähentäminen vaikuttaa?
    Pitäisi nimittäin hankkia uudet vanteet kesäkumeille ja tarkoitus olisi hankkia ns. ultrakevyet, ehkäpä Ozin vanteet. Tunnetteko muita laatumerkkejä kevyissä vanteissa.
    Olen melko tuore jäsen, joten en tiedä onko asiasta mahdollisesti aikaisemmin keskusteltu. Ohessa vanteiden painoja, jos asia jotain kiinnostaa.

    http://wheelweights.net/

  • #2
    Kyllä se pitää paikkansa. En osaa sanoa paljonko vanteiden (ja renkaiden) keventäminen vaikuttaa kiihtyvyyteen. On siitä jossain netissä tullut tietoakin vastaan mutten nyt muista että missä.

    Moni taottu vanne on kevyempi kuin valettu.

    Täällä on myös vanteiden ja renkaiden painoja.

    Comment


    • #3
      Semmosen luvun oon kuullu, että 1 kg vastais 4 kg kopassa.

      Comment


      • #4
        Pieni jousittamaton massa on eduksi pyöräntuennan toiminnalle, vaikutuksista kiihtyvyyteen en ole kuullut.

        Comment


        • #5
          Tottakai sillä on vaikutusta kiihtyvyyteen, onhan siellä pienempi pyörivä massa joka vastustaa vähemmän kiihtyvyyttä. Ihan sama kuin kevyempi vauhtipyörä.

          Comment


          • #6
            Kaivakaa jostain se videonpätkä missä jenkit vähän nopeuttaa tuuninkiautoa varttimaililla. Ensin vaihtavat pienivanteiset pyörät ja se vaikuttaa jo todella paljon. Lopuksi sahaavat vehkeestä muistaakseni katon ja takakontinkin pois :)

            Comment


            • #7
              http://www.pumaracing.co.uk/FLYWHEEL.htm

              Siitä vähän luettavaa, ehkä jotain lähdekritiikkiä kannattaa pitää, mutta tuolla on monta asiaa selitetty ihan kivasti ja vähä perustelujakin.

              Comment


                #8
                Ero oli kyllä huomattava kun vaihdoin 13.5 kg painavat vakiovanteet 8.5kg painaviin superleggeroihin. En olisi ikinä uskonut että se on niin suuri vaikutus. Kiihdytyksen terävyys melkeinpä pienin muutos (kyllä senkin huomaa), paljon suuremmalta tuntuu se miten jousitus seuraa tien muotoa tarkemmin, ja töyssyt ei tunnu niin pahasti. Kokemukset vakioalustalla, uudella alustalla ajellut pelkästään vähän kevyemmillä vanteilla (8.5-10.5kg).

                Comment


                • #9
                  Vanteen painon lisäksi kannattaa huomioida renkaan paino, niissäkin on eroja. Samankokoisten mutta erimerkkisten/mallisten renkaiden välillä voi olla painoeroa jopa 0,5-1,0kg ja tuo paino on siellä eniten merkitsevässä paikassa eli vanne/rengasyhdistelmän ulkokehällä.

                  Niin ja aina kun levennetään rengasta, niin auton kokonaisilmanvastus kasvaa. Ei ehkä kovin merkittävästi, mutta kasvaa kuitenkin.

                  Comment


                  • #10
                    Minä olen aina luullut, että renkaiden välittämä vääntömomentti on sen verran suuri verrattuna esim. vauhtipyörään, ettei renkaiden/vanteiden pyörivien massojen pienentämisellä olisi oikeastaan minkäänlaista vaikutusta. MUTTA aol:n todistus kumoaa sitten tämän :I Lisäksi tuossa puma:n artikkelissa kanssa väitetään näin.
                    Viimeksi muokannut mikmoila; 13.5.2007, 10:40.

                    Comment


                    • #11
                      aina kun levennetään rengasta, niin auton kokonaisilmanvastus kasvaa
                      Ja vierintävastus. Vaikuttaa tod. näk. enemmäkin kuin ilmanvastuksen kasvu.

                      Comment


                      • #12
                        Olen aiemmin huomannut saman ilmiön RS2:n ja RS4:n kanssa, eli pienempiin ja kevyempiin talvipyöriin siirtyminen paransi kiihtyvyyttä. Eli ilmiö on havaittavissa myös normaalia tehokkaammissa autoissa.

                        Comment


                        • #13
                          Edellisellä 4x4 Sierralla huomas kanssa selkeen eron kun vaihto kesärenkaista talvirenkaisiin. kesät oli 205 leveet ja talvirenkaat 185 leveet.

                          Comment


                          • #14
                            Kiihtyvyyteen olettaisin tuolla vanteenpainolla olevan aika marginaalinen vaikutus. Tietenkin pyörivän kappaleen massan pienetäminen pienentää hitausmomenttia, eli kevyempi rengas kiihtyy vapaana pyöriessään nopeammin. Auton massa on kuitenkin sen verran suuri että sieltä tulee merkittävästi suurempi kiihtyvyyttä hidastava tekijä.

                            http://www.nightrider.com/biketech/accel_sim.htm täällä tehty aika hieno simulaattori esim hitausmomentin vaikutuksesta varttimaili ajoille, joskin laskenta on tehty moottoripyörälle. Ilmiöt ovat kuitenkin samoja.


