AUTOKERHO LIIKENNEKASVATTAJANA

Audiclub Finland on ehtinyt kypsään 28 vuoden ikään.

Tässä ajassa perustajapolvi on ehtinyt jo hyvinkin keski-ikään, tai sen kynnykselle. Monella on myös perhettä ja joillakin jälkikasvu alkaa olla ajokortti-ikäistä. Myös itse olen tässä tilanteessa.

Itse olin lapsena kiinnostunut autoista ja varsinkin ajamisesta. Omat lapseni eivät vaikuta aiheesta yhtä innostuneilta, joskin kiinnostus vapaampaa liikkumista kohtaan on alkanut herätä. Ajatus 15 km kesäduunimatkasta polkupyörällä kaupungin laitamille ei ehkä vielä tunnu mahdottomalta ajatukselta, kaikki kunnia sellaisen toteuttuvalle, mutta vaihtoehto tälle selvästi houkuttelee.Oma kuljettajan urani alkoi pitkällä odotuksella. Loppuvuodesta syntyneen alkuvuosi oli pitkä, kun seurasi vierestä luokkakavereiden saavan lisenssejään.

Vaikka ajaminen kiinnostikin, en osannut siihen ikinä panostaa. Naapurikylään johtavan valtatien varressa pönöttävä ajoharjoitteluradan viitta herätti ajatuksia, mutta en osannut oikein haaveillakaan oikealle moottoriradalle pääsystä, saati ymmärtänyt, mitä hyötyjä siitä voisi olla. Tällä kokemuksella toivoisin, että joku olisi ollut kertomassa minulle ajamisesta asioita, joita tiedän nyt. Ennen kaikkea toivoisin, että olisin tiennyt harjoittelumahdollisuuksista rataolosuhteissa. Moni asia olisi voinut jäädä kokeilematta liikenteessä.

Rataolosuhteissa harjoittelun pääsin aloittamaan vasta lähes kolmekymppisenä. Ensimmäisellä reissulla osuin sopivasti kerhon järjestämälle peruskurssille. Jo tämän jälkeen tapahtui merkittäviä muutoksia moneen asiaan, alkaen ajoasennosta. Jarruttamisesta tuli rohkeampaa ja ajamisesta ylipäänsä reipasotteisempaa. Suunnan ja nopeuden muutokset eivät ole enää korostetun varovaisia. Myös asenteet kalustoa ja sen osia kohtaan ovat muuttuneet merkittävästi. Eräs mieleenpainuneimpia hetkiä rata-ajosta on erään kerholaisen kyydistä. Muistan miettineeni, voiko autoa tosiaan paiskoa näin? Siviililiikenteessä ei tietenkään käsitellä autoa samalla tavalla, ennen kuin on pakko. Siinä kohdin on hyvä olla selkärangassa, mitä autolla voi tehdä ja mihin se pystyy. Ei tarvitse luovuttaa heti ensimmäisen ylimääräisen liikkeen kohdalla.

Edellä kuvatun takia päätin itse opettaa lapseni ajamaan. Autokoulu saa hoitaa pakolliset ajokorttiin asti, mutta siitä eteenpäin vastuu olkoon minulla, eikä pelkästään tuoreella kuskilla. Tässä kohtaa autokerho tulee hienosti apuun, joten nuorison jäsenhakemukset ovat jo vetämässä. Paitsi ratapäiviä omatoimiseen harjoitteluun, tarjolla on myös kursseja. Naapurin setää kuunnellaan aina tarkemmin kuin omaa vanhempaa. Valitettavasti ajokortin saanti osuu keväälle vasta rata-ajokurssin jälkeen, joten joudumme aloittamaan omin nokkinemme.

Arto Sunila

Nykyään nuorison asenteet ja prioriteetit ovat kovasti erilaiset kuin vanhempiensa ollessa samanikäisiä. Valtaosalle meistä 80-luvulla syntyneistä liikkumisen vapaus ajokortin muodossa oli itsestään selvä hankinta, jos se vaan oli mahdollista. Ainakin pikkukaupungin kupeessa. Tänä päivänä yhä useamman kuulee jättävän ajokortin hankkimatta. Sille ei ehkä koeta tarvetta, koska julkisillakin pääsee ja kaupunkiympäristöissä polkupyöräkin tuntuu olevan monelle nuorelle tarpeeksi. Toki valtaosa taitaa edelleen olla niitä, joille ajokortti kuuluu elämän virstanpylväisiin, siinä missä koulusta valmistuminenkin.


Alastaro 2022

Kostean kelin ajoharjoittelua ja rajojen hakemista

Alastaron moottorirata kutsui totuttuun tapaan kesäkauden tapahtumien aloitukseen. Luvassa oli rata-ajokoulutusta ja perinteistä ajoharjoittelua. Sääennusteet lupasivat monipuolisuutta päivän mittaan, mutta tänä vuonna ei onneksi tarvinnut aamupakkasia jännittää.

Puuhaporukkaa alkoi perjantai iltapäivänä kokoontumaan pikkuhiljaa radan vieressä sijaitsevalle mökille, joka toimii perinteisenä tukikohtana puuhaajille lauantain ratapäivää varten. Ratapäivät toimivat hyvänä kohtaamispaikkana ympäri Suomea levinneelle jäsenistölle. Tämän saimme huomata, kun mökkinaapuriksi saapui trailerilla RS2 ja pikaisen jutustelun perusteella kyseessä oli pidempi aikainen kerholainen ja ohimennen saimme kaksi nuorison edustajaa mukaan kokonaisvahvuuteemme lauantaille. Loppu ilta menikin sitten nopeasti kuulumisia vaihdellessa ja aamun aikataulujen sopimisessa.

Lauantai aamu alkoi toisilla puuhaajista hieman aikaisemmin, ja toiset saivat nauttia muutaman tunnin pidemmistä unista. Jäsenistöltä pyydettyyn palautteeseen ja edellisen vuoden tapahtumissa saatuihin kommentteihin perustuen, kesäkauden aloitukseen otettiin mukaan erillinen rata-ajokoulutus, jonka järjestäjänä toimi Tero. Puuhaajille jäi tehtäväksi varmistaa, että rata oli ajokunnossa ja toimimme lähettäjänä varikonportilla. Oli kiva nähdä trackwalk ensimmäistä kertaa kerhopäivillä, se tuntui innostavan vain enemmän koulutukseen osallistujia päästä kokeilemaan linjojen ajoa. Alastaro 2022

Kävimme puuhaporukan kanssa nopeasti päivän askeleet lävitse ja saimme iloksemme todeta, että traksa oli pitkästä aikaa käytettävissä ja erillisiä lippuhenkilöitä ei tarvittaisi radan varteen. Iltapäivän ajoharjoitteluun osallistuvia autokuntia alkoi saapua kymmenen jälkeen ja pian oltiinkin pitämässä jo ensimmäistä kuljettajakokousta, jossa muistuteltiin rata-ajon perussäännöistä – painotetaan nyt vielä, varikon portilta lähdettäessä, sulkuviivaa ei saa ylittää. Sääennuste oli luvannut sadetta, joten radalla olikin heti runsaasti autoja, kun vielä kuivalla kelillä ehti ajamaan. Sadekeli toi hyvän lisän ajoharjoitteluun ja myöhemmissä kuljettajakokouksissa tästä muistuteltiinkin, että sateella ajolinjat ja voiman annostelu muuttuvat verrattuna kuivaan keliin. Rajoja haettiin pitkin päivää ja tämä johti myös väistämättä siihen, että rata piti tyhjentää muutaman kerran, jotta harjakoneella saatiin turvallisesti Las Palmasin jälkeinen mutka siivottua. Huomiona ensi kertaan, rata-alueelta löytyy autonpesupaikka – alaparkin katoksessa on käytettävissä painepesuri, millä mullat ym. voi käydä huuhtomassa pois. Päivän aikana yksi autokunta tarvitsi hinausta, toiseen lähdettiin hakemaan varaosia, muita ongelmia ei minun korviini kantautunut, ei voi olla kuin tyytyväinen kaikkien puolesta.

Kävin itse pari kertaa neuvomassa linjoja apukuskin paikalta ja kyllä se opettaminen vaan ilahduttaa, kun kuskin saa varmuutta ja voiman annostelu mutkissa alkaa tuntua turvalliselta, vaikka nopeutta saattaa olla tuplatkin ensimmäiseen kierrokseen verrattuna. En yleisesti tykkää omalla risalla ajaa sadekelillä, koska on jo tullut todettua, että renkaat eivät lämpiä ja pitoja ei ole leveällä semislicksillä. Ajattelin nyt tehdä poikkeuksen ja käydä ajeluttamassa rauhallisesti sadekelissä linjoja lävitse, pääsimme kaksi kierrosta ja joka mutkaanhan se puutui, kun ESP vilkkui. Nopea arvio, että pääsuoralle voisi ESPin nakata pois, virhe – radan ylitse meni pieni puro, josta perä lähti ilman varoitusta alta ja yhden korjauksen jälkeen betoniseinä näytti olevan liian läheltä ja piti hellittää. Nopea kysymys apukuskille, että eihän nyt rata-ajo alkanut pelottamaan – ja sieltä tuli hymyssä suin vastaus, että kaikki hyvin, homma oli selkeästi hallussa ja olo on turvallinen. Virhe oli tapahtunut voiman annostelussa ja vetoa tuli lisää juuri kriittisesti väärässä kohdassa, vaikka menosuunta oli suoraan eteenpäin. Ajoimme vielä muutaman kierroksen, ettei kummallekaan jäisi mielenpäälle mitään ja sitten varikolle syvä analyysia tekemään muiden kanssa.

Kokonaisuutena minusta päivä tarjosi paljon jäsenistölle, kävijämäärä reilu 80 autokuntaa oli linjassaan edellisiin vuosiin. Iltapäivän ajoharjoittelu karsi pitkän matkalaisia osallistujia, mutta aamun koulutukseen osallistujat jatkoivat ajoaan myös iltapäivällä ja uskaltautuivat myös vapaan ajon vuoroille, mikä minusta on erittäin hyvä asia jatkon kannalta – koulutuksia kannattaa järjestää ja hyöty nähdään heti saman päivän aikana.

Jukka Väänänen
Kuva: Teemu Turunen