                            Tuota vaikutusta jousitukseen en ole aiemmin ajatellut. Kun tarkemmin mietii niin sillä puolellahan vaikutukset ovat varmastikin suuremmat. Jos ajatellaan autoa joka etenee suurella nopeudella kuoppaisella tiellä. Auton kori pyrkii jatkamaan suoraviivaista liikettä kaikissa suunnissa, myös Z-suunnassa eli pystysuunnassa. Auto menee ikään kuin hypäten pienten monttujen yli.

                            Renkaita ja jousia voi tuolloin kuvitella yksinkertaistettuna systeemiksi jossa punnus (rengas) roikkuu jousen päässä. Mitä pienempi punnuksen eli renkaan paino on sitä suuremmalla taajuudella jousi voi värähdellä. Kun jousen alapuolella oleva massa on mahdollisimman kevyttä niin rengas reagoi nopeammin monttuihin.

                            Värähtelijän taajuus näyttää olevan kääntäen verrannollinen massan neliöjuureen. Eli jos jousittamattoman massan määrää voidaan pienentää 20% niin jousen "reagointinopeus" paranee n. 10%.
                            Viimeksi muokannut apuustin; 13.5.2007, 09:58.

                            Comment


                            • #15
                              Itse myös vuosia sitten vaihdoin 13kg tusinavanteista reilu 7kg Superleggeroihin, ja eron huomasi todella selvästi. Kiihtyvyydessä en mitään isompia huomannut, mutta ajettavuus parani aivan valtavasti. Kuoppaisella hiekkatiellä ja töyssyissä muutenkin ne tonnivanteet jyskytti ja paukkui, Superleggeroilla meni mukavan pehmesäti.

                              Comment


                              • #16
                                Passat 1.8T:ssä eroa 14 kg/pyörä ja 23 kg/pyörä välillä oli lähes 1 sekunti 0-100-ajassa, 7-8 desiä sadalle kulutuksessa ja iso mukavuusero epätasaisilla pinnoilla, kuten mukulakivillä (toki matalampi profiili itsessään syö mukavuutta).

                                Comment


                                • #17
                                  No niin, ei pysynyt tämäkään tieto enää salassa...
                                  Itse olen ihmetellyt onko vanteiden halkaisijan järjetön suurentaminen mitenkään muuten perusteltua kuin ulkonäkösyistä. Kaikki jotka ovat enemmän olleet autojen rakentamisen kanssa tekemisissä tietävät ilman laskukaavojakin että raskas pyörä vaikuttaa kiihtyvyyteen. Suurissa vanteissa merkittävä osa massasta on ulkokehällä. Vaikutuksen kiihtyvyyteen voi helposti havainnoida jos löytää jostain auton missä ei ole tasauspyörästön lukkoa. Nostaa vetävän kulman ylös ja kokeilee erilaisia pyöriä isolla vaihteella kiihdyttäen. Aika hyvin huomaa että jo yhden pyörän kiihdyttäminen ilmassa vaatii voimaa, erot tulevat esiin jos vertailtavaksi löytyy kevyt ja raskas pyörä. Voi vain kuvitella miten tuo vaikuttaa kaikilla neljällä pyörällä. Isot pojat väittävät aina rehvakkaasti että pyörien painoilla tai korin ilmanvastuksella ei olisi merkitystä, "pitää olla poweria". Totuus on kuitenkin toinen kun lähdetään hakemaan niitä eroja.

                                  Comment


                                  • #18
                                    Tuon fysikaaliseen mallinnukseen riittä peruskoulun oppimäärä -- joten kyllähän kaikki tuon voiman ja vipuvarren vaikutuksen tuntevat -- mutta itselleni tuon vaikutus oli aika yllätys.

                                    Eipä tietenkään pitäisi olla kun hieman palaa takaisinpäin ja suhteuttaa asoita miettien, miten pieni se kampiakselin pään 200-400 Nm onkaan.

                                    Comment


                                    • #19
                                      Onhan sillä nyt ihan jumalaton vaikutus. Parhaiten vaikutuksen ehkä huomaa kun siirrytään ns. kevyistä vanteista pari tuumaa halkaisijaltaan isompiin vanteisiin ja leveämpiin ja raskaampiin renkaisiin. Vannekoon kasvaessa ja renkaan "litistyessä" massa keskittyy pidemmän akselin päähän kehällä ja hitausmomentti kasvaa..

                                      Kaverini vaihtoi aikoinaan autonsa 16" vanteet hienoihin 18" vanteisiin ja muutaman sentin leveämpiin renkaisiin ja eron huomasi etenkin paikaltaan lähdettäessä.

                                      Alumiinivanne ja kevytmetallivanne on kaksi eri asiaa..

                                      Comment


                                      • #20
                                        Joo, pyörivän kappaleen hitausmomentti on massa x säteen neliö, eli jos ei jostain syystä löydä pientä ja kevyttä vannetta, niin kannattaa ainakin satsata keveisiin renkaisiin.

                                        Comment


                                          #21
                                          ^ Mielestäni kevyet vanteet ja hyvillä ajo-ominaisuuksilla varustetut renkaat on paras yhdistelmä... Hölmöläisen hommaa alkaa pudottamaan jousittamattomia massoja jos alla on Ekoturbot tai Euromasterit :-)

                                          Comment

                                          Working...
                                          